Jak uspořit za energie tady a teď: domácí spotřebiče
Chladnička a mraznička
Vyšší účinnosti chladničky nebo mrazničky pomůže správné umístění v bytě. Podobně jako na slunci nenecháváme pivo, sýr nebo brambory, tak bychom měli zařídit, aby slunce přímo nezářilo ani na chladničku. Vhodné je také dobře větrané místo s dostatečným odstupem od zdí a dalšího nábytku: chladnička jednoduše musí mít prostor předat teplo do okolního vzduchu. Pokud chladničce tuto možnost nedáme, může kompresor běžet zbytečně déle, než je potřeba. Zkontrolujte tedy minimální mezeru chladničky 5 cm ze všech stran. Pokud máte chladničku pevně vestavěnou do nábytku, zvažte vytvoření větracích mřížek.
Přečtěte si také |
Jak správně odmrazit mrazák? A kdy je ta správná chvíle?Chladnička i mraznička jsou v podstatě krabice s tepelnou izolací. Teplo se do nich dostane především v situacích, kdy je sami otvíráme. Dlouhé rozpačité pohledy do chladničky jednoduše zvyšují její spotřebu a má smysl se trochu rozmyslet předem. Zejména pro domácnosti s více strávníky je také doporučeníhodné mít v chladničce pořádek a věci umisťovat systematicky – značně to zkrátí dobu otevřených dveří. A mimochodem umisťovat teplá jídla do chladničky znamená také zvýšenou spotřebu chladničky. Vhodnější je samozřejmě nechat jídlo nejdříve vystydnout mimo chladničku.
Chladničku s mrazničkou je dobré pravidelně odmrazovat. Led v místech předávání tepla funguje jako izolant a zbytečně zvyšuje spotřebu. Odmrazovat je vhodné bohužel někdy i beznámrazové („no frost“) modely. A když už budete u odmrazování, očistěte také těsnící gumy dveří.
Zvažte také, zda je možné zvýšit teplotu, na kterou chladnička a mraznička chladí. V chladničce může stačit 5-6 °C, v mrazničce -18 °C či více. Samozřejmě záleží, co nejčastěji v chladničce přechováváte a jak dlouho. Zbytečně nízké teploty spotřebu zvyšují.
Vaření a pečení
Nejčastějším nešvarem je naplnění rychlovarné konvice po okraj nebo do poloviny vodou i v případech, kdy potřebujete jeden hrnek čaje. Pokud se naučíte napouštět vodu do hrníčku a přelít dané množství vody do rychlovarné konvice, tak budete odměněni úsporou několika stovek Kč za rok, ve vícečetných domácnostech i mnohem více. To je zvyk, který se v dobách drahých energií rozhodně vyplatí!
Pokud to recept nezakazuje, vařte v hrnci s pokličkou. Teplo zbytečně neuniká a k ohřevu je potřeba méně energie.
Většina receptů si žádá předehřev trouby. Zkuste zaexperimentovat, kdy je to skutečně potřeba. Pro ohřev zmrazené pizzy si autor vyzkoušel, že to potřeba není.
Praní a sušení
Při praní se spotřebuje poměrně dost energie na ohřev vody. Proto platí, že prát s nižší teplotou vám výrazně ušetří náklady. Většinu prádla vyperete pohodlně na 30 °C. Výjimkou samozřejmě bude velmi špinavé prádlo nebo potřeba vyššího hygienického standardu. V těchto případech se vám bude hodit tradičních 60 °C či více. Nicméně dnešní pračky nabízejí také praní ve studené vodě a v kombinaci s některými mycími prostředky to stojí za vyzkoušení.
Využívejte celou kapacitu pračky. Některé pračky umí adekvátně k množství nadávkovat vodu a potřebný čas praní, nicméně u většiny praček platí, že prát jen několik málo věcí není šetrné. Pokud jste v nájmu sami s velkou pračkou, zkuste najít volbu poloviční náplně.
Moderní výbavou domácností se stala sušička. Výtečný pomocník, pokud spěcháte a nestačili jste vyprat včas. O to větší žrout energie pro pravidelné sušení. Sušící cyklus průměrné kondenzační sušičky má přibližně 5x vyšší spotřebu než prací cyklus. Jedno sušení vás tak může přijít na 25-30 Kč. To jednorázově není moc, odpovídá to lístku na tramvaj, ale při pravidelném využívání se částka vyšplhá do tisíců. Sušit postaru na věšáku s trochou trpělivosti má tedy poměrně ekonomický smysl.
Mimochodem sušit v sušičce se doporučuje podobné druhy tkanin dohromady. Některé syntetické materiály vyžadují pro uschnutí mnohem méně času oproti přírodním materiálům nebo např. ručníkům.
Mytí nádobí
Nádobí obvykle myjeme teplou vodou a pro její ohřev je potřeba mnoho energie. Proto bychom při mytí nádobí měli šetřit nejen samotnou vodou, ale také energií nutnou pro její ohřev. Šetrné je tedy mytí dostatečného množství nádobí v napuštěném dřezu.
Pro majitele myček platí podobná rada jako pro provoz pračky: nižší teplota vody ušetří více peněz. Po několika cyklech lze rychle zjistit, jaký program a jak nízká teplota vám bude stačit pro běžně zašpiněné nádobí. Ale je třeba se také obrnit trpělivostí: ty nejúspornější programy obvykle trvají nejdéle (naštěstí moderní spotřebiče lze načasovat dopředu a nemusíme s nimi být po celou dobu programu). Ani myčky nepouštějte poloprázdné: nevyplatí se to.
Přečtěte si také |
Jak uspořit za energie tady a teď: vytápění domácnosti a spotřeba teplé vodyDruhý díl našeho seriálu úspor teď a tady jsme věnovali chlazení, vaření, praní a mytí. Ve třetím dílu si posvítíme na úsporné osvětlení a domácí elektroniku.
Text vznikl s přispěním projektu LABEL2020.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (15)
Břetislav Machaček
18.11.2021 10:25teploty musím použít agresivnější prací prostředky(nižší životnost
prádla, pračky a hůře čistitelné odpadní vody). Pokud se to nevypere
a zapere, tak musím praní opakovat(násobná spotřeba energie). U myček
totéž(při úsporném programu se musí umývat i opakovaně). No a ostatní
spotřebiče jsou na tom podobně. Energie dodaná=energie vydaná a pouze
záleží v jaké formě. Pokud topím žárovkou, chladničkou, pračkou atd.,
tak nemusím tolik topit elektrickým a nebo jiným topidlem. Je třeba
uvažovat logicky, kdy to efekt má a kdy je to marketingový tah, jak
prodat nové "úsporné" spotřebiče, když ty staré jsou stále funkční.
Pouhá výroba nového výrobku a recyklace starého, včetně dopravy už by
stála za to energeticky vyčíslit v poměru k intenzitě využití. Výměna
žárovky za 10 Kč svítící ročně v málo používaném sklepě celkem 5 hodin
toho v poměru k ceně nové LEDky asi moc neušetří. Vyhazovat funkční
výrobky a pořizovat nové, údajně úsporné, hlavně prospívá producentům
a obchodníkům a tak to beru hlavně jako reklamní článek.
Jarda Bobr
21.11.2021 10:14 Reaguje na Břetislav MachačekLukas B.
18.11.2021 10:55dále: můžete-li si dovolit zabrat několik metrů čtverečných skládacím věšákem na prádlo, potom tuto plochu bytu nepotřebujete a zbytečně jste vyčerpali zdroje (finanční i surovinové) na pořízení této plochy.
a ještě dále: cyklus praní, sušení a složení do komínků zabere 3-4 hodiny. cyklus praní, věšení na věšák, žehlení a skládání do komínků zabere 2 dny - tedy když se pro to žehlení přemluvíte hned a neprokrastinujete (prádlo ze sušičky se skládá při optimální vlhkosti a až na výjimky žehlit nepotřebuje). to znamená, že potřebujete v bytě skladovat méně oblečení (zase ta zbytečně vyprodukovaná plocha bytu), respektive oblečení nemusí být vůbec vyrobeno (děti rychle vyrůstající z oblečení).
Michal Staša
18.11.2021 14:14 Reaguje na Lukas B.Lukas B.
18.11.2021 14:58 Reaguje na Michal Stašapavel peregrin
19.11.2021 07:09 Reaguje na Lukas B.Jarda Bobr
21.11.2021 10:22 Reaguje na pavel peregrinLukas B.
22.11.2021 07:41 Reaguje na pavel peregrinSvatá Prostoto
22.11.2021 10:54 Reaguje na Lukas B."můžete-li si dovolit zabrat několik metrů čtverečných skládacím věšákem na prádlo, potom tuto plochu bytu nepotřebujete a zbytečně jste vyčerpali zdroje (finanční i surovinové) na pořízení této plochy." ... super úvaha. Která ale předpokládá, že vám tam ten sušák s prádlem straší furt, což teda mně rozhodně ne.
Počítat do času manipulace s prádlem i sušení dává smysl jen pokud jej u toho hlídáte. Klidně můžete, ale mně zatím nikdy neuteklo. Stejně tak zapnu pračku a jdu od toho, takže jak dlouho pere mne tak nějak nebere.
Zda prádlo potřebuje vyžehlit či ne záleží na řadě faktorů, sušička je jen jeden z nich. Spousta lidí preferuje nějaké non/easy-iron košile, já ten materiál nesnáším, do sušičky bych košili nikdy nedal a vyžehlit ji mi fakt neva. Kvalitní košile z "tradiční" bavlny opravdu dobře vyžehlená je prostě nej a za tu trochu času a práce navíc mi bude stát vždycky (a třeba se jednou naučím žehlit jak průměrná americká číňanka, fakt nevím, co tam s tím prováděly, ale ani po letech nemám nárok).
Shrnuto ... každý má svoje, každý má své preference a tohle blbnutí co je lepší/horší bych od letitého diskutéra z DFENSu tedy nečekal:-))).
Lukas B.
22.11.2021 14:11 Reaguje na Svatá Prostotoa zrovna to skupenské teplo je věc jasná jak facka, ale spousta lidí vůbec netuší, že něco takového existuje. (skupenským teplem vody z namočené deky se dá solidně vychladit sud piva na trempské chlastačce)
Anežka M
18.11.2021 17:24Karel Ploranský
19.11.2021 20:12Příklad: Led v mrazničce izoluje. To znamená, že když do mrazničky vložíme např. kus masa, jeho zchlazení pod 18 stupňů trvá déle a spotřebuje se o něco víc energie.
Ale pak led naopak pomáhá, aby si maso tu teplotu udrželo. Záleží tedy na tom, jak často se obsah mrazničky obměňuje - a když ne často, tak se klidně může stát, že s námrazou bude spotřeba menší. A také hodně záleží na okolní teplotě. Čím je vyšší, tím je to pravděpodobnější.
Podobné je to