Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Pět kaváren z Prahy 7 si vyzkoušelo, jak minimalizovat odpad a fungovat na principech cirkulární ekonomiky. Dvěma kavárnám se podařilo snížit produkci zbytečného odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně a ušetří několik tisíc korun ročně.
Pokud vám nevyhovuje odnášet si kávu s sebou v jednorázovém kelímku a zároveň vás nebaví nosit s sebou objemný termohrnek, můžete si v dobré kavárně půjčit kelímek za vratnou zálohu. Systém vratných obalů Otoč kelímek nabízí kelímky z pevného plastu k zapůjčení přímo v kavárně, pekárně i ve škole.
Některé firmy přecházejí od prodeje výrobků k prodeji služby. Má to být způsob, jak se částečně vymezit proti konzumnímu stylu života. Koncept bere výrobcům motivaci prodávat stále nové a nekvalitní produkty a naopak je vede k pronájmu věcí, u kterých je i v jejich zájmu, aby vydržely. Řešení koresponduje s trendy mladé generace a má mnohem větší potenciál přispět k ochraně životního prostředí než třeba úsporná lednička.
Život je plný nejistoty, ale jedno je téměř jisté. Letos v létě nejspíš bude zase sucho. Pokud se v srpnu nechcete tvářit překvapeně, není od věci svou zahradu na scénář možného nedostatku vody připravit. Ideálně tak, abychom vlny horkého počasí přestáli už každý následující rok s větším přehledem. Jen naše špatná nálada totiž očekávaný déšť nepřivolá.
Spolek Bezobalu na půli cesty mezi stanicemi metra Flora a Jiřího z Poděbrad otevřelo třetí prodejnu. Nakoupíte v ní potraviny a stáčenou i kusovou drogerii do vlastních obalů. Základní myšlenkou obchodu Bezobalu je nacházet a nabízet širší veřejnosti způsoby, jak se vyhnout vzniku zbytečného odpadu.
Oblečení, doplňky, organickou kosmetiku i bytové vybavení nabídne v Praze festival udržitelné módy Slou Days. Na festivalu se představí desítky značek z oblasti ekologické a etické módy. Cílem je upozornit na ekologické problémy a podpořit větší udržitelnost. Přehlídka se uskuteční od 5. do 6. dubna v karlínských prostorách Hauch Gallery. O programu informovala mluvčí festivalu Olga Bures Vrbikova.
Okolo 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. Minimální trvanlivost přitom pouze garantuje, že do daného data bude výrobek nejkvalitnější. Zbytečně tak vyhazují jídlo, které je pravděpodobně stále v pořádku. Zachraň jídlo na problém upozorňuje kampaní s názvem Spotřebuj mě.
Venku začíná trochu předčasně jaro. Teploměr hlásí plusové hodnoty a příznivá předpověď počasí žene na čerstvý vzduch i ty největší gaučové povaleče. Po mizerné studené zimě chce být každý aspoň na chvilku v probouzející se krajině, byť by to obnášelo jen odpolední procházku v příměstském parku nebo krátkou pěší túru za městem. Při tomhle pozorovatelném návalu pozitivní energie je těžké si představit, že pro naši přírodu teď začíná velmi náročné období. Všichni jí totiž budou chtít za každou cenu pomáhat.
"Kavárny byly vždy nositelem pokroku, protože fungovaly jako místo k setkávání a diskuzím," říká Petr Holata z Cukrárny Alchymista. Ale také jsou zdrojem odpadů. "Nejčastěji řešíme obalové problémy. Mléko, limonády, mouka, sušenky, potraviny v obalech," dodává Holata s tím, že nejvíc jeho podnik pálilo mléko. "V sezoně ho spotřebujeme i 200 litrů týdně. Proto jsme začali hledat dodavatele, který by mléko dodával ve větších a ideálně vratných obalech."
Češi mají doma zhruba deset milionů starých nepoužívaných mobilních telefonů. Ty dohromady obsahují 240 kilogramů zlata, 2500 kilogramů stříbra nebo 90 tun mědi. Odhaduje to společnost REMA, která se sběrem a recyklací elektro odpadu zabývá.
|
|