https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-studentu-v-praze-protestuji-proti-ignorovani-zmen-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce studentů v Česku protestovaly proti ignorování změn klimatu. Politikům dali dvoutýdenní ultimátum Aktualizováno

15.3.2019 11:40 | PRAHA (ČTK)
Studentská stávka v Praze.
Studentská stávka v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Vrabec / Fridays for Future
Tisíce studentů se dnes v Praze, Liberci, Plzni, Českých Budějovicích, Karlových Varech, Rakovníku nebo Pelhřimově připojily k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. Namísto školy se středoškoláci v Praze vydali na Malostranské náměstí, kde zopakovali své požadavky a poté se vydali na průvod centrem metropole. Projdou kolem úřadu vlády a před polednem se vrátí zpět na náměstí. Následovat budou projevy studentů a jejich hostů z řad vědců a akademiků. "Stávky studentů" se dnes účastní mladí lidé z víc než stovky zemí světa v rámci iniciativy Friday for future, při níž studenti od loňského září protestují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové.
 

Aktualizace: Studenti na závěr dnešních stávek vydali prohlášení, ve kterém dávají politikům ultimátům dvou týdnů. "Nemáme čas. Jestli chceme odvrátit ekologický kolaps, musíte začít jednat ihned. Vy jste času promrhali dost a nám už dochází. Požadujeme záruku, že uděláte maximum pro to, abyste odvrátili oteplení planety o více než 1,5 °C. Chceme záruku toho, že začnete naslouchat vědcům a budete snižovat emise skleníkových plynů. Dáváme vám dva týdny," stojí v prohlášení.

Poslanecká sněmovna v souvislosti se studentskou akcí rozhodla, že se bude na této schůzi zbývat také ochranou klimatu. Ve středu 27. března dopoledne by měla vláda informovat Sněmovnu o svém postoji ke změně klimatu.

Stávky studentů se dnes globálně zúčastnili mladí lidé z více než stovky zemí v rámci iniciativy Fridays for Future, při níž studenti od loňského září protestují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové.

Studenti, kteří zaplnili Malostranské náměstí, byli vybaveni transparenty s nápisy jako "Dinosauři si taky mysleli, že mají čas" nebo "Save our planet, save our future" (Zachraňte naši planetu, zachraňte naši budoucnost). Na Malé Straně se shromáždění mladých lidí, tvořené zejména gymnazisty, začalo scházet po osmé hodině a před půl desátou se vydalo na pochod. K akci se vedle pražských studentů přidali středoškoláci z Ostravy, Olomouce, Liberce a dalších měst, podpořily ji rovněž ekologické organizace Hnutí Duha či Greenpeace a stovka vědců a akademiků.

Průvod dlouhý stovky metrů se z náměstí vydal kolem stanice Malostranská k úřadu vlády, poté po Čechově mostu do Revoluční ulice, dále přes náměstí Republiky na Národní třídu, Újezd a zpět na Malou Stranu. Cestou účastníci, které kromě středoškoláků tvořili dospělí a mladší děti, skandovali hesla. Pochod doprovázeli policisté, obešel se bez incidentů.

Akci organizátoři zahájili symbolickou minutou ticha k dnešnímu výročí nacistické okupace z roku 1939. Poté následovalo prohlášení, ve kterém zaznělo varování před nečinností politiků v otázce snižování emisí. Podle studentů je zásadní, aby politici přestali ignorovat prokazatelně existující problém změn klimatu a začali prosazovat aktivní opatření, která jej zmírní.

Petr Doubravský za organizátory uvedl, že nápad vznikl před třemi měsíci, na začátku byli pouze tři a i tak se jim podařilo zaplnit Malostranské náměstí. "Když skupina dětí dokáže tohle, představte si, co by politici dokázali udělat se změnami klimatu, kdyby opravdu chtěli," uvedl. Organizátoři také připomněli Pařížskou dohodu, ve které se na dvě stovky států včetně ČR zavázaly do roku 2050 zásadně omezit emise.

Účastníci si poslechli proslovy mluvčích z řad studentů, ekologů a vědců. "Za třicet, maximálně padesát let, se svět obejde bez fosilních paliv. Obejít se totiž musí. Změna klimatu s sebou přináší tak velká nebezpečí, že si jim musíme vyhnout, a ne se na ně adaptovat," řekl ekolog a geochemik Bedřich Moldan. "Musíme řešit příčiny klimatické změny, což jsou emise plynů metanu nebo oxidu uhličitého," doplnil.

