https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jak-vyresit-fekalni-problem-na-svazich-mount-everestu-inzenyr-navrhl-vysokohorskou-bioplynovou-stanici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak vyřešit fekální problém na svazích Mount Everestu? Inženýr navrhl vysokohorskou bioplynovou stanici

14.8.2018 01:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Základní tábor. I tady lidé řeší základní potřeby.
Základní tábor. I tady lidé řeší základní potřeby.
Kam chodí horolezci na záchod? Tato zdánlivě nevinná otázka plně postihuje problém nejvyšší hory světa, Mount Everestu. Minulou sezonu snesli nosiči ze základního tábora a dalších míst přes 14 tun organického odpadu, který nemá praktické využití a je jen zdrojem problémů. Co s tím? Inženýr Grayson Schaffer má zajímavý nápad, který může přispět ke snížení znečištění. Píše o tom Washington Post.
 

Nejprve trocha statistiky: od roku 1953, kdy vrchol nejvyšší hory světa pokořili Edmund Hillary a Tenzing Norgay, se to samé podařilo již nejméně 7600 x zopakovat jejich následovníkům. Loňský rok byl v tomto ohledu rekordní, povolení k samotnému zdolání Everestu dostalo 375 žadatelů. Každý z nich byl přitom členem vícečetné výpravy horolezců, které pro zajištění svých potřeb potřebují početné podpůrné týmy. A všichni tito lidé zpravidla stráví v hlavní lezecké sezóně, od počátku května, dva až tři měsíce v základním táboře na ledovci Khumbu.

Třicet kilo na osobu. Plus mínus

Malé stanové městečko ve výšce 5364 metrů nad mořem se tehdy rozrůstá na solidní vesnici. Každý z obyvatel za tuto dobu vyprodukuje okolo třiceti kilogramů výkalů. V mrazivém klimatu se lidské exkrementy rozkládají jen velmi zvolna a tak se tu postupně rok za rokem kumulují. „Celý vrcholek se stal fekální časovanou bombou, která se postupně sune dolů,“ říká Schaffer.

Nepálská vláda začala situaci řešit už v roce 1991, ale nepočínala si přitom právě koncepčně. Odpady jsou v základním táboře alespoň oficiálně sbírány do plastových barelů a snášeny na hřbetech jaků do údolí. Konkrétně pak do lokality Gorak Shep, kde jsou vyklápěny do jam. A to kousek od vodních zdrojů, řeky a zamrzlého jezera, které tak postupně kontaminují. Problém tím sice částečně mizí z očí vrcholových turistů a horolezců, ale o to více dopadá na místní obyvatele. Suvenýry od zahraničních návštěvníků pro ně skutečně neznamenají přínos.

Čistá hora pro všechny

Schaffer, který už vylezl na nejednu vysokou horu, vnímá tuto situaci velmi intenzivně. „Myslím si, že Everest si musíte zasloužit,“ říká. „Není to moje hora, nepatří mi. Prostě tu teď jen jsem. A měl bych ji opustit stejně čistou, jako jsem ji našel.“ Co tedy navrhuje? Vyrobit z místně dostupných zdrojů bioplynovou stanici. Ta by zajistila rozklad nashromážděných fekálií a snížila jejich objem, zabránila by znečišťování životního prostředí. A současně by obyvatelům nabídla cosi užitečného, protože dosud ze svážení fekálií měli jen pramalý prospěch.

Elektrická energie, hnojivo a hořlavý plyn pro Gorak Shep, získané bioplynovou stanicí, by mohly místním skutečně změnit život k lepšímu. Má to ovšem technický háček. Rozkladné mikroorganismy, se kterými se v bioplynových stanicích pracuje, obvykle v mrazivém klimatu nefungují. I proto Schaffer rozpracoval vizi „obří termosky“, do které by se celý bioreaktor vměstnal a o jejíž vytápění by se postarala elektrická energie z fotovolatických článků. Navržený design pak podle jeho předlohy dotáhli do finiše výzkumníci z univerzity v Káthmándú.

Se schválením nepálské vlády a podporou bezpočtu angažovaných horolezců se zatím daří shánět dostatek peněz na celou realizaci. Pokud se podaří v Gorak Shep bioplynovou stanici opravdu vybudovat, bude to možná poprvé, kdy budou mít místní lidé z turistů opravdový užitek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FV

Franta Vokřahlo

15.8.2018 21:28
Organických přírodních hnojiv je trvale přímo nadbytek, stačí vědět, kde hledat, a používání průmyslových chemických hnojiv je neopodstatněná a zcela zbytečná zátěž pro životní prostředí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

20.8.2018 10:12
tradičním, funkčním a osvědčeným řešením likvidace nejen fekálií, ale odpadů obecně, v podobné specifické situaci je spalování. ne tedy na primitivní a tradiční asijský způsob, to jest polití hromady bordelu kerosinem z kanystru, ale poměrně jednoduchá "motorová" (pohon ventilátoru nebo kompresoru, přebytek vzduchu je zásadní podmínka rozumného spalování) spalovna. bioplynka v termosce je velmi zajímavý, ale bláznivý nápad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist