Zprávy zelené domácnosti
Hotel Mosaic House v Praze je podle autorů jeho rekonstrukce ve specifickém slova smyslu „zelený“. Nejedná se o hotel, kde by své hosty nutili jíst biopotraviny a k cestě do šestého patra používat schody. Hotel je ojedinělý nejnovějšími technologiemi, které umožňují úsporu energie a recyklaci „šedé“ vody.
Biozemědělství má v průměru o 30 % vyšší náklady. Otázka ale není, proč jsou biopotraviny tak drahé, ale jak to, že jsou konvenční potraviny tak levné. Dříve nebo později budou prý všichni zemědělci biozemědělci, protože nebude z čeho vyrábět umělá hnojiva a postřiky. Tyto a další myšlenky zazněly 1. září na panelové diskuzi u příležitosti Měsíce biopotravin.
Učinili jste rozhodnutí pomoci sobě a pomoci přírodě a stali jste se vegetariány? Možná, že vůbec nečiníte dobře. Výchozí suroviny pro výrobu tofu, jako je například sója, cizrna a čočka, mohou být pro životní prostředí závadnější než samotná produkce masa, tvrdí závěry studie Cranfieldovy univerzity, píše Sunday Times.
Září je opět měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Letos je vyhlášen již šestý ročník. U příležitosti mezinárodního roku biodiverzity má motto „Rozmanitost každým kouskem“. Pro zájemce jsou připraveny zajímavé akce, kde mohou sami poznat výrobu biopotravin.
Jak na festivalech šetrně hospodařit s vodou, omezit odpady, šetřit energiemi, výhodněji nakupovat a inspirovat návštěvníky k šetrnému chování k životnímu prostředí? Na tyto otázky odpovídá nová publikace občanského sdružení Konopa určená především organizátorům různorodých kulturních akcí.
Evropská unie po „zákazu“ žárovek chystá „zákaz“ i dalších neúsporných spotřebičů. Zatímco ale nové podmínky nařízení o ekodesignu, z kterých „zákaz“ vychází, jdou stále kupředu, podmínky směrnice o energetickém štítkování zaspaly dobu. Přínos energetických štítků pro snadnou orientaci spotřebitele brzy vezme za své. Paradoxně právě kvůli ekodesignu.
Ministryně životního prostředí Rut Bízková ve vládě prosadila, že stát bude pro své úřady od listopadu nakupovat nábytek a výpočetní techniku podle „zelených kritérií“. Do budoucna se počítá s rozšířením i na další komodity. „Nebylo to jednoduché,“ řekla dnes na tiskové konferenci Rut Bízková, „tři čtvrtě roku jsme na vládě vysvětlovali, co to znamená nakupovat zeleně a zda vláda vůbec nakupovat zeleně má.“
Od první poloviny dubna funguje s podporou Evropské unie na německých stránkách Ecoporio první specializovaný internetový obchod s ekologicky certifikovanými výrobky. V současné době se web zaměřuje především na odběratele ze sektoru pohostinství v Rakousku, ale do konce roku by se měly do projektu zapojit další německy mluvící země - Německo a Švýcarsko.
Ministryně životního prostředí Rut Bízkové při úterním podpisu Charty kvality ČR prohlásila, že velký vliv na kvalitu životního prostředí má i samotný spotřebitel a jeho rozhodování. „Je to nakonec on, kdo se rozhoduje, zda své peníze vydá za energeticky úsporný spotřebič,“ řekl Bízková. Podle ní je potřeba podporovat dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí, protože jsou levnější než zákony, směrnice a úřady. Bízková se chce také zasadit o nižší sazbu DPH pro ekologicky šetrné výrobky.
|
|