Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
 K Velikonocům neodmyslitelně patří barvení a zdobení vajec. Přes to nejede vlak. K vajíčkům se váže jednoduchá legenda: mohou pocházet z klecového chovu, což je pro nosnice asi to největší peklo, z halového chovu, což je trochu lepší, ale furt žádný med, z volného výběhu a nebo nejlépe z ekologického zemědělství, kde se na pohodu zvířat dbá nejvíce. Je to taky trochu o penězích, ale hlavně je to o nás a našem rozhodnutí. 
 Někdo má to štěstí, že má k dispozici hotovou zahradu. Jiní začínají od píky na bývalém poli nebo louce. Jsou ale i tací, kteří takové štěstí nemají: na místě, kde plánují zahradu, je zatím rumiště, jehož původem, složením a vhodností pro pěstování potravin si může být těžko někdo jist. Jak ale potvrzuje botanička a zahradnice Helena Vlašínová, vypěstovat vlastní zeleninu nebo ovoce je nakonec možné snad na úplně každém pozemku. 
 Tuňák je tuze dobrá ryba. Dá se lovit různými způsoby. Podle chuti se to poznat nedá. Přesto na tom záleží. Jednak některé druhy tuňáků jsou kriticky ohrožené, jednak některé způsoby rybolovu decimují i jiné ryby a mořské savce. Jakou konzervu s tuňákem tedy kupovat? Podle Greenpeace je nejlepší volbou tuňák od Marks and Spencer.
 Na čerstvou zeleninu nebo ovoce z českých a moravských zahrad, polí a sadů si ještě nějaký čas počkáme. Přesto můžeme mít čerstvé potraviny z naší přírody už teď na jaře. Březen nebo duben je totiž ideální na sběr mladých jedlých rostlin. Tady je sedm nejběžnějších rostlin a sedm návodů, co s nimi v kuchyni dělat. 
 Věci, které by skončily na sběrném dvoře, na půdě, ve sklepě, nebo popelnici mohou dostat ještě druhou šanci. Dát jim ji chce parta mladých lidí, zakladatelů pražské recyklační dílny s názvem Zdrojovna. 
 Dámy, menstruační kalíšek: možná už ho doma máte, nebo právě brouzdáte po e-shopech a už jen vybíráte ten správný odstín. Klidně. Rozhodně souhlasím s tím, že se to vyplatí, nevznikají hromady odpadů a je to pro vás i pohodlné. Ale jedno mějte na paměti: nesahejte nám na naše kastroly! 
 Dvě třetiny Čechů odpad třídí. Nepovažují to za nijak složitou věc - do zelených kontejnerů patří sklo, do modrých papír a do žlutých plast. Jenže není papír jako papír a není plast jako plast. Navíc se mohou občas v domácnosti objevit neobvyklé odpady, se kterými si nemusí správě poradit ani zkušený tříditel. Vy například víte, kam vyhodit rozbité zrcadlo, plata od vajíček nebo obaly od rostlinných olejů?

 Ruku na srdce: když kupujeme nějaký nový spotřebič do domácnosti, nakonec velkou roli hraje celková cena výrobku. Energetická úspornost sem, energetická náročnost tam. Leckdy si tak vybereme sice o něco méně úspornější spotřebič, ale o trochu levnější. 
 Dobře spálené uhlí je z pohledu emisí škodlivin lepší než špatně spálené dřevo. Velmi špatné je kotel na noc naložit a zavřít přívod vzduchu. Ono to sice vydrží až do rána, ale zamoříte tím široké okolí produkty nedokonalého spalování jako je oxid uhelnatý nebo polycyklické aromatické uhlovodíky. Lepší je přikládat častěji. Nebo si pořídit moderní kotel, radí odborník Jiří Horák. 
 Bylinky mají na lidský organismus blahodárné účinky. Naštěstí se jich nemusíme vzdávat ani v tomto ročním období. Jaké bylinky si můžeme doma vypěstovat v zimě? Které z nich se hodí do kuchyně a které nám naopak pomohou s chřipkou a nachlazením? 
|
|