Martin Rexa: Cesty k udržitelnému zemědělství je třeba hledat se zemědělci, ne proti nim
Velká část článku se zakládá na předpokladu, že tu existují dvě skupiny, zemědělci a ochranáři, které stojí proti sobě. Realita je samozřejmě mnohem složitější a házení všech zemědělců do jednoho pytle a ochranářů a v podstatě všech ostatních lidí do pytle druhého ničemu nepomůže. Sami „ochranáři“ a „zemědělci“ jsou neuvěřitelně rozmanité skupiny, které se navíc často vzájemně překrývají.
V dopisu nekritizujeme zemědělce, pouze upozorňujeme na to, že významná část převažující zemědělské praxe má různé negativní dopady. Pan Blažek píše o zemědělských demonstracích v Evropě jako o příkladu hysterie a útoku na zemědělství. Ve skutečnosti je například největší demonstrace v Německu Wir haben es satt pořádaná ve spolupráci s mnoha zemědělci za účelem přispět ke změně praxe tak, aby zemědělci i půda a krajina mohli ještě dlouho a udržitelně prosperovat. Podobně i o víkendu proběhlá demonstrace „Poslední kapka: společně za zdravou krajinu“ na zemědělce neútočila, ale právě naopak vyzývala ke zvýšení jejich podpory v zavádění udržitelných metod hospodaření.
Nikdo totiž neříká, že zemědělci mají vše změnit sami a bez podpory. Zemědělství je zásadní a zároveň obtížný obor a podnikání v něm je riskantní, zatížené administrativou a založené na nepředvídatelném a kvůli změně klimatu stále extrémnějším počasí. Je zřejmé, že v tomto musí pomoci stát i zbytek společnosti, protože zdravou krajinu s živým venkovem potřebuje každá země. Právě to také v Otevřeném dopise požadujeme. Ochota ale také musí být samozřejmě na straně zemědělců.
V diskuzi o budoucnosti zemědělství nelze totiž pomíjet například četné studie o negativním dopadu převažující zemědělské praxe na biodiverzitu, který ohrožuje samu schopnost produkce potravin. (Za vše například zprávy IPBES, IPCC , EEA či výzva více než 4000 evropských vědců Action needed for the EU Common Agricultural Policy to address sustainability challenges.) Česká půda je zároveň ohrožena z více než poloviny erozí či utužením. Podobně změna klimatu na zemědělce začíná drasticky dopadat a je zřejmé, že česká krajina ani zemědělci na to připraveni nejsou. Autoři dopisu rozhodně na zemědělce nehází změnu klimatu, jak pan Blažek tvrdí. Každopádně poukazování na problematické aspekty praxe přece není potřeba brát jako útok, nýbrž jako podnět k přemýšlení o tom, jak praxi změnit tak, aby nepoškozovala životní prostředí okolo sebe a nepodřezávala si tak větev i sama pod sebou. Přeci není špatné chtít hledat cesty, jak zajistit produkci zdravých potravin, která zároveň nebude mít negativní dopady na životní prostředí. Podobně jako je takové cesty potřeba hledat u energetiky, odpadů či spotřebitelského chování. Hledat tuto rovnováhu je jeden z hlavních úkolů našich generací, protože je zřejmé, že nelze pokračovat jako doposud.
Jedním z možných kroků vpřed skutečně je podpora ekologického zemědělství, které prokazatelně zlepšuje kvalitu půdy, život v ní či její schopnost zadržovat vodu. To, že konvenční či průmyslové zemědělství má většinou vyšší výnosy díky hojnému používání umělých hnojiv a pesticidů, není nijak překvapivé – otázkou je ale také dlouhodobá udržitelnost třeba ve vztahu ke stavu půdy či opylovačů nebo také schopnost vypořádat se s klimatickou změnou a extrémním počasí. Proto je také zásadní obnova krajinné struktury skrze budování prvků, jako jsou meze, remízky či tůně, které pomohou jak biodiverzitě, tak zemědělcům s lepší adaptací na klimatickou změnu a s udržitelnějším hospodařením.
Neobviňujme se tedy zbytečně a hledejme raději možnosti, jak se společnost i zemědělci mohou vzájemně podpořit v nalezení cesty, která umožní zemědělcům smysluplně a ekonomicky fungovat a která zároveň povede ke stavu životního prostředí, který všichni chceme – čisté vodě, zdravým potravinám, živé půdě a odolné krajině. Chtějme také od státu, aby zemědělce podpořil, investoval do skutečně smysluplných opatření a nezůstával u obecných proklamací.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (98)
Jiří S
31.7.2020 06:16Jedinou připomínku snad jen k poslednímu odstavci. Bohužel vždy je to o prioritách. Chcete mít zdravou přírodu, či potraviny. Tyto dva aspekty jaksi nejdou zcela ruku v ruce. Ekologické zemědělství rozhodně produkuje méně zdravé potraviny než konvence, ale za cenu zdravější krajiny. U konvence je to naopak. Pokud se zavede nějaké určité procento ekologického hospodaření, zase se musí počítat s mnohonásobně vyšším výdajem na dotace a podobně. Bude velice těžké najít nějaký středobod a východisko mezi zdravou krajinou, zdravou potravinou a politickým (finančním) rozhodnutím.
Lukáš Kašpárek
31.7.2020 06:38 Reaguje na Jiří SDiskutovat se vždy dá jen za předpokladu, že jsou k sobě obě strany upřímné a neohýbají realitu...
Tímto způsobem si proti sobě sám poženete lidi a zamezíte tím smysluplnosti další diskuse.... a to úplně zbytečně.....
Lukáš Kašpárek
31.7.2020 06:39 Reaguje na Lukáš KašpárekJiří S
31.7.2020 06:45 Reaguje na Lukáš KašpárekLukáš Kašpárek
31.7.2020 10:27 Reaguje na Jiří SRezidua v konvenčně vypěstovaných plodinách a potravinách samozřejmě jsou a někdy ne jen rezidua, ale i poměrně velké koncentrace přesahující stanovené limity. To je realita.....
A srovnání "chemie" s plísní vychází podle mého (a nejen podle mě) takto.... na plísně jsou živé organismy po mnoho milionů let zvyklé a jejich DNA je třeba i s nějakými občasnými problémy přijme, ale "chemie" (syntetické látky) živé organismy přijmout nemohou, protože se nevyskytují v přírodě a jejich DNA je tak nezná a potom organismus reaguje nestandardně.... rakoviny, alergie, atd.
V tom je ten rozdíl....
pavel peregrin
31.7.2020 10:52 Reaguje na Lukáš KašpárekKrejcar Stanislav
31.7.2020 11:17 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
31.7.2020 14:17 Reaguje na Krejcar StanislavJiří Daneš
31.7.2020 11:51 Reaguje na pavel peregrinObliba plísňových sýrů ovšem ukazuje, že na konzumaci některých druhů plísní jsou organismy dobře vybaveny, tak říkajíc "od přírody" a to bez ohledu na metabolity těch plísní.
Obecnou zkušeností je, že nejškodlivější látky jsou ty, které vznikly jako umělé (nepřírodní) produkty chemických syntéz a v přírodě se nevyskytují ani nevyskytovaly v minulosti. S takovými látkami, s nimiž se živé organismy během evoluce nesetkaly a nedokáží se snimi vypořádát bez požkození, toho kterého organismu.
Na této zkušenosti je konec konců založen účinek léků i agrochemikálií.
Jiří S
31.7.2020 13:34 Reaguje na Jiří Danešpavel peregrin
31.7.2020 14:14 Reaguje na Jiří DanešJan Šimůnek
31.7.2020 17:36 Reaguje na pavel peregrinSýry typu Niva mohou obsahovat roquefortiny, které pro člověka nejsou moc toxické, ale teoreticky by mohly zabít myš, krysu nebo morče. Potom může tento druh plísně produkovat ještě PR-toxin, který je jedovatý i pro člověka (poškození jater), ale mlékárenské kultury by ho produkovat neměly, alespoň ty naše. Riziko by mohlo být u některých sýrů tohoto typu ze zahraničí, a zejména nějakých "farmářských", u nichž původ plísně není definován.
Sýry s bílou plísní na povrchu mohou obsahovat kyselinu cyklopiazonovou, která je teratogenní pro více druhů teplokrevných obratlovců, takže se předpokládá tento účinek i pro člověka. Klasických camembertských bochánků by ovšem dotyčná těhotná musela sníst tak půl kila až kilo na posezení, aby to riziko bylo významné. Problémem mohou být různé atyp sýry. Už jen změna tvaru sýra z bochánku na kostku při stejném složení základní hmoty zvyšuje produkci toto toxinu 2 - 3x, některé sýry s odlišným složením základní hmoty ho mohou mít až desetinásobné.
Riziko i z typických sýrů camembertského typu hrozí pacientům, kteří berou blokátory kalciových kanálů (hlavně součást léčby hypertense), protože tento toxin jejich účinky potencuje. Tam by těch deset deka sýra na nějaké problémy se srdcem mohly stačit. Byť jsem neslyšel o takovém případu (ale kdo na to bude myslet, že?).
pavel peregrin
31.7.2020 18:26 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
1.8.2020 13:00 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
1.8.2020 17:12 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
2.8.2020 08:28 Reaguje na pavel peregrinKdyby to rostlo uvnitř šel byste dost rychle do krematoria. Stává se to někdy pacientům s AIDS. Nebo pacientům, co jsou dlouhodobě na přístrojích.
pavel peregrin
2.8.2020 10:33 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
2.8.2020 13:15 Reaguje na pavel peregrinFaktem je, že o mykózách ledacos vím, protože jsem se svými mykotoxiny jezdil i na akce, kde se řešily i ty. A tahle vaše představa je mi dost proti srsti.
pavel peregrin
2.8.2020 14:04 Reaguje na Jan ŠimůnekLukáš Kašpárek
3.8.2020 06:58 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
3.8.2020 13:56 Reaguje na Lukáš KašpárekJan Šimůnek
10.8.2020 09:34 Reaguje na Lukáš KašpárekJiří S
31.7.2020 13:35 Reaguje na Lukáš KašpárekVáš postoj životní měnit nechci, jen bych si moc přál, aby jste přestal šířit lži, desinformace a totální bludy.
Chemie a plísně vychází tak možná podle Vás. Nikoliv však dle odborníků. Takže asi tak.
Jiří Daneš
31.7.2020 11:58 Reaguje na Jiří SJiří S
31.7.2020 13:37 Reaguje na Jiří DanešJan Šimůnek
31.7.2020 17:48 Reaguje na Jiří DanešProblémů je tady víc:
1. Je to malovýroba a ne vše se testuje (a dá testovat). Ono jedno vyšetření na aflatoxiny před pár roky stálo kolem 1500 Kč / vzorek, takže se to při malém množství produktů nemusí výrobci vyplatit dělat a státní orgány vše nechytí.
2. Je to silně heterogenní záležitost a je tu docela vysoké riziko falešně negativních výsledků (zejména ve spojení s předchozím).
3. Jsou silné politické tlaky, aby se to tolerovalo, což je stav v podstatě horší než za komunistů, kteří na tyto problémy uvalili cenzuru (i na odborná periodika a dokonce našim odborníkům bránili ve výjezdu do zahraničí na odborné konference), nicméně "pod pokličkou" problém řešili v rámci svých možností (menších než jsou ty současné).
Ta tolerance jde tak daleko, že před několika lety byly změkčeny limity pro kukuřici, protože BIO kukuřice se do nich se svými obsahy toxinů prostě nemusela vejít.
A závěrem je třeba konstatovat, že tyto přírodní látky jsou řádově nebezpečnější než pesticidy, které by mohly být v neBIO produktech.
david matoušek
31.7.2020 07:59 Reaguje na Lukáš KašpárekJiří S
31.7.2020 08:57 Reaguje na david matoušekdavid matoušek
31.7.2020 09:03 Reaguje na Jiří SJiří Daneš
31.7.2020 13:18 Reaguje na david matoušekNebo vážně myslíte, že naši předkové se živili plesnivými rostlinými produkty, když neměli agrochemi , ani "malé domácí laboratoře"?
Jiří S
31.7.2020 13:39 Reaguje na Jiří DanešJan Šimůnek
31.7.2020 17:51 Reaguje na Jiří SJan Šimůnek
15.8.2020 08:54 Reaguje na Jiří DanešJednak neznali příčinný vztah mezi těmito faktory a jimi vyvolanými chorobami, jednak sežrali co se dalo, protože byli prakticky celý život na pokraji smrti hladem.
Marek Drápal
31.7.2020 09:27 Reaguje na Jiří SPokud jde o rezidua, tak konvence je hezká na papíře, ale praktické rozbory např. kečupů ukázaly, že se používá opravdu pestrý koktejl pesticidů, často nepovolených pro danou plodinu.
Jan Šimůnek
31.7.2020 17:54 Reaguje na Marek DrápalKarel Zvářal
31.7.2020 10:18 Reaguje na Jiří SJakub Graňák
31.7.2020 12:52 Reaguje na Karel ZvářalJan Šimůnek
31.7.2020 17:55 Reaguje na Jakub GraňákJakub Graňák
3.8.2020 11:41 Reaguje na Jan ŠimůnekNicméně, mohl by jste objasnit na základě jakého fyzikálního jevu k tomu dochází? Napadá mě bod varu a např. rtuť s nízkým bodem varu, avšak dále moje erudice v tomto směru nesahá.
Jan Šimůnek
15.8.2020 08:56 Reaguje na Jakub GraňákJiří S
31.7.2020 15:29 Reaguje na Karel ZvářalJen tak mimo diskuzi, zkuste mít z mirabelek 5 ha sad, pak si o plísni něco povíme.
Karel Zvářal
31.7.2020 18:51 Reaguje na Jiří SLukas B.
2.8.2020 11:17 Reaguje na Karel ZvářalJakub Graňák
3.8.2020 11:43 Reaguje na Lukas B.Marek Drápal
31.7.2020 09:24 Reaguje na david matoušekJiří S
31.7.2020 13:52 Reaguje na Marek DrápalMáte pravdu, že je to mýtus. Je to zdůvodněno jednou velmi jasnou myšlenkou. V konvenčním zemědělství je mnohem více obilnin v osevním sledu. Nadhodím tedy myšlenku, pokud by se zvýšilo množství EZ a snížilo se tedy množství konvenční produkce, nemuseli by EZ dát do sledu požadované množství obilnin a neskončilo by to v důsledku hůře?
Jan Šimůnek
31.7.2020 17:56 Reaguje na Marek DrápalJiří S
31.7.2020 22:19 Reaguje na Jan ŠimůnekJan Šimůnek
1.8.2020 13:37 Reaguje na Jiří Shttps://is.muni.cz/th/n40sk/Mikrobiologicke_aspekty_biopotravin_a_beznych_potravin.pdf
je práce P.Vaškové, která vychází k BIO negativněji
a tady
https://is.muni.cz/th/sw7au/Bakalarska_praca.pdf
je práce L. Brenkusové z letoška, která nějaké literární zdroje pozitivně vycházející pro BIO našla.
Je ovšem otázka, zda ty novější literární zdroje nejsou spíš výsledek politické kampaně ve prospěch BIO potravin a EKO zemědělství
Jan Šimůnek
2.8.2020 08:36 Reaguje na Jiří SDalším problémem je skutečnost, že BIO EKO je malovýroba, a je to tudíž silně nehomogenní. A stát nemá kapacity, aby kontroloval každý krcálek (na rozdíl od velkovýroby).
Například v některých oblastech bývalé Jugoslávie mají pořád ještě Balkánskou endemickou nefropatii (patrně způsobenou ochratoxinem A v obilí), protože jsou tam zemědělci, kteří snědí v podstatě to, co vypěstovali. V Řecku je povinný státní výkup, v jehož rámci se to obilí namíchá a přečišťuje, a tahle nemoc, byť přírodní podmínky na ni mají, se u nich nevyskytuje.
A EKO BIO zemědělství na severu Afriky (taky hospodaření z vlastního pole do huby) občas vyvolá i epidemii ergotismu.
Lukáš Kašpárek
31.7.2020 10:31 Reaguje na david matoušekRezidua v konvenčně vypěstovaných plodinách a potravinách samozřejmě jsou a někdy ne jen rezidua, ale i poměrně velké koncentrace přesahující stanovené limity. To je realita.....
A srovnání "chemie" s plísní vychází podle mého (a nejen podle mě) takto.... na plísně jsou živé organismy po mnoho milionů let zvyklé a jejich DNA je třeba i s nějakými občasnými problémy přijme, ale "chemie" (syntetické látky) živé organismy přijmout nemohou, protože se nevyskytují v přírodě a jejich DNA je tak nezná a potom organismus reaguje nestandardně.... rakoviny, alergie, atd.
Jinak čerpám ze základní logické úvahy a také z mnoha studií, odborných článků a tam se mi moje domněnky potvrdili, tak jsem se v tomto názoru utvrdil. Souhlasit s ním ale nemusí nikdo... každý ať si věří čemu chce...
Jiří S
31.7.2020 13:55 Reaguje na Lukáš KašpárekJak to vychází v cizině je zajímavější trend. Neboť v zemích jako je Francie, kde má EZ dlouhodobou tradici se takové studie začínají přiklánět na stranu vyššího množství mykotoxinů v EZ a to z jednoho důvodu, museli dorovnat produkci obilnin a zvýšili tak jejich množství v osevním sledu. Každopádně za tvrzení, že v česku to je tak byla ode mně chyba, za kterou se omlouvám.
Lukáš Kašpárek
3.8.2020 07:19 Reaguje na Jiří SJen ještě doplním, že bych nikdy netvrdil, že na potravinách celkově nemohou být plísně a že nemohou škodit. To bych si říct netroufl, ale opravdu jsem přesvědčen, že plísně prostě vždy patřili k potravinám a pokud jich není velké množství, nebo člověk nemá smůlu na nějaký nebezpečnější typ, tak zásadněji neškodí.
Stejně tak jsem přesvědčen, že syntetické látky ničí celou tuto planetu včetně lidí. Žijeme totiž v toxickém světě, kde je otrávený jak vzduch, tak voda, tak vegetace, tak živočišstvo, tak všechno ostatní.
Já jsem si vytyčil osobní cíl snažit se minimalizovat svůj negativní dopad na ŽP a v omezení syntetických látek vidím velký potenciál pro minimalizaci svého negativního působení na tuto planetu. Zároveň podporuji změnu v celé společnosti pro lepší přístup k ŽP i všemu živému.
Věřím, že znepřírodnění ŽP je hlavní příčina destrukce této planety a chemizace v zemědělství je znepřírodnění vyloženě ukázkové.
Jan Šimůnek
31.7.2020 18:04 Reaguje na Lukáš KašpárekJedině mohou mutageny, a zase je úplně šumafu zda přírodní nebo umělé, občas vyrobit pozitivní mutaci a popohnat evoluci. Co je ovšem dobré pro populaci jako celek, to může být pro jedince fatální.
U producentů aflatoxinů se navíc uvažuje, že jim mutace vlastními toxiny nahrazují sexuální proces (který u nich není popsán).
A pak jsou ještě mykotoxiny, které působí jinak než atakováním DNA, a ty jsou teprve problematické.
Lukáš Kašpárek
3.8.2020 07:26 Reaguje na Jan ŠimůnekAle vždy bych řekl, že jde hlavně o to, jak se co dělá. Když bude někdo špatným způsobem pěstovat BIO produkty a nebude třeba dodržovat zavedená opatření a nařízení, tak může být jeho produkt nezdravější než kvalitně a precizně vypěstovaný neBIO produkt, který splňuje vše co má a je pěstován zodpovědně....
Myslím si, že ani toto téma není černobílé.
pavel peregrin
31.7.2020 06:52Lukáš Kašpárek
31.7.2020 10:38 Reaguje na pavel peregrinVáš postoj i postoj pana Jiřího S. je sice pochopitelný, ale myslím si, že se tak nikam nedostanete.....
Lukáš Kašpárek
31.7.2020 10:44 Reaguje na Lukáš KašpárekVy tak často nadáváte na věci, které říkáte, že vznikli v duze, ale tak to není pane Peregrin.... jen se to dá v ČR hezky shodit ze stolu tím, že se vše namontuje na "ekology". Za to můžete děkovat Klausovi, Zemanovi a podobným šmejdům co manipulují s veřejností a ze všeho v ČR obviňují "ekology"....
pavel peregrin
31.7.2020 11:03 Reaguje na Lukáš KašpárekRadek Novák
31.7.2020 13:14 Reaguje na pavel peregrinJiří Daneš
31.7.2020 13:30 Reaguje na pavel peregrinRadek Novák
31.7.2020 13:57 Reaguje na Jiří Danešpavel peregrin
31.7.2020 18:31 Reaguje na Jiří DanešMajka Kletečková
31.7.2020 15:38Krásné leklé a velké jablko z konvenčního zemědělství vypěstované v daleké cizí zemi mi při normální pokojové teplotě v bytě vydrželo od vánoc skoro čtyři měsíce bez okem pozorovatelné změny. Ze zvědavosti jsem ho snědla - chutnalo skoro jako čerstvě koupené a nepocítila jsem žádnou újmu. Tohle by žádné chemicky neošetřené jablko nedokázalo. Možná by některá chemicky ošetřená jablka dokázala i přežít člověka.
pavel peregrin
31.7.2020 18:37 Reaguje na Majka Kletečkovápavel peregrin
31.7.2020 18:38 Reaguje na pavel peregrinMajka Kletečková
31.7.2020 15:39pavel peregrin
31.7.2020 18:40 Reaguje na Majka KletečkováMajka Kletečková
2.8.2020 22:48 Reaguje na pavel peregrinJan Šimůnek
3.8.2020 08:24 Reaguje na Majka Kletečkovápavel peregrin
3.8.2020 13:59 Reaguje na Majka KletečkováSvatá Prostoto
31.7.2020 23:29 Reaguje na Majka KletečkováOblek na míru je od dobrého krejčího taky lepší, než konfekce, byť by byla kvalitní. Ale kolik lidí si jej koupí? A to myslím i ty, kteří v něm chodí běžně. A je to stejné jako u toho zemědělství, nikomu se to nechce dělat a když, tak už za peníze, které jsou pro řadu zákazníků nepřijatelné.
Řešením fakt není záhumenkaření a přechod k zemědělské malovýrobě, ale nastavení podmínek tak, aby se ta velkovýroba jednak chovala šetrněji k přírodě a krajině, ale současně na toto chování ekonomicky nedoplácela.
Jan Šimůnek
1.8.2020 13:39 Reaguje na Svatá ProstotoMajka Kletečková
3.8.2020 00:17 Reaguje na Svatá Prostotopavel peregrin
3.8.2020 14:11 Reaguje na Majka KletečkováSvatá Prostoto
3.8.2020 14:22 Reaguje na Majka KletečkováK tomu snižování zisků a skromnějšímu životnímu stylu ... já fakt netuším kde žijete nebo odkud jste spadla. Práce v zemědělství je již dnes velmi neatraktivní obor a v zásadě můžeme být rádi, že to ještě někdo dělá. Vy to nejste a nebudete, a já jakbysmet. Chtít za této situace aby se zemědělci ještě víc uskromnili ... to jako vážně? Hákovat celý den na poli za min mzdu?
Majka Kletečková
3.8.2020 18:12 Reaguje na Svatá ProstotoLegislativa by měla být nastavena tak, aby zemědělci a zemědělské podniky byli v současnosti např. motivování k budování nových azylových území pro přírodu podél míst, kde dojde k rozdělení obřích monokulturních lánů na třicetihektarové velkolány. Obávám se, že příslušné dotace budou vypláceny bez ohledu na to, zda podnik "zelené" pásy kolem nově nařízených rozdělujících linií bude mít.
Majka Kletečková
3.8.2020 18:37 Reaguje na Majka Kletečkovápavel peregrin
4.8.2020 07:11 Reaguje na Majka Kletečkovápavel peregrin
4.8.2020 07:12 Reaguje na Majka KletečkováSvatá Prostoto
5.8.2020 22:35 Reaguje na Majka KletečkováKdyž vy to všechno motáte dohromady. Třeba naše rodina chalupu má ... takže jsem místo dětství měl nevolnictví:-) ... koupil ji dědeček někdy v 60. letech za 470 Kčs:-), včetně obrovské zahrady/sadu. Je fakt, že ta chalupa podle toho vypadala a tak nějak vypadá dodnes ... dodnes se chodí pro vodu do studánky:-). Bez auta na vesnici jsou lidi nahraní ... prostě jej mít musí. Že to není BMW v plné palbě je ale jasné. Cestování ... můžete objet lán světa, a nemusí vás to stát ranec. A je lepší žít skromně, a pak to vzít jednou za čas někam dál, nebo ty peníze utrácet za kde co.
Otázky, samé otázky ....
Svatá Prostoto
31.7.2020 23:41 Reaguje na Majka KletečkováTěmhle cvokům bych doporučil si zjistit, kolik lidí je podle stat výzkumů ohroženo chudobou, jaký je medián, ne průměr, platů a v kterých krajích, kolik nás, co jsme z Prahy a tedy samozřejmě ve vatě:-))) stojí bydlení, jaké jsou průměrné úspory běžné rodiny, jaký je průměrný důchod a tak dále.
Pokud reálně neukážete, jak příjmovou situaci těchto lidí zlepšit ... což netušíte ani smykem ... tak ty vaše nápady znamenají jen to, že je pošlete šupem na skluzavku přímo do skutečné chudoby.
Majka Kletečková
3.8.2020 00:19 Reaguje na Svatá ProstotoSvatá Prostoto
3.8.2020 14:26 Reaguje na Majka KletečkováJinak uvedené zvládalo i centrálně plánované hospodářství celkem v pohodě, to jsme si jej podle vaší logiky mohli nechat, vždyť jsme žili v tom vašem blahobytu a prd nám chybělo. Škoda že Milouš už tuhle umřel, myslím, že by byste mu udělala radost.
Majka Kletečková
3.8.2020 18:35 Reaguje na Svatá ProstotoMimochodem - počet těch, kteří považují reálný socialismus u nás za lepší než stávající svobodný kapitalismus, není zcela zanedbatelný. V době hospodářské krize s velkou mírou nezaměstnanosti (2009 - 2010) na staré pořádky s nostalgií zavzpomínalo lidí ještě podstatně více.
Břetislav Machaček
1.8.2020 09:35 Reaguje na Majka Kletečkováse sníženou produkcí než ta "průmyslová"a k tomu stále více polí
s energetickými plodina,tak o to více se bude muset zvedat produkce
na těch "průmyslových" polích.Lidí bude v globále přibývat a jinak
než intenzivně se nebude moci pěstovat potraviny pro jejich výživu.
Jinak se prosím neotírejte ani o Jarka Nohavicu,když nevíte nic o
pozadí celého případu a nevíte nic ani o ostatních premiantech
jak z kultury,vědy či politiky.Ono pouze záleželo,zda se ty svazky
podařilo skartovat,uschovat pro pozdější kompromitaci a nebo je
zveřejnit.Těch pár obětních beránků je neustále 30.let propíráno
a hlavně lidma,kteří o tom vědí prd a nebo mají sami máslo na hlavě,
ale svazky mají zkartovány.Jinak plést do této diskuse takové
srovnání,považuji za omezenost vašeho "revolucionářství" 30.let
s křížkem po funusu.Zemědělci momentálně nereagují proto,poněvadž
sklízejí úrodu pro výživu většiny obyvatel,kteří podobné nesmysly
neřeší a kupují zboží podle ceny.Jinak nikomu nic nevadí rozorat
své pěstěné trávníky,zasypat bazény a pěstovat BIO a EKO na takto
znehodnocené orné půdě.Já po BIO a EKO netoužím,protože si je
pěstuji stále,ač vím,že zcela přírodní už není nic co kontaminuje
vliv z okolí.Hrát si na BIO a EKO je hezké hobby a už né způsob
jak uživit celou planetu.Zdar vašemu kádrování,na které má nárok
pouze snad mimozemšťan,protože kolaborací byl už pouhý slušný
život bez politické angažovanosti.
Majka Kletečková
3.8.2020 01:01 Reaguje na Břetislav MachačekPřekvapil jste mne svou přecitlivělostí ohledně mé zmínky o spolupráci Jarka Nohavici s STB v minulém režimu. Považuji ho za vynikajícího písničkáře a jeho písničky miluji. Nevyčítám jemu ani některým dalším podobným, že "jim" to podepsal. Kdyby nepodepsal, nevznikla by spousta krásných a povedených písniček, které si s přáteli rádi zpíváme nejen u ohně a v hospodě. Mrzí mne, že se k tomu na rozdíl od mnohých jiných nikdy nevyjádřil a nevysvětlil své pohnutky. Kdyby to opoznámkoval tvrzením, že se snažil podávat informace tak, aby nikomu moc neublížil, tak bych mu to věřila. Je smutnou skutečností, že po sametu balvan dopadl na oběti místo na pravé viníky.
Hádám, že JN dělá v této záležitosti týkající se jeho minulosti mrtvého brouka ze strachu, že by tím někomu mohl nahrát na smeč, že by mohl někdo přehnaně hloupě reagovat.
Břetislav Machaček
3.8.2020 10:23 Reaguje na Majka Kletečkovákterý se tváří smířlivě,ale stále vidí viníky v těch
zemědělcích.Viníci dané situace jsou jiní a zemědělci pouze reagují na danou situaci.Ubývá zemědělské půdy na úkor všemožných staveb a díky ekologům je její část drancována energetickými
plodinami,které se prostě zemědělcům vyplácí
pěstovat a hlavně ty jsou přechemizovány.Zbytek
půdy se díky omezeným osevním postupům musí chemií
přihnojovat a odplevelovat.Bez živin a v plevelu
nic nevypěstuji ani já ani vy na svých zahrádkách.
Tak samo musí postupovat ten zemědělec,když nemá
odkud vzít statková hnojiva a není schopen plevel mechanicky odstranit.I takové EKO obilné pole je
na pohled hezké,ale sklizeň je technikou složitá,
či nemožná,nehledě ke zlomku výnosu proti té
sklizni obilí ošetřeného chemicky.Ty nicneříkající výzvy různých EKOspolků by měly směřovat jinam a
taky směrem do vlastních řad.Bohužel jsou těch
spolků desítky,každý kope za sebe a své priority.
Pokud by se spojili,tak mají nejenom větší váhu,
ale museli by obrousit i ty hrany svých priorit.
Jsou schopni najít společnou řeč při kritice tu
vlády,tu zemědělců,tu myslivců,tu rybářů,ale už
neslyším sebekritiku za minulé přešlapy.Pokud
dojde i na další nařízená omezení zemědělců,tak
opět ubude výměra orné půdy na úkor například
dělení mezemi.To je sice prospěšné,ale bude to
zase její úbytek pro samotnou produkci,bez chemie
je to třeba nahradit upuštěním od pěstování plodin
pro energetiku a silně omezit její zábory pro stavby.Takže od nich očekávám sypání popelu na hlavu
a ústup od bioplynu,lihu a oleji v palivech a taky
od polí zastavěných fotovoltaikou.Budou propagovat pastevectví a ne ho omezovat preferencí predátorů
a budou chovat k vypásání masná plemena a ne ty
relikty minulosti,které budou umírat stářím
a budou likvidovány v kafilériích.Od toho jsou
ZOO a ne nově vzniklé chráněné oblasti.Tato země nemá takový potenciál,aby mohla takto plýtvat
a hrát si ještě i na to BIO a EKO.Pak je pochválím,
a řeknu,že nyní to myslí se zemědělstvím a půdou vážně.Bohužel však tuto sebereflexi nemají a hledají viníky jinde.Zemědělská půda není pro produkci plodin nafukovací bez chemie,výkonné techniky a
střídání plodin.Vše řešit dotacemi je zcestné a
o nich je ta zelená politika.Na ty dotace musí někdo vydělat,to oni nejsou a těm,co na to vydělávají,
ještě házejí mnohdy nesmyslně klacky pod nohy.
Jinak poslední věta vaší odpovědi přesně
vystihuje,jak je lépe nereagovat,než vymýšlet
trapné důvody spolupráce,které prezentují jiní.
Moudrý člověk raději mlčí a taky nebere do úst
ani jiné,když navíc ví,že to nebylo černobílé.