https://ekolist.cz/cz12/zelena-domacnost/rady-a-navody?odpady-3=1
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Kavárny bez odpadu? Jde to. Teď jsou na řadě restaurace

2.6.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Warfield (mostly away) / FlickrPět kaváren z Prahy 7 si vyzkoušelo, jak minimalizovat odpad a fungovat na principech cirkulární ekonomiky. Dvěma kavárnám se podařilo snížit produkci zbytečného odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně a ušetří několik tisíc korun ročně. více

Otoč kelímek - když chcete kávu s sebou, ale nechcete tvořit hory odpadů

31.5.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Martin Mach Ondřej / Ekolist.czPokud vám nevyhovuje odnášet si kávu s sebou v jednorázovém kelímku a zároveň vás nebaví nosit s sebou objemný termohrnek, můžete si v dobré kavárně půjčit kelímek za vratnou zálohu. Systém vratných obalů Otoč kelímek nabízí kelímky z pevného plastu k zapůjčení přímo v kavárně, pekárně i ve škole.více

Kdy začnou firmy vyrábět kvalitní věci, které se hned nerozbijí? Když vám je budou moct pronajmout

2.5.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Některé firmy přecházejí od prodeje výrobků k prodeji služby. Má to být způsob, jak se částečně vymezit proti konzumnímu stylu života. Koncept bere výrobcům motivaci prodávat stále nové a nekvalitní produkty a naopak je vede k pronájmu věcí, u kterých je i v jejich zájmu, aby vydržely. Řešení koresponduje s trendy mladé generace a má mnohem větší potenciál přispět k ochraně životního prostředí než třeba úsporná lednička.více

Jak se připravit na sucho na zahradě?

15.4.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: RyanMcGuire / PixabayŽivot je plný nejistoty, ale jedno je téměř jisté. Letos v létě nejspíš bude zase sucho. Pokud se v srpnu nechcete tvářit překvapeně, není od věci svou zahradu na scénář možného nedostatku vody připravit. Ideálně tak, abychom vlny horkého počasí přestáli už každý následující rok s větším přehledem. Jen naše špatná nálada totiž očekávaný déšť nepřivolá.více

Bezobalu otevřelo v Praze třetí obchod. Bez zbytečných obalů nakoupíte potraviny i drogerii

10.4.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: BezobaluSpolek Bezobalu na půli cesty mezi stanicemi metra Flora a Jiřího z Poděbrad otevřelo třetí prodejnu. Nakoupíte v ní potraviny a stáčenou i kusovou drogerii do vlastních obalů. Základní myšlenkou obchodu Bezobalu je nacházet a nabízet širší veřejnosti způsoby, jak se vyhnout vzniku zbytečného odpadu.více

Udržitelnou módu představí v Praze festival Slou Days

24.3.2019 | PRAHA (ČTK)
Foto:  Brian J. Matis / FlickrOblečení, doplňky, organickou kosmetiku i bytové vybavení nabídne v Praze festival udržitelné módy Slou Days. Na festivalu se představí desítky značek z oblasti ekologické a etické módy. Cílem je upozornit na ekologické problémy a podpořit větší udržitelnost. Přehlídka se uskuteční od 5. do 6. dubna v karlínských prostorách Hauch Gallery. O programu informovala mluvčí festivalu Olga Bures Vrbikova.více

Polovina Čechů chápe špatně rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”

7.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: David Short / FlickrOkolo 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. Minimální trvanlivost přitom pouze garantuje, že do daného data bude výrobek nejkvalitnější. Zbytečně tak vyhazují jídlo, které je pravděpodobně stále v pořádku. Zachraň jídlo na problém upozorňuje kampaní s názvem Spotřebuj mě. více

Pár dobrých rad nutkavým ochráncům, jak v jarní přírodě co nejméně škodit

28.2.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Phrompas / ShutterstockVenku začíná trochu předčasně jaro. Teploměr hlásí plusové hodnoty a příznivá předpověď počasí žene na čerstvý vzduch i ty největší gaučové povaleče. Po mizerné studené zimě chce být každý aspoň na chvilku v probouzející se krajině, byť by to obnášelo jen odpolední procházku v příměstském parku nebo krátkou pěší túru za městem. Při tomhle pozorovatelném návalu pozitivní energie je těžké si představit, že pro naši přírodu teď začíná velmi náročné období. Všichni jí totiž budou chtít za každou cenu pomáhat. více

Při provozu kavárny vzniká "děsivé" množství odpadů. Podniky na Praze 7 to chtějí změnit

1.2.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Warfield (mostly away) / Flickr"Kavárny byly vždy nositelem pokroku, protože fungovaly jako místo k setkávání a diskuzím," říká Petr Holata z Cukrárny Alchymista. Ale také jsou zdrojem odpadů. "Nejčastěji řešíme obalové problémy. Mléko, limonády, mouka, sušenky, potraviny v obalech," dodává Holata s tím, že nejvíc jeho podnik pálilo mléko. "V sezoně ho spotřebujeme i 200 litrů týdně. Proto jsme začali hledat dodavatele, který by mléko dodával ve větších a ideálně vratných obalech." více

Češi mají doma deset milionů nepoužívaných mobilů

25.1.2019 | PRAHA (ČTK)
Foto:  Lucky Business / ShutterstockČeši mají doma zhruba deset milionů starých nepoužívaných mobilních telefonů. Ty dohromady obsahují 240 kilogramů zlata, 2500 kilogramů stříbra nebo 90 tun mědi. Odhaduje to společnost REMA, která se sběrem a recyklací elektro odpadu zabývá.více
| 1 | .. | 9 | 10 | | 12 | | .. | 33 |
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist