Jaké je to být zemědělcem v Praze? Rozhovor s Petrem Řebíčkem
29.3.2021 08:11 | PRAHA
(Ekolist.cz)
Žně na zemědělských polích v Praze v roce 2020.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Řebíček / VIN agro
Zemědělec Petr Řebíček je jednatel firmy VIN agro, která hospodaří na 920 ha na území Hlavního města Prahy, především v okolí pražské Vinoře. Petr Řebíček do zemědělské firmy chodil od střední škole na brigády, protože tam pracoval jeho otec. Zemědělcem na plný úvazek se stal po studiu na vysoké škole v roce 2005 a od roku 2010 firmu, ve které vlastní 20% podíl, vede.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Letňany - uzel pro autobusy i traktor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Řebíček / VIN agro
Kombajn nedaleko sídliště Prosek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Řebíček / VIN agro
Nově vznikající cyklostezka mezi Satalicemi a Vinoří ukrajuje další kus zemědělské půdy.
Foto | Michal Biskup / Sdružení pro Vinoř
Přečtěte si také |
Chcete koupit půdu a hospodařit na ní ekologicky? Ekonomicky nemožné, říká Jan ValeškaNově vysázená alej v místech, kde kdysi vedla polní cesta.
Licence | Některá práva vyhrazena
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Kompost z listí, vetví i trávy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Kvetoucí nektaronosné biopásy sytí opylovače a jsou útočištěm pro rostliny i živočichy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy
Asfaltování polních cest je často nepochopitelné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radim Jarošek / Ochrana přírody
Žně na zemědělských polích v Praze v roce 2020.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Řebíček / VIN agro
Tématu zemědělství v hlavním městě Praze se věnuje celé číslo Pražské EVVOluce. Stáhněte si ji zdarma.
Co dalšího pro vás znamená to, že máte půdu propachtovanou? Kromě nejistoty, že tam budete moct hospodařit dál a tím pádem se vám vrátí, když investujete do kvality půdy? Je to hlavně ta nejistota. Příklad: před dvěma lety jsme od města propachtovali 150 ha. Tehdy ta pole byla po předchozím nájemci hodně dobitá. Dva roky jsme tam hnojili, dodávali mikroprvky, prostě jsme se těm polím věnovali. A za dva roky nám město smlouvu vypovědělo. Jak k tomu pak máme přistupovat? Jen na 30 % pozemků máme smlouvu s vlastníky na 5 let. Lidi tady většinou chtějí smlouvu na dobu neurčitou, protože mají představu, že se z toho stanou stavební pozemky, které prodají za spoustu peněz. A my pak nevíme, jestli do půdy dát zásobní hnojení, které má dopad až po dvou třech letech. Anebo ho tam nedat, protože za rok bude na poli lesopark nebo domy. Musíme se na to dívat i optikou téhle velké nejistoty. Upřímně, zemědělství v Praze budoucnost nemá. Ta plocha se pořád zmenšuje. Ne tak rychle, jak jsme si mysleli, ale zmenšuje se. Město se do toho hodně snaží vstoupit zalesňováním, což je v pořádku. Ale prostor pro hospodaření se pořád zužuje, zhoršuje se obslužnost polí. Teď jsme vozili cukrovou řepu ze Satalic, skládka u rodinných domů byla strašně komplikovaná, byly stížnosti na poškození vozovky… Člověk občas ztratí chuť to dělat.
Stavba komplexu bytových domů na bývalé zemědělské půdě, Praha - Vinoř.
Licence | Některá práva vyhrazena
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Ekologické hospodaření na pozemcích hlavního města Prahy - pole Plužiny v Praze - Dolních Počernicích.
Licence | Některá práva vyhrazena
Velikost půdních bloků je legislatovou daná na amximálních 30 ha. Praha na svých zemědělských pozemcích zkouší maximum 5 hektarů.
Licence | Některá práva vyhrazena
reklama
Dále čtěte |
Skupina poslanců navrhla uzákonění rodinných zemědělských hospodářství
Nové centrum má od příštího roku zefektivnit výzkum v zemědělství a potravinářství
Na zemědělské dotace dá stát příští rok 3,75 miliardy korun, více než letos
Další články autora |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
LK
Lukáš Kašpárek
29.3.2021 07:00Velice přínosný článek. Víc takových rozumných zemědělců. A hlavně víc podpory pro to, aby mohli přejít na ekologické zemědělství a i se jim to vyplatilo....
Odpovědět
ss
smějící se bestie
29.3.2021 13:55Na polní cesty a cyklostezky, by měli používat odbroušenou balenou/asfalt, pod kterou by byl štěrk/makadam. A ne to stavět mnohde jak silnici pro náklaďáky.
Odpovědět
LB
Lukas B.
29.3.2021 14:30 Reaguje na smějící se bestiepolní cesta i cyklostezka sloužívá jako přístupová komunikace pro prakticky cokoli, těžbou dřeva a odbahňováním rybníků počínaje. samozřejmě ji není nutno dimenzovat na desetitisíce a statisíce přejezdů těžkým vozidlem, ale nějaké ty jednotky až desítky by to dát mělo. nějaký ten kufr se udělat musí (už kvůlivá tepelné izolaci) a opravdu není možno pokládat konstrukční vrstvy přes ornici.
Odpovědět
Katka Pazderů
29.3.2021 17:59Díky za rozhovor, pane inženýre. Jsem ráda, že se ta kompostárna rozjela.
Odpovědět
Kamil Krabice
30.3.2021 20:57asfaltové cesty mezi poli má ve volebním programu STAN, v položce "protierozní opatření".
Odpovědět
PB
Petr Blažek
1.4.2021 21:18V článku se nám snaží vnutit informaci, že když budeme hospodařit ekologicky ( to znamená nehnojit umělými hnojivy a nechrání rostliny pomocí postřiků),tak za několik let se pole vzpamatuje a už tam neporostou plevele, nebudou vznikat choroby rostlin, které je oslabují, zmizí škůdci, kteří ty rostliny, zejména když jsou malé , likvidují. Zároveň se z pole stane perpetum mobile protože, ačkoliv z něj budeme nadále odvážet úrodu a podle EK i slámu, tak ono bude rodit čím dál více.
Nevím jestli je to naivitou p Řebíčka anebo spíše manipulací paní “zelené” redaktorky (také už jsme nějaké novináře potkali) . Ale samozřejmě je to jeden velký nesmysl. Vždy platí něco za něco . Jestli chceme aby půda nadále rodila tak musíme doplňovat živiny a jak se tam p.Řebíček zmiňuje, tak není kde brát. Jestli chcete aby rostliny, do kterých jste investovali práci (orná, příprava půdy setí) vyrostly i když je napadnou škůdci nebo choroby tak je bohužel musíte postříkat. Je jako když onemocníte, můžete si vzít lék a nebo si lehnout a umřít. S rostlinami je to podobné, buď úplně zajdou a nebo sice přežijí, ale už jenom živoří a výnos z nich je mizivý, přesně jak p. Řebíček popsal u cukrovky.
Řešení této patové situace je v genetice. Ale bohužel zelená ideologie v EU to podstatně ztěžuje. A tak se tady vesele propaguje ekologické zemědělství s minimálními výnosy a maximálnímu dotacemi. A potraviny budeme vesele dovážet z Brazílie, kam za to budeme moc dovážet auta a ostatní strojírenské výrobky. My tady budeme úžasně a tam budou vypalovat pralesy.
Odpovědět
Nevím jestli je to naivitou p Řebíčka anebo spíše manipulací paní “zelené” redaktorky (také už jsme nějaké novináře potkali) . Ale samozřejmě je to jeden velký nesmysl. Vždy platí něco za něco . Jestli chceme aby půda nadále rodila tak musíme doplňovat živiny a jak se tam p.Řebíček zmiňuje, tak není kde brát. Jestli chcete aby rostliny, do kterých jste investovali práci (orná, příprava půdy setí) vyrostly i když je napadnou škůdci nebo choroby tak je bohužel musíte postříkat. Je jako když onemocníte, můžete si vzít lék a nebo si lehnout a umřít. S rostlinami je to podobné, buď úplně zajdou a nebo sice přežijí, ale už jenom živoří a výnos z nich je mizivý, přesně jak p. Řebíček popsal u cukrovky.
Řešení této patové situace je v genetice. Ale bohužel zelená ideologie v EU to podstatně ztěžuje. A tak se tady vesele propaguje ekologické zemědělství s minimálními výnosy a maximálnímu dotacemi. A potraviny budeme vesele dovážet z Brazílie, kam za to budeme moc dovážet auta a ostatní strojírenské výrobky. My tady budeme úžasně a tam budou vypalovat pralesy.
MD
Marek Drápal
3.4.2021 11:15 Reaguje na Petr BlažekV článku se nic takového nepíše, pan Řebíček se mi jeví jako velmi rozumný, nikoli naivní.
Odpovědět
PB
Petr Blažek
3.4.2021 14:13 Reaguje na Marek DrápalAby se půda dostala do stavu, kdy v ní vznikne rovnováha, která byla chemickou ochranou potlačována, tak to je doba výhledově deseti let.
Odpovědět
MD
Marek Drápal
3.4.2021 15:39 Reaguje na Petr BlažekTímto je ovšem myšlena rovnováha mezi růstem plodin a plevelu. Ta většinou nastává dříve než za udávaných 10 let, ale je to značně podmíněno systémem konverze...
Odpovědět
PB
Petr Blažek
3.4.2021 21:26 Reaguje na Marek DrápalAno taková rovnováha možná nastane, ale to není způsobeno žádnou chemickou reakcí, ale jednoduše tím, že se tak vyčerpají živiny, že ani ten plevel moc neroste. Jinak samozřejmě v minulosti, když bylo dost chlévského hnoje tak se s plevelem bojovalo pořád a to hlavně střídáním plodin -okopaniny(Motyčka), jak jste zmínil víceleté pícniny(kosa), a v obilninách dělenou sklizní- kdy se obilí mlátil mimo pole a semena plevelů se tak nešířily při sklizni.
Ale to je všechno historie hrozně náročná na lidskou práci. Tehdy pracovalo v zemědělství 25-50% obyvatelstva, které dřely od rána do večera a většina z nich rozhodně žádným bohatstvím netrpěla. Také proto většina lidí ze zemědělství utekla za lepším. Takže z dnešního hlediska utopie.
Odpovědět
Ale to je všechno historie hrozně náročná na lidskou práci. Tehdy pracovalo v zemědělství 25-50% obyvatelstva, které dřely od rána do večera a většina z nich rozhodně žádným bohatstvím netrpěla. Také proto většina lidí ze zemědělství utekla za lepším. Takže z dnešního hlediska utopie.
MD
Marek Drápal
4.4.2021 18:37 Reaguje na Petr BlažekOpravdu není myšlena homeostáza podmíněná chemicky. Samozřejmě že i v EZ se dodávají odčerpané živiny. Dokonce není problém se dostat do stavu nadbytku N (příliš mnoho leguminóz v osevním postupu) či K (z dlouhodobého hnojení hnojem). Stejně jako konvenčnímu zemědělství hrozí i v EZ velký nedostatek P vyčerpáním nalezišť. Tím že v EZ se musí jednat o přírodní horninovou moučku, jsou diskvalifikována naleziště s vysokým obsahem těžkých kovů (Cd,...), které může konvence po značně nákladném procesu použít. Myslím, že získávání P z odpadních vod by měla být věnována maximální pozornost...
Odpovědět
PB
Petr Blažek
4.4.2021 22:22 Reaguje na Marek DrápalPoužíváte tolik cizích pojmů, že si nejsem jistý jestli vám rozumím. Jestli myslíte, že dostanete přebytek N tím, že budete častěji pěstovat luskoviny, tak to by jste je musel mít v osevním postupu alespoň z 80%. A to samé platí u hnoje. Kde by jste tolik hnoje vzal aby jste přehnal množství K. Pohybujeme se v realitě ne v říši snů.
Odpovědět
pp
pavel peregrin
2.4.2021 16:42Docela by mě zajímalo, jak si ekologické zemědělství poradí s pýrem a pcháčem. V naší republice je ekologických ploch již poměrně dost, ale pokud projíždím republikou, nikde tyto plevele-zatím!- ve velké míře nevidím. Že by měli ekozemědělci nějaký zázračný prostředek či metodu na jejich eradikaci nebo....?
Odpovědět
MD
Marek Drápal
3.4.2021 11:11 Reaguje na pavel peregrinPcháči se věnuje např. tato publikace: https://www.ctpez.cz/cz/publikace/zadny-strach-z-pchace-rolniho
Dvouleté jetelotrávy jsou na potlačení fantastické. Ovšem pro toho, kdo nemá živočišnou výrobu...
Odpovědět
Dvouleté jetelotrávy jsou na potlačení fantastické. Ovšem pro toho, kdo nemá živočišnou výrobu...
pp
pavel peregrin
3.4.2021 20:56 Reaguje na Marek DrápalTa poslední věta je správná- kdo nemá živočišnou výrobu, je v podstatě bez šance pcháč řešit- samozřejmě bez použití herbicidu. Ale z mé zkušenosti vím, že i po víceletých pícninách se pcháč v docela krátké době dokáže zregenerovat.
Odpovědět
MD
Marek Drápal
3.4.2021 21:31 Reaguje na pavel peregrinI zde jsou stále nějaké možnosti, ale už to zdaleka není tak jednoduché. Asi nejperspektivnější je inokulace rzí pcháčovou.
Odpovědět
pp
pavel peregrin
4.4.2021 13:30 Reaguje na Marek DrápalProblémem pcháče je jeho kořenění ve třech úrovních hloubky.Ne nadarmo se říká, že na pohřeb jednoho pcháče jich přijde pět.
Odpovědět
MD
Marek Drápal
4.4.2021 18:43 Reaguje na pavel peregrinTo je pravda. Zaujal mě jeden pokus, kde se srovnávalo ničení pcháče černým úhorem versus sekání jetelotravní směsi. Vyšlo to úplně na stejno.
Odpovědět