https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/postup-zachranaru-u-capiho-hnizda-v-oseku-prosetri-ceska-inspekce-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Postup záchranářů u čapího hnízda v Oseku prošetří Česká inspekce životního prostředí

30.7.2021 12:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Záběr z online přenosu z čaího hnízda.
Záběr z online přenosu z čaího hnízda.
Díky online přenosu dění na čapím hnízdě v Oseku byli lidé svědky velmi tíživé podívané. Samice čápa bílého dlouhé dny trýznila jedno z mláďat, které nakonec uhynulo. Na základě podnětu od občana Česká inspekce životního prostředí prošetří, zda to, že zvířecí záchranáři do přírodního děje nezasáhli, bylo v pořádku.
 
Část veřejnosti byla chováním samice zděšena a žádala, aby zvířecí záchranáři mládě před trýzněním zachránili. A velké emoce pak vyvolalo rozhodnutí nezasáhnout. O tom, že se nebude zasahovat, rozhodl zkušený zvířecí záchranář Karel Makoň, který má od státu výjimku na zacházení s chráněnými živočichy, kterými čápi jsou. Ekolist.cz zveřejnil s Karlem Makoněm na toto téma rozhovor Že je příroda zatraceně tvrdá? No je!, říká zvířecí záchranář Karel Makoň a zveřejnil i několik jeho komentářů k tématu (zde a zde). "Vše, co se na hnízdě odehrálo, bylo a je čistě součástí přirozeného přírodního vývoje zvláště chráněného živočicha, který je zcela zásadní pro zachování zdravého rodu a celé populace čápa bílého," říká Karel Makoň.

Kvůli velké odezvě u veřejnosti se k tématu vyjádřila i řada organizací a odborníků, kteří všichni rozhodnutí nezasahovat podpořili. Velmi věcný komentář, který více do hloubky rozebírá dopady zasahování na samotnou populaci či dokonce celý druh, napsal David Číp ze záchranné stanice Jaroměř. K tématu se oficiálně vyjádřila Česká společnost ornitologická či Český svaz ochránců přírody.

Na zcela opačnou stranu se ale staví například Jan Rylich, který sice nemá formální vzdělání v ochraně přírody, ale zjevně hovoří celé řadě lidí z duše. Podle něho se totiž zasáhnout mělo a záchranná stanice nejen odborně selhala, ale dokonce porušila zákon na ochranu přírody a krajiny.

Ekolist.cz si o komentář k případu požádal i Českou inspekci životního prostředí, než ale stihla inspekce text připravit, dostala oficiální podnět k prošetření. Tím okamžikem nemůže inspekce věc komentovat a musíme počkat na výsledek její inspekční činnosti.

O tom, že online přenosy přírody jsou ožehavá věc, píše na svém Facebooku i ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Zoo svého času měla online přenos z pavilonu goril, který však zoo ukončila (stejně jako je nyní ukončen online přenos z čapího hnízda v Oseku). "Bohužel zejména nástup sociálních sítí dal silně zaznívat hlasům zcela nepoučených laiků ‚s názorem‛, kteří generují nesmyslné skandály. A těm - na rozdíl od technických potíží, s nimiž jsme se potýkali před lety - už dost dobře čelit nelze…," komentuje to Miroslav Bobek.

Ekolist.cz oslovil s žádostí o komentář k tématu řadu osobností. Filozof a přírodovědec Stanislav Komárek se do debaty o (ne)zasahování v tomto konkrétním případě zapojovat nechce, ale nabízí širší úhel pohledu: "Lidé špatně chápou, že by se u lidí používala jedna taktika (zachraňovat každého starce či neduživého kojence, ať jsou smrti sebeblíž) a u poměrně podobných "divokých" tvorů jako čáp nechala působit přírodní drsnost a čekalo se. Ono by se vůbec nic nestalo, pokud by se mládě odebralo a dopěstovalo třeba pro nějakou zoo, pro život v čapí populaci je ale prakticky ztracené - lid by velmi dojímala jeho případná namáhavá a drahá ‚resocializace‛ ve stylu lvice Elsy. Jako obvykle se diskuse točí kolem ‚prkotin‛, ale otázka za tím je důležitá: proč máme či musíme mít pro sebe úplně jiný režim, než mají či jaký přejeme jiným tvorům? Proč se má extrémně pečovatelský stát vztahovat na lidi, a na čápy (šimpanze, jeleny...) ne?"

Téma čapího hnízda v Oseku

Petr Stýblo: Čapí reality show komplikují práci záchranných stanic (28. 6. 2021) - stanovisko Českého svazu ochránců přírody

Karel Makoň: Veřejné prohlášení k případu kamerového přenosu z hnízda čápa bílého v Oseku (13. 7. 2021) - stanovisko zvířecího záchranáře Karla Makoně

David Číp: Otevřeně k (ne)zachraňování čápat na hnízdech (15. 7. 2021) - stanovisko Davida Čípa ze záchranné stanice Jaroměř

Rozhovor: Že je příroda zatraceně tvrdá? No je!, říká zvířecí záchranář Karel Makoň (19. 7. 2021)

Česká společnost ornitologická: Stanovisko k (ne)zasahování do hnízdění ptáků (24. 7. 2021) - oficiální stanovisko České společnosti ornitologické

Jan Rylich: Kauza čapího mláděte v Oseku: selhání záchranářů vs. argument „přírodou“ (27. 7. 2021) - komentář Jana Rylicha, kritický vůči rozhodnutí nezasahovat

   ↳ Karel Makoň: Odpověď Janu Rylichovi ke kauze čapího mláděte v Oseku (30. 7. 20201)

   ↳ David Hromádko: Čáp versus lid aneb Když se vyšetřuje zločin, který se nestal - odpověď Davida Hromádky Janu Rylichovi (3. 8. 2021)

       ↳Jan Rylich: Veřejná diskuse o záchranných stanicích: záchrana zvířat vs. (ne)zasahování do přírody, názory a komentáře, fakta vs. domněnky (11. 8. 2021)

Postup záchranářů u čapího hnízda v Oseku prošetří Česká inspekce životního prostředí (30. 7. 2021)

David Storch: Máme chránit přírodu před ní samou? - komentář přírodovědce Davida Storcha, který k tématu nabízí širší perspektivu.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.7.2021 12:51
Proč nebyla ČIŽP stejně akční při loňské otravě Bečvy? Tam se jednalo o tuny ryb, takže mrtvých živočichů byly desetitisíce. Nebo snad ryby a další vodní živočichové nevnímají stejně jako ptáci?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2021 13:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud by to šetřila ČIŽP, tak se zjistí, že viník je jezavčík souseda, který nezaplatil daň za dvě piva a vymastil se jim na celé EET.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.7.2021 13:20 Reaguje na Pavel Hanzl
A víte že tomu celkem věřím.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.7.2021 16:12 Reaguje na Pavel Hanzl
A to jste herr obrst sepsal sam nebo vam pomahali spolupacienti
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

31.7.2021 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět předjímáte rozhodnutí kontrolního orgánu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2021 09:29 Reaguje na Petr Pekařík
Nepředjímám. Hledím na neskutečně zpackané vyšetřování otravy Bečvy a hlavně arogantní paravysvětlení pana Erika Geusse, že ČIŽP odvedl profesionální práci a nikde nepochybil.
Pokud někdo dokáže tak děsivě lhát do médií, tak je schopen absolutně všeho.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.7.2021 13:23
No nazdar, to už aby se člověk bál být i ochránce přírody. I když, jak si ochránci spoluobčany vychovali, takoví jsou. Pokud někdo neustále masíruje veřejnost hysterickými informacemi o zničené přírodě, otrávené půdě a trpících zvířatech všude, kam se podíváte, nemůže se divit, že vyděšení občané reagují na setkání s realitou přírodních procesů hystericky. Ale pana Makoně je mi upřímně líto. Mediální lynč a úřední vyšetřování si fakt nezaslouží.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.7.2021 14:43 Reaguje na Marcela Jezberová
To jsou ti praví - poručíme větru dešti, k tomu samozřejmě média. Kdy nechají přírodu na pokoji ?
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.7.2021 14:20
No to je divadlo a šaškarna kvuli nějakého čápa.Pouvažujte kolik denné skončí zajícu pod koly aut kolik toho denné zadaví vlci.kolik toho uloví jestřabi krahujci a kolik denné skončí ryb kvuli vydrám a kormoranum
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.7.2021 16:37 Reaguje na karel krasensky
V tom máte plnou pravdu, ale nic z toho se neodehraje v přímém záběru nějaké kamery. Když vlci zaútočí na ovci a zaživa jí vyrvou z břicha vnitřnosti, nikdy se to neukáže v plné realitě. Pokud se někde zveřejní fotka takové ovce, vždy se "milosrdně" rozostří detail jejího břicha. Jak kdyby neostrá fotka znamenala pro tu ovci menší utrpení při umírání. Možná by to občas chtělo ukázat lidem, jak krutá umí být příroda. Třeba když lvice učí svá mláďata lovit a učí, jak zabít svoji kořist. Že přitom ta kořist hodně trpí, je více než jasné. Měli by jim ukázat, jak kormoráni zaútočí na hejno ryb a při potopení kolem sebe sekají zobákem a mnohem více ryb zraní než uloví. Stejně tak když velká krajta chytne nějakého savce a postupně jej škrtí, až mu vystoupnou oči z důlků. Prostě příroda je krutá, akorát určitá vrstva lidí to prostě nechce vidět.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.7.2021 16:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Několik lét dozadu jsem na vlastní oči viděl jak německý ovčak štval po poli srnu,až ji doběhl,povalil a zakousl se ji do krku.Ty zvuky,nářek,které z chuděry srny šly než ji dodavil tak ztěch je mi dodnes šoufl.Tehdy mě mrzelo,že nejsem myslivec.Napral bych mu to z brokovnice do břicha a nechal si ho to užít
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.7.2021 16:53 Reaguje na karel krasensky
Ten pes za to nemůže. Spíš by to měl takhle dostat jeho majitel, protože on za psa odpovídá..
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.7.2021 16:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Majitelem mladá holka,která tak mohla mít čivavu a ne ovčáka
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.7.2021 17:16 Reaguje na karel krasensky
Měl jste na ni podat trestní oznámení, ať si ta pipina užije současnou realitu. Psa by jí odebrali a možná i utratili jako nebezpečné zvíře a ona by vyfásla pokutu jako prase.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.7.2021 14:51
Fakt napinavy serial, tohle je uz 8. clanek a vzhledem k prosetrovani asi ne posledni. Myslela jsem, ze to skonci odpovedi p. Makone v dnesnim ekolistu (7.dil), ale ne. Stezoval si, ze se nehnou z mista. Vysetrovani je zpomali jeste vic. To mu nepreju, vzdyt je dobrovolny ochrance prirody, ale snad zjisti, ze medializace je k nicemu a kamery maji byt radsi pro odborniky.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.7.2021 09:19
Myslím si, že by sa malo čo najskôr zverejniť kto podal podnet na prešetrenie na ČIŽP. Dotyčný by mal tiež niesť časť mediálneho tlaku, podobne ako p. Makoň. Otázka je, či sa emotívni ochranári uspokoja, ak ČIŽP rozhodne, že to bolo v poriadku. Predpokladám, že nebudú spokojní nikdy.
Odpovědět
Hu

Hunter

1.8.2021 14:39 Reaguje na Vladimir Mertan
Ano, to by bylo velmi vhodné zveřejnit. On by dotyčný totiž neměl nést jen následky mediálního tlaku, ale také případné následky trestního oznámení. Pseudoochranáře u kterých emoce převažjí nad rozumem neuspokojí samozřejmě nic.
Odpovědět
DH

David Hrbáček

1.8.2021 17:08
V životě jsem odchytil tisíce zvířat v nouzi za lidi co sice měli jaká si oprávnění, ale ve skutečnosti nebyli způsobylí k odbornému odchytu. Jinými slovy : prováděl jsem práci za doktory, veterináře, policisty, hasiče tam kde oni byli se svými znalostmi, zkušenostmi, zručností a citem vedle jak ta jedle. A co se týče dotyčného pána . To bych raději pomlčel, protože by se mohlo zase stát že místo čápa trefí bábu jehlou do nohy. 😊 Takže chápu že je v jeho případě lepší tvrdit, necháme to na přirozené přírodě. https://domazlicky.denik.cz/z-regionu/bublava_cap_jindra-0kov.html
Odpovědět
DV

Daniela V.

2.8.2021 21:02 Reaguje na David Hrbáček
Tak, teď jsem si přečetla článek, na který odkazujete ....
Pokud tomu dobře rozumím, šlo v první řadě o záchranu čápa. Zřejmě nikdo neřešil, co bude potom. Zdali to je proti přírodě anebo ne .... Záchranáři to takto vyhodnotili. A o tom to je. Dle mne jsou rozdíly mezi vyhodnocováním a zásahy ZS.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.8.2021 13:59 Reaguje na Daniela V.
V onom článku vyšlém na začátku roku 2013 se píše, že se jednalo o zesláblého čápa, pobíhajícího po obci a sem tam vzlétajícího na komíny. Z toho, že je v článku uvedeno „Nejspíš ho tam další čápi nechali a sám by se neuživil“ soudím, že to bylo někdy na podzim po odletu čápů do teplejších krajin.

Kdyby se čáp nacházel ve volné krajině a nehrozila kolize s lidmi, pravděpodobně by ho nikdo nezachraňoval a záchranná stanice v Bublavě na Sokolovsku by se ho neujala.
Odpovědět
JS

Jasmína S.

10.8.2021 20:15 Reaguje na Majka Kletečková
Proč by to dělali, že? Vždyť to je jen obyčejný čáp..
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.8.2021 14:15
Rozumní lidé, kteří mají zájem sledovat kamerové video čápů hnízdících v Oseku (mlčící většina + ti, kteří byli po počátečním šoku schopni vstřebat fakta a vysvětlení od odborníků na danou problematiku), doplatili na neracionálně se chovající skupinu, která si jde za svým cílem veškerým faktům navzdory.
Jsem zvědavá, zda ti nekompetentní lidé hystericky prosazující svůj názor změní své mínění, až ČIŽP zveřejní výsledky svého šetření.
Odpovědět
JS

Jasmína S.

10.8.2021 20:16 Reaguje na Majka Kletečková
"Rozumní lidé" - to mluví samo za sebe. Ještě že existují také lidé, kteří používají i jiné kvality.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist