https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-definitivne-konci-s-dovozem-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína definitivně končí s dovozem odpadů

8.12.2020 15:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do Nového roku (byť tedy, ten čínský je až 12. února) tedy bude Čína vstupovat jako „čistá“ země bez zátěže odpadů ze zahraničí. Na rozdíl od dalších asijských a afrických zemí, které nyní přijímají odpad místo Číny.
Do Nového roku (byť tedy, ten čínský je až 12. února) tedy bude Čína vstupovat jako „čistá“ země bez zátěže odpadů ze zahraničí. Na rozdíl od dalších asijských a afrických zemí, které nyní přijímají odpad místo Číny.
O tom, že se Čína postupně zříká dovozu odpadů ze zahraničí, jsme už referovali. Stejně jako o problémech, které tento výpadek globální vývozní ne-recyklace, nezaslepený konec cirkulární ekonomiky, způsobil. K 1. lednu 2021 hodlá Peking dotáhnout svůj ambiciózní plán do konce, a kompletně odříct vývoz veškerého odpadu, ze všech zemí, bez výjimek. Píše o tom Phys.org.
 

Čína nepatřila v posledních desetiletích zrovna k nejčistším zemím světa, ale skutečnou globální skládkou začala být až v letech osmdesátých, kdy se dobrovolně stala obřím skladištěm „druhotně zužitkovatelných surovin“, ve skutečnosti spíše smetištěm materiálů, kterým se alespoň papírově dal přisoudit statut potenciální recyklovatelnosti. Jen v sezóně 2012 tu skončilo 56 % odpadů, které lidská civilizace za tento rok vyprodukovala.

Ekonomicky příhodné ale dlouhodobě neudržitelné počínání se dočkalo své první regulace až v roce 2018. Tehdy Čína zrevidovala prvních dvaačtyřicet složek odpadu a radikálně omezila jejich dovoz. O rok později se seznam odpadů, jež bylo povolené do Číny vyvážet, dočkal dalšího omezení. A 1. lednem končí i to. Po Novém roce se Čína stane zemí, která již nedováží žádné odpady ze světa.

Čínský deník Xinhua cituje společné stanovisko Ministerstva ekologie a životního prostředí, Ministerstva obchodu a Hlavní administrace celní správy, že spolu s rokem 2021 končí i navázané procesy skládkování, ukládání a likvidování odpadů s původem v zahraničí. Zpracován, přetříděn a zlikvidován tedy musí být ještě letos. A vzhledem k tomu, že poslední dvě léta na tom v Číně intenzivně pracují, mohlo by se jim to i povést.

Po prvním radikálním omezení v roce 2018 poklesl dovoz odpadů na 22,63 milionů tun, loni to bylo „jen“ 13,48 milionů tun a za prvních deset měsíců letošního roku bylo patrné další snížení dovozu o 42,7 %. Do Nového roku (byť tedy, ten čínský je až 12. února) tedy bude Čína vstupovat jako „čistá“ země bez zátěže odpadů ze zahraničí. Na rozdíl od dalších asijských a afrických zemí, které nyní přijímají odpad místo Číny.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.12.2020 06:24
Článek cudně zamlčuje země ze kterých putoval odpad do Číny. Tak to vyplním za ně - zejména z EU .

Vrcholem ekologického pokrytectví je produkce odpadů v nejvyspělejších zemích světa EU/USA a jejich následný export do zemí , které jsou chudé a zkorumpované - zejména Afrika.
Čína se se ŽP zrovna dvakrát nepárá , ale stala se vyspělou zemí a již si chrání své.

Stačí si povšimnout jedné věci -- vyspělé země posunuly špinavou výrobu tam,kde to místním nevadí a potom se bijí v prsa jak chrání ŽP.
Nějak pozapomněly, že přirozený oběh vody a vzduchu nerespektuje administrativní hranice států . Důsledek je zřejmý-obrovská ekologická zátěž byla úmyslně přesunuta na bedra nastupující generace, aby se nesahalo na životní úroveň stávajících voličů. Čirý populismus.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2020 07:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel s Vámi musím souhlasit... odpadové hospodářství NENÍ v EU vyřešeno a jen se delegovalo na jiné (např. Čínu) a to je hodně špatně. Je třeba začít REÁLNĚ pracovat primárně na eliminaci odpadů (jejich vzniku) a potom také konečně nastartovat cirkulární ekonomiku a rozumné a udržitelné využívání zdrojů...

Tyto změny ale zatím brání politici, kterým vládne skládkařská a spalovnická lobby. Ani jedna z těchto dosavadních cest ale není udržitelná a obě významně poškozují ŽP a zdraví nás všech....
Odpovědět
MG

Milan G

8.12.2020 12:05 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ve Vídni je spalovna uprostřed města a nevšimnul jsem si, že by Vídeňáci pořádali procesí proti spalovně a všeobecně proti spalování. To samé se týká Němců, spalujou téměř vše.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.12.2020 12:21 Reaguje na Milan G
Ano, dokonce ve Vídni jsou 3 spalovny komunálního odpadu. V Německu je spaloven přes 120.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.12.2020 11:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je jejich věc co si tam dovolí mít... to nemění nic na tom, že jsou spalovny komunálního odpadu špatně... to, že někdo něco neřeší, neznamená, že je to v pořádku...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2020 12:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Když už ten odpad jednou vznikne, tak je smysluplnější ho energeticky využít, než ho uložit na skládku v lepším případě, v horším odvést do Asie.
Odpovědět
MG

Milan G

9.12.2020 13:09 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ty jsi fakt jenom žvanil. Blábolíš tak jak se ti to hodí do krámu jednou tak a podruhé onak. Typický zelený nok.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.12.2020 13:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tentokrát s Vámi Lukáši Kašpárku, bez výhrady souhlasím. dovolím si poznamenat, že cosi jako dnes moderní "cirkulární
ekonomika" (zřejmě se tím míní hospodaření s odpady) tady byla už velmi dávno v různých formách, na př. povinný sběr papíru školami za protektorátu i později, sběr skla, sběr kovů. To většinou funguje i dnes. Takže, jaképak startování?
Problém je komunální odpad, kde je vše smícháno dohromady. Jediná správná a logicky účinná cesta je, bránit všemi možnými způsoby, i nařízeními, vzniku odpadu, hlavně jednorázových obalů a jednorázově použitelných předmětů denní potřeby.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

8.12.2020 09:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Čína není vyspělou zemí ani omylem.

V neposlední řadě proto, že odpadové hospodářství je u nás řešeno daleko lépe než v Číně...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

8.12.2020 10:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
No jo, ale Země je kulatá, Asie bohatne, jenom aby se nám ten odpad z druhé strany zase nevrátil domů. Až budou Asiat bohatší, než Evropani...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.12.2020 06:37
Zpracování odpadu je často závislé na ruční práci. Jak Čína bohatne, stoupají i tyto náklady a třídění odpadu se přestává vyplácet. Odpad je potřeba přesměrovat do chudších oblastí.
Funguje to tak všude. Němec nechce auto staré 5 let, tak se prodá v Česku, kde bude patřit mezi ta modernější. No a jako 15 leté pojede na Ukrajinu, kde ještě bude 10 let sloužit.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.12.2020 13:51 Reaguje na Richard Vacek
To, co popisujete, je klasický důsledek spotřební ekonomiky tak zvaných vyspělých zemí. Je jasné, že nejde o vyspělost kulturní, spíše naopak (návštěvy divadel, koncertů a kulturních akcí v případě těchto zemí, vypovídají o níčem. Jde jenom o zavrženíhodný snobismus jejich občanů.
Odpovědět
va

vaber

8.12.2020 08:59
situace ve světě je taková ,že stále, je hodně chudých zemí, které, za mrzký peníz, si od čistotných bohatých zemí nechají udělat na svém území jedovatou skládku,
odpad skočí jinde, kde bude škodit víc než v Číně, protože Čína odpady likvidovala, nebo se o to snažila, některé odpady je vlastně nemožné likvidovat
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.12.2020 09:15
Takže můžeme počítat s tím, že pro odpad z Eurosojuzu se uložištěm stane Česká republika.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.12.2020 09:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To si pište! Máme tu plno prázdných kravínů, stodol a bezprizorních
továren. Dva dny intenzívního navážení, pak odjezd skladovací
techniky, uzamčení vrat, bran a po měsíci se teprve všichni podiví
procesím potkanů po okolí a zápachu. Pak začne opatrné vyšetřování
a zjištění, že majitelem je Pepa z pod mostu. Staré osvědčené
praktiky některých podnikavců. Ty státe se starej co s tím, neb
Pepa nesmrdí korunou a mezitím se navezlo smetí zase jinam. Záchyt
takových zásilek je při otevřených hranicích dílem náhody a tak
se vyplatí sem tam i nějaká ta pokutička a nebo papíry, že jde
to smetí na zpracování k autorizovanému zpracovateli.
Likvidace odpadů v soukromých rukou je předpokladem křiváren
a tak nakonec Černého Petra řeší stejně stát a my všichni.
podnikání r
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.12.2020 13:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Už to tu jednou bylo a možná i je. Jen se o tom nemluví v médiích, dehonestovat babišovu vládu je pro média výnosnější.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2020 16:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pochybuji, na to mám dnes už příliš podrobnou legislativu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.12.2020 09:49
Ochrana přírody v českém pojetí. A nic se neřeší:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-ostrave-hori-jedovata-halda-na-statni-diamo-miri-miliardova-zaloba-132323#dop_ab_variant=0&dop_req_id=5BNkVipeJc9-202012080846&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.12.2020 11:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kde není lid soudcem a nedožaduje se hájení svých zájmů, není ani viník, který tyto zájmy poškozuje....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2020 10:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevím pane Šeděnko, jak tu haldu dalece znáte, ale já ji pamatuji
i jako "studenou" a postupně zalesňovanou. Při stavbě dálnice D1
a i na jiné stavby byla ze strany od Bohumína odtěžována na náspy
a podsypy. Tak dostala z boku přívod vzduchu a slabé doutnání se
silně rozšířilo. To pokračuje stále intenzivněji po další těžbě
a zpracování na uhlí a kamenivo. Podobně hořící haldy jsou všude,
kde bývala těžba černého uhlí a výsledkem pak bývala "přepálená"
haldovina použitelná na ta podloží silnic vhodněji, protože už
nehrozil samozápar a hoření, včetně bobtnání a sesychání v ní obsažených břidlic. Bohužel i toto je důsledek těžby a já jinou
variantu v dohledné době než změnit profil haldy se zapouzdřením
nevidím. Bez pronikajícího vzduchu bude k hoření docházet sice
taky, ale v daleko menší míře po delší časové období. Likvidace
haldy je nereálná a to nehledím na rizikové odpady z bývalé
chemičky v Hrušově ze strany od Ostravy. Co udělat s nimi si neví
rady nikdo. Průmysl byl, je a bude vždy zdrojem odpadů a záleží
pouze na způsobu jejich likvidace. Jedni je uloží na haldy, jiní
vyvezou do rozvojových krajin, další naředí a vypustí v "normě"
do řek a další v "normě" do ovzduší. Bez průmyslu ale nebude ta
úroveň civilizace, jaká je nyní a zcela čisté zpracování čehokoliv
až na výjimky není a nebude. Takže já považuji za chybu, že odpad
dostal vzduch k hoření a hoření lze zastavit pouze tím zapouzdřením.
Je to jako u každého jiného ohně, který bez kyslíku hořet nebude.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2020 16:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud by nebyly odpustky CO2 a hloupé předsudky, asi by šlo tu haldovinu s odpady z chemičky v Hrušově zlikvidovat stejně jako byly zlikvidovány odpady z ostravských lagun, namixovat s vápencem a zpracovat v pořádné cementárenské peci na cement.
I ty zbytky uhlí by se tam šikly, možná by s těmi odpady i stačily tu hmotu vypálit na cementárenský slínek a nemuselo by se tam ani přidávat další uhlí.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.12.2020 11:12
Vývoz odpadů do Číny byl a je důsledek pomatené cirkulární ekonomiky a podobných jiných sociálně inženýrských projektů. Také projekty za záchranu světa mají podobné důsledky. Nicméně tato zelená ideologie má stále dostatek stoupenců, užitečných idiotů, aby vyč.raní byznysmeni měli kšeft.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 09:15 Reaguje na Vladimír Hošek
Člověče nešťastná, víte vůbec čo je to také oné cirkulární ekonomika? Tam nic o žádné Číně není.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

15.12.2020 09:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč bych měl být nešťastný, ovšem ve vašem případě by to oslovení sedlo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2020 16:17
V pořádku, odpady by se měly likvidovat tam, kde vznikly.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.12.2020 19:22 Reaguje na Radim Polášek
NYMBY efekt funguje (ne na mém dvorku) celkem spolehlivě a ještě je akcelerován pochybnými organizacemi (Hnutí Duha, Greenpeace, Arnika apod). No a jaký je postoj samospráv v Ostravě, Pardubicích (Rybitví), Přerově, Mělníku a pod.
Počínaje MŽP a konče občanem většina by nesouhlasila s postavením ZEVO skoro v jakékoliv lokalitě.
No a jakými útrapami museli projít v Plzni - Chotíkově.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.12.2020 09:23 Reaguje na Vladimír Hošek
K těm spalovnám už jsem tu párkrát psal, že by to chtělo
něco za něco. Možná by občané souhlasili se spalovnou za
humny, pokud by měli levnější vytápění odpadním teplem a
likvidaci svého odpadu zdarma. Já osobně věříc novým
technologiím spalování odpadů bych na toto kývnul a myslím,
že při dobré osvětě většina obyvatel. Mnohde by se o tu
možnost i porvali, včetně nových pracovních příležitostí
pro méně kvalifikované pracovníky. Chce to prostě do
nákladů zakalkulovat i takové "úplatky" a umožnit to zákonem. Zasahovat do stavebních řízení by měli mít možnost pouze ti, kterých se to bezprostředně týká a ne aby někdo z druhého konce republiky kecal do místní spalovny. Doma, ať si klidně zarostou v odpadcích a nebo jim je spálíme za
cenu nových produktů. To si pak uvědomí co je výhodnější.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.12.2020 12:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Problémem je, že technologie spalování je cca 3x tak dražší než stávající způsob likvidace. Myslím, že by věci pomohlo zamyšlení jak vhodně aplikovat současné uplácení v obcí na jejichž katastru se nachází nyní skládka. Ale MŽP je v tomto směru absolutně nečinné a přitom by se na toto téma již mohlo deset let diskutovat. Největší průser v této věci zasel Topolánek, tím že angažoval na MŽP Bursíka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 09:20
Jiný pohled považuje skládkování za lepší likvidaci odpadů, než spalování. Ukládá se tak uhlík zase pod zem, což je velmi žádoucí jev.
A pokud je skládka dobře řízena (tj. je tam minimum příměsí), tak je to zase ložiskou uhlíku pro příští generace, které ho budou umět využít zase pro výrobu plastů.
Odpovědět

vladimír šmídl

13.12.2020 07:02
Haldy hlušiny plzeňské uhelné pánve (Zbůch, Nýřany) doutnaly ještě koncem 70. let. V 80. a 90. létech je (vyhořelé) odvezly německé a italské firmy, takže z krajiny úplně zmizely.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist