Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
 „100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku“ je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu. Zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem. 
 Česká republika má k dispozici první data o tom, kolik jídla se vyhodí v závodních jídelnách a rychlém občerstvení. Z aktuálního výzkumu vyplývá, že více než polovina vyhozených potravin (56 %) vzniká v kuchyních při přípravě, 14 % se vyhodí ve výdeji jídel a za 30 % jsou zodpovědní konzumenti. Z 1 kilogramu připraveného jídla v průměru přijde na zmar 11 %. Informuje o tom Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která výzkum spolu s dalšími institucemi realizovala. 
 Když se vám doma sesype počítač, přestane startovat auto a z kávovaru místo aromatického životabudiče vychází nahnědlá břečka, co z toho jste schopni reálně doma sami opravit? I když jste šikovní, nemusí vám to jít zrovna snadno. O vývoji legislativy a o hnutí za Práva na opravu píše Gizmodo.

 Chcete snížit svou ekologickou stopu a zlepšit stav životního prostředí? Báječně, možností, jak toho dosáhnout, je celá řada. Jen pití ze znovupoužitelných kelímků, uzavíratelných hrnečků a designových nápojových lahví k nim zrovna nepatří. Píše o tom Independent. 
 K letním měsícům neodmyslitelně patří dovolené a venkovní aktivity. Dlouhé letní večery přímo lákají k piknikům nebo objednávání jídla prostřednictvím rozvážkových společností. V domácnostech se tak nad rámec běžné produkce hromadí i specifické odpady jako například jídelní obaly, staré cyklistické pláště nebo plynové kartuše. Následující odpadový průvodce Pražských služeb vám poradí, jak nezabloudit ke špatné popelnici. 
 Od pondělí funguje v Brně nový způsob balení hotových jídel s sebou. Zákazníci vybraných osmi brněnských restaurací si totiž mohou nechat svou objednávku zabalit do vratné rekrabičky a předejít tak odpadu, který by jinak použitím jednorázového nádobí vyprodukovali. Mezi zapojené podniky patří například Cattani, Jedna báseň nebo Bistro Soul. 
 Mít dnes bezodpadovou domácnost se zdá jako módní trend posledních let. A jako módní trend bývá tato snaha také kritizována. Odpovědná spotřeba a udržitelnost ale lidi zajímá. Nechceme dělat věci s vědomím, že všechno děláme špatně. Chceme něco dělat dobře. 
 Pět kaváren z Prahy 7 si vyzkoušelo, jak minimalizovat odpad a fungovat na principech cirkulární ekonomiky. Dvěma kavárnám se podařilo snížit produkci zbytečného odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně a ušetří několik tisíc korun ročně. 
 Pokud vám nevyhovuje odnášet si kávu s sebou v jednorázovém kelímku a zároveň vás nebaví nosit s sebou objemný termohrnek, můžete si v dobré kavárně půjčit kelímek za vratnou zálohu. Systém vratných obalů Otoč kelímek nabízí kelímky z pevného plastu k zapůjčení přímo v kavárně, pekárně i ve škole. 
 Některé firmy přecházejí od prodeje výrobků k prodeji služby. Má to být způsob, jak se částečně vymezit proti konzumnímu stylu života. Koncept bere výrobcům motivaci prodávat stále nové a nekvalitní produkty a naopak je vede k pronájmu věcí, u kterých je i v jejich zájmu, aby vydržely. Řešení koresponduje s trendy mladé generace a má mnohem větší potenciál přispět k ochraně životního prostředí než třeba úsporná lednička. 
|
|