https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/italie-chce-zakazat-laboratorne-pestovane-maso.je-to-skoda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie chce zakázat laboratorně pěstované maso. Je to škoda?

10.5.2023 06:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rozhodnutí italského ministra zemědělství, označované jako zpátečnické a předpojaté, popudilo i některé klimaaktivisty. Což je vlastně paradox. Ve své současné podobě totiž maso z laboratoře nepředstavuje tu tolik žádanou a k životnímu prostředí šetrnější alternativu živočišných bílkovin.
Rozhodnutí italského ministra zemědělství, označované jako zpátečnické a předpojaté, popudilo i některé klimaaktivisty. Což je vlastně paradox. Ve své současné podobě totiž maso z laboratoře nepředstavuje tu tolik žádanou a k životnímu prostředí šetrnější alternativu živočišných bílkovin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Je laboratorně vypěstované maso slibné a inovativní řešení? Itálie to zdá se tak nevidí, a v současnosti se zasazuje za zákaz podobných produktů. K nelibosti těch, kteří v nich vidí budoucnost.
 

Svět sice hltá zprávy o pokroku v oblasti buněčného zemědělství, ale když přijde na jeho konkrétní produkt, laboratorně vypěstované maso, chuti do téhle novinky se nedostává. V současnosti na světě existují jen dvě země, kde je možné tento výrobek legálně nabízet konzumentům k prodeji. USA a Singapur.

Nyní k nim přibyla ještě třetí země, která úpravou legislativy vzala existenci této syntetické potraviny na vědomí. Ale asi jinak, než by nadšenci očekávali. Itálie se totiž rozhodla statut umělého masa právně uznat jen proto, aby ho zakázala.

Jak uvádí Francesco Lollobrigida, italský ministr zemědělství, důvody jsou k tomu dva. Tím hlavním má být ochrana kulinářského dědictví a gastronomických tradic. Druhým, který dost možná sehrál v návrhu zákazu větší roli, je ochrana italských zemědělců. Maso z laboratoře by pro ně totiž mohlo být konkurencí. Ne třeba dnes, ale v blízké budoucnosti.

Lepší budoucnost? To zatím ne

Itálie za to pochopitelně sklidila kritiku. Paradoxně často od odborníků žijících v zemích, kde laboratorně vypěstované maso ještě ani nemá oficiální legální statut. Rozhodnutí italského ministra zemědělství, označované jako zpátečnické, krátkozraké a předpojaté, také velmi popudilo některé spolky zabývající se ochranou zvířat i další environmentální organizace včetně klimaaktivistů. Což je vlastně druhý paradox.

Ve své současné podobě totiž maso z laboratoře nepředstavuje zrovna tu tolik žádanou a k životnímu prostředí šetrnější alternativu živočišných bílkovin.

Hospodářské chovy zvířat jsou podle údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) globálně odpovědné za produkci 14,5 % skleníkových plynů. Současný chov skotu se – dlužno dodat, že ve velmi širokém rozptylu hodnot – přibližuje k emisnímu průměru 5,4 kilogramů oxidu uhličitého na kilogram masa.

Jenže ona futuristická technologie výroby syntetického masa z buněk produkují emisí ještě více. Okolo 22,1 kilogramů oxidu uhličitého na kilogram. Na vině je tomu především to, že udržování správných podmínek pro růst buněk v laboratoři spotřebovává velké množství energie. Za stávajících dispozic by produkce laboratorního masa emisní bilanci navýšila čtyřikrát.

Něco jiného je za čtyři týdny v laboratoři „vypěstovat“ maso do jednoho hamburgeru, ale vyšší gramáže jsou zatím za absolutní hranici možností.
Něco jiného je za čtyři týdny v laboratoři „vypěstovat“ maso do jednoho hamburgeru, ale vyšší gramáže jsou zatím za absolutní hranici možností.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ve velkém to nikdo zatím neumí

Zásadní problém, zatím vcelku přehlížený, je i otázka měřítek produkce. Vypěstovat maso v laboratoři – dokázat, že je to vůbec možné – je totiž pořád o něco snazší, než rozjet opravdovou kapacitní produkci. Už proto, že mnoho součástí té laboratorní syntézy, ať už jednotlivých surovin a složek anebo přístrojového vybavení, prostě na světě momentálně neexistuje v požadovaném množství.

Zajímavý příměr zmiňuje například zpráva McKinsey&Company: „Pokud bychom chtěli vybudovat kapacity, nádrže pro produkci umělého masa, abychom dokázali zaplnit alespoň 1 % globálního trhu s živočišnými bílkovinami, potřebovali bychom k tomu asi 220-440 milionů litrů fermentačních nádrží. To je asi 88-176 olympijských plaveckých bazénů.“ Přitom současný celosvětový biofarmaceutický průmysl disponuje kapacitou srovnatelnou jen s asi desítkou takových bazénů.

Něco jiného je za čtyři týdny v laboratoři „vypěstovat“ maso do jednoho hamburgeru, ale vyšší gramáže jsou zatím za absolutní hranici možností.

„Asi nejvyšší dosažené měřítko produkce se zatím blíží fermentačním nádržím o objemu 200 litrů,“ dodává Mariana Petronela Hanga, lektorka buněčného zemědělství na University College London. Jsou tu i limity biologického materiálu, který se jinak chová v Petriho misce, a jinak ve velké kádi.

Kapacity pro větší výrobu masa tedy zatím nejsou, a tato relativní nedostupnost se rovněž promítá do ceny produktu. Je zkrátka nedostupný fyzicky, i finančně. S tím, že plátky umělého hovězího cenou dorovnávají jakostní Wagyu a kaviár z vyzy.

Zkrátka nic, co by sloužilo k nasycení potřebných a hladovějících.

V kontextu takových protiv laboratorně vypěstovaného masa se už nejeví postup italského ministerstva zemědělství tak zásadně přehnaný. Zakazuje totiž něco, co zatím ještě pořádně nefunguje, a co momentálně nenabízí odpovědi na sociální výzvy ani problematiku životního prostředí. A tím těší své voliče z řad zemědělců, kteří maso „pěstují“ postaru.

Budoucnost s umělým masem

Příznivci laboratorně vypěstovaného masa kontrují tím, že průmyslová výroba umělého masa by naprosto zásadním způsobem překreslila podobu souší. Už jen tím, že je – na rozdíl od pastvin a velkochovů skotu – vlastně dost nenáročná na prostor.

Upozorňují na to, že si říká o 82-96 % méně vody, než tradiční hospodářská produkce. Tím, že umělé maso je zdravější, dá se „pěstovat“ bez hormonů a antibiotik (na které se postupně utváří rezistence, což komplikuje léčení nemocí), je možné doslova niterně kontrolovat jeho nezávadnost a bránit šíření patogenů, nejrůznějších salmonel a listerií.

A dodávají, že zatím sice laboratorně pěstované maso uvolňuje do atmosféry více emisí oxidu uhličitého, než konvenční produkce, ale zase neprodukuje metan. A ten je rovněž velmi významným skleníkovým plynem.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.5.2023 08:37
rozhodnutí Itálie je správné.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2023 11:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
sv

sv

10.5.2023 19:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Záměr Itálie je populistická zhovadilost. Evropské zemědělství se zákazem GMO ve srovnáním s vyspělým světem dostalo na středověkou úroveň. Zákazem další perspektivní zemědělské technologie se dostane na úroveň doby kamenné.
Odpovědět
PB

Petr Brok

10.5.2023 09:48
Stále ještě nikdo neposoudil, co bude s TTP.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.5.2023 14:47
Moc nechápu proč. Pokud by se dokázali vyřešit nedostatky u výroby (nutno totiž dodat, že samotný vývoj v této oblasti je opravdu na začátku), pak se skutečně může jednat o takovou malou revoluci. Třeba produkci hovězího věnujeme jako lidstvo neuvěřitelných 60% veškeré zemědělské půdy...
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

10.5.2023 15:37 Reaguje na Slovan
Domnívám se, že tvrzení: „...umělé maso je zdravější, dá se „pěstovat“ bez hormonů a antibiotik..." je pokus o nejvtipnější výrok roku. Problematika pěstování živočisných buněk je dokonale popsána v článku na osel.cz a rozhodně se bez těchto zmiňovaných komponent neobejde. (zdroj: https: //www.osel.cz/10940-ekologicke-supermaso-pripravene-bunecnym-zemedelstvim.html) (odstraňte mezeru za dvojtečkou)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.5.2023 18:44
Maso z laboratoře, rostliny z hydroponie a odkudpak se budou brát hnojiva
do hydroponických roztoků a ty bílkoviny v mase? Z ropy? Dobrou chuť!
Odpovědět
ig

10.5.2023 21:19
A dobře dělají. Lidé nevědí, co je pro ně dobré a jsou jen rádi když za ně rozhodne vláda. V zákazech a příkazech je naše budoucnost!
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.5.2023 07:44
Správně Itálie. Umělé maso je stejná vějička jako umělá paliva. Drahá, neekologická, na prostor a zdroje neefektivní, zatěžující odpady.
Odpovědět
JL

Jaromír Lukavský

14.5.2023 19:05
Zakazovat nebo přikazovat něco, co je zatím jen v laboratoři je takové... alternativní. Ale ouřadům a ministrům to dělá dobře, mají pocit, že to "mají v rukouch". Hledání alternativ pro jídlo, paliva, antibiotika, auta... může ale opravdu otevřít nové metody, ovšem nesmí do toho strkat rypák každý, kdo má díru do zadele, jak vidíme. J.L. end
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist