Jak na kalamitní plochy dostat jedli? Pomůžou pionýrské dřeviny. Každá trochu jinak
Jednou z možností, jak vnést úspěšně jedli na kalamitní plochy je využití porostů přípravných dřevin a technologie podsadeb v rámci dvoufázové obnovy. Použití pionýrských dřevin na stávajících holinách umožňuje větší časovou a prostorovou variabilitu při vytváření následných porostů s vyšším potenciálem budoucí stability.
Na tento způsob výsadby jedle se ve svém výzkumu zaměřili vědci z VÚLHM, v. v. i., VS Opočno, a Mendelovy univerzity v Brně. Cílem jejich práce bylo ověřit reakce podsadeb jedle na porostní prostředí přípravných porostů břízy, jeřábu a olše o různém zakmenění a věku.
Své výsledky publikovali v článku Prosperita jedle v podsadbách pod přípravnými porosty listnatých dřevin o různém zakmenění a věku, který vyšel v časopise Zprávy lesnického výzkumu 4/2022.
Jedle má značné nároky na vláhu a její rozložení během roku. Nejlépe se jí daří na hlubokých čerstvých půdách. Vyžaduje stejnoměrnou přiměřenou půdní vlhkost po celou vegetační dobu. Špatně snáší silné zimní mrazy.
V našich podmínkách lze velmi dobře využít přípravný porost domácích pionýrských listnáčů, jako je bříza a jeřáb ptačí, na podmáčených stanovištích olši lepkavou. Jde o dřeviny tolerantní ke stresům z výkyvů teplot, jsou méně náročné na množství živin v půdě.
Výzkum vědci realizovali na pokusných plochách založených v roce 2013 na lokalitách postižených václavkovou a kůrovcovou kalamitou v oblasti Krnovska, okolí Města Albrechtic (PLO 28 Předhoří Hrubého Jeseníku). Porosty břízy byly zvoleny podle tří kategorií věku (7, 15, 30 let), u olše a jeřábu byl věk okolo 15 let. Věk hodnocených podsazených jedlí byl čtyři roky.
Vědci zjistili, že mortalita jedle byla po sledované čtyři roky od výsadby nízká. Nejvyšší mortalitu, 6 %, pozorovali u výsadeb na holině (kde byl podíl odumřelých jedinců nejvyšší už po prvních dvou letech od výsadby), ale také pod hustými porosty sedmileté břízy a 15letého jeřábu. Ztráty do 10 % však neznamenají ohrožení vývoje porostu.
Vědci zjistili vysoce průkazný vliv věku i zakmenění přípravného porostu břízy na hodnocené růstové i morfologické parametry čtyřleté podsadby jedle. Ve všech kategoriích věku výškový přírůst a celková výška jednoznačně klesaly s narůstajícím zakmeněním porostu. Porovnáním přírůstu jedlí vysazených na holině a ve variantách nejnižšího zakmenění všech věkových kategorií přípravného porostu břízy vědci prokázali příznivější výškový vývoj v kategorii 15 let a na holině.
Celkově nejnižší růstové parametry vykazovala jedle vysazená pod přehoustlý porost jeřábu (zakmenění 10+). Výška jedle byla ve všech variantách porostu jeřábu výrazně odlišná. Nejvyšší byla zjištěna pod variantou zakmenění 7, nejméně jedle přirůstala pod variantou 10+. Vývoj jedlí pod variantami zakmenění porostu olše vykazoval minimální rozdíly.
Obnova pod clonou, ať již mateřského porostu nebo porostu přípravných dřevin, je pro obnovu jedle doporučovaným postupem, neboť na holině bez krytu před přímým slunečním zářením bývá silně ohrožena mrazem, vykazuje vyšší ztráty a často nižší přírůst. Ani clonění silně proředěným porostem nemusí vůči poškození mrazem skýtat dostatečný kryt.
Na žádné variantě posuzovaného experimentu se za sledované období mráz ve vegetační době neprojevil. I přesto jedle vysazená na holinu vykazovala mírně vyšší mortalitu než jedle v podsadbách, s výjimkou nejhustší varianty porostu jeřábu (zakmenění 10+). Z hlediska přežívání tak měla zvýšená ozářenost holiny obdobný efekt, jako výrazné stínění krycím porostem.
Dosavadní vývoj jedle na testované holině potvrzuje, že mezi ideální podmínky pro odrůstání jedle lze řadit i kotlíky do max. 0,1 ha. Zvolená velikost byla vhodná i z hlediska rizika kumulace studeného vzduchu, ke kterému dochází v porostních mezerách nehomogenních porostů vlivem nočního proudění vzduchu a které se tu neprojevilo.
Nejpříhodnější poměry přípravného porostu břízy na odrůstání jedle byly zjištěny při jeho rozpracování v 15 letech. Nicméně ani 7letý či 30letý porost břízy nepředstavoval, zvlášť při provedení alespoň částečné redukce zápoje, pro vývoj jedle bariéru.
Vědci konstatovali, že zjištěné výsledky ukazují odlišný vliv přípravných porostů břízy, jeřábu a olše na podsázenou jedli.
Zatímco u testovaných 15letých porostů jeřábu se skutečně jako optimální jevilo zakmenění 7, růstová reakce jedle pod olší byla obdobná ve všech testovaných variantách zakmenění. A pod břízou jedle bez ohledu na věk přípravného porostu přirůstala nejlépe pod porostními částmi se zakmeněním 5.
Výzkum ukázal, že porost každé z testovaných přípravných dřevin formuje porostní mikroklima jiným způsobem, svůj význam může mít i odlišný vliv na půdní prostředí, a to zvláště u olše díky její symbióze s bakteriemi napomáhajícími fixaci dusíku.
Pro další vývoj podsadeb vědci doporučují obnovu podrostním způsobem postupnými málo intenzivními těžebními zásahy tak, aby jedlové podsadby nebyly vystaveny prudkým změnám mikroklimatu.
Zhodnocením výsledků čtyřletých podsadeb do přípravných porostů tvořených břízou, jeřábem a olší o variantním zakmenění vědci potvrdili přizpůsobivost jedle na různé světlostní poměry.
Všechny testované varianty přípravných porostů se ukázaly jako využitelné pro úspěšné založení podsadeb jedle, avšak ve všech věkových kategoriích břízy i u jeřábu intenzita odrůstání jedle klesala s narůstajícím zakmeněním přípravného porostu.
Článek vznikl při řešení projektu QK1910292 „Postupy pro podporu jedle bělokoré v lesním hospodářství ČR“.
Článek Prosperita jedle v podsadbách pod přípravnými porosty listnatých dřevin o různém zakmenění a věku je volně ke stažení.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (27)
Radim Polášek
21.1.2023 10:43Jenom je tady otázka ceny a snadnosti vysazování těch pionýrských dřevin. Tam asi bude vhodnější hledat druhy pionýrských dřevin množených vegetativně řízkováním. Dnešními postupy se dá řízkováním relativně snadno a levně množit čím dál více dřevin, u kterých to dříve absolutně nešlo.
A u jedlí bude třeba řešit jejich atraktivnost pro zvěř, zejména v zimním období. A potom řešit, kvůli kvalitě výsledného kořenového systému dorostlých stromů, jejich sázení v co nejnižším věku nebo dokonce rovnou setí jerdlí přímo na stanoviště. Pod dostečně kvalitním krytem pionýrských dřevin by takové setí neměl být zvláštní problém.
Petr
21.1.2023 11:08 Reaguje na Radim PolášekSlavomil Vinkler
21.1.2023 13:35 Reaguje na PetrRadim Polášek
21.1.2023 17:17 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
21.1.2023 13:33-S nadměrným ozářením v holé ploše
-s zarůstáním buření
-s okusem zvěří
-s samovýsevem, protože vyžaduje holou půdu.
Jedle nejlépe zmlazovala v bučinách s toulavou těžbou buku, nízkým zazvěřením, pastvou a hrabáním steliva.
5ekl bych že obůrky, oplocenky s výsadnou olše nebo buku a po několika letech podsadbou jedle jsou také slušné řešení. Vždyť mortalita na holé ploše ani bulu ani jedle není taky moc velká, pokud není extrémní rok.
Slavomil Vinkler
21.1.2023 13:41Petr
21.1.2023 16:26 Reaguje na Slavomil VinklerRadim Polášek
21.1.2023 17:11 Reaguje na Radim PolášekBuk jinak stíní i v létě slaběji, protože je světlomilný a tak i pod jeho korunou by byl , dost světla. Problém je v tom, že pokud by neměl být v lese jako hlavní dřevina, musel by se vykácet, protože jinak roste do stejné nebo větší výšky než jedle nebo smrk a roste velmi rychle. Jedlím či smrkům by se nepodařilo buk přerůst a pod buky by tak většina jedlí a smrků uhynula a les by tak byl hlavně bukový.
Buky mají jinak ještě jeden problém a sicer v tom, že jsou taky pro zvěř velice chutné, zvláště vrcholové pupeny na jaře, takže by je lesní zvěř ničila okusem.
To už je mnohem lepší jeřáb nebo olše, protože tyto dvě dřeviny dorůstají do menší výšky než smrk nebo jedle a tyto jehličnany je tak časem přetrostou a potlačí.
Slavomil Vinkler
21.1.2023 18:02 Reaguje na Radim PolášekJosef Marouš
21.1.2023 15:35U jedle je pak další problém, že zastínění snáší dobře jen ve velmi mladém věku, ve věku 10-15 let se pak jedná v podstatě o dřevinu světlostní.
Slavomil Vinkler
21.1.2023 15:57 Reaguje na Josef MaroušJosef Marouš
22.1.2023 14:47 Reaguje na Slavomil VinklerKratké sledování nevykázalo celou problematiku, teď aby sháněli nějaké brigádníky, kteří budou chodit do zkušebních porostů každé dva roky a tu břízu redukovat.
Hunter
22.1.2023 13:43 Reaguje na Josef MaroušJosef Marouš
22.1.2023 14:55 Reaguje na HunterNatírání při dobré skladbě porostů a bylinného patra mnohdy postačuje. Znám hodně tesařů pracujících na pamatkách, kteří by pro dobrou jedli vraždili, jen je pro ně problém jí sehnat
Slavomil Vinkler
22.1.2023 19:06 Reaguje na HunterJakub Brenn
22.1.2023 21:49 Reaguje na Josef MaroušJosef Marouš
24.1.2023 16:58 Reaguje na Jakub BrennJakub Brenn
24.1.2023 20:27 Reaguje na Josef MaroušBřetislav Machaček
22.1.2023 19:11že každá dřevina má své škůdce a pokud se proti němu nebude nic dělat stejně jako proti kůrovci, tak to dopadne asi podobně. Každopádně jedle
je můj srdcový strom a jedlím fandím. Bohužel ona je i trochu vybíravá a neroste všude. Na skalnatém podloží s tenkou vrstvou půdy, kde přežije
třeba smrk, tak jedle živoří. Rozdíl je v kořenovém systému a v nárocích
na úživnost půdy. Nechme to na znalcích místních podmínek a nedělejme
zase chybu v tom, že budeme něco nařizovat a něco zakazovat. Les není o
pokusech a omylech, protože jeho růst přesahuje často lidský věk a je
třeba pozorně sledovat, čemu se v místě daří. Ty pokusy jsou každopádně
dobré, ale musely by se provádět lokalita od lokality, protože každá je
jiná nejenom kvůli vrstvě půdy, množství srážek, osvětlení, větru atd. Zatím je dřevo z jedlí spíše zvláštnost, se kterou už neumí zpracovatelé zacházet. Odsuzování smrku je myslím poněkud fanaticky předčasné a pokud
se naučíme kalamitám účinně předcházet, tak bych ho nezatracoval. Chce to
se pouze poučit z historie a odjinud, kde to zvládají a není tam takový
fanatizmus při jeho zatracování. Svalovat na smrk samotný vinu za chyby
při zvládání kalamity je sice snadný způsob, jak se z chyb vyvinit,
ale lež má krátké nohy, když se podíváme do historie a do zahraničí,
kde to zvládli. Ptejme se tedy proč to nešlo u nás? Bohužel pravda
viníkům nevoní a tak hledají zástupné příčiny a laická veřejnost tomu
často uvěří. Jinak pozor na pionýrské dřeviny aby nezaprasily nálety
široké okolí, protože ruční práce s jejich odstraněním není levná.
Ono odstranit je opatrně, abychom nepoškodili cílové dřeviny a nebo
aby je nepoškodily samotné nálety bývá složité. Zažil jsem jednou
časnou sněhovou nadílku, kdy k zemi ohnuté břízy rozlámaly okolní
smrky a jedle. Neodlistěné listnáče jsou u časné sněhové nadílky
pohromou pro podsadu a jejich likvidace neštěstím. Takže opatrně,
ať nepřijde práce vniveč třeba i mezi staršími stromy, které
poláme vichřice. V té změti toho moc zdravého nezůstane a nakonec
někdo přijde na to, že lépe jedle pěstovat v oplocenkách bez všech
těchto rizik. To se v praxi ukázalo lepší, než individuální oplocení
a riziko zda přežijí ve zdraví bez oplocení mezi pionýrskými stromy.
Slavomil Vinkler
23.1.2023 08:47 Reaguje na Břetislav MachačekJaroslav Pobeha
28.1.2023 10:57 Reaguje na Břetislav MachačekV oblasti ako česká republika nebudú do 50 rokov takmer nikde vhodné podmienky pre smrek. Usychanie spred 3 rokov sa bude opakovať počas celej rastovej doby smreka. Na to poukazujú aj lesníci napríklad Petr Ješátko. A vy to dobre viete.
Jakub Brenn
22.1.2023 21:55Zároveň s tou jedlí bych vysadil alespoň pár buků, třeba 10:1,
přece jenom tyhle dva druhy spolu tvoří společenství.
Je dobrý, že se už se dělají takovéto pokusy a kéž by se poznatky uvedly i do praxe.