https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-studenti-se-pripoji-k-protestu-na-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští studenti se připojí k protestu na ochranu klimatu

15.3.2019 08:08 | PRAHA (ČTK)
Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové (na snímku v bílé čepici), která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí.
Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové (na snímku v bílé čepici), která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí.
Čeští studenti se dnes připojí k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. Protestu se zúčastní mladí lidé z víc než stovky zemí světa v rámci iniciativy Friday for future, při níž studenti od loňského září protestují po vzoru šestnáctileté švédské studentky Grety Thunbergové. V Praze se středoškoláci setkají na Malostranském náměstí, odkud následně vyjde průvod kolem úřadu vlády. K akci se přidají středoškoláci z Ostravy, Olomouce, Liberce a dalších měst. Podle organizátorů záleží na zúčastněných, jakou formu protestu zvolí.
 

"Změn klimatu si můžeme všimnout všude kolem nás. Ať už je to sucho, povodně, hurikány a nebo čím dál častější výkyvy počasí. Podílejí se zásadně na společenských problémech jako jsou například válečné konflikty nebo tolik diskutovaná migrace," napsali studenti v prohlášení, které na konci února zveřejnili na stránkách. Během dvou týdnů ho podepsalo přes 2200 studentů.

Studenti upozorňují, že reakce politiků na vědecká varování neodpovídají závažnosti situace. Příkladem může být prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Stát podle nich investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu místo do čistých zdrojů energie. Odkazují se na zprávu Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN z loňského podzimu, podle které do 12 let hrozí planetě ekologický kolaps. Vyzývají proto politiky, aby ihned provedli potřebné kroky ke snížení emisí.

Akci českých studentů podpořily ekologické organizace Hnutí Duha či Greenpeace i stovka vědců a akademiků.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

Debata ke studentským klimatickým stávkám

Do začátku je dobré vědět, kdo je Greta Thunbergová a proč přestala chodit v pátek do školy. A že se z toho stala masová záležitost, která se týká i Česka.

Kriticky se na studentské stávky dívá Vladimír Wagner, viz K čemu povede hnutí studentů iniciované Gretou Thunbergovou? a Povede studentská stávka za klima k lepší znalosti dané problematiky? Ke studentské stávce se kriticky vyjádřil i klimatolog Ladislav Metelka textem Nepravdivé zdůvodnění studentské stávky za klima.

Kladně ji vnímá například ekopedagog Martin Kříž, viz jeho komentář Protesty žáků středních škol pohledem ekopedagoga, pedagožka Kristýna Hrubanová, viz její komentář Studenti plánují stávky za klima. Měli bychom se radovat, nebo Yvonna Gaillyová, viz její text Bouře našich vnuků aneb Studenti mohou dokázat to, co se nejlepším vědcům k jejich velké lítosti nepodařilo, ale i sto českých vědců.

Do širšího kontextu pak stávky zasazuje Jiří Dlouhý v textu Studentské stávky za klima aneb Něco se mění i ve společenském klimatu. Ekopedagog Jan Činčera pak odpovídá na otázku, zda máme děti vychovávat k tomu, aby stávkovaly.

Studentské prohlášení z 15. 3. 2019 Dáváme vám dva týdny!


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist