https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecna-zemedelska-politika-nezavede-povinne-zastropovani-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společná zemědělská politika EU nezavede povinné zastropování dotací

21.10.2020 18:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za jedno z nejdůležitějších opatření připravované SPZ bylo považováno povinné zastropování zemědělských dotací, které omezovalo maximální výši dotací pro jeden podnik na sto tisíc eur.
Za jedno z nejdůležitějších opatření připravované SPZ bylo považováno povinné zastropování zemědělských dotací, které omezovalo maximální výši dotací pro jeden podnik na sto tisíc eur.
Evropská unie se shodla na obecné podobě Společné zemědělské politiky (SZP), jejíž dotace tvoří téměř třetinu rozpočtu EU (9,5 bilionu Kč). Očekávaná ekologizace zemědělství se nekoná, hodnotí přijatou podobu ekologické organizace a média. O Společné zemědělské politice jednal včera paralelně Evropský parlament a Rada EU, kde jsou zastoupení ministři zemědělství.
 

„Poslanci Evropského parlamentu podepsali rozsudek smrti pro přírodu, klima i malé farmáře, kteří začnou alarmujícím tempem mizet,“ okomentoval dohodu Marco Contiero, zemědělský expert Greenpeace EU.

Naproti tomu německá ministryně zemědělství, jejíž země právě předsedá Radě EU, hodnotila podobu návrhu jako úspěch. „Dnešní shoda je milníkem v evropské zemědělské politice. Členské státy ukázaly, že jim jde o vyšší ekologické standardy v zemědělství a zároveň podpořily potřebnou flexibilitu, která zajistí konkurenceschopnost farmářů," řekla na ranní tiskové konferenci Julia Klöcknerová.

Spokojenost vyjádřil i český ministr zemědělství. „Dosažení dohody mezi státy EU po více než dvou letech vyjednávání vítám. Za důležité považuji, že financování takzvaných citlivých komodit zůstane minimálně na stejné úrovni, jako v současném období, i když původně mělo být sníženo. Vítám také, že zavedení definice skutečného zemědělce bude pro členské země dobrovolné. To zemědělcům uleví od zbytečné byrokracie,“ uvedl Miroslav Toman.

Za jedno z nejdůležitějších opatření připravované SZP bylo považováno povinné zastropování zemědělských dotací, které omezovalo maximální výši dotací pro jeden podnik na sto tisíc eur. Zavedení tohoto opatření je však podle přijatého návrhu dobrovolné. Závisí na jednotlivých členských státech, zda ho přijmou.

Omezení, které by dalo limit velkým zemědělským podnikům, tak závisí na vládě premiéra Andreje Babiše, jehož Agrofert je jedním z velkých příjemců evropských dotací.

Dalším důležitým krokem nové Společné zemědělské politiky EU měla být ekoschémata, jejichž cílem bylo motivovat zemědělce k ekologizaci svého hospodaření. I ta jsou pro zemědělce dobrovolná.

Podle schváleného kompromisu budou členské státy muset vyhradit na podporu ekologických opatření 20 procent přímých dotací.

O podobě nové Společné zemědělské politiky se jednalo v úterý večer. Evropský parlament pak při nočním hlasování podpořil pozměňovací návrhy vytvořené třemi největšími frakcemi EP — lidoveckou EPP, socialně-demokratickou S&D a liberální Renew EU.

Podle analýzy bruselského think-tanku Corporate Europe Observatory silně ovlivnila vyjednanou podobu evropské zemědělské politiky lobbistická skupina Copa-Cogeca, zastupující velké zemědělcké korporace a podniky.

Jednání o podobě společné evropské zemědělské politiky pokračují až do pátku. Mohou být přijaty dílčí pozměňovací návrhy, celková podoba dokumentu se má schvalovat na pátečním jednání. Výrazné změny vůči včera přijaté podobě se ale již neočekávají.

Více informací a detailní rozbor současné podoby Společné zemědělské politiky EU najdete v článku Radka Kubala v Deníku Referendum.

Nová Společná zemědělská politika EU začne platit od roku 2021 s dvouletým přechodným obdobím určeným k tomu, aby se zemědělci mohli přizpůsobit novým podmínkám.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.10.2020 15:11
Kapři si rybník nevypustí.
Odpovědět
sv

25.10.2020 13:44 Reaguje na Karel Zvářal
.. a bureš se o dotace nepřipraví i kdyby měla ČR zkrachovat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.10.2020 15:35
Ale prdlajs pane Contiero, "experte" z Greenpeace. Pouze-snad- převážil zdravý rozum nad idiotismem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2020 15:52
Vidím to na velkou a oslavnou garden party na Čapím hnízdě za účasti největších agrobaronů v ČR. To se přece musí oslavit.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

21.10.2020 15:53
V klidu, ještě netušíme, co z toho nakonec vyleze - ďábel je skryt v detailu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2020 05:58
POZOR ZMĚNA

Ve středu odpoledne schválil Evropský parlament na plenární schůzi pozměňovací návrh z pera šéfky Výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové a jejích kolegů k reformě Společné zemědělské politiky (CAP). Týká se zastropování dotací na fyzickou osobu. Podle europoslankyně za ODS Veroniky Vrecionové bude tento návrh pro holding Agrofert premiéra Andreje Babiše znamenat ztrátu 1,5 miliardy korun ročně. Definitivní zpráva se bude schvalovat v pátek, zmíněný návrh v ní ale bude obsažen.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.10.2020 06:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, tomuto se divím v českém právu. Podle zákona o daních se daní celý holding dohromady, ovšem při rozdělování dotací jde o jednotlivé farmy holdingu odděleně. Nebude možné švejkování, pokud i platba na první hektary se bude počítat podle ovládajících osob, a ne podle IČo farem.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.10.2020 06:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
A ještě dotaz, fyzickou osobu míníte vedle osob právnických nebo do vaší fyzické osoby je shrnuta jedna entita, i když má více podniků?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.10.2020 06:24
Tak zde máte text z politico.
Trošku jiné čtení.
Poslanci dnes převážně hlasovali pro kompromisní návrhy týkající se budoucí společné zemědělské politiky předložené Evropskou lidovou stranou, socialisty a demokraty a skupinou Obnovit Evropu.

Ačkoli tento týden ještě zbývá více hlasů, pozitivní přijetí koaličních návrhů SZP většinou zákonodárců je významným krokem k tomu, aby Parlament přijal jedinou vyjednávací pozici, aby mohl jednat s ostatními institucemi EU.

166 poslanců podpořilo pozměňovací návrh, který měl účinně odmítnout hlavní část reformy SZP, kterou vypracoval poslanec EPP Peter Jahr. Tuto vzpouru však snadno porazilo 503 poslanců, kteří ji sestřelili.

Návrhy těchto tří skupin byly ostře kritizovány poslanci ze strany Zelených, levicové GUE, některými socialistickými europoslanci a dokonce i evropským komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowskim - všichni vyjádřili obavy, že kompromisní pozměňovací návrhy oslabí zelené srdce SZP.

Čerstvě schválená dohoda koalice jde dále k životnímu prostředí než nabídka Komise na SZP z roku 2018, a to vyčleněním 30 procent přímých plateb za ekologické režimy a 35 procent zelených výdajů z pokladny pro rozvoj venkova.

Navrhuje však počítat 40 procent dotací pro horské a jiné odolné terény jako zelené závazky, což je účetní trik, který se Komise zavázala ukončit. Kompromisní text také říká, že zemědělci by měli udržovat 10 procent své půdy mimo produkci - ale tuto podmínku uplatňuje pouze na půdu používanou k pěstování plodin a travních porostů, nikoli na všechny druhy zemědělských terénů.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.10.2020 06:31
Je skvělé, že se parlament dokázal dohodnout. Už bylo na čase. Takto budeme mít jen! 2 leté přechodné období.

A vypadá to, že v ČR díky nezastropování budeme mít i výraznější platbu na první hektary, pro menší zemědělce.
A také to vypadá, pokud to ještě do pátku schválí EU Parlament, tak budeme mít i 30% financí určených na ekologizaci zemědělského systému.
Myslím, že je to výhra! A na polích zase přibude hrachu, více ploch v ekologickém zájmu, jen se nebát, vládo ČR, a zahrnout toto do naší strategie. A tlačit více na staré členy EU, aby snižovali množství pesticidů více, než dělají, třeba na naši úroveň.
Já to vidím jako velké vítězství pro Evropské zemědělství, i pro to české.
A pro ty, co nemají radost. Jezte více hrachu, protože pokud zvýšíme jeho spotřebu ze 2 kilo na 5, tak ho bude i více na polích. A preferujte české vepřové, pak se vrátí na pole i ozimý ječmen.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

22.10.2020 08:56 Reaguje na Katka Pazderů
No, nějak si nejsem jistá, že sami eurposlanci vědí, co vlastně schválili a podle zpráv zleva i zprava to samé platí o různých zpravodajích, kteří tyto informace předávají médiím. Já bych počkala, až se skutečně kompletně dohodnou. Také mě napadlo, že kdyby bylo zastropování vztažené na holding, tak co brání vedení holdingu se na těch pár euro přímých plateb vykašlat? Vždyť o ně žádat nemusejí a v takovém případě by pro ně šlo opravdu o drobné. To by ale znamenalo, že by se na tyto podniky a jejich desetitisíce hektarů (myšlen celý holding) nevztahovaly požadavky přímých plateb a v podstatě by si na půdě mohli dělat, co chtějí a jak chtějí (v rámci národní legislativy, která není zdaleka tak obsáhlá, jako pravidla dotací). Otázka je, jestli by to byla lepší varianta.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.10.2020 17:27 Reaguje na Marcela Jezberová
Podmínky GAEC platí i bez dotací.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

26.10.2020 15:01 Reaguje na Katka Pazderů
GAEC vycházejí z národní legislativy, neřeší erozi, biodiverzitu, organickou hmotu v půdě. Zemědělec, který není žadatelem o dotace se nedostane do hodnocení rizika a pravděpodobnost kontrol se sníží, navíc se kontrola bude týkat jen národní legislativy. Velký podnik může vyhodnotit zapojení do dotací jako nevýhodné a pak bude na ekology dělat dlouhý nos.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.10.2020 07:08
Toto hlasování hezky ukazuje, že peníze pro pár vyvolených jsou víc než nárok na rozumnou budoucnost celé planety.... pokud to tak půjde dál i v jiných oborech lidské všedestruktivní činnosti, tak je další vývoj světa jasný..... války, nedostatek vody, hladomory, masová migrace, další masové vymírání druhů, destabilizace ekosystémů a zhroucení systému počasí a klimatu celkově..... šak proč ne, žeo.... ještě že nemám děti.... nevím jak bych jim toto vysvětloval....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.10.2020 07:20 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Právě naopak, pokud by převládl ekofanatismus zelených bláznů, kteří nikdy nepoznali, co je odpovědnost v pravém slova smyslu a na odpovědnost si jen hrají, tak byste se mohl snadno dočkat toho, co popisujete.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.10.2020 11:29 Reaguje na pavel peregrin
Vůbec nevíte o čem mluvíte....
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.10.2020 13:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Určitě o tom vím víc než vy, to si buďte jist.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2020 15:21 Reaguje na pavel peregrin
Míra chemizace zemědělství je nadále neúnosná, chápu, že se vám to nelíbí-znamená to více práce - ale zdraví má přednost.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.10.2020 15:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já bych to s dovolením formuloval trochu jinak. Nejsem nijakým fanatickým zastáncem chemizace zemědělství, ale za stávajících tržních podmínek to bohužel jinak nejde. A ty tržní podmínky jsou nastaveny mírou poptávky zhýčkaného evropského obyvatelstva, zvyklého na to, že potraviny jsou v podstatě za hubičku, ale již nepřemýšlejícího, jak je to vlastně možné. Navíc míra chemizace v ČR je jedna z nejmenších v EU.Tedy v podstatě se točíme neustále okolo té jedné a samé věci, a tou je míra ochoty obyvatelstva si za relativně kvalitnější potraviny přiměřeně zaplatit. Souhlasíte s tímto mým závěrem?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2020 16:24 Reaguje na pavel peregrin
Určitě, máte naprostou pravdu. Potraviny ,přesněji jejich cena ,reflektuje zájem vládnoucí třídy na sociálním klidu podle hesla chléb a hry.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

24.10.2020 19:24 Reaguje na pavel peregrin
Zkuste se zeptat učitelů a profesorů změdělských a lesnických škol, jak to je s tím vzděláváním v chemických přípravcích pro zemědělství. Finanční zátěž farmářů v chemických přípravcích na zvládnutí výnosů a uživení se není jednoduchou věcí. Propočty množství a náhradou statkovými hnojivy a kejdou nejsou samospasitelné. Nadnárodní chemické koncerny si mnohdy odběry vynucují nevybíravými způsoby. Pravdou je i to, že mnohde se osevní plány přizpůsobují trhu, bez ohledu na předplodinu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.10.2020 20:08 Reaguje na Krejcar Stanislav
S těmi osevními plány máte pravdu, a bohužel to mnohdy musím udělat také. Dám vám příklad na jeteli nachovém- za dobrých podmínek je schopen na výnosu udělat klidně tunu, a jako další bonus je jeho předplodinová hodnota, kde si další tunu výnosu u pšenice můžeme připočíst.Jenže v posledních třech letech , konkrétně u nás, v době kvetení prší a je zima, tudíž nedochází k opylení a výnos se pohyboval mezi 2-4 q. To je bohužel málo a ani předplodinová hodnota to nedohoní. Nelze trvale vyrábět ztátu, proto se letos již nesel. Na jednu stranu nesporná škoda, na druhou ekonomika je jasná.Víte, tohle jsou právě ty věci, které ten, kdo se tím nikdy neživil, nechápe. I z tohoto důvodu, a nejen u inkarnátu, ale i třeba hrachu, se podniky do setí riskantních plodin nerady pouštějí a volí se plodiny, které jsou jakžtakž trvale rentabilní, bohužel na druhou stranu i za cenu vyšších chemických vstupů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist