https://ekolist.cz/cz12/zelena-domacnost/rady-a-navody?zahrada-a-zemedelstvi=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Běžné zelené trávníky jsou ekologický nesmysl. Nechte je zdivočet!

19.10.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
foto: Maria Ignatieva / science.sciencemag.orgKlasické trávníky pokrývají pětinu rozlohy měst, ale jsou si do krajnosti podobné. Ve Švédsku jako v Austrálii. Unifikované parametry i druhové složení ale při měnících se klimatických podmínkách neobstojí. Jak píše Science, je čas na změnu. více

Miss kompost – soutěž, kde o krásu jde jen okrajově

16.9.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: EkodomovNázev soutěže Miss kompost může vyvolat dojem, že vyhrát může jen pěkně vydesignovaný komerční kompostér. A někdo se třeba bojí, že jeho kompost není dost hezký, vlastně je to úplně obyčejný ošklivý kompost, takže jej do soutěže nepřihlásí. Chyba lávky! více

Dáváte přednost lokální produkci? Zkuste kouknout na sousedovu zahradu.cz, třeba má přebytky

15.9.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: jill111 / pixabayPetr Skala se loni na podzim trápil s tím, co udělat s přebytky ze své zahrady. Do řešení se pustil letos na jaře. Založil web www.sousedovazahrada.cz a nabízí na něm komukoliv možnost nabídnout přebytky ze své zahrady či zahrádky. A samozřejmě také nabízí lidem možnost nakoupit si ve svém okolí lokální potraviny.více

Rada líného zahradníka: S plevelem nebojujte. Jezte ho

14.9.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Harry Rose / FlickrOsobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“více

Co dělá plevel na vaší zahradě? Zachraňuje ji!

7.9.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Rachael Ludwick / FlickrZnáme je všichni. Rostliny, kterým souhrnně říkáme „plevel“, jsou pro téměř každého zahrádkáře a zahradníka noční můrou, ze které se nelze jen tak snadno probudit. Zahrádkářská fóra a internetové skupiny se hemží apokalyptickými popisy zamoření zahrad plevelnými monstry velikosti posvátného dubu a následují obvykle návody na jejich co nejúčinnější zničení, počínaje těmi šetrnějšími (manuální a otravná práce) a konče těmi bestiálně chemickými (glyfosáty či jiné herbicidy, případně se objevují i návody na jejich koktejly). Není třeba psát, že zejména poslední jmenované postupy nejen že nesvědčí plevelům, ale nikomu ze zúčastněných či náhodně kolemjdoucích (kolemrostoucích, kolemletících, kolemplazících atd.)více

Dejte svému kompostéru kytičku z mrkvové nati. Jako poděkování

10.5.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: normanack / FlickrPrvní celý týden v květnu patří Mezinárodnímu týdnu propagace kompostu. První celý týden v květnu je teď. Jděte ke svému kompostéru a dejte mu kytičku z mrkvové nati. Jako poděkování.více

Rašelina mizí i kvůli zahradníkům. Čím ji nahradit?

29.3.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: lemony snacker / FlickrRašelinné pánve pokrývají 2 % souše a snadno bychom je tak mohli považovat za nevyčerpatelný zdroj kvalitního zahradnického substrátu. Chyba lávky. Rašelina ubývá rychleji, než by nám i životnímu prostředí bylo milé. Ve většině případů přitom vůbec není zapotřebí rašelinu používat. Dá se snadno nahradit z domácích zdrojů, kompostem či štěpkou.více

Jak levně ověřit kvalitu půdy na vaší zahradě nebo poli?

28.3.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Natural Resources Conservation Service Soil Health Campaign / FlickrK tomu, abyste prověřili svůj pozemek, nepotřebujete statisíce. Ke zjištěním, jestli je pozemek neúrodnou planinou, nebo spíš potenciální rajskou zahradou, postačí obyčejný rýč, trocha důvtipu a pár informací. Ty můžete načerpat z videa, ve kterém Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy popisuje jednotlivé kroky tzv. rýčové zkoušky.více

Co má menší uhlíkovou stopu, kupovaný sendvič, nebo ten doma dělaný? Britská vědkyně zná odpověď

27.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Benson Kalahar / FlickrZ pohledu uhlíkové stopy jsou na tom nejlépe jednoduché doma dělané sendviče se šunkou a sýrem. Podle vědců z Manchesterské univerzity mají doma dělané sendviče o polovinu menší uhlíkovou stopu než sendviče vyráběné průmyslově.více

Na česká pole se vrací zapomenuté paběrkování. Loni se díky němu zachránily 4 tuny potravin

22.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Zachraň jídloV dnešní zemědělské velkoprodukci na to není kdy. Na paběrkování. Kdo by taky sbíral, co zůstaly po sklizni zůstalo na poli či v sadu jako podměrečné nebo zapomenuté. Lidem z iniciativy Zachraň jídlo ale přišlo škoda nechat tolik potravin nevyužitých a od roku 2015 paběrkují.více
« | 1 | .. | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | .. | 27 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist