Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
 Příliš stručné direktivy mají často dalekosáhlé nezamýšlené důsledky a řetězí se za nimi komplikace. Podle Patricka Holdena, britského farmáře, propagátora organického zemědělství a zakladatele trustu Udržitelné výživy, je volání po zákazu konzumace masa přesně takový případ. Mnohem užitečnější je prý ptát se, odkud maso na našem území vlastně pochází. A domácí produkci pak konzumací podporovat. Píše o tom DailyTelegraph. 
 „100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku“ je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu. Zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem. 
 Jak se proměňuje vztah člověka s přírodou? To ve svém novém speciální programu O přírodě a lidech zkoumá online dokumentární kino DAFilms.cz. Ve výběru dokumentů objevíte nové pohledy na říši zvířat, rostlin, ale i lidí. Mezi novinkami jsou nejnovější film Petera Mettlera a Emmy Davies Stát se zvířetem, osobní zpověď farmáře z Keni ve filmu Děkujeme za déšť, který zkoumá dopady klimatické změny na životy obyčejných lidí, nebo divácký hit Planeta Česko. 
 V městských sadech lze nalézt nejen odpočinek v zeleni, rozmanité a často chráněné živočichy, ale i dobré a zdravé ovoce. To budou moci návštěvníci ochutnat a lecčemu se o něm přiučit během čtyřdenního Jablkobraní ve dvou z pražských sadů. Informuje o tom Kateřina Kubánková z iniciativy Na ovoce. 
 Je prý zapotřebí celosystémových změn, radikálních kroků, odříkání. Stojí totiž před námi úkol: zachránit budoucnost a nepromarnit přitom jedinou planetu, kde žijeme. Naším protivníkem jsou klimatické změny, a trochu nás trestá příroda, ke které jsme se posledních pár století chovali nehezky. Pomoci nám může rewilding a konina k obědu. 
 Spotřebitelská organizace dTest zveřejnila výsledky kampaně „Chci sluneční energii“, která spočívá v hromadném nákupu a instalaci fotovoltaických panelů včetně příslušenství a souvisejících služeb. Jedná se o neziskový projekt podpořený Evropskou unií, do nějž se přihlásilo téměř 15 tisíc domácností z celé ČR. dTest poptal několik desítek společností, porovnal jejich nabídky a vybral tu nejvýhodnější. 
 I rodinný dům z roku 1927 lze přestavět tak, aby odolal horku a suchu posledních let. Ukazuje to dům v brněnských Židenicích. Je opravený tak, aby nejen reagoval na projevy klimatické změny, ale zároveň jim předcházel. Kromě zadržování dešťové vody a ozelenění střech nahradili majitelé dlažbu na dvoře zelení a propustným povrchem. 
 Řada zákazníků si vybírá automobil nejen podle jeho bezpečnosti, ale i podle šetrnosti k životnímu prostředí. Spotřebitelská organizace dTest se proto účastní nového nezávislého programu Green NCAP, který podrobně prověřuje zátěž, jakou pro přírodu představují nové automobily s různými typy pohonu. 
 Dešťová voda na vaši zahradu naprší sama a zdarma. Využívat ji se rozhodně vyplatí. Je ale dobré si způsob využití dobře promyslet vzhledem k možnostem a charakteru vaší zahrady. Zde je několik bodů, které se vyplatí promyslet. 
 Česká republika má k dispozici první data o tom, kolik jídla se vyhodí v závodních jídelnách a rychlém občerstvení. Z aktuálního výzkumu vyplývá, že více než polovina vyhozených potravin (56 %) vzniká v kuchyních při přípravě, 14 % se vyhodí ve výdeji jídel a za 30 % jsou zodpovědní konzumenti. Z 1 kilogramu připraveného jídla v průměru přijde na zmar 11 %. Informuje o tom Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která výzkum spolu s dalšími institucemi realizovala. 
|
|