https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhlikova-stopa-evropskych-domacnosti-je-vysoka-ideal-naplnuje-jen-5-z-nich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhlíková stopa evropských domácností je vysoká, ideál naplňuje jen 5 % z nich

2.9.2020 10:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedničkou na pomyslném seznamu znečišťujících činností jsou pravidelné lety. Oni "jednoprocentní znečišťovatelé" tu naberou 41 % svých osobních emisí. Letadla jsou ostatně příčinou vysoké bilance desetiny velkých znečišťovatelů.
Jedničkou na pomyslném seznamu znečišťujících činností jsou pravidelné lety. Oni "jednoprocentní znečišťovatelé" tu naberou 41 % svých osobních emisí. Letadla jsou ostatně příčinou vysoké bilance desetiny velkých znečišťovatelů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Co udělat proto, abychom udrželi globální oteplování pod limitou 1,5°C? Podle odborníků je třeba udržet bilanci emisí skleníkových plynů pod 2,5 tunami oxidu uhličitého na osobu ročně. Začít s tím co nejdříve a dokázat to ideálně do roku 2030, protože pak by už mohlo být pozdě. Zatím se to ale nedaří. Ambiciózní požadavek v zemích Evropské unie momentálně naplňuje méně než 5 % domácností. Píše o tom Phys.org.
 

Výzkumníci univerzity v Trondheimu se svou aktuální studií podívali na to, jak se zatím evropským domácnostem daří snižovat svou uhlíkovou stopu. Na akademickém průzkumu se podílelo 275 000 domácností evropské šestadvacítky, napříč sociálně-ekonomickým spektrem. Výsledky zrovna nepotěší, protože stávající celoevropský průměr činí 8 tun CO2 na osobu/rok. Což si bude žádat rozhodně větší úpravu životního stylu, než by dotčeným asi bylo libé. Se stávajícím požadavkem na udržení emisí skleníkových plynů pod 2,5 tunou CO2 se zatím zdárně vyrovnává kolem 5 % evropských domácností. Motivaci k tomu ale zrovna nedodávají ti, jež emisní žebříček vedou.

Procento, které má váhu

Jde o horní jedno procento, jehož představitelé nyní produkují ekvivalent 55 tun oxidu uhličitého na osobu ročně. Tedy zhruba dvaadvacetkrát více, než je ona doporučená hranice. Těm tým Diany Ivanovy a Richarda Wooda věnoval trochu více pozornosti. Obecně prý lze tyto super-znečišťovatele charakterizovat jako boháče, ale v zásadě ne až tak extrémní. Ne, nemají osobní tryskáč a jejich roční profit činí „jen“ kolem 10,5 milionů korun na osobu. Přesto znečišťují atmosféru mnohem výrazněji, než by se čekalo. Nepoměry jsou ale Evropě vlastní. Horních 10 % evropských znečišťovatelů vyprodukuje 27 % celoevropské bilance emisí. Dohromady více, než kolik zvládne spodních 50 % obyvatel.

Jak se jim to daří? Jedničkou na pomyslném seznamu znečišťujících činností jsou pravidelné lety. Oni "jednoprocentní znečišťovatelé" tu naberou 41 % svých osobních emisí. Letadla jsou ostatně příčinou vysoké bilance desetiny velkých znečišťovatelů. Statistiku vychylují dost jednoznačně jedním směrem, protože ti, kteří pravidelně mají na letenky, se k nemajetným většinou nepočítají. Ivanova připomíná, že zrovna opatření k regulaci letů momentálně nepatří k těm populárním. Vlády naopak štědře letecké společnosti dotují, čímž činí letenky levnější a dostupnější masám. A tím přispívají k dalším emisím.

Uhlíková stopa plynoucí z užívání osobních automobilů je třetinou bilance velkých znečišťovatelů. Snaha o regulaci (dálniční známky, zvýšená daň na palivo) se tu ale zhusta míjí zamýšleným efektem. Zvlášť tam, kde vlády současně nenabízí levnější a smysluplnější ekologickou alternativu, například v podobě hromadné dopravy. Zajímavým pozorovaným strukturálním efektem, který ze studie vyplynul, je, že s narůstajícím majetkem domácnosti nepřirůstají emise z dopravy rovnoměrně. Nemusíte být hned královsky bohatí, stačí jen menší přilepšení, aby se vám zachtělo cestovat po světě letadlem. I s relativně střízlivým rozpočtem pak dokážete udělat velkou uhlíkovou stopu.

Veganství? Kdepak, klíč je v energetice

Pokud se vyhnete letadlům, budete žít bez auta a stanete se vegany svou uhlíkovou stopu výrazně snížíte. Ale na očekávané 2,5 tuny emisí CO2 to pořád stačit nebude. „Narazíte totiž na mantinel nastavený ekonomikou provázanou se spotřebou fosilních paliv,“ upozorňují autoři. Což je v situaci, kdy 95 % evropských domácností nesplňuje plán, dost kritické. Jak to ale zvládlo ustát těch 5 % domácností?

„Žít v nastaveném klimatickém limitu většinou znamená neoptimální podmínky a nižší kvalitu bydlení, s menšími příležitostmi k cestování a nakupování,“ zmiňuje Wood. Typickým příkladem může být například domácnost v Rumunsku nebo Estonsku. Paradoxně tedy v zemích, které jsou těžce závislé na uhlí k výrobě elektřiny. Mezi průměrným ročním příjmem domácností a uhlíkovou stopou je ale mnohem komplexnější vztah. Domácnosti Dánska a Francie mají povětšinou nižší uhlíkovou stopu, byť násobně větší příjmy (a příležitosti k utrácení). K dosažení cíle, snížení emisí skleníkových plynů, jim ale pomáhá výrazné zastoupení jádra a obnovitelných zdrojů v národních energetických mixech.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 07:55
To je jasné, občan je především závislý na energetice dané země. Pokud by kupoval elktřinu z OZE a jádra a topil syntetickým plynem, případně ještě jezdil elektroautem, tak je jeho spopa minimální. Pokud by nelétal letadlaem, i když jsou už dnes projektované vodíkové pohony.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.9.2020 08:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte elektromobil?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 13:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nemám a pro člověka, který u nás nemá na střeše fve je to k ničemu. Jezdím hlavně na elektrokole, ale i malý benzíňák používám, dnes už najezdím minimálně.
Odpovědět
ig

2.9.2020 13:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatímco člověk který má fve na střeše je vysmátý. Když jsem ještě uvažoval, že si do města pořídím Teslu, ptal jsem se různých dodavatelů, jestli by mi dali na střechu fv panely, které by mi přes noc, když se vrátím domů, dobily auto, nějakých 50 kWh, víc nepotřebuju. Tři dodavatelé odmítli, jeden nevěděl a jeden mě poslal na konzultaci k nějakému specialistovi do takového velkého areálu v Bohnicích.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

2.9.2020 19:06 Reaguje na
Mno budeme předpokládat že si na stěnu dáte panel s 25 procentní účinností konverze světla...

to máme v létě v poledne cca 250W/m2 pokud by jsme řekli že optimálním létě (ne tom letošním :D) si tohhle výkonu užijete tak 8 hodin. (průměr toho že slunce svítí 12) by jste na 50kWh potřeboval cca 25m2 solárního panelu...

na noc to schovat do baterie - tedy x2 - pokud vezmeme neefektivitu uložení a opětovného vypuštění zpátky do baterie v autě...

To vychází na nějakýhch 50m2 solárnícho panelu, baterii o kapacitě těch nějakých řekněme 75kWh...

A to jsme v ideálním stavu v létě. V podstatě musíte mít 1,5 té Tesly v bateriích aby to mělo smysl.


to máme v létě... v zimě to vyjde podstatně hůř... v inverzní zimě bez větru ani OZE ze sítě moc nepomůže.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

2.9.2020 19:07 Reaguje na Vaclav Sobr
ale jako těch 5x10m není problém dát na barák... jen to například vede k tomu že pokud začne hořet hasičům se to nebude chtít moc hasit - panely pořád můžou dělat napětí a o baterii velikosti tesly ve sklepě nemluvě...

Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

2.9.2020 19:08 Reaguje na Vaclav Sobr
ovšem je očividné že parkoviště vedle paneláku samo sebe neutáhne ani kdyby mělo střechu plnou panelů a i byl komplet na střeše toho paneláku...
Odpovědět
ig

2.9.2020 21:15 Reaguje na Vaclav Sobr
Hlavně o ty baterky jde. Jestli se Tesla nevyplatí sama o sobě, s těmi přídavnými baterkami už vůbec ne :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 23:05 Reaguje na Vaclav Sobr
Nevím, proč se snažíte zase objevit Ameriku, všechny tyhle systémy už dlouho v normálních zemích fungují a dnes dělají už podstatný díl energiteckého mixu.
Já vím, v babišistánu se preferuje fedrování uhlí, ale za komára byl taky "výdobytek socialismu" jádrové mýdlo s jelenem.
A zrazu plesk!! Už jsme tam zase.
Odpovědět
ig

3.9.2020 00:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve kterém státě funguje to dobíjení z fve v noci?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2020 09:26 Reaguje na
Říká se tomu chytrý elektroměr.
ten komunikuje s vaší domovní fve i se sítí. Vy si zvolíte prioritu (třeba do rána nabít Teslu) a on nebude dobíjet domáci baterii nebo bojler na teplou vodu (když nebude v prioritě) a vše natlačí do Tesly. Pokud nepojede fve, dokoupí ze sítě noční proud. Síť je taky živena především větrem a dnes ještě paroplynem.
To se vám trochu prodraží, proto si příště budete nabíjet auto přes den (pokud to půjde).
Ideální jsou panely nad parkovištěm pro zaměstnance, ráno zastrčíte, odpol. odjíždíte s plnou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.9.2020 07:17 Reaguje na Pavel Hanzl
A kde tedy mají tu převratnou technologii, umožňující nabít elektromobil přes noc z FV panelů? A jak to konkrétně dělají?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2020 09:29 Reaguje na Jan Šimůnek
https://biom.cz/cz/odborne-clanky/vyuziti-vodiku-k-regulaci-vykonu-obnovitelnych-zdroju-energie
https://oenergetice.cz/nemecko/nemecka-spolecnost-apex-energy-zprovoznila-zarizeni-vyrobu-zeleneho-vodiku/
https://oenergetice.cz/evropska-unie/evropska-komise-oficialne-sazi-vodik-prijala-dlouho-ocekavane-strategie/
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.9.2020 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
"Zelený vodík" je jen buzzword. Nikde tam nepíšou, jak obešli šíleně nízkou efektivitu elektrolýzy a další faktory, které silně zneefektivňují samotný vodík.
Je jasné, že když do toho bude stát pod diktátem ekoaktivistů, napojených na různé pochybné firmy, splachovat prachy, tak se jistě najdou firmy, které si pro ty prachy sáhnou a pár procent z nich hodí i těm ekologům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2020 13:26 Reaguje na Jan Šimůnek
Ta "šíleně nízká účinnost" je asi 85%, podívejte se do jakýchkoliv tabulek nebo na Wiki.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2020 13:22 Reaguje na
To vás fakt lituji. Jedinec, který nepochopí ani tak jdenoduchý fakt, že v noc slunce nesvítí, nemá dnes určitě vůbec lehký život.
Odpovědět
MN

Michal Nový

3.9.2020 21:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Mně jedno takové auto doma parkuje a k tomu mám na střeše pár kousku FVE, můj původní záměr byl kupovat elektřinu z OZE, ale nakonec jsem si to zařídil po svém, všechno to byly nemalé investice, ale věřím že to bude mít dobrý efekt pro mne tak i mé okolí z hlediska dopadu. Do budoucna bych se rád spojil s bezDodavatelem, kde bych energii posílal dál, aby měla širší využití i pro ostatní odběratele, kteří chtějí brát tuto elektřinu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.9.2020 08:28
Lidstvo je samo sebou natolik paralyzované, že to nevypadá na nějaké prozření...
Odpovědět
va

vaber

2.9.2020 08:48
jak se všichni pachtí, aby byli co nejbohatší ,je jasné kam tahle cesta zvyšování bohatství povede,
ale někteří říkají, že bohaté státy a bohatí lidé chrání životní prostředí
podobné je to se znečisťováním vody
Odpovědět
ig

2.9.2020 09:29
Ovšemže, ti bohatí jsou děsní a je potřeba se s nimi rázně vypořádat.
Až tu zůstanou jen chudí, nastane ráj na zemi, ulice plné radostných, tančících lidí, smějících se dětí a všichni budou uvědoměle chránit životní prostředí, papírek neodhodí, olej do škarpy nevypustí, ... :D
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.9.2020 09:35 Reaguje na
Tak jak to hlásají melouni "Kapitalismus klima nezachrání"
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.9.2020 11:22
Soutěže kdo má menší uhlíkovou stopu jsou jak vystřižené z komiksů , jsou na dvě věci - na nic a na .....o. Pouze zvyšují paranoidní vnímání veřejnosti o CO2 jako metle lidstva .
Daleko větším problémem jsou odpady (kam lze zařadit i CO2) , ale soutěže o "odpadové stopě" se jaksi nevyhlašují. Nevydělalo by se na nich a přitom neustálý nárůst odpadů a jeho likvidace jsou o level výš než nějaké CO2 z pohledu ohrožení globální ekologické stability.
Zrovna jsem se vrátil z hub (rostou) a tolik pohozených věcí bych vám přál vidět. Zlaté CO2.
Odpovědět
ig

2.9.2020 11:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlas. Navíc to je věc, kterou je v silách lidí úspěšně řešit již existujícími prostředky, bez chimérických technologií. Samozřejmě by se to muselo řešit rozumně a nespadnout do pravomoci technicky nevzdělaných, o to víc ideologicky orientovaných aktivistů, kteří hýří "geniálními" nápady co všechno by se mělo dělat s odpadem :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2020 23:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
CO2 není vidět a někomu to stačí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist