https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/produkce-kokosoveho-oleje-ohrozuje-petkrat-vice-druhu-nez-je-tomu-u-palmoveho-oleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Produkce kokosového oleje ohrožuje pětkrát více druhů než je tomu u palmového oleje

17.7.2020 01:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kokosový olej v posledních dvou dekádách přispěl k tomu, že bylo na Červený seznam ohrožených zapsáno 66 druhů.
Kokosový olej v posledních dvou dekádách přispěl k tomu, že bylo na Červený seznam ohrožených zapsáno 66 druhů.
Foto | Forest and Kim Starr / Flickr.com
Na světě se v současnosti nachází kolem 18,9 milionů hektarů plantáží osetých palmou olejnou. A palmový olej je z hlediska své produkce, jak už ví každý environmentálně poučený, špatný pro životní prostředí. Problém přírodních olejů by se ale neměl omezovat jen na palmy olejné. Jsou tu i plantáže palmy kokosové. A ty ohrožují až pětkrát více druhů živočichů. Píše o tom Conversation.
 

Proti palmovému oleji se podepisují petice, environmentálně uvědomělí spotřebitelé jej vyřazují z konzumace a výrobky z něj jsou v důsledku tlaku rozhořčené veřejnosti stahovány z trhu. A že jich je. Kokosový olej si zatím stojí o poznání lépe, ve srovnání spotřebitelských hodnocení je vyzvedávána jeho prospěšnost pro zdraví a nezávadnost. O negativním vlivu plantáží kokosových palem na životní prostředí se už většinou nehovoří. Přestože jsou dnes pěstovány na ploše 12,5 milionu hektarů. Jak to? Zásadní rozdíl mezi palmou olejnou a kokosovou je v tom, kde jsou komerčně pěstovány.

Palmy olejné se pěstují obvykle na místě vyklučených pralesů (což přispívá k jejich děsivé reputaci), kokosové pak na izolovaných tropických ostrovech. A z těch se obvykle zprávy o zničené krajině a zbídačelých orangutanech do světa nedostanou. Přitom ostrovy často hostí unikátní faunu a flóru, která – ani teoreticky – nemá možnost, kam před zakládáním kokosové plantáže utéct. Devastace zprostředkovaná kokosovou plantáží je tedy totální. Což se odráží i v počtu druhů, které už má na svědomí. Kritizované plantáže palmy olejné významně přispívají „jen“ k ohrožení druhů, ale k jejich úplnému vyhubení zatím nikoliv.

Zajímavé srovnání v tomto ohledu nabízí Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), respektive jejich aktuální studie. Ta porovnává počet ohrožených druhů živočichů připadající na každý milion tun vyprodukovaného oleje. Sójový olej, v nepoměru k tomu, že sója je dnes pěstována na 122 milionech hektarů, ohrožuje na každý milion vyprodukovaných tun 1,3 živočišných druhů. Palmový olej pak 3,8 druhů, olivový (pěstovaný na 10 milionech hektarů) 4,1 druhů. A nakonec populární palma kokosová: ta má na svědomí 20,2 druhů, na každý vyprodukovaný milion tun oleje. Je tedy pětkrát škodlivější, než palma olejná. V posledních dvou dekádách přispěl kokosový olej k tomu, že bylo na Červený seznam ohrožených zapsáno 66 druhů.

Jak zmiňuje Erik Meijaard, profesor ekologie z univerzity v Kentu, paradoxně k tomu přispěl i odklon spotřebitelů od palmového oleje. Protože hledali alternativu a zvolili kokosový olej. Což vedlo k nastartování poptávky a zakládání dalších plantáží. „Pokud chtějí lidé bojkotovat palmový olej, protože přispívá k odlesnění pralesů, měli by pravděpodobně také zapudit kávu, čokoládu, a samozřejmě také kokos. Jde o to, že všechny potraviny by měly být pěstovány udržitelně. Jenže to chce celosystémovou změnu. A jiný, komplexní pohled na věc, který se nesoustředí jen na pár zkažených jablek.“


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

17.7.2020 07:51
Jediná výhoda neudržitelného hospodaření je, že je neudržitelné, takže stejně donutí aktéry ke změně přístupu... jde jen o to, kolik zla to stihne napáchat....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2020 09:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bohužel, ta neudržitelnost není pro ty farmáře, ale pro přírodu. Pokud se nějaké území totálně přemění na plantáže čehokoliv, je pro přírodu ztraceno, ale pro pěstování čehokoliv na prodej ne.
Tenhle proces přece proběhl v Evropě už někdy ve středověku a půda nás živí stále.
Klíčový problém je stále se množící lidská populace.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.7.2020 11:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Příroda sice odejde první to ano, ale ono i to hospodaření samo o sobě není dlouhodobě udržitelné.

Podstatnější změny v zemědělství přišli až po průmyslové revoluci a nejvíce až intenzifikací posledních pár desetiletí. A také ruku v ruce s tím se až poslední dobou akceleruje vymírání druhů a celková degradace ŽP.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

17.7.2020 14:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Určeno pro Pavel Hanzl a Lukáš Kašpárek : I Vy dva mudrlanti!
Poznámka pro Lukáš Kašpárek : Podstatnější změny ... se píše přišly a nikoliv přišli, (ty změny).
Odpovědět
sv

19.7.2020 11:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jediné výhoda nápadů zelených vylízanců je ta, že katastrofické ekonomické i ekologické dopady těchto nápadů (jako třeba biopaliva) je vždy usvědčí z ideolgicky podmíněné demence.
Bohužel poučení si z toho nevezmou. Tisíckrát se může opakovat, že zákaz výroby biopaliv z palmy olejné k omezení ekologických škod nepovede. Tisíckrát se může opakovat, že škody způsobené biopalivy se tak akorát přesunou někam jinam. Tisíckrát se může opakovat, že jediné co pomůže, je zcela přestat dotovat a legislatvině zvýhodňovat tzv. biopaliva a tzv. oze, ale je to marný, je to marný, je to marný.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

18.7.2020 10:16
já měl za to že se sejí například obiloviny a stromky se sází...
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.7.2020 12:10 Reaguje na radim buffalo tobias
Vzhledem k tomu, že v botanických zahradách a obchodech s rostlinami mívají kokosové palmy rostoucí přímo z ořechu, tak je možné, že se sejí na patřičné místo v budoucí plantáži přímo ty ořechy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.7.2020 08:17
Není to tak dávno, co ekologové dštili oheň a síru na olejové palmy. Teď se zase "dávají na kokos". Prostě celá ta jejich pseudověda je jen snůška bezcenných blábolů, kterou je třeba důsledně ignorovat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.8.2020 14:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Vás je třeba důsledně ignorovat, docente. ;)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist