K čemu jsou dobří velcí kopytníci? K obohacování půdy o živiny i k ukládání uhlíku
„Přestože se jednotlivé pastevní rezervace od sebe značně lišily, našli jsme zde jednoznačný společný rys: Všechny jejich půdy obsahovaly více organického uhlíku, vyšší podíl stabilního humusu a vykazovaly intenzívnější mikrobiální aktivitu, než v kontrolních plochách. Volná pastva tak zvyšuje potenciální úrodnost půd, přispívá k ukládání uhlíku ve formě stabilní organické hmoty, a také zvyšuje schopnost půd zadržovat vodu“, říká k tomu Eva Kaštovská z Jihočeské univerzity, hlavní autorka výzkumu.
„Dalo se to vlastně očekávat. Když pomineme náplavové oblasti velkých řek, tak nejúrodnější půdy na planetě, včetně známé ukrajinské černozemě, jsou výsledkem statisíců let pastvy velkých stád divokých kopytníků. Ví to každý zemědělec, obeznámený s potřebou vpravovat do země organické hnojení, tedy starý dobrý hnůj,“ dodává Kaštovská.
„Když prozradím něco z pod pokličky, tak jednou z námitek recenzentů bylo, zda bychom stejný efekt nezjistili u obyčejných domácích krav,“ dodává k tomu Martin Konvička, vedoucí týmu, který se dopadem volné pastvy kopytníků zabývá. „A měli pravdu – za určitých podmínek, při velmi dobrém managementu pastvy, nejspíš zjistili.“
Ovšem výzkumy jiných týmů z celého světa nalézají spíše negativní vlivy pastvy domácích zvířat vedoucí k utužení půdy, úbytku organické hmoty a poklesu jejího oživení, až po vyplavování dusíkatých látek do vodotečí a podzemních vod. „Ukazuje se, že není tak podstatné, jaká zvířata paseme, ale jak je paseme,“ říká Konvička.
Intenzívní zemědělská pastvina zvířata neživí celoročně. V zimním období jsou domácí zvířata dokrmována materiálem, který vyrostl jinde, takže pastevní tlak během pastevního období překračuje celoroční úživnost konkrétní lokality. „Naopak při celoroční přirozené pastvě jsou stavy zvířat přizpůsobeny možnostem pastviny v kritickém zimním období. Ve výsledku je v létě nedopasená, takže nedojde k potlačení rostlinné složky systému. V zimě zvířata pastvinu udržují třeba potlačováním dřevin, nebo konzumací v létě odmítané stařiny,“ vysvětluje Konvička.
„Naše výsledky mohou mít obrovský význam pro současné debaty o klimatické změně. Připomínají, že přírodní systém, na kterém závisí naše přežití, včetně zdravých půd, jež jsou základem zemědělství, vznikl i díky činnosti velkých kopytníků. Úvahy některých aktivistů o jejich vybití a hromadném přechodu na bezmasou stravu jsou příkladem zkratkovitého myšlení,“ říká Eva Kaštovská.
Rostlinná výroba, jak ji provozujeme dnes na většině našeho území, výrazně degraduje půdu a není dlouhodobě udržitelná. „Steak nebo guláš mohou být naprosto ekologické potraviny, podstatné však je, kde a v jakém režimu zvíře vyrostlo. Když to nebude zubr nebo kůň z pastevní rezervace, měla to být hovězí z chovů, kde provozují regenerativní pastvu, s ohledem na péči o přírodní zdroje a krajinu,“ uzavírá Eva Kaštovská.
Výsledky výzkumu pomohou lépe představovat pozitivní vliv rezervací velkých kopytníků na adaptaci krajiny na změny klimatu. „Až dosud jsme při upozorňování na klíčovou roli pastevních ekosystémů velkých kopytníků na klima mohli odkazovat na zahraniční studie. Díky vědeckému výzkumu, který koordinovala Jihočeská univerzita, máme nyní data přímo z milovické rezervace a dalších lokalit v Česku,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila ve spolupráci s vědci.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (50)
Honza Honza
10.3.2024 07:38Stepní oblasti v nynější době, kdy prší nárazově, intenzivně, zem trpí erozí, jinak praží slunce, se přehřívají, půda trpí erozí, velcí býložravci půdu utužují, obnažují, stepi vysychají. Mizí voda, řeky , studny. Vidíme to ve středoasij. stepích, v Africe. Viděli jsme to ve Středomoří, co se stane, když vykácíme lesy.
Stáda býložravců, kteří produkují tuny hnoje, máme ve stájích, tento hnůj se vpravuje do půdy lépe než při pastvě. Žádná černozem nevzniká.
Černozem vznikla, když ještě příroda byla funkční, nebyla zastavěná, půda nebyla zmeliorovaná, odvodněná, řeky nebyly upraveny jako odvodňov. kanály, byly pralesy, kde se voda ukládala a zadržovala ve spadlém dřevu. Příroda ještě fungovala.
Článek vyjadřuje přírodovědný neuskutečnitelný sen o bezsásahových zónách v NP, o nepoužívání cizorodých druhů stromů (až i invazivních, protože v nynějším suchu se jim lépe daří), o diverzifikované přírodě plné zvířat, motýlů – tato příroda nám mizí před očima v Africe, kde step ustupuje poušti, step vysychá, mizí voda. V Mongolsku, kde stáda ničí a vysušují půdu, je nutno tato stáda omezovat, chránit řeky, vysazovat stromy, omezovat step – jinak země = černozem s uloženým uhlíkem i díky činnosti býložravců, která fungovala tisíce let, vyschne, zkolabuje.
Honza Honza
10.3.2024 08:58Vykácíme proto lesy, aby se více ukládal uhlík? To už udělali Římané, dávno před námi (ne kvůli uhlíku), dělají to v Amazonii! Zemědělci nebudou pěstovat brambory, ale na pole vyženou tury?
Zemědělci mají udržovat půdu tak, aby byla výživná, aby zachycovala a propouštěla vodu, aby se na ní dalo lépe pěstovat plodiny. A právě díky tomu se (zcela druhotně) i lépe ukládá uhlík.
Lesníci pěstují les, pokud možno smíšený, aby poskytoval dřevo, byl stabilní, též se zlepšovala půda a tím (zcela druhotně) se lépe ukládal i uhlík.
Roman z Vysočiny
10.3.2024 15:01 Reaguje na Honza HonzaJarek Schindler
11.3.2024 15:46 Reaguje na Roman z VysočinyTak orbou se v první řadě provzdušňuje půda ( tedy nedochází k tomu utužení), zapravují se do hlubších vrstev právě ty organické částice . Ono vlastně to co píšete je celé nesmysl. "Díky požárům se do půdy stepí dostane uhlík rychle a jednorázově a hnůj to jen šikovně zapraví". To opravdu někdo může myslet vážně? No jo, na takové ochranářské bláboly dojíždíme. Je to nesmysly lemovaná cesta do pekel.
František Dvořák
10.3.2024 09:02František Dvořák
10.3.2024 09:48 Reaguje na František DvořákBřetislav Machaček
10.3.2024 10:03Pastevectví je užitečné tam, kde je klasické obdělávání půdy neefektivní,
ale upínat se k němu na kvalitní orné půdě kvůli pochybnému ukládání uhlíku
je pitomost. Při pastvě je zúrodnění půdy během na miliony let, ale u půdy
orné to lze značně urychlit. Už jsem tu uváděl příklad kdysi louky mizerné
kvality, kterou si od sedláka koupil za 1. republiky bezzemek. Na louku
navážel z lesa listí, fekálie z městských žump a všechnu dostupnou trávu
z okolí. Už prvý rok tam měl takovou úrodu, že sedlák litoval toho prodeje
a celé okolí mu pole záviděli. On totiž věděl jedno a to, že když chce
brát, tak taky musí i dávat. U pastvy je to bohužel pomalé ubírání a je
se nutno spoléhat pouze na schopnosti půdy uložit živiny "odnikud".
To co vrátí v podobě trusu dobytek je méně, než co jí vezme v podobě
masa a mléka, pokud neponechám zdechliny přírodě, ale i ony jsou často
jako zdroj živin predátory přeneseny mimo pastvinu. Kdysi jsem viděl
dokument o koloběhu živin mezi půdou, lososy, medvědy a zpět do půdy.
Dlouhá cesta živin je uzavřeným cyklem, který nesmí být přerušen, aby
byl funkční. Pokud z něho odeberu jeden jediný článek, tak se řetěz
přeruší a je k ničemu. Dnes ten řetěz narušují hlavně energetické
plodiny, které pouze berou a nic nevracejí( nebo pouze malou část).
Pak nezbývá než pouze dodávat umělá hnojiva, ale schází ta přirozená organika. Kdysi platilo, že jedna kráva je minimem na jeden hektar
a kde dnes vzít ten hnůj od té krávy když není a nebo se pouze pase
a nebo je to zubr, který skončí v kafilérii? Ano potřebujeme to, co
bývalo kdysi praxí. Dobytek se napásl, něco vykálel na pastvině a
něco ve chlévě odkud to končilo na poli. To, že se pár stovek
kopytnatců vykálí v rezervacích(oborách) nezachrání ornou půdu před
absencí organiky. To, že bude pár stovek hektarů pastvin plných
živin nemá v globále žádný význam, pokud rezignujeme na zbytek,
který nás živí. Jinak většina černozemí vznikala naplavením půdy
odjinud, zbytek jejím navátím větrem a vliv zvířat nebyl až tak
velký. Kdyby čekal kdysi ten bezzemek při zúrodnění té louky na
spásáním dobytkem, tak z ní nebylo úrodné pole ani za tisíc let.
To dokázal už za rok živinami odjinud stejně, jako řeky svými
naplaveninami z lesů a vítr rovněž taky tak. Mívali jsme pole
a louky na soutoku Odry a Olše, kde živiny řekou přicházely,
ale taky někdy odcházely i s úrodou. Malá délta Nilu živila
miliony Egypťanu díky živinám z půlky Afriky a totéž bylo i
v okolí jiných řek. Někde byly navátá spraše a jinde půdu
lidé záměrně obohacovali o živiny návozem odjinud, ale nikdy
a nikde se nespoléhali na to, že do zařídí pouze ti spásači.
To je na setsakra dlouho a nejsou k tomu podmínky, aby se tu
dnes potulovala tisícihlavá stáda zubrů, či koní. To je čirá
utopická teorie!
Honza Honza
10.3.2024 11:52 Reaguje na Břetislav Machačekpavel peregrin
10.3.2024 12:16 Reaguje na Honza HonzaHonza Honza
10.3.2024 12:38 Reaguje na pavel peregrinRadim Polášek
10.3.2024 21:40 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
11.3.2024 06:55 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
11.3.2024 13:41 Reaguje na pavel peregrinJH
10.3.2024 17:34 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
11.3.2024 09:53 Reaguje na JHvelmi podstatné procento živin vrácených zpět. To už my ale
neděláme jako spoustu toho o čem jsem psal. Jinak je pravda,
že dodat vždy něco musíte, ale leccos dokáží i rostliny.
Některé umí na sebe vázat vzdušný dusík a ukládat v kořenech, nebo vzdušný uhlík, síru atd. Na holé skále umí
některé rostliny žít pouze z toho, co jim navane vítr a co
si vytáhnou ze vzduchu. Často obdivuji u nás na kostele
břízu rostoucí ze spáry mezi cihlami bez půdy, hnojení a
často za sucha i bez vody, kdy se spokojí s rosou. Takže
i z mála se časem stává mnoho, pokud to ale pouze stále
nedrancuji a dám tomu čas narůst a vytvořit zásobní živiny.
Radim Polášek
11.3.2024 14:25 Reaguje na Břetislav MachačekU nás v mém okolí to je leckde krásně vidět, protože kdysi před cca 100 milióny let tady rozpraskala zemská kůra a prasklinami, často malými, se původně sedimentovaná hornina proložila pni vulkanických vyvřelin. To potom někde na takových místech jdete na podzim nebo na jaře kolem pole a ty pole jsou flekatá. Tmavé fleky jsou místa, kde podloží je vulkanické a půda úrodnější, světlá místa mezi nimi podloží ze sedimentů, flyší nebo tuším permských usazenin.
Jarek Schindler
10.3.2024 12:18Slavomil Vinkler
10.3.2024 17:28 Reaguje na Jarek SchindlerTam kde byly lesy listnaté je hnědozem (i na spraši), pod jehličnatými podzol. Černozem je kombinace spraše (vápníku) a stepi (lesostepi), kde stromy tj. les potlačovali spásači a zároveň udržovali optimální objem spasené, nespasené biomasy a zpracování výkalů jinými tvory.
Orba provzdušňuje a tím ničí humus.
Radim Polášek
10.3.2024 22:00 Reaguje na Slavomil Vinklerpavel peregrin
11.3.2024 06:56 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
11.3.2024 13:52 Reaguje na pavel peregrinNapříklad archeologické nálezy staveb se na poli běžně zjišťují letecky tak, že po orbě tmavý humus vyzdvihnutý z hloubky na místech těch staveb je proti světlé půdě okolního pole krásně vidět. A to se bavíme až o tisícovkách let, kdy ten humus vytvořený z lidských odpadů pohazovaných v okolí lidského osídlení zůstal v hloubi půdy beze změny.
U nás zahrádkáři před nějak 20 - 40 lety zplanýrovali místní hradiště staré skoro 800 let jako první dokladovatelná stavba naší Vesnice jen proto, že tam v blízkosti zahrádkářské osady v jinak obyčejném listnatém lese na vysokém břehu, kde je jinak humus jen na prvních centimetrech půdy, si všimli, že tmavá půda plná humusu tam jde do velké hloubky a tak si ji vykopávali a převáželi na své záhony. Asi tím hrádek objevili, ale archeologům toho už moc nenechali.
pavel peregrin
11.3.2024 17:56 Reaguje na Radim Polášekpavel peregrin
12.3.2024 06:33 Reaguje na Radim PolášekSlavomil Vinkler
12.3.2024 17:05 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
10.3.2024 21:53 Reaguje na Jarek SchindlerČernozem podle mne vzniká tam, kde se kombinuje pravidelný přínos půdy v malých vrstvách třeba navátím větrem nebo možná plošným přinesením zatopením vodou a současně se silným rostlinným porostem, který do přinesené půdy přidává větší množství organických zbytků. Rostlinné zbytky když se za nějaký rok rozloží do fáze jemnozrnného tmavého humusu a současně překryjí pár centimetry půdy přinesené větrem se rozkládají pomaleji a a víc než řekněme 10 - 20 centimetrů v hloubce se prakticky nemusí rozkládat vůbec. A za staletí až tisíciletí tam mohou vzniknout metrové vrstvy černozemě.
Je to spíš v sušších oblastech, kdy je povrch půdy po část roku suchý a díky tomu se v této době rozklad organických složek zastaví, zatímco přinášení půdy větrem dále pokračuje.
Jarek Schindler
11.3.2024 16:01 Reaguje na Radim PolášekSlavomil Vinkler
10.3.2024 16:34Majka Kletečková
10.3.2024 21:42 Reaguje na Slavomil VinklerPetr Pekařík
11.3.2024 06:05 Reaguje na Majka KletečkováMilan Milan
10.3.2024 20:12Slavomil Vinkler
11.3.2024 07:39 Reaguje na Milan MilanSprávě vypásané step tvoří černozem a ukládání uhlíku je dlouhodobé. Jistěže existuje optimum pastvy z hlediska ukládání CO2. Ani moc pastvy (to dělá obvykle domácí dobytek držený ohradou) , ani málo tam, kde se nepase.
Bylo by třeba se naučit ukládat do polí uhlík efektivně, tj. i organický i anorganický tak, aby tam zůstal.
Radim Polášek
10.3.2024 21:35Na polích byla půda mnohem tmavší a evidentně s vyšším obsahem uhlíku, protože na pole se zaorávaly organické zbytky z úrody i občas i hnůj z ustájení těch krav.
Honza Honza
11.3.2024 07:05 Reaguje na Radim PolášekKrajina je vysušená. Tam kde prší hodně, kde je vlhko, to vůbec nevadí, ale v dnešní krajině, kde je boj o vodu, je to naprostý nesmysl.
To je jednoznačný fakt.
Něco jiného je , jak vzniká černozem, p. Vinkler má třeba pravdu, že býložravci udržují vhodný travní porost, kt. vznik černozemě podporuje. Omezují norm. sukcesi apod.
Do toho se montovat, dělat rozumbradu, je stejný nesmysl, jako zpochybňovat vliv CO2 na klima.
Radim Polášek
11.3.2024 14:17 Reaguje na Honza HonzaMyslím, že ty krávy tam "působiy" aspoň 20 let, aby to takhle dokázaly změnit.
Slavomil Vinkler
11.3.2024 07:42 Reaguje na Radim PolášekPáslo se na neplodných úhorech, kde nic nešlo pěstovat. Srovnávat mělkou step s hlubokým polem je jako hrušky s jabkama.
Honza Honza
11.3.2024 08:50 Reaguje na Slavomil VinklerNěco jiného je ale ukládat uhlík, aby to bylo smyslplné pro klima. Vyhnat zvířata do lesů, polí - to je absolutní nesmysl. Nemyslíte?
Řešit klimatickou krizí stepí je stejný nesmysl jako snížit teplotu elektroauty - budou scházet peníze na smyslplné projekty zalesnění a zavodnění.
Snížit CO2 se musí dělat globálně a je zde i setrvačnost CO2
Step nám klima nevyřeší. Step je vědecky potlačována v Mongolsku vysazováním stromů nikoli odlesňováním, kvůli tomu, že stromy vysušují. V Amazonii se vědecky nepodporuje vyklučování stromů ale bojuje se proti odlesňování.
Slavomil Vinkler
11.3.2024 14:02 Reaguje na Honza HonzaRadim Polášek
11.3.2024 14:06 Reaguje na Slavomil VinklerA zas takový rozdíl, v době, kdy to bylo všechno pastviny, tam nebyl. Když tam byly pastviny, byla to všechno chudá půda.
Břetislav Machaček
11.3.2024 17:53 Reaguje na Radim Polášekmajetkové parcely a napřimovaly toky, aby bylo
možno využít co nejvíce půdu kolem nich. Totéž
se dělo všude, kde se nespoléhali na dovozy
odjinud a kde chtěli po neblahých zkušenostech
z války dosáhnout plné potravinové soběstačnosti. Nehledejte v tom jinou ideologii, než to, že výnosy tehdy uměli navýšit pouze větší výměrou polí. Postupně ale přicházely výnosnější odrůdy, postřiky proti chorobám a umělá hnojiva. Výnosy stoupaly a půdy nebylo tolik třeba. Převáděla se na travnaté
plochy, leckde se zalesnila a jinde zastavěla.
Tento trend pokračuje, ale kde má své mantinely?
Kolik hnojiv a postřiků ta půda ještě snese? Já
se přimlouvám raději k tomu, aby se ubralo na
intenzivnosti pěstování ubráním chemie, což
považuji pro přírodu lepší, než nechat někde
půdu zahálet a jinde ji stále více ždímat. To
je trend dnešních ekologů a bohužel i ekonomů.
Na menší výměře pěstovat stále více a více a
půdu stále více ničit. Co pak? Vrátíme se zpět
k orání trvalých porostů a melioraci mokřadů,
když už ta intenzivně ždímána půda řekne dost?
To pak bude pláč, až se budou orat zatravněná
pole, aby nahradila ta pole zničená. Toto asi
brzo nastane, pokud se ale nebudeme spoléhat
na dovozy a tu ponecháme ladem vše.
Petr Dubský
11.3.2024 20:22Slavomil Vinkler
12.3.2024 07:21 Reaguje na Petr DubskýStep je skutečně tam, kde méně prší, ale bezlesí udržuje pastva. To můžete vidět na zarůstání všech neobdělávaných ploch. Zářný příklad je Říp (ještě v začátkem 19. století úplně holý), nebo Pálava (kam to máte blíže), kde lze vidět, co to udělá bez pastvy.
Eroze hrozí, ale jen pokud plošně odhalí půdu. Pak jde o chybu- přepasení.
To, že koza bezoárová je zdivočelá domácí, muflon je zdivočelá ovce domácí, vodní buvol je zdivočený buvol, kůň převalského je zdivočelý poddruh koně domácího asijského - mám pokračovat? No a co, chovají se stejně jako jejich divocí předci, co byli vyhubeni . Stejně se pasou, stejně přežívají stejně vylučují trus, stejně se množí...
Petr Dubský
12.3.2024 10:40 Reaguje na Slavomil VinklerSlavomil Vinkler
12.3.2024 12:15 Reaguje na Petr DubskýDetaily časopis Vesmír nebo kniha Zrození Evropanů.
Břetislav Machaček
12.3.2024 10:34 Reaguje na Petr Dubskýněkoho zavřu do ohrady, tak spásá prve to, co je nejchutnější a pak
i to, co tam zbývá. Spásá pak i stařinu a z hladu leckde dobytek žere i podestýlku a sežere dřevěnou ohradu. Dotyční vám poví, že jim to chutná více, než chutná píce za plotem, ale stačí to vyzkoušet.
Jako kluk jsem vypásal kravou na řetězu meze, ale když si usmyslela
místo neduživé trávy sežrat jetel u souseda, tak mne tam odtáhla
sebou. Orající koně netrpěli hlady, ale labužnicky ukousli větev
jabloně určenou k založení koruny a tak mohu pokračovat. I mlsná
koza z hladu sežere ostřici a nemusím na to chovat zubry a pratury
pro kafilérii. Těmi ochranářskými bláboly lze oblbovat laiky, ale
praktici ví, že je tomu poněkud jinak. Ty chovy v "rezervacích"
(oborách) beru jako bezpracný chov za účelem dotací za pastevní
činnost a pronájem zvířat na spásání podobných lokalit. Stačí to
oplotit, zajistit dotaci na spásání a Milovice dodají přebytečné
kusy, které by jinak museli utratit. V ČR je už takto vytipováno
150 lokalit, kde vzniknou v dosud volné krajině nové ploty a kam
bude omezen vstup lidem i volně žijící zvěři. Hlavně to zdůvodnit
a lze inkasovat dotace ze kterých jde část na odměny "chovatelům". Dobře vymyšleno do doby, dokud ty dotace budou. Co pak? Kafilérie?
Petr Dubský
12.3.2024 11:02 Reaguje na Břetislav MachačekSlavomil Vinkler
13.3.2024 08:47 Reaguje na Petr DubskýVe světlých lesích (někde mimo hospodářský) a zejména na stepích chybí pastva, sklizeň trávy a občasné vypálení. Je v zásadě jedno zda se pase domácí nebo divoký dobytek, nesmí toho být moc.