Většina řečníků i sami studenti vyzývali ke komunikaci o tématu. "Komunikace a apel mají ještě větší smysl, než začít snižovat své vlastní emise," řekl jeden z organizátorů akce Vít Springorum.

Mezi problémy v ČR patří podle studentů například prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Stát podle nich investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu místo do čistých zdrojů energie. Odkazují se na zprávu Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN z loňského podzimu, podle které do 12 let hrozí planetě ekologický kolaps.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.

Dnešní celosvětová akce je patrně zatím největší, na webu Fridays for Future organizátoři zaregistrovali celkem 2052 protestů ve 123 zemích.

Debata ke studentským klimatickým stávkám

Do začátku je dobré vědět, kdo je Greta Thunbergová a proč přestala chodit v pátek do školy. A že se z toho stala masová záležitost, která se týká i Česka.

Kriticky se na studentské stávky dívá Vladimír Wagner, viz K čemu povede hnutí studentů iniciované Gretou Thunbergovou? a Povede studentská stávka za klima k lepší znalosti dané problematiky? Ke studentské stávce se kriticky vyjádřil i klimatolog Ladislav Metelka textem Nepravdivé zdůvodnění studentské stávky za klima.

Kladně ji vnímá například ekopedagog Martin Kříž, viz jeho komentář Protesty žáků středních škol pohledem ekopedagoga, pedagožka Kristýna Hrubanová, viz její komentář Studenti plánují stávky za klima. Měli bychom se radovat, nebo Yvonna Gaillyová, viz její text Bouře našich vnuků aneb Studenti mohou dokázat to, co se nejlepším vědcům k jejich velké lítosti nepodařilo, ale i sto českých vědců.

Do širšího kontextu pak stávky zasazuje Jiří Dlouhý v textu Studentské stávky za klima aneb Něco se mění i ve společenském klimatu. Ekopedagog Jan Činčera pak odpovídá na otázku, zda máme děti vychovávat k tomu, aby stávkovaly.

Studentské prohlášení z 15. 3. 2019 Dáváme vám dva týdny!


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LM

Ladislav Metelka

15.3.2019 16:22
Klimatolog ani jeden, zato jasný rukopis Zelených nebo Greenpeace...
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

15.3.2019 20:57 Reaguje na Ladislav Metelka
Co doposud vyjednali s politiky čeští klimatologové? Nenít to reakce právě na to, že toho bylo dosud uděláno málo?

Nebo je někdo jiný kdo by to měl udělat a kdo se k tomu chystá?
A nebo by se měla globální změna klimatu jen měřit a vypočítávat?
Odpovědět
sv

15.3.2019 21:29 Reaguje na Martin Jasan
Za to zelení či greenpeace udělali vše proto, aby oxidu uhličitého bylo vypouštěno pokud možno co nejvíc.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

15.3.2019 21:32 Reaguje na Martin Jasan
Klimatologové nemají co dojednávat s politiky. To se musejí domluvit politici mezi sebou. Naši politici mají od našich klimatologů zpracované podklady, které potřebují. Z poslední doby scénáře změny klimatu, dopadů na ČR a podobně. Máte to na http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/zmena-klimatu/projekt-vav-2007-2011.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.3.2019 07:18 Reaguje na Ladislav Metelka
Ano, přesně tak. Politici by se měli sami aktivně o téma zajímat a vyhledat tyto informace a na základě nich situaci řešit.
Udělali to? Myslím, že ne. A právě proto by to po nich měli důrazně vyžadovat jejich voliči.
Udělali to? Myslím, že taky ne.
Proto se teď o slovo hlásí studenti. Mohli to udělat lépe? Asi ano. Ale z mého pohledu lepší takto než nic. Proč?
Protože myslím, že z je každému jasné, že se jedná o protesty, které mají politiky dotlačit, aby se řešením vůbec zabývali. Aby změnu klimatu brali za svoje téma k řešení.
A každému by jasné, při hledání konkrétních řešení snižování antropogenních GHG musí obracet na expertní skupiny. Nikoliv na studenty.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2019 13:07 Reaguje na Ladislav Metelka
Nesmysl. Když se objevila vysoká úmrtnost v Severočeském kraji, tak příslušní výzkumníci s politiky jednali a ti se nemohli vymlouvat, že o ničem nevědí.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

16.3.2019 18:49 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane Šimůnku, politici mají podklady od klimatologů k dispozici už minimálně 20 nebo 30 let. Jednou za čas aktualizované. Klimatologové se opravdu nemusejí vnucovat politikům...
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.3.2019 08:48 Reaguje na Ladislav Metelka
Ono, bohužel, nestačí jen občas někam poslat štos papírů. Musí se jednat. Bez ohledu na to, že kontakt s politikem může být vědci osobně dost nepříjemný (asi jako někteří lidé nechtějí jednat s blázny nebo opilci).
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2019 13:05 Reaguje na Ladislav Metelka
Ne, tohle je ryzí klimatologie. Pochopitelně ne věda, ale podvodná politika. Přesně to, co dělá klimatický panel OSN. Jsem docela rád tomu, že se ti mladí poněkud vymkli z rukou a předvedli názorně, že je to jen snůška podvodných pitomostí.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

15.3.2019 17:03
Dali ultimátum dva týdny. Co udělají potom ?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.3.2019 18:16
Stávkovat se bude dál. to je to ultimátum.
A průvod byl dlouhý, protože to nebyly stovky, ale tisíce, možná i deset tisíc.
A pane Metelko, co Vám bránilo, abyste přišel také?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.3.2019 19:51 Reaguje na Katka Pazderů
Dávám vám 14 dní ultimátum, abyste vzlétla máváním rukama. Pokud nevzlétnete, bude nás 10 tisíc inteligentních studentů stávkovat dál. Dokud nevzlétnete!!!!!!!!!!!!
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

15.3.2019 20:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Třeba vám vydláždí cestu k prosazení uhlíkové daně :)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.3.2019 20:04 Reaguje na Martin Jasan
Ale to by museli mít studenti o tomto konceptu ponětí a alespoň občas se o tom zmínit. Sám vidíte, jak se k uhlíkové dani postavila např. Yvonna Gailyiová se kterou jsem to několikrát probíral.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

15.3.2019 21:33 Reaguje na Katka Pazderů
Je to jednoduché - byl jsem v práci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2019 13:09
Nasměrovali je na Malostranské náměstí, aby se zakamuflovalo, jak málo středoškoláků se podařilo klimatologům zblbnout.

A, mimochodem, ti středoškoláci protestovalI, ale ty tisíce středoškoláků protestovalY.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

16.3.2019 18:22 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane Šimůnku, že Vy nechápete ani kdo je klimatolog? Prosím, nedávejte svou hloupost tak najevo...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

16.3.2019 19:32 Reaguje na Ladislav Metelka
Klimatolog je lékař mé manželky, který jí diagnostikoval klimakterium.
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.3.2019 08:46 Reaguje na Ladislav Metelka
Sice nechápu, jak vaše reakce souvisí s mým příspěvkem, nicméně:

Klimatologie, podobně jako ekologie, se nám rozštěpila na dva subjekty téhož jména. Jeden je, či by alespoň měl být, politicky neutrálním vědeckým oborem, druhý je, a to naprosto jednoznačně, extrémistickou levicovou ideologií, srovnatelnou s bolševismem, nacismem nebo maoismem. A existuje i mnoho "personálních unií", kdy tatáž osoba se pohybuje v obou těchto verzích klimatologie současně.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.3.2019 15:57
No mám nápad, organizátoři by příště měli udělat prezenčku, no a všichni zúčastnění by měli přestat vytápět svá pracoviště i domovy. Každý protestující by mohl dostat malý solární panel a měl by být odpojen od elektriky ze sítě. A po půl roce by se mohla zhodnotit jejich postupná cesta na stromy.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

18.3.2019 19:35
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/93856/ekologie-naruby-aneb-jak-skolacka-greta-zachranuje-klima-haldami-plastoveho-odpadu.html
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.3.2019 20:19
Doporučuji přečíst tento článek:

http://www.osel.cz/10432-jsou-pricinou-ledovych-epoch-zeme-tektonicke-srazky-v-tropech.html

Můžeme nesouhlasit s konkrétní teorií. ale skutečnost, že jsme nyní v jednom z nejstudenějších období v historii naší planety, je vědecky naměřený fakt, takže nějaké naprosto přirozené oteplování (až na hodnotu, umožňující růst lesů v Antarktidě a v ostrovech kolem severního pólu) je docela pravděpodobné a nesmyslné cpaní peněz do kapes podvodníků a šejdířů s "lidmi způsobeným globálním oteplováním" je spíš kontraproduktivní - budou chybět pro racionální aktivity.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist