https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/romanan-sonkova-velkochovy-chobotnic-jako-recept-na-katastrofu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Romana Šonková: Velkochovy chobotnic jako recept na katastrofu

19.10.2021
Nová zpráva, vydaná začátkem října mezinárodní organizací na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming, odhaluje osm důvodů, proč je velkochov chobotnic krutý, škodí planetě a proč musí být zastaven.
 
Zpráva „Velkochovy chobotnic: recept na katastrofu" ukazuje, jak by plány na rozšíření velkochovů chobotnic způsobily jejich velké utrpení, a to nejen proto, že chobotnice mají samotářskou a zvídavou povahu. Zpráva také upozorňuje na absenci schválené humánní metody porážky. Neexistuje ani žádná legislativa, která by chránila jejich welfare (životní pohodu) ve velkochovech. V neposlední řadě by takový chov byl neudržitelný a měl by negativní dopady na životní prostředí vzhledem k tomu, že chobotnice jsou masožravci.

Chobotnice ulovené ve volné přírodě se konzumují po celém světě, zejména v několika středomořských zemích Evropy, ale i v Asii a Mexiku. Do České republiky se ročně dováží více než 200 tun ulovených volně žijících chobotnic, přičemž od roku 1990 se dovoz zvýšil 6,5krát. V EU se nejvíce chobotnic konzumuje v Itálii, a to více než 60 000 tun ročně. V poslední době je však vysoká poptávka po chobotnicích i v jiných zemích, například ve Spojených státech a Japonsku, a to i přesto, že se populace volně žijících chobotnic zmenšuje. Španělsko v současnosti zkoumá možnosti jejich velkochovu v podvodních klecích na otevřeném moři a v nádržích.

„Film společnosti Netflix Moje učitelka chobotnice (My Octopus Teacher) umožnil světu letmý pohled do života těchto jedinečných, přirozeně samotářských a křehkých volně žijících zvířat," říká Mořská bioložka Elena Lara, manažerka výzkumu ryb v Compassion in World Farming (CIWF) a autorka zprávy. "Lidi, kteří jej zhlédli, nejspíš vyděsí zjištění, že existují plány na zavírání těchto fascinujících, zvídavých a vnímavých tvorů do velkochovů. Tam by jejich život jednoduše nestál za to ho žít," míní Elena Lara.

Latinský název pro chobotnice 'octopoda' pochází z řeckého 'októpus', což znamená 'osminohý', a proto naše zpráva odhaluje osm hlavních důvodů, proč by chobotnice neměly být chovány ve velkochovech. Podrobně popisuje nesmírné utrpení, které by to způsobilo, neexistenci humánní metody porážky a absenci jakékoli legislativy na ochranu jejich welfare. Krmení těchto masožravých volně žijících živočichů ve velkochovech rybí moučkou je navíc neudržitelné a dále by poškozovalo životní prostředí.

Je velmi skličující sledovat snahu o zavedení nového typu průmyslového velkochovu v době, kdy se konečně zvyšuje obecné povědomí o tom, jak tyto velkochovy škodí nejen samotným zvířatům, ale také životnímu prostředí, přírodě a ohrožují i lidské zdraví. Proto jsme odeslali naši zprávu vládám Španělska, Japonska, Mexika a USA spolu s výzvou, aby dalšímu rozvoji velkochovu chobotnic zabránily.


reklama

 
foto - Šonková Romana
Romana Šonková
Autorka je českou zástupkyní organizace Compassion in World Farming.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (44)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

19.10.2021 15:15
Tak Vám, p. Šonková,držím palce, abyste proti tomu záměru uspěli. Asi je naivní doufat. Za tohle trápení a rybí moučku jezení chobotnic nestojí, ale byznys je byznys.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

19.10.2021 20:09
Velkochovy hospodářských zvířat jako recept na neudržitelnost našeho životního standardu.
Odpovědět
VK

Václav Kain

19.10.2021 22:19 Reaguje na Katka Pazderů
A co byste asi tak navrhovala?Znám jednoho chovatele hovězího na žír.Doma neprodá takřka nic a tak si našel odbytiště Prahu.Víte za kolik prodává kilo falešné svíčkové? Za 600 Kč.Můžete k takovým chodit nakupovat.Ony vás ty kydy přejdou.
Odpovědět
ig

20.10.2021 08:24 Reaguje na Katka Pazderů
A co navrhujete? Nahradit velkochovy individuálním chovem? Každý budeme mít kravku v garáži nebo kozu na balkóně?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

21.10.2021 13:40 Reaguje na

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.10.2021 16:28 Reaguje na
Máme se věnovat požívání rostlin a prvoků. A to do doby , než nějaký další genius přijde s požadavkem na jejich wellfare. Pak už nám zbývá jen ta chemie s infúzí asi do žíly ?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.10.2021 23:28
Článek je plný aktivistických blábolů. Velkochovy zvířat na maso jsou jedním ze základních zdrojů potravin pro lidstvo.
Nevím přesně, jestli zrovna chobotnice jsou ty správná zvířata, jestli třeba chov jiných zvířat, například některých druhů ryb, není vhodnější, nebude se v nich lépe využívat potrava, nebudou dorůstat rychleji, nebudo u potřebobvávat víc energie atd. Ale to se musí vyzkoušet.
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2021 06:06
Jak na mně článek působí. Někdo chce zkoumat zda by šlo chovat chobotnice protože neví jak na to. Někdo jiný taky neví jak to chtějí dělat ale už ví že by to dělal špatně, jako jeden argument je neexistující legislativa což je fakt záhada že není k něčemu co ještě nikdo nikdy nedělal.
Odpovědět
PE

Petr Eko

20.10.2021 10:07
Jádro problému zde je v tom, že z jídla se zde stává samoúčelná věc pro ukojení EGA člověka, "pochutnat" si na něčem výjimečném. Zde už nejde o to, aby se člověk nasytil - dobil energii, ale o to, aby měl z jídla "potěšení a gastronomický zážitek". Čili z přirozené věci se stává modla konzumu.
Prostě i zde Satan vítězí a stahuje lidstvo do morálního bahna.
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2021 11:14 Reaguje na Petr Eko
Asi máte "ohromně pestrý" život, na druhou stranu bude snadné pro vás vařit.
Odpovědět
PE

Petr Eko

22.10.2021 19:33 Reaguje na Jirka Černý
Pro Vás i případné další - pokud je smyslem něčího života "jídlo" a další požitky tohoto druhu, pak se jeho duchovní vývoj zastavil někde na úrovní 1-2 čakry /a máme jich 7..). Čili jsou duchovně zakrnění - a jen doplnuji, nejedná se o náboženství ale o duchovní sféru.
A neposmívejte se, když nerozumíte základu věci..
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.10.2021 21:26 Reaguje na Petr Eko
No tak vy nemáte zážitek gastronomický ale zážitek z čaker. Ještěže díky tomu tak dobře Satanovi odoláváte :-O
Odpovědět
ig

20.10.2021 12:02 Reaguje na Petr Eko
Při tom je řešení zcela jednoduché. Máme svobodu a každý si může vybrat co bude jíst. Jeden tuřín, druhý chobotnice a při tom oba mohou vedle sebe spokojeně žít. Jeden se při tom dostane do morálního bahna zatímco ten druhý se povznese, ale byla to jeho volba a tak to má být.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.10.2021 15:26 Reaguje na
No já mám chobotnice rád a jejich větší nabídku v maloobchodě bych uvítal :-). Krevety dtto :-).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.10.2021 16:30 Reaguje na Hunter
Ale pojídáním tuřínu lépe ukojíte svoje ego :-) a neumažete se od toho morálního bahna nýbrž od bahna ze zahrádky
Odpovědět
Hu

Hunter

22.10.2021 23:09 Reaguje na Petr Pekařík
Jsem si toho plně vedom 😊.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.10.2021 13:12 Reaguje na Petr Eko
Taky si tak trochu myslím.
JČ ig: Pamatuju příjezd z Itálie po týdnu špaget a pizzy: uvař k večeři, klidně si vyber co. řízek nebo svíčkovou! Ty chobotnice jsou v Čechách spíš méně aktuální.
Vás nezajímá kvalita jejich života, nevadí. Tou podporou ČR ukazuje, že ještě existuje:-)
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2021 15:25 Reaguje na Jarka O.
Tak to jste měla kliku, já tam byl pár dní pracovně a moc jsem chtěl ochutnat pizzu která se dělá v Itálii a ještě mimo turistické lokality, bohužel nepovedlo se.
Přiznám že řeším ledacos ale na kvalitu života chobotnic ještě nedošlo, samozřejmě jim přeji jen to nejlepší ale prostě nemám takový záběr aby se do toho vešla ještě tato problematika.
Na rozdíl od Petra ani nepovažuji chobotnice za njaké přepychové jídlo pro egoisty, v jedné fázi mého života jsem je měl poměrně často jako součást francouzské vojenské denní dávky potravy , tuším to bylo no.8 bylo to docela dobré až na tvrdou rýži, ale stále lepší než kachna na pomerančích.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.10.2021 15:52 Reaguje na Jirka Černý
Snad jste nebyl v cizinecké legii? V Itálii je jednoduché koupit pizzu, nakrájenou z plechu prodávají v každé pekárně, a je vždycky dobrá, i ta s plody moře, tak příště, až pustí zas lidi ven, třeba příští léto... Mně je chobotnic líto, jestli jsou to zvídaví samotáři. Taky jsem do ted nevěděla, že je někdo chce mít ve velkochovech, a třeba už v nich jsou. Já jim všechno, kachnu, plody moře, ale asi je tomu na delší dobu konec, budem brzo kupovat jen základní potraviny. Jak za socíku, jen bez sociálna, myslím levné školky, doktor, prevence... jinak dcera přestala jíst maso poté, co viděla velkochovy lososa, a nedá si říct a nedá si říct.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.10.2021 16:48 Reaguje na Jarka O.
Nejhorší pizzu mého života jsem měl v Římě :-).
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2021 17:47 Reaguje na Hunter
Vzal jste mi jednu z posledních iluzí kterou jsem měl.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.10.2021 18:02 Reaguje na Hunter
A proč? Řím, tam jsem taky nebyla. Spíš na severu a tam byly ty kousky pizzy v pekárně fajn. Ale připomněl jste mi neteř. Dala si pizzu v J. Tyrolsku a řekla, že ve školní jídelně je lepší:-). Mladým se nezavděčíš!
Odpovědět
Hu

Hunter

21.10.2021 13:22 Reaguje na Jarka O.
Tak v Říme až tam budete si pizzu nedávejte😊. A už vůbec ne v centru😊
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.10.2021 13:37 Reaguje na Hunter
Dobrá, beru s sebou řízek! To budou Italová koukat. Jednou..:-)
Odpovědět
Hu

Hunter

21.10.2021 17:38 Reaguje na Jarka O.
Taky Majku😊, čehuni jsou národ pastikaru 😊. Ne fakt, byla hnusna, kde jaka pizzerie tady vyrobí něco lepšího. Ale není nad osobní zkušenost, ta je nepřenositelna😊. Pizzu jsem si dával po celym světě, ale na tuhle nezapomenu 😊.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

24.10.2021 10:54 Reaguje na Hunter
Rim je velke mesto, lze tam asi najit i spatnou pizzu. Typictejsi je ale situace, kdy ta pizza na ulici rozkrajena z velkych plechu je dobra az vynikajici. Nejen na takovem Campo di Fiori, uz jsem tam par let nebyl ale pizzu z tamnich poulicnich kramku si na jazyku vybavim i ted

Naopak morske plody mne nikdy moc nezajimaly, radeji si dam rizek, gulas ci svickovou (a pivo k tomu). Nejsem vzdelan v zoologii takze tyhle starosti o "stress" hromadne chovanych chobotnic povazuji spis za zert resp. za neco co se mne opravdu netyka - to uz bych se asi vic dokazal vcitit do duse kurat, prasat ci krav
Odpovědět

Jirka Černý

20.10.2021 17:45 Reaguje na Jarka O.
Ne ne, byl jsem jedním z posledních s nápisem Czechoslovakia na rameni, ale zásobování bylo francouzské. Moje dcera si na zabíjačce hladila prasátko, co na tom že už ho byla jen půlka a seznámení s tím kde se bere maso njak neřešila, kluk maso nejí podle kamaráda ve škole, ale docela často se zapomene.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.10.2021 18:05 Reaguje na Jirka Černý
Já děti v restauraci výborně uživila jednou porcí vepřo knedlo zela. Dcera zbaštila maso, syn knedlík, zelí napůl a byli spokojení. Jenže časy se změnily, škola je zblbla. Uvidíte sám.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

21.10.2021 13:44 Reaguje na Jarka O.
Máte squělý business plán Jaruško. Můžete si otevřít levnou ordinaci, můžete otevřít levnou školku, můžete x dalších věcí. Vy jste si ovšem z dom socíku zafixovala, že doktor je věc, kterou je možné vlastnit - viz oblíbená věta příznivců minulého režimu "měli jsme doktory", "měli jsme zubaře"......Jinak prevence JE zdarma, a vždy byla.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.10.2021 14:00 Reaguje na Daniel Višňovský
Je zvláštní, že tehdy na to stát měl a dnes ne. Je mi jasné, že platy byly jinde. Ale děti byly zdravějsí. A za to to komancům stálo. Dnes jsme úplně v jiném světě.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

21.10.2021 20:09 Reaguje na Jarka O.
No, stát na to spíš tehdy neměl a platilo se to z podstaty místo aby se ta podstata použila na rozvoj.
Například po válce v roce 1945 nebo 48 jsme měli o dost lepší ekonomickou pozici než Němci, ani zdaleka u nás nebyly tak rozbité ani fabriky ani infrastruktura a skupiny obyvatelstva, muži od cca 15 do cca 40 - 50 let nebyli vybiti ve válce. Ale o takových 40 let později ke konci vlády komunistů český pracovník bral za stejnou práci v přepočtu až desetkrát méně než za stejnou práci bral pracovník v západním kapitalistickém Německu.
Rozdíl je v tom, že tehdy to byla priorita a peníze na to se braly z podstaty, dnes se žvaní, třeba před volbami, že to je priorita, ale jak se přijde na to, kolik by se muselo vynaložit, se couvá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.10.2021 10:10 Reaguje na Radim Polášek
Ten rozvoj byl takový těžkopádnější a konzervativnější, to ano. Zas nebyl problém třeba s Conterganem jako tam, kde rozvoj byl rychlý. Jinak já myslela, že peníze na sociálno se braly ze státních daní z průmyslu a práce. Do té kasy ted nic moc nejde, většina jde do Tramtárie. Ale ekonomice nerozumím :-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.10.2021 14:59 Reaguje na Jarka O.
Za komunistů daně defakto nebyly, protože komunista defakto vlastnil celý stát včetně firem. Komunista si udělil monopol na obchodování, takže podnik jen vyrobil zboží a odevzdal ho státu. Stát už ho potom, pokud byl pro občany, poslal za své pevné ceny do státních maloobchodních sítí, kde ho prodával občanům, nebo pokud byl na vývoz do kapitalistického světa, prodal prostřednictvím PZO(podniků zahraničního obchodu) za devizy nebo ho v rámci RVHP vyměnil s jinými socialistickými státy za jiné zboží nebo za takzvané směnitelné rubly. Podniky mohly vzájemně prodávat a nakupovat mezi sebou pouze s materiály pro svou výrobu, ale za pevné ceny stanovené dopředu úředníkem na ministerstvu a jen v rozsahu dopředu stanoveného pětiletého plánu.
Od státu pak podnik dostával peníze na mzdy svých lidí a potom na provozní náklady. To je materiál, energie, voda a nutné opravy. Pokud podnik potřeboval inovovat, vylepšovat a investovat, musel o ty peníze zvlášť žádat a musela to odsouhlasit komunistická strana. U malých podniků investice odsouhlašoval okresní výbor KSČ, u velkých a významných podniků investice odsouhlašoval krajský výbor KSČ a u největších investičních projektů asi ústřední výbor KSČ.
Proto asi toho komunisté hodně prožrali. Dnes firma prodá své výrobky, z toho má zisk, ten zdaní a ze zbytku investuje do rozvoje firmy. Zatímco až ty zdaněné peníze, které jdou státu, se víceméně prožerou.
Zatímco tehdy komunisté vytáhli z podniků k sobě do státu veškerý obrat, ty peníze dali na jednu hromadu a z té současně brali zpět podnikům na mzdy a provozní náklady, na odsouhlašené projekty na investice i na to prožrání. A kolikrát potom na to prožrání šly peníze dřív a na investice už potom nezbylo.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

22.10.2021 20:23 Reaguje na Radim Polášek
Pane Polášku, to co píšete je téměř přesné, ale zcela to popisuje realitu do 31.12.1987. Do té doby fungovaly národní podniky. Od 1.1.1988 začal platit zákon o státním podniku, a velmi brzy se zjistilo, že ta perestrojka přišla pozdě.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

22.10.2021 20:20 Reaguje na Radim Polášek
Pane nikoli AŽ desetkrát, ale spíše minimálně desetkrát - opravdu si myslíte, že v Německu začínal lékař v roce 1989 za 1850 DM hrubého?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

22.10.2021 20:21 Reaguje na Daniel Višňovský
Pardon, nikoli 1850 DM, ale 1000 DM hrubého.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

23.10.2021 18:45 Reaguje na Daniel Višňovský
Nástupní platy nevím, ani u lékařů nevím. Ale co tehdy prosakovalo u dělnických platů, měli tehdy v Západním Německu mít platy v markách poloviční až shodné s platy v československých korunách. Ovšerm oficiální kurz byl nějak za 1 západoněmeckou marku 17 našich korun. Takže to byly +- ty desetinásobné platy.
Proto například těsně před Sametem, tak 2 - 3 roky za Gorbačovovy perestrojky, zaplavovali ceskslovensko západoněmečtí turisté. Protože všechno u nás bylo pro ně za pakatel.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

22.10.2021 20:18 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RP

Radim Polášek

23.10.2021 18:46 Reaguje na Daniel Višňovský
Už je ti líp?
Říká se, že každý soudí podle sebe.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.10.2021 16:33 Reaguje na Jarka O.
Já zase přestal jíst kaviár , když jsem viděl , jak se s budoucími možnými rybičkami zachází. Dnes už tak max 2x týdně a jen tak po půl kilu
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.10.2021 18:56 Reaguje na Petr Pekařík
Když Vám to chutná, jen si dávejte, ale ta chuť soli nějak přehluši všechny ostatní chutě, ne? Musí se k tomu pít sekt.;-) Já dceru překecala právě na ty plody moře, že to skoro nejsou zvířata. :-)
Odpovědět
KP

Karel Padevet

21.10.2021 12:20
Zásadní věc, co těmhle aktivistům vadí, je svoboda volby.
Pořád by chtěli něco zakazovat a lidem nařizovat co mají dělat...
Odpovědět
PK

Petr Kuba

21.10.2021 23:26 Reaguje na Karel Padevet
Konečně někdo, kdo chápe, že svoboda volny kanibala je svatá a nehodlá mu zakazovat konzumaci vlastního těla a neshledává nic špatného na tom být zkonzumován pro uspokojení potřeb jedince trochu vybočujícího z normálu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.10.2021 18:54
pro informaci:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ve-francie-se-premnozily-nenasytne-chobotnice-pleni-populace-krabu-a-ustric-40375892
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist