https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-lednickou-setrit-energie
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak ledničkou šetřit energie?

12.7.2022 14:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ledničky s mrazicím boxem nahoře fungují o 10 % úsporněji než ty s mrazicím boxem dole. A i ty si stojí o 25 % lépe než dvoukřídlé varianty.
Ledničky s mrazicím boxem nahoře fungují o 10 % úsporněji než ty s mrazicím boxem dole. A i ty si stojí o 25 % lépe než dvoukřídlé varianty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Proti ledničkám neřekneme křivého slova, je to fantastický vynález. Jen pozor – k tomu, aby tento spotřebič fungoval dobře, spolehlivě a šetrně, je třeba dodržet pár maličkostí. Dobrá lednička nemusí jen chladit potraviny, ale dokáže šetřit vaše výdaje za energie.
 

Místo na prvním místě

O tom, kde přesně by lednička měla v kuchyni stát, aby to v prostoru ladilo, sepsali bytoví designéři nejedno předlouhé pojednání. Kuchyňský trojúhelník a tak podobně. A opravdu záleží na tom, kde lednice stojí. Pokud na místě, které je teplejší než 21 °C, tak s každým přidaným stupněm zvyšuje svou spotřebu až o 2,5 %. Takže mít ji naproti prosluněnému oknu nebo vedle topení či trouby, aby se hezky prohřívala, vážně není dobrý nápad. Jde zhruba o pěkných pár stovek ročně.

Jděte s dobou

Lednička je jedním z kousků vybavení domácnosti, kde se vyplatí být „in“. Rozdíl mezi neúsporným spotřebičem a lednicí s energetickým štítkem A může být v ceně provozu i tisícovka ročně.

Ne, nepořizujte si každou sezónu novou lednici, když stará ještě slouží. Ale až to přijde, berte tu nejvyšší třídu energetického štítku. A krok stranou: na energetickém štítku najdete i další užitečné informace, u lednice například o její hlučnosti.

Zajímavá maličkost ohledně designu: ledničky s mrazicím boxem nahoře fungují o 10 % lépe (úsporněji) než ty s mrazicím boxem dole. A i ty si stojí o 25 % lépe než dvoukřídlé varianty nebo ledničky s mrazákem na boku. Ona ta dvoukřídlá „americká“ lednice vypadá vážně hezky, ale "žere jako osmiválec".

Na plný plyn netřeba

Pokud nejste tučňákem, kterému se stýská po domovině, nemusíte tlačit teplotu v lednici do extrémů. Ideální teplota pro chlazení potravin činí 4 °C. O každý stupínek níž znamená 5 % spotřeby navíc. A to se nasčítá rychle. Ozkoušet provoz nové ledničky s teploměrem se vyplatí. Zjistíte, že uvnitř jsou místa chladná a ještě chladnější. U každého typu to může být trochu jinak. Vy už ale budete vědět, a proto na chladnější místa můžete dávat takové věci, které tu nižší teplotu opravdu potřebují, aniž byste museli přidávat na výkonu.

Čistota půl výkonu

Samozřejmě, že v ledničce byste měli mít čisto. Jak toho dosáhnete, to je na vás – i jedlá soda nebo octová voda dokážou zázraky. Ale pravidelnou očistu byste měli dopřát i kompresoru/ventilátoru a chladiči, na kterých se časem usadí prach. A někdy je vrstva prachu tak silná, že funguje jako izolace a lednice má horší výkon – větší spotřebu. U volně stojící lednice snadno přístroj odstrčíte a vysavačem prach odsajete. U lednice vestavné to může být trochu výzva.

Je vám těsno?

Nepřekvapivě – těsnění dveří a dvířek, taková ta gumová lišta – je klíčová pro udržení chladu uvnitř ledničky. Je to také jedna z nejvíce namáhaných součástí lednice, a proto se také nejčastěji unaví. Celá lednička může být v dokonalém stavu, ale tady můžete ztrácet opravdu hodně.

Těsnění má těsnit. Jak poznáte, že těsní dobře? Zkuste do dvířek zavřít list papíru a pak ho vytáhnout. Pokud to jde snadno, tak to s těsněním moc slavné není. Nemusíte měnit lednici, ale těsnění byste vyměnit měli.

Při čištění lednice věnujte těsnění zvláštní pozornost – usazený prach, plísně a mastnota vedou k tomu, že guma křehne, odchlipuje se, a přestává těsnit.

Ideální teplota pro chlazení potravin činí 4 °C. O každý stupínek níž znamená 5 % spotřeby navíc.
Ideální teplota pro chlazení potravin činí 4 °C. O každý stupínek níž znamená 5 % spotřeby navíc.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vynechejte plast

Plastové boxíky se jeví být velmi praktické, když přijde na ukládání poživatin do lednice. Zdání ale klame. Praktičtější volbou je sklo, nejrůznější zavařovačky se šroubovacími uzávěry. Proč? Z hlediska úspory energií je nejpodstatnější asi to, že chlad lednice přijímají snadněji a sklo také udržuje potraviny chladnější. Což znamená méně práce pro ledničku. Je toho ale víc.

Sklo je recyklovaný/recyklovatelný materiál. Pokud jste si pokrmy uložené v lednici zvykli ohřívat v mikrovlnce, se sklem je to na rozdíl od plastů bez obtíží a špinavého nádobí. Protože jako u plastů tu nemusíte řešit, jestli do mikrovlnky smí či nikoliv. Sklo se snadněji čistí, do plastových boxů se umí špína i kyselé rostlinné šťávy „zažrat“. Sklo je hygieničtější, snáze omyvatelné. A navíc je průhledné. Že už je tedy nejvyšší čas ve skle uložené poživatiny zpracovat zpozorujete dříve než v matném plastovém boxu.

Plná je dobrá

Je lednice poloplná nebo poloprázdná? Optimisté na dietě i hladoví pesimisté to mohou vnímat různě, ale na životní prostředí a úsporný provoz pomýšlející realisté mají jasno. Dobrá lednice je plná lednice.

Plná chladnička totiž spotřebuje méně energie než poloprázdná. Chladí totiž menší objem, méně prostoru. Jen prosím pozor – lednička potřebuje prostor pro cirkulaci chlazeného vzduchu, takže nesmí být vyloženě přeplněná.

Šetřit s kalendářem

Mrhat energií jen tak, z plezíru, to není rozumná cesta k úsporám. Určitě zbytečně neohříváte jídlo, které nechcete jíst. A s ledničkou je to podobné. Nedáváte do ní nic, co vážně nepotřebujete chladit. Všechno, co dáváte dovnitř, si totiž vezme nějakou energii na své ochlazení. Ne moc, ale nastřádá se to. Proto se nevyplatí dávat do ledničky věci zbytečně. Měly by v ní být jen ty, které tam opravdu být mají.

Nekonečnou debatu o tom, jestli kečup do ledničky patří či nikoliv, raději vynechejme. Není důvod se hádat (i když tam nepatří!). Ale určitě byste v lednici neměli skladovat potraviny, které jsou už za hranou konzumace. Není to banalita: to prošlé droždí, seschlý zázvor, zbyteček loňské paštiky, archivní kompot, vzorek marmelády, smetana na pochodu, hnědý banán… zabírají místo jiným poživatinám. Chladí se zbytečně.

Až 10-15 % objemu průměrné ledničky zabírají potraviny, které tam být nemusí, a 15 -20 % takové, které by už měly být v koši nebo na kompostu. Protože i přílišná shánčlivost může být na škodu: zbytky sestřádané od večeře už po 3-4 dnech vážně nebudou k jídlu. V lednici by se mělo chladit jen to, co má opravdu cenu chladit. Hodí se vědět, co vevnitř máte, a jak dlouho to tam ještě může být.

Malá není na škodu

Že když jste z ledničky vyřadili všechny nepatřičnosti, je rázem depresivně poloprázdná? Inu, možná je to jen tím, že máte zbytečně velkou ledničku. Která žere hodně energie. Je to pochopitelně záležitost životního stylu, s pěti dětmi na krku to s malou ledničkou nejspíš nevyhrajete. Jen pokud máte tu možnost, berte raději tu menší. Obvykle to pak znamená, že musíte chodit na nákupy častěji…

… ale i s tím se pojí jistá environmentální šetrnost a udržitelnost. Studií o tom, jak maloobjemová lednička názorně dokládá kvalitu bydlení, je totiž víc než dost. V krátkosti: pokud žijete ve čtvrti plné obchůdků, zelinářských krámků a venkovních trhů – vše hezky s pěšmo dostupné vzdálenosti – můžete si domu nosit obden čerstvé poživatiny a nepotřebujete k životu obří lednici. Malá lednička je zrcadlením lidsky fungující čtvrti, předměstí či vesnice.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.7.2022 16:17
Ledničky nebudou potřeba - v obýváku 17°C, takže v některé místnosti bude těch 5-7°C, což bohatě stačí, místo ledničky.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.7.2022 16:23 Reaguje na smějící se bestie
Pokud je lednice na příliš chladném místě, nepracuje dobře kompresor. I ten se musí 2-3 za den proběhnout. Jinak se zkracuje životnost ledničky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2022 17:51 Reaguje na Katka Pazderů
No ono nejde ani tak o motor. Horší je, že kombinovaná chladnička/mraznička a to je jich hodně, pracuje jen s jedním termostatem a při nízké teplotě okolí hodně mrazí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.7.2022 18:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
Každé vylepšení, jenom zhoršuje kvalitu, účinnost.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.7.2022 09:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak když hodně mrazí, když je v okolí chladněji, tak má porouchaný termostat. Nebo je lednička příliš málo izolovaná nebo příliš slabá a i když běží téměř nonstop, nedokáže v ledničce udržet nastavenou teplotu. A ta je potom ovlivńována kolísáním venkovní teploty. Slabá může být z tohoto důvodu, že výrobce neumí vyrobit dostatečně kvalitní ledničku a proto, aby měla dostatečně dobrý energetický štítek a tak se prodávala, extrémně zmenší výkon chlazení. Bez ohledu na kvalitu mrazení. A taky bez ohledu na životnost, protože správně dimenzované chlazení ledničky má, pokud je lednička zavřená, běžet 5 - 20 % doby a potom několik hodin neběžet, protože tu teplotu tam održí. A spínat tak jen párkrát za den, protože životnost ledničky je daná nejvíc právě počtem jejich sepnutí. A je to taky proto nutné, aby byla rezerva pro případ, že s lednička často otevírá.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.7.2022 09:38
U ledniček je největší průšvih energetický štítek. Aby opticky byl energetický štítek dobrý a ovce ledničku kupovaly, dává do nich výrobce co nejméně výkonné agregáty. Jak je trochu víc tepleji, agregát potom ledničku neuchladí a teplota uvnitř ledničky tak do určité míry kopíruje vnější teplotu. Totéž platí třeba pro kompresorový olej, který výrobce dává do kompresoru. Ten je teplotně úzkopásmový, takže funguje velmi dobře při okolní teplotě 20 st c nebo víc. Ale ledničku potom nemůžete dávat do nevytápěného prostoru, kde je od podzimu do jara pod + 10 nebo pod + 5 a tím šetřit energii na chlazení ledničky i na vytápění toho prostoru. Protože by kompresor ledničky mohl zkolabovat právě kvůli tomu oleji.
Další průšvih jsou málo dimenzované chladicí okruhy a malý objem chladiva i pro ty malé kompresorky. Zapnete ledničku po odstávce nebo když tam vložíte nějaký větší objem potravin a lednička běží stále svým tempem, 15 - 30 minut běží, 15 - 20 minut neběží a vychlazuje vnitřek dva dny. A když to je vychlazené, tak neběží 15 - 20 minut, ale třeba jen 30 minut. Chladnička tak téměř pořád běží prakticky naplno, počet sepnutí vychladlého kompresoru, které limituje životnost chladničky, rychle narůstá a za pár let tak chladnička jde do šrotu a je třeba za emisí CO2 vyrobit a koupit novou.
Odpovědět

vladimír šmídl

16.7.2022 13:55 Reaguje na Radim Polášek
Vidím, že s ledničkou, nalezenou na ulici s nápisem FUNKČNÍ (skutečně chladila) jsem naložil správně: plechy rozřezal rozbrušovačkou a soustrojím nafukuji pneumatiky a míče. Chlazené a mražené zboží kupuji v obchodní síti. Loni jsem měl ještě CALEXku z roku 1968, rovněž funkční, tu si odvezl známý.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.7.2022 10:21
V topné sezóně je fuk jestli topím doma ledničkou, žárovkou a nebo cíleně
elektrickým topidlem. Při srovnání jednotlivých zdrojů tepla je celkem jedno, zda topím plynem, elektřinou a nebo pracně uhlím a dřívím. Cena je totiž relativní k vynaložené práci a účinnosti topidla. Zamražování byl dosud pokrokový způsob konzervace potravin, ale budeme se asi pomalu
vracet k praxi předků se zavařováním ovoce a potravin. Jednorázově tak
sice vydám energii na sterilizaci, ale pak už nevydávám energii žádnou.
Totéž třeba s domácím pečením chleba v zimě. Při pečení si zatopím a
topidlo nespotřebuje to, co na teple dodala trouba. Logiku nelze jen
tak oblbnout výpočty o ekonomickém provozu moderních spotřebičů, když
je nedostanu zdarma výměnou za staré a neúsporné. Až se trh energií
ustálí, tak dojde na nové počítání, protože cena spotřebičů zatím ještě
nekopíruje náklady na jejich výrobu. Cenu snižují dovozy ze zemí, kde
vyrábějí levněji a i oni pochopí, že mohou ceny navýšit, pokud si to
EU neudělá sama dovozními cly, aby zachránila tuzemskou produkci před
konkurencí. Takže měňte, ledničky, žárovky, trouby atd., ať neklesá
spotřeba nikoliv energie, ale prodeje spotřebního zboží. Navyšujte tak
hromady funkčního "odpadu" a zatěžujte přírodu těžbou surovin a
spotřebou energií na produkci nového zboží. Hlavně to zdůvodněte jako
ekologické, aby tomu hlupáci uvěřili. Zákon zachování energie se už
asi ve fyzice neučí a tak je zbytečné vysvětlovat, že i teplo od
chladiče chladničky vytápí obydlí a není mařeno jako třeba teplo
spalovacího motoru chladičem vozidla.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

29.7.2022 05:54
My máme novou ledničku a ta má mnohem nižší spotřebu než ta, kterou jsme měli před tím. Taky si manželka koupila úložný box do ledničky z https://www.plaza.cz/ulozny-box-do-lednicky--4-ks/ a všechno v ní pečlivě roztřídila, takže když ledničku otevřeme, tak hned víme, kde máme hledat. Už do ledničky dobu nekoukáme, a to má na její spotřebu taky velký vliv.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist