https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-roku-2020-maji-byt-nove-budovy-v-zemich-eu-temer-energeticky-nulove-jsme-na-to-pripraveni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od roku 2020 mají být nové budovy v zemích EU téměř energeticky nulové. Jsme na to připraveni?

11.6.2018 08:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Legislativa připravena je. Otázka je, jestli jsou připraveni i lidé.
Legislativa připravena je. Otázka je, jestli jsou připraveni i lidé.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Směrnice o energetické náročnosti požaduje, aby počínaje rokem 2020 byly nové budovy v zemích EU téměř energeticky nulové. Jsme na to připraveni? Podle oslovených odborníků jsme připraveni legislativně. Otázka podle nich ale je, jestli jsme na nový standard připraveni i mentálně.
 

Ekolist.cz oslovil s úvodním dotazem široké spektrum odborníků. Z odpovědí vyplývá, že legislativně je všechno připraveno, směrnice je převedena do českých zákonů a vyhlášek. A stavební sektor by na rok 2020 měl být připraven. Jak upozorňuje Petr Holub z aliance Šance pro budovy, o nových pravidlech se ví šest let.

A třeba podle Ondřeje Svatoně ze Skanska Reality to pro stavebníky problém nebude. A dokonce tvrdí, že úsporné domy umí Skanska stavět, aniž by si zákazník musel připlácet.

Nicméně poradce v oblasti úspor energií Karel Srdečný z EkoWATTu se obává, že leckdy asi bude docházet k tomu, že projektanti s čísly na papíře zakouzlí, aby to vyšlo, zákazník ale dostane dům „mizerný“.

Podobnou obavu vyjadřuje i šéf spolku Centrum pasivního domu Tomáš Vanický. Ten si není jistý, jestli jsme na novou úpravu připraveni mentálně.

Jana Hořická ze Stavební fakulty ČVUT si klade otázku, zda tu bude po takových domech poptávka a jak se projeví u Čechů pověstný odpor k věcem z hora nařízeným.

Za ministerstvo průmyslu a obchodu pak David Hluštík dodává, že stát výstavbu úsporných domů vydatně podporuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

11.6.2018 08:30
Kecy, kecy, kecy ......

Nikdo investorům neříká 100% pravdu. Problémy s obsluhou pasívních domů marginalizují, úspory zveličují. To je realita, i články na toto téma toto provází. Stačí si přečíst pár článků na toto téma zde.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.6.2018 10:59 Reaguje na Vladimír Hošek
Nejde, neumíme a děte pryč...
Odpovědět
sv

11.6.2018 21:06 Reaguje na Martin Jasan
Takovou míru sebekritiky, bych od vás nečekal. Každopádně byste udělali dobře, kdybyste šli pryč. Nápady zelených prozatím většinou dopadly katastroficky, jak pro ekonomiku, tak pro životní prostředí.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.6.2018 21:16 Reaguje na
Zanadávat si, zkritizovat a pak se vzájemně poplácat po zádech, jaký my jsme to dobří čecháčci ..
Odpovědět
sv

11.6.2018 22:16 Reaguje na Martin Jasan
Ano, je mi jasné, že poukazování na zjevné chyby zelených nápadů, vám nevoní.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.6.2018 21:22 Reaguje na
Nejde, neumíme a děte pryč... je totiž Váš přístup.
Odpovědět
sv

11.6.2018 22:14 Reaguje na Martin Jasan
Máte tam chybu. Správně je to neumíte to, tak jděte pryč.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.6.2018 21:24 Reaguje na Vladimír Hošek
Které problémy a kdo marginalizuje? Jinde v západní Evropě pasivní domy fungují dobře.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.6.2018 15:48 Reaguje na Martin Jasan
"Jinde v západní Evropě pasivní domy fungují dobře." To víte jistě nebo jste si to přečetl v nějaké příručce. Z mnohých staveb pasivních domů u nás i na západě opravdu nemusí být člověku dobře od žaludku. Problém je, že se nedostatky nikde neuvádí, místo aby byly zdrojem cenného poučení. Pak by bylo pasivní stavitelství již mnohem dál.
Odpovědět
JM

Jan Mach

11.6.2018 22:45
Stačí srovnání s úspornými ekologickými automobily - ve skutečnosti spotřeba srovnatelná s "neekologickými", navíc servisem výrazně dražší. Energeticky nulový dům - na topení minimum, ale spotřeba potřebné vzduchotechniky mocná, a stejně jako u automobilů náklady na "pasivnost domu" a jeho servis překročí náklady na rozumné vytápění standardně tepelně izolovaného domu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.6.2018 15:41 Reaguje na Jan Mach
Musíte si uvědomit, že stavebnictní je vysoce zkostnatělý sektor navíc dobře propojený s energetickými molochy. Stavebnictví je zralé na radikální změnu viz http://www.optimalizmus.cz/. Zde se klade důraz na maximální jednoduchost a provozní nenáročnost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.1.2019 14:59
Tohle je problém, protože pasívní domy trpí kdejakou vadou (včetně zaplísnění), jejich výstavba je šíleně drahá a návratnost vícenákladů často za horizontem dožití stavebníků (tudíž se to nevyplatí) a stačí takové mrazy, jak jsou nyní, a musí se v tom stejně nějak improvizovaně topit, protože "pasivita" nestačí.

Druhá věc je, že je hodnocení "energetické náročnosti" celkově problematické, protože nezáleží na parametrech domu, ale na tom, která firma ho stavěla a od koho a jaký se kupoval na tu pasivitu materiál (a příslušné firmy jsou, pochopitelně, daleko dražší než normální.
Pasívní dům se dá postavit velice levně svépomocí, ale neseženete na něj "štempl", že je pasívní (což poněkud usvědčuje ze lži ty, kdo hlásají, že tahle akce je dělána kvůli ekologickému přínosu).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist