Zprávy zelené domácnosti
12.11.2024 17:59 | PRAHA
( ČTK)
 Hromada zhruba čtyř tun oblečení, která je od pondělí na pražském náměstí Republiky, má upozorňovat na problematiku textilního odpadu v Česku. Objem textilu má představovat množství, které vyprodukuje průměrná čtyřčlenná rodina, uvedl Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu, který společně s Pražským inovačním institutem (PII) projekt připravil. Od příštího roku čeká Prahu a další města změna legislativy, která bude vyžadovat zajištění separovaného sběru a recyklace textilního odpadu. 
9.11.2024 00:46 | HRADEC KRÁLOVÉ
( ČTK)
 Radnice stotisícového Hradce Králové otevřela druhý re-use bazar s použitými věcmi, které by jinak skončily na skládce nebo v recyklaci. Bazar je Divišově ulici v centru města. Zaměřený je na domácí elektrospotřebiče a na nábytek. Doplnil re-use bazar s použitými věcmi, který ve městě funguje od loňského října v Kotěrově ulici. Bazary provozuje odpadová společnost Hradecké služby, což je společný podnik města a firmy Marius Pedersen. 
 Ve čtvrtek 31. 10. byla představena kniha Dřevostavby: Nová éra udržitelných staveb. Součástí večera byla i panelová debata s odborníky k současné situaci v oboru dřevostaveb. Mimo jiné zaznělo, že dřevo je materiál minulosti. 
PR článek
31.10.2024 12:46
 Plastový odpad představuje jeden z největších environmentálních problémů současnosti. Jeho dlouhá doba rozkladu a škodlivé účinky na životní prostředí nás nutí hledat způsoby, jak jeho spotřebu v domácnostech omezit. Přechod na ekologičtější životní styl není těžký, stačí jen začít s malými změnami, které mohou mít velký dopad. Přinášíme vám několik praktických tipů, jak snížit spotřebu plastů v domácnosti a udělat krok směrem k udržitelnějšímu životu.

26.10.2024 01:18 | BŘECLAV
( ČTK)
 Větší rezervy v třídění odpadu mají v Břeclavi lidé v rodinných domech než na sídlišti, většinu nevytříděného odpadu tvoří bioodpad. Pomocí analýzy obsahu popelnic na směsný odpad to zjistily Technické služby ve spolupráci s firmou Eko-Kom. Město o tom informovalo na svých internetových stránkách. 
25.10.2024 11:03 | HRADEC KRÁLOVÉ
( ČTK)
 Radnice stotisícového Hradce Králové otevře 6. listopadu druhý re-use bazar s použitými věcmi, které by jinak skončily na skládce nebo v recyklaci. Bazar bude v Divišově ulici v centru města a bude zaměřený na domácí elektrospotřebiče a na nábytek. Doplní re-use bazar s použitými věcmi, který ve městě funguje od loňského října v Kotěrově ulici. Bazary provozuje odpadová společnost Hradecké služby, což je společný podnik města a firmy Marius Pedersen. 
4.10.2024 09:57 | PRAHA
( ČTK)
 Městská firma Pražské služby (PSAS) se potýká s přibývajícím počtem tlakových láhví vyhozených lidmi do směsného odpadu. Láhve často explodují v kotlích ve spalovně v Malešicích a ničí je. Od května 2022, kdy je firma poprvé objevila, už musela do letošního září po explozi poškozený kotel odstavit dvacetkrát. Oprava stojí statisíce korun. ČTK to řekl mluvčí PSAS Alexandr Komarnický. 
 Výrobce obalového skla Vetropack Moravia Glass z Kyjova na Hodonínskou mohl loni v porovnání s rokem 2022 využít jen 80 procent recyklovaného skla pocházejícího z Česka. Podle mluvčí společnosti Reginy Bělohoubkové je to jak poklesem třídění v českých domácnostech, tak tím, že se část střepů prodává do zahraničí, řekla ČTK. 
30.9.2024 01:22 | PRAHA
( ČTK)
 Nejméně směsného odpadu v Česku vyprodukovali za loňský rok obyvatelé Fulneku, Chvalšin a Dalešic. Obce tak získaly Odpadového Oskara, kterého každý rok uděluje nezisková organizace Arnika. 
27.9.2024 01:17 | BRNO
( ČTK)
 Průzkum Mendelovy univerzity v Brně a Vysoké školy ekonomické v Praze zaměřený na plýtvání potravin u lidí narozených v letech 1995 až 2010, tzv. generace Z, má za sebou první rok. Rozbory popelnic univerzitních kolejí ukázaly, že mladí lidé denně vyplýtvají v průměru 43,4 gramu potravin na osobu. Další součástí průzkumu byla deníková šetření, do kterých se zapojili lidé z generace Z žijící nejen na kolejích, ale také sami nebo s rodinou. Z deníků vyplynulo, že tato skupina mladých denně vyplýtvá 30 gramů na osobu. Důvodem plýtvání je zejména špatné plánování při nákupu a přípravě jídla, řekly novinářům vědkyně. 
|
19.12.2025 | Radomír Dohnal
16.12.2025 | Sdružení vlastníků obecních, soukromých a obecních lesů v ČR
10.12.2025 | Michal Staša
|