Pomozme jedli bělokoré vrátit se do našich lesů
Vědci z Výzkumné stanice Opočno VÚLHM, v. v. i. soustředili a analyzovali poznatky o výchově lesních porostů s jedlí z domácí a zahraniční literatury v kontextu současné praxe v ČR. Své výsledky publikovali v článku Výchova porostů jedle bělokoré, který vyšel v časopise Zprávy lesnického výzkumu 3/2021.
Jedle bělokorá byla na našem území důležitou dřevinou. V historickém zastoupení jsou patrné významné změny – rok 1200: 20 %, r. 1600: 30 %, r. 1800: 23 %, r. 1900: 10 %. Nárůst jejího zastoupení až k 30 % byl zřejmě podpořen i rozvojem pastvy, spásán byl přednostně buk, a hrabáním listnatého steliva. Tím došlo ke zlepšení podmínek pro klíčení jehličnanů. I když jedle tvořila na našem území ještě v 80. letech minulého století více než 2 % zastoupení, v současnosti roste na 29 tis. ha, tj. 1,1 % porostní plochy.
Po rozmachu průmyslu se ukázalo, že jedle negativně reaguje na znečištění imisemi. Příkladem jsou Krušné hory, kde byla v minulosti hojně zastoupená a dnes prakticky chybí. Ještě v roce 1950 bylo na našem území zastoupení jedle 3 %, v roce 1970 2,1 % a roku 1998 kleslo na 0,9 %. Vzhledem k tomu, že jedle v našich podmínkách vykazuje vysoké, z domácích dřevin dokonce nejvyšší, hodnoty objemové produkce, lze její ústup z lesních porostů považovat i za významnou hospodářskou ztrátu.
V posledních letech se zastoupení jedle opět zvyšuje. Kromě přirozené obnovy je nutno obnovovat jedli i uměle. Např. od roku 2002 se její zastoupení v druhové skladbě zvýšilo o ca 6 tis. ha (na 1,1 %). Regenerují i již existující porosty. Důvodem je vedle významného snížení emisí (zejména oxidů síry) i zvýšení průměrných teplot ve vegetačním období. Nelze však potvrdit, že jedle nebude trpět zvýšenou frekvencí klimatických extrémů, kterou předpovídají klimatické modely.
Jedle bělokorá je významnou dřevinou hor jižní a střední Evropy s pomístním rozšířením i do nižších poloh. V ČR je její přirozený areál v nižších horských oblastech s optimem v nadmořské výšce 500–900 m, původní výskyt je však i v nižších polohách (např. inverzní údolí apod.) Jedle je typická stinná dřevina a nachází proto přirozeně uplatnění ve víceetážových, nestejnověkých, smíšených (s bukem, smrkem, borovicí i dubem) lesních porostech, s hospodařením podrostním či výběrným a s velmi dlouhou obnovní dobou.
V nestejnověkých smíšených lesích právě příměs jehličnanů (včetně jedle) zvyšuje hodnotovou produkci porostů, kterou lze dále podpořit odpovídající výchovou. Jedle (podobně jako smrk a modřín) tak z produkčního hlediska patří mezi dřeviny s největší finanční návratností zejména ve srovnání s listnáči.
Nárosty jedle dokážou dlouhodobě (desítky let) přežívat v zástinu s minimálním tloušťkovým a výškovým přírůstem. Příliš silné uvolnění takových jedinců vede často až k jejich likvidaci. S postupujícím věkem, podobně jako u jiných stinných dřevin, se nároky na světlo zvyšují a jedle potřebují pro svůj zdárný vývoj nízko nasazené a dostatečně dlouhé koruny. Také podsadby jedle provedené do příliš velkého stínu se setkaly zejména ve vyšších polohách s neúspěchem.
V rozporu s ekologickými nároky jedle je její výsadba přímo na větší holiny, kde trpí pozdními mrazy. Holosečný hospodářský způsob je pro ni nevhodný. Naopak velmi dobře se obnovuje (i uměle) pod porosty slunných dřevin (borovice, bříza, modřín), případně i pod smrkem a smíšenými porosty.
Jedle je dosti náročná na vláhu (alespoň 600 mm ročních srážek) a vzdušnou vlhkost. Vyskytuje se hlavně na lokalitách vlhkých a chladných. Nevyhovují jí stanoviště suchá, ale ani extrémně podmáčená a zabahněná. Na druhou stranu, i když je citlivá na sucho, je její růst ovlivněn suchem méně výrazně než u smrku a dokáže prosperovat i v lokalitách s ročními srážkami pod 600 mm (550–580 mm).
Důležitou vlastností jedle je její meliorační a stabilizační funkce. I když má meliorační účinnost ve srovnání např. s listnáči nižší, je jednou z mála dřevin, která dokáže prosperovat na vodou ovlivněných stanovištích a zajistit potřebnou mechanickou stabilitu lesních porostů. Další výhodou jedle může být její menší poškozování při předmýtní těžbě a menší rozvoj následných hnilob ve srovnání se smrkem ztepilým.
Přečtěte si také |
Reportáž z lesa, kam se jezdí učit lesníci z celé republikyVědci konstatují, že v souvislosti se současným velice malým zastoupením jedle v našich lesích často v praxi chybí (historické) zkušenosti s obnovou a výchovou takových porostů. To vede k situaci, kdy jsou jedlové porosty často pěstovány podle zásad osvědčených u porostů smrkových. Výsledkem jsou pak, vzhledem k rozdílným ekologickým nárokům jedle, nefunkční porosty, ze kterých jedle navíc postupně mizí. Proto se pokusili z dostupných poznatků sestavit hlavní zásady týkající se výchovy porostů s jedlí, které podrobně rozvádějí v publikovaném článku Výchova porostů jedle bělokoré. Článek vznikl v rámci řešení projektu NAZV QK1910292 „Postupy pro podporu jedle bělokoré v lesním hospodářství ČR“ a institucionální podpory MZE-RO0118.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (7)
Josef Střítecký
23.10.2021 11:36Břetislav Machaček
23.10.2021 12:28 Reaguje na Josef Stříteckýa to, že chutná zvěři není otázkou posledních let. Vždy úspěšně
rostla pouze v oplocenkách a nebo alespoň v boxech pro jednu
sazenici. Byť jeden kus spárkaté si toho nechráněného semenáče
našel a přednostně si na něm pochutnal před ostatními dřevinami.
U nás ve 220 metrech n.m. a v extrémním ovzduší Ostravska jeden lesník s úspěchem vypěstoval několik desítek třicetiletých
jedlí. Něco jiného je pokus v odlehlé oplocence bez zlodějů
vánočních stromků a něco jiného všude. V hospodářském lese je prvořadý cíl ekonomika a až potom následuje vše ostatní. Tak samo může být úspěšný tis a nebo i některé zapuzované nepůvodní druhy jehličnanů, které nejsou okusem a loupáním ohroženy. Pokud má ale vlastník lesa cíl pěstovat to, či ono, tak pokud mu to nebude
nařizováno, tak si bude sázet to, co považuje za vhodné. Myslím,
že do 4. let po volbách už se tu nebude diskuse o skladbě v hospodářských lesích LČR, které budou privatizovány a bude vše na osvícenosti majitelů. Některým aktivistům se rozplynou naděje na přeměnu lesů v divočinu, pokud to ale nebude výsledek zanedbaného
vyplundrovaného hospodářského lesa určeného do budoucna na štěpku. Raději bych se ale mýlil.
smějící se bestie
23.10.2021 19:39Majka Kletečková
24.10.2021 23:32 Reaguje na smějící se bestieBřetislav Machaček
25.10.2021 10:31 Reaguje na Majka Kletečkovánejsou, když jim vadí v lese zvěř a ta práce při stavbě
oplocenek. Bez zvěře sice nebude třeba oplocenek, ale
les se bez zvěře už nebude lesem. Zvěř neokusuje pouze
stromy, ale taky spásá buřeň a trávu, která dusí ty malé stromky. Úměrnost zvěře versus obnova lesa je vzhledem k migraci zvěře sporná a když jedli nechráním, tak ji najde
i ten poslední kus zvěře v lese, protože mu chutná.
Pavel Jeřábek
23.10.2021 21:09V oplocence jsou už dvoumetrové, mimo oplocenky jen u země.
Pravda, za každým smrkem kouká laň, za každým třetím jelen, a co dvacátý smrk daněla či viržinská.
Nicméně buďme pánové upřímní - nikdo z nás neumí nosit tak hrdě parohy jako jelen nebo daněk. Zaslouží si proto naši úctu.
FRANTIŠEK PTÁČNÍK
24.10.2021 19:13Jedli opravdu oplocujeme. Ale pamatuji si když jsme ještě začátkem devadesátých let byli v lesích Kynských, tak zde se jedle přirozeně zmlazovala. Opět jsme se sem dostali někdy v r.2018 a to jsme koukali. Jedle byla najednou ohrožena a mizela. Jenže zde se objevilo mnoho vyasfaltovaných cest a na nich rachot, křik, pištění brzd kol a to znamená, že je najednou po klidu a zvěř je ve stresu. Než začnete křičet myslivecká loby, tak se zamyslete. Jděte lesem a koukejte okolo sebe a ne s rámusem, ano. Každá dřevina se zmlazuje, většinou, ale přežije a hlavně posílí.