Zprávy zelené domácnosti
 Minimálně jednou měsíčně vyhodí jídlo do popelnice polovina českých domácností, nejméně jedenkrát týdně pak likviduje potravina třetina z nich. Nejčastějším důvodem je pocit, že už jsou potraviny zkažené. V kontejnerech takto končí především pečivo. Většina lidí se zároveň snaží plýtvání jídlem snížit a nakupovat jen to, co skutečně potřebují nebo potraviny, které vydrží déle čerstvé. Zjistil to průzkum společnosti Tetra Pak, který realizovala agentura STEM/MARK. 
 V létě se sice netopí, náročné na spotřebu energií je ale i toto období. Náklady na elektřinu zvyšuje například tvorba námrazy v ledničce. Její pravidelné odmrazování, efektivní praní nebo odpojování nepotřebných spotřebičů ze sítě se však vyplatí praktikovat po celý rok. 
 Čtyři pětiny českých domácností mají doma minimálně jeden starý mobilní telefon, který nepoužívají. Vyplývá to z průzkumu, který pro Vodafone zpracovala společnost STEM/Mark. Staré mobilní telefony přitom mohou pomoci například lidem v rozvojových zemích, pro výuku nebo posloužit třeba k výrobě šperků. 
 Energetické štítky se už dávno staly užitečnými pomocníky při výběru domácích spotřebičů. Výrobci spotřebičů své výrobky neustále zdokonalovali a původní škála A až G jim najednou byla těsná. Dočasným řešením mělo být, že kategorie A se rozšíří o A+. Jenže dnes tu máme už A+++. Evropská komise se však chce vrátit k původní myšlence a přenastavit škálu opět na jednoznačné A až G. Uvádí to server EurActive. 
 Tím, co si dáváme na talíř, rozhodujeme o tom, co se děje na druhé straně planety. Snad žádná komodita to neilustruje lépe než palmový olej. Jeho produkce už nezvratně poškodila pralesy v Malajsii a Indonésii a palmové společnosti se postupně přesouvají i do zemí rovníkové Afriky a Latinské Ameriky.

 Tradiční český výrobce nožů Mikov se veřejně zavázal, že nebude na rukojeti svých nožů používat legálně získanou slonovinu. Mikov zároveň vyzývá další české firmy, které využívají legální slonovinu, aby od jejího dalšího zpracování a obchodování s ní upustili. Informoval o tom Jan Marek z Mikovu. 
 Původní plán byl, že od září 2016 by na trhu neměly být zdroje světla s energetickým štítkem C a horším. To v praxi znamená, že by se přestaly prodávat halogenové žárovky. Výrobcům těchto svítidel se na konci dubna podařilo přesvědčit Evropskou unii, aby omezení platilo až o dva roky později, tedy od roku 2018. Podle nich nejsou LED žárovky ještě dostatečně dokonalé, aby mohly plně nahradit halogenové žárovky. Ale například IKEA počítá s tím, že halogenky coby neefektivní svítidlo vyřadí ze sortimentu už letos. 
 Nejméně odpadu na obyvatele a rok vyhodí v Dalešicích v Libereckém kraji. Jeden obyvatel tam v průměru vyprodukuje za rok 43 kilogramů. Mezi většími obcemi do 5000 mají nejmenší produkci Moravany v Pardubickém kraji se zhruba 55 kily, mezi městy nad 5000 obyvatel vyhrála Kdyně v Plzeňském kraji, jejíž obyvatelé průměrně vyhodí do směsného odpadu za rok 99 kilogramů. 
28.4.2015 01:05 | PRAHA
(Ekolist/ČTK)
 Většina lidí v Česku by byla ochotná změnit své chování při využívání zboží, potravin a energie tak, aby byla jejich spotřeba šetrnější k životnímu prostředí. Naopak málo lidí chce měnit své zvyky v oblasti dopravy. Takové jsou závěry projektu Technologického centra Akademie věd ČR. Dotazovaní lidé by uvítali prodloužení záruční doby výrobků, možnost jejich opravy i jasné označení míry jejich "udržitelnosti". Největší zodpovědnost za udržitelnou spotřebu dávají čeští spotřebitelé sami sobě, současně požadují i roli veřejné správy v této oblasti. 
 Během posledních dvaceti let se v Evropě zvýšila spotřeba hovězího masa na osobu o padesát procent. Trend ve světě je stejný: čím dál větší počet lidí jí čím dál větší množství hovězího. Podle Davida Bryngelssona z Chalmers University of Technology jde narůstající spotřeba hovězího proti snahám zabránit oteplování planety. A pokud se nechcete vzdát masa zcela, pak doporučuje dát přednost kuřecímu masu a vejcům. 
|
27.5.2025 | Martina Skohoutilová
26.5.2025 | Zdeňka Vítková
|