https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kaceni-javoru-neproslo-prestoze-by-umoznilo-vytvorit-podchod-k-vltave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kácení javoru neprošlo, přestože by umožnilo vytvořit podchod k Vltavě

13.3.2021 14:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Javor stříbrný rostoucí na Smetanově nábřeží u Karlových lázní v Praze 1.
Javor stříbrný rostoucí na Smetanově nábřeží u Karlových lázní v Praze 1.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Googlemaps
V Praze se v pátek zvedl hlasitý odpor veřejnosti proti kácení vzrostlého javoru, který se nachází u Karlových lázní mezi ulicí Karolíny Světlé a Smetanovo nábřežím. Javor měl být odstraněn spolu se zahájením prací na vybudování nového parčíku s průchodem k Vltavě. Proti odstranění stromu se ale postavila řada lidí v čele s obyvateli Prahy 1 a řadou pražských zastupitelů. Jeden z nich, Petr Kučera, založil proti kácení javoru petici. Zároveň se u stromu konalo protestní shromáždění. Kvůli odporu veřejnosti se ve stejný den mimořádně sešla rada města, která rozhodla o odložení kácení stromu.
 

„Nakonec byla uzavřena se starostou Prahy 1 dohoda, že Praha 1 nebude kácet do 26. 3. 2021, čímž vznikne prostor pro jednání,“ uvedl na sociálních sítích Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

Projekt na úpravu prostranství v takzvaném Anenském trojúhelníku se plánuje od roku 2017. Záměrem je vytvořit na místě zelené oplocené a pro občany zatím nevyužívané plochy dlážděné náměstíčko před hotelem Smetana (Pachtův palác). Z něj vy vyl vytvořen podchod pod vozovkou směrem k řece, kde má vzniknout vyhlídkové molo.

V záměru nové podoby Anenského trojúhelníku se nepočítá se stávajícími stromy ani zelení. Javor totiž stojí přesně v cestě plánovanému vchodu do podchodu. Samotný prostor podchodu je však v majetku hlavního města, a bez jeho souhlasu nebude zprovozněn, strom by tedy padl zbytečně.

Vizualizace nové podoby Anenského trojúhelníku.
Vizualizace nové podoby Anenského trojúhelníku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
„Ačkoli samo zpřístupnění řeky není špatný nápad, nejde v žádném případě o urgentní projekt, ani o projekt, který by vzešel z poptávky místních obyvatel. Jeho realizace může několik desítek let počkat, až strom přirozeně dožije,“ argumentují členové petičního výboru na webu petice.

Záměrem úprav je srovnat úroveň terénu s ulicí Karolíny Světlé, takže prostranství bude vizuálně oddělené od silnice na Smetanově nábřeží. Prostranství má být vydláždění a vysadit se má nový strom, podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy má být 15 metrů vysoký a tedy rovněž vzrostlý.

Praha 1 uvádí, že javor stříbrný je ve špatném technickém stavu. Dendrologický posudek, který byl proveden v rámci posuzování plánované proměny, ale hodnotí místní javor jako relativně zdravý. Není však odolný proti větru a proto u něj podle posudku může docházet k lámaní větví.

Po volbách v roce 2018 se změnilo vedení Prahy 1 a nová radnice v projektu nepokračovala. Začátkem roku 2020 ale došlo na Praze 1 k výměně koalice a staronový starosta Petr Hejma projekt oživil.

„Praha 1 se chystá pokácet javor stříbrný, který má bezmála 100 let. V ulicích Prahy a v pražské památkové zóně se jedná o velmi vzácnou věc, už je to téměř památný strom. Byla by škoda ho pokácet kvůli projektu, který vlastně nikdo z místních nijak zvlášť nezná, nepožaduje a není nezbytný,“ uvedl pro server prahazdarma.cz zastupitel Prahy 1 Petr Kučera.

Kučera se po volbách v roce 2018 stal radním Prahy 1 pro životní prostředí a projekt revitalizace Anenského trojúhelníku zastavil. Zpřístupnit Vltavu podchodem je podle Petra Kučery možné o pár desítek metrů dál u Hollaru, kde sídlí Fakulta sociálních věd.

Na Smetanově nábřeží se plánuje celková obnova lipového stromořadí. Lípám se totiž nedaří. Stromy v zadlážděném prostoru nemají prostor ani vláhu, trpí otřesy a prachem ze sousední vozovky. Podobný problém mají stromy v ulicích po celé Praze, které jsou obklopené zadlážděným prostorem.

Stávající javor vyrůstal ze zelené plochy, která poskytuje alespoň omezený prostor pro rozvoj kořenů a absorpci vláhy.

Ve srovnání nově vysazených stromů se stávajícími letitými a dosud vitálními nevytvářejí nově zasazené stromy srovnatelné hodnoty ochlazení prostoru, filtrace prachu ani estetičnosti po řadu, spíše však desítky let.

Obnovu stromů, které nejsou vitální, však musí město zajišťovat například z hlediska bezpečnosti.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist