Zprávy zelené domácnosti
 Iniciativa Zachraň jídlo spojila své síly s dopravní službou Uber a na 14. ledna připravila v Praze další sbírku jídla pro potřebné. Nakládat a svážet jídlo budou v ČR poprvé řidiči z mobilní aplikace Uber. Darované potraviny poputují do Potravinové banky Praha, která je rozdělí mezi azylové domy, dětské domovy a další sociální zařízení. 
 Obyvatelé hlavního města každý rok vyhodí až 10 tisíc tun odpadu na ulici mimo koše, popelnice a kontejnery. Velkoobjemový odpad jako jsou vyřazené spotřebiče nebo nábytek, které lidé vedle nádob na odpad nejčastěji zanechávají, popeláři neodvezou. Správně by je měli lidé odvézt přímo do sběrných dvorů. O vhodném nakládání s odpady Pražany v prosincových dnech informovali plyšoví "potkani", v rámci kampaně Pražských služeb „Kam s ním?“ 
 Trend energetických úspor v bydlení může mít nepříjemné dopady na lidské zdraví. V zateplených domech s dobře těsnícími okny se drží vyšší vlhkost, která ve spojení s teplem vede ke vzniku plísní. A to je prostředí, ve kterém se může rozvinout astma či jiné dýchací potíže. 
 Ovzduší České republiky je nejvýznamněji zatížené polétavým prachem, benzo[a]pyrenem a přízemním ozonem. Takové je sdělení ročenky Českého hydrometeorologického ústavu za rok 2013, která byla publikována v uplynulých dnech. Dokument představuje v grafech, mapách, tabulkách a textových komentářích stav ovzduší v roce 2013 i jeho dlouhodobý vývoj a příčiny znečištění. 
 Až polovina brambor, cibulí a mrkví vypěstovaných na českých polích se vyhodí. Nemají o ni zájem zpracovatelé ani obchodníci. Zemědělství a následná distribuce je druhým místem, kde se v ČR plýtvá s potravinami. Nejvíce se s nimi plýtvá v domácnostech. 
 Ekopenzion Veronica v Hostětíně získal od Agentury CzechTourism prestižní ocenění v soutěžní kategorii Cítit se jako doma. Zajímavých a oceněných míst je u nás více. 
 Třiadvacetiletý student švýcarské vysoké školy vynalezl snadno použitelný filtr na výrobu pitné vody. Dá se nasadit na běžnou plastovou lahev, vodu z něj můžete rovnou pít. 
 „Náš vzkaz rodičům a chůvám je jednoduchý. Pokud bojujete se svým dítětem o to, jestli s ní kousek zeleniny, pak nepomáhá říkat, jak moc je zdravá,“ říkají vědci Michal Maimaran a Ayelet Fichsbach. „Nejlepší je neříkat o ní nic. Maximálně jak je chutná. Pokud tedy opravdu chutná je.“ 
 Koupací biotop není nic jiného, než obyčejný „koupák“, akorát se o čistou vodu nestará chemie, ale příroda. Nedávno byl jeden biotop otevřen v pražském Radotíně, v úterý odpoledne byl zahájen provoz biotopu v Blovicích u Plzně. Koupacích biotopů je u nás zhruba desítka a další se chystají. Co je na koupacích biotopech zajímavého a proč do nich obce investují? 
 Před čtyřmi lety jsem si na jaře na kuchyňském okně zasadil do truhlíku bylinky. Pravidelně jsem je zaléval a výsledek na sebe nedal dlouho čekat. Objevily se první rostlinky. Když povyrostly do výšky asi 12 cm a náležitě zaplnily truhlík, ukázal se na okně samec poštolky obecné. Nejprve byl slyšet na střeše našeho domu, jak volal. Usadil se za oknem obývacího pokoje, kde byl hustěji zarostlý truhlík s květinami. Poté přelétl na vedlejší okno do kuchyně dále od silnice, které s oknem do obývacího pokoje těsně sousedí. Obě okna jsou situována do dvora bývalého obchodního domu Lužan na Lužickém náměstí v Rumburku. 
|
1.12.2025 | Petra Kozáková a Zuzana Kučerová
26.11.2025 | Kateřina Štrossová
|