Vědci z Brna vytvářejí barevnou škálu skořápek slepičích vajec. Dosud neexistuje
Šlechtitelé se zaměřují při šlechtění hybridů pro domácí chovy. Třetina vajec, která se v Česku zkonzumují, totiž pochází z nich. A v nich není tak velký tlak na počet snesených vajec. Barva skořápky u takto šlechtěných hybridů, kteří vznikají křížením různých plemen, nemusí být stejná a škála odstínů může být velmi široká.
"Ze zkušeností šlechtitelů špičkových nosných hybridů víme, že zákazník požaduje vyrovnanou, uniformní barvu skořápky. Barevná škála bude sloužit šlechtitelům při selekci na úrovni rodin, ale i jedinců na úrovni šlechtitelských chovů, aby mohli chovatelům a konzumentům zaručit jasně definovanou barvu skořápky vajec, která budou jejich nosnice snášet," uvedla Lichovníková. Vědci na vytváření škály spolupracují s pracovníky šlechtitelské stanice Dominant Genetika.
"Barevný vějíř pro hodnocení intenzity zabarvení skořápky je aktuálně sestaven pouze pro nosnice snášející standardní hnědá vejce, nelze ho tedy použít ani pro hybridy Darkshell šlechtěné na produkci vajec s tmavě hnědou skořápkou," poznamenala Lichovníková. Na rozdíl od skořápek existuje barevná škála pro identifikaci různých odstínů žloutků, která se běžně používá u chovatelů a slouží například k posouzení vlivu krmných přísad na intenzitu zabarvení žloutků. "U žloutků víme, že konzumenti preferují vejce s tmavě žlutými žloutky," uvedla Lichovníková.
Zmínila také, že hybridní slepice, které snášejí především vejce se zelenou a tmavě hnědou barvou skořápky, mají nižší počet snesených vajec. To může být pro domácnosti výhodou, jelikož stíhají vejce průběžně spotřebovávat. "A také se jedná o vzhledově velice atraktivní nosnice i kohouty, ať už jde o jejich zabarvení přes modré, červeně žíhané nebo červeně žíhané s bílými letkami, tak v řadě případů se jedná o nosnice chocholaté. Tito hybridi se podílejí i na udržení biodiverzity v chovu kura domácího," popsala Lichovníková.
Přečtěte si také |
Čerstvě vylíhlí kohoutci už nemusí končit v rychloběžném mlýnku. Pohlaví kuřete lze poznat před vylíhnutímŠlechtitelská stanice, s níž akademici spolupracují, se šlechtění atypických hybridů věnuje dlouhodobě a zákazníky má ve více než 60 zemích.
reklama