https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vytvorit-z-chmele-nanovlakno-pouzitelne-v-automobilovem-prumyslu-jde-to-rikaji-japonsti-vedci
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vytvořit z chmele nanovlákno použitelné v automobilovém průmyslu? Jde to, říkají japonští vědci

18.7.2021 07:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tím, že se při výrobě piva využívají pouze chmelové šišky, končí asi 75 % celkové biomasy chmele na skládkách. Vědci z japonské Yokohama National University nyní našli možné využití tohoto odpadu. Podařilo se jim přetvořit ho v celulózová nanovlákna, která se dají použít v mnoha odvětvích. O studii informuje žurnál ACS Agricultural Science & Technology.
 
Výroba piva zažívá v posledních letech celosvětově velký boom. Z chmelu, který je nedílnou součástí výroby piva ale zbývá mnoho odpadu - stonky a listy totiž tvoří asi třičtvrtiny rostliny. A naprostá většina této biomasy doposud neměla žádné jiné využití.

Vědci se zabývali tím, zda je možné ze stonků chmelu vytvořit celulózová nanovlákna. V ty jsou v posledních letech vkládány velké naděje. Jejich velkou předností je pevnost, pružnost a lehkost. Dají se tak využít v automobilovém průmyslu, kde se mohou míchat s pryskyřicí a gumou. Také se využívají při výrobě filtrů (například do klimatizací), v potravinářském průmyslu jako obaly potravin, nebo ochranné fólie pro mobilní telefony, a také v kosmetickém průmyslu.

Celulózová nanovlákna vyrobená z odpadních chmelových stonků oxidací pomocí TEMPO.
Celulózová nanovlákna vyrobená z odpadních chmelových stonků oxidací pomocí TEMPO.
Zdroj | Yokohama National University

Doposud se celulózová nanovlákna vyráběla ze dřeva a míchala se například s listy ananasovníku, stonky banánovníku, slupkami grapefruitu, nebo také s lógrem z kaváren. Analýza ale ukázala, že množství celulózy ve stonku chmelu je pro výrobu nanovláken dostačující a dřevo se tak nemusí přidávat.

“Tím, že můžeme vyrábět celulózová nanovlákna z nepotřebných částí chmele, můžeme výrazně snížit množství odpadu vyprodukovaného pivním průmyslem. Nemluvě o ušetřené ropě, kterou bychom jinak využili pro výrobu plastu. Když k tomu navíc přidáte to, že pro výrobu nanovláken není zapotřebí dřevo, je to opravdu úžasné,” uzavírá vedoucí projektu, profesor Izuru Kawamura.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.7.2021 09:29
Japonské pivo nic moc, tak přešaltovali na výrobu nanovlákna.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2021 08:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Japonské chmely v pivech typu ALE nebo IPA (NEIPA) jsou vynikající, mají úplně jiné aroma než náš silně fádní červeňák.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.7.2021 09:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak proč se naše pivo vyváží až do Japonska, zatímco jejich byste tady asi nenašel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2021 21:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Protože je pro ně taky zajímavý a u nás se japonské chmaly používají běžně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist