Zprávy zelené domácnosti
Potraviny z ekologického zemědělství jsou pro klima příznivější, tvrdí rakouští výzkumníci. Na rozdíl od plodin z konvenčního zemědělství je uhlíková stopa při pěstování plodin nebo chovu zvířat v ekologickém zemědělství menší. Co se týká dopravy a balení potravin - zde zůstává emisní zátěž úplně stejná jak konvenčních, tak biopotravin.
Monitorovací cestu mezi filipínské Fair Trade pěstitele cukrové třtiny a manga uskutečnil v únoru tohoto roku český tým Excellent Plzeň ve spolupráci s neziskovou organizací Fair Life. „Nesetkali jsme se žádným případem porušování daných pravidel. Naopak musím říct, že jsem byla ohromena pozitivním vlivem, který Fair Trade na zdejší farmáře má,“ uvedla vedoucí týmu Lenka Černá.
Na českém trhu se na začátku roku objevily další notebooky honosící se unijní ekoznačkou Květina a certifikátem Ekologicky šetrný výrobek. V oboru výpočetní techniky sice nejsou uvedené ekoznačky nijak rozšířené, ale svou ohleduplnost k životnímu prostředí inzeruje leckterý výrobce.
Ekozemědělec Josef Sklenář z biofarmy Sasov nedávno otevřel biojatka, kde jsou porážena prasata a krávy. Jak vypadají poslední chvilky zvířat, jejichž život má skončit v souladu s pravidly ekologického zemědělství? Napovědět může krátká videoreportáž časopisu Respekt.
Ekoznačení známe především ze spotřebního zboží nebo z potravin. Certifikát zohledňující environmentální hledisko může mít ale i celá budova. V Česku již první certifikované budovy jsou. Potíž je trochu s tím, že certifikátů pro budovy je povícero a každý má trochu jiná kritéria.
Šedesát školních a předškolních zařízení bude letos ve svých jídelnách nabízet biopotraviny z lokální produkce. Zakázku ministerstva zemědělství na zavádění biopotravin do škol v hodnotě 6,5 milionů korun získala společnost Country Life. Projekt má trvat dva a půl roku. Smyslem projektu není jen dostat do jídelen biopotraviny, ale i nastavit jiný vztah mezi školami a ekozemědělci. Jak stojí na webových stránkách projektu, "škola má právo znát svého zemědělce a rodiče mají právo vědět, odkud pocházejí potraviny, které jsou podávány jejich dětem".
|
|