https://ekolist.cz/cz11/zelena-domacnost/zpravy-zd?ekoznacky=1
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zprávy zelené domácnosti

Biopotravina roku? Biolovečák z nekastrovaných prasat

24.3.2011 10:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prase. Foto: Cowgirl Jules/FlickrJosef Sklenář z biofarmy Sasov vyhrál ceny Biopotravina roku už v roce 2004 za biouherák. Včera dostal tuto cenu znovu, za lovečák vyráběný z kanců, tedy prasat, která nebyla kastrována. „Ušetřili jsme zvíře zbytečného drastického zákroku,“ říká farmář.více

Německé dioxiny ničí české ekozemědělce

23.2.2011 09:25 | PRAHA (Ecomonitor)
Problémy konvenčního masa ohrožují biomaso. Foto: Agricultural Research ServiceNěmecký skandál s dioxiny ve vepřovém mase z velkochovů vede německé spotřebitele k nakupování biomasa. České biofarmy však bojují o přežití – německé biofarmy vykoupily všechno bioobilí, které se používá jako krmivo pro vepře, informoval včera server Lidovky.cz.více

Za pár týdnů se znovu otevřou farmářské trhy

16.2.2011 05:43 | PRAHA (Ecomonitor)
Farmářská tržiště v Praze jsou zavřena, podle slov organizátora Jiřího Sedláčka „to bez ovoce a zeleniny není úplně ono“. Foto: Jaydot / FlickrLoni úspěšné farmářské trhy jsou s výjimkou těch pod střechou v zimních měsících zavřené a jejich provozovatelé se připravují na