https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vybijeni-hadu.podivna-americka-tradice-ktera-se-prezila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vybíjení hadů. Podivná americká tradice, která se přežila Video

26.3.2019 13:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tradice jsou tradice. Jenže některé postupně přichází o svůj původní účel a stávají se jen zbytečnou barbarskou zábavou s tragickými důsledky pro životní prostředí. Jedním z dobrých příkladů takové činnosti je typicky jižanské vybíjení hadů. Píše o tom PopularScience.
 

V jižních státech americké federace se vznik tradice vybíjení hadů datuje k 17. století a byl tehdy kolonisty považován za velmi pragmatické opatření. Jak to probíhalo? Na jaře prostě všichni obyvatelé v osadě vzali do rukou, co se jen dalo, a vyrazili pročesávat blízká houští, převracet kameny a další podezřelá místa, ve snaze nalézt chřestýše a další jedovaté plazy. Ty pak na místě ubili, čímž efektivně vytvářeli v okolí svých sídel relativně bezpečná bezhadová pásma, kde s každým neopatrným krokem hned nehrozilo uštknutí. Hadobijecké dny, kdy všichni dobrovolně obětují trochu svého času komunitě, se brzy staly radostnou společenskou událostí. A jsou tak vnímány i dnes.

Ulov si svého hada

V Texasu je například vybíjení hadů spojeno s volbou dětské miss, pojídáním chřestýšího masa, závodech ve stahování hadích kůží a přehlídkou ubitých hadů. Ty největší dopadené kusy pak vynesou úspěšným lovcům chvilku slávy a diplom. Vše je naprosto legální. Právo zahubit každého smrtelně jedovatého ploskolebce amerického si můžete v Pensylvánii přikoupit k běžné lovecké povolence za 25 dolarů. V Kansasu a Nebrasce jej získáváte jako farmář dobytka automaticky, protože tím chráníte své krávy. A třeba na Floridě stát bude platit vám za každou zabitou a na patřičném úřadě odevzdanou krajtu tmavou, která se jako nepůvodní druh invazně šíří zdejšími mokřady. V čem je tedy problém?

Klackem? Benzín je rychlejší

Že populární jižanské hony na chřestýše už nejsou co dřív. Dávno je totiž lidé nebijí s klacky. V Alabamě dávají přednost plošnému vypalování. Stačí pár kanystrů benzínu a sirky, a dokážete hady vypudit z celého hektaru půdy. Nebo upéct. Hadi mají velice dobrý čich a tak často stačí jen rozprašovat nad vybranou plochou benzínový aerosol, aby se nechali ze svých úkrytů vyhnat k hákům lovců. V Texasu zase zkouší hady vyhánět z děr a dutin plynem. Funguje to. Jenže při vypalování a plynování nehynou jen chřestýši. Podobné podzemní nory tu obývá minimálně 350 dalších druhů obratlovců, kteří neselektivní nenávist vůči hadům odnesou také.

Státní ochraně hadobijecké dny nevadí

Problém s tím mají ve statě Georgia. Zdejším vlajkovým a symbolickým druhem je suchozemská želva myší. Naprosto neškodná a roztomilá. V posledních letech stala ohroženým a zranitelným druhem, právě proto, že bývala až příliš často nezamýšlenou obětí hadí mánie. Představitelé zdejší ochrany přírody na to zareagovali tím, že dva ze tří schválených hadobijeckých dnů vyškrtli z kalendáře. Jeden ale ponechali. A tak želvy tak mizí dál. Velmi opatrní jsou činovníci státní ochrany přírody v Texasu.

„Nejsme pro ukončení hadobijeckých dnů, protože jsou velmi důležité pro strukturu a kulturu života v Texasu,“ říká ředitel zdejších přírodních parků John Davis. „Jen máme problém s vypalováním a sprejováním benzínu nad vymezeným krasovým územím.“ Chemikálie prý unikají do půdy, znečišťují podzemní rezervoár vody a také hubí vzácný hmyz. Jsou tedy proto, aby se hadi hubili dál, ale raději mimo chráněné zóny. Naplno říct, že vybíjení hadů je špatné, si ale netroufnou.

Čím víc lovců, tím víc uštknutých

Tuto nevděčnou roli na sebe berou až profesionální herpetologové. Třeba Steve Johnson z Floridské univerzity. „Neexistuje žádná korelace mezi poklesem případů uštknutí a hadobijeckými dny. Vlastně, když pošlete stovky nezkušených lidí chytat hady, případů uštknutí v zásadě přibývá," říká Steve Johnson. "Tvrzení, že lov hadů dnes zvyšuje bezpečnost obyvatel, je tedy přinejmenším nejisté.“ Jisté ale je, že lov hadů má výrazný vliv na populace chřestýšů a desítek dalších druhů živočichů, které téhle vášni padnou za oběť. Ti všichni do krajiny amerického jihu patří. „Jenže hadobijecké dny jsou prostě tradicí a mají tuhý kořínek. Fakta nikoho nezajímají.“

Tím naráží třeba na častý argument pořadatelů hadobijeckých dnů, že svým lovem podporují výrobu nedostatkového séra proti hadímu uštknutí. A opravdu, chřestýšům často odebírají jed, předtím než jim useknou hlavu. „Jenže farmaceutické firmy nemají o takový směsný jed od necertifikovaných chřestýšů zájem,“ říká Johnson. „To už ale divákům nevysvětlíte. Je to prostě tradice.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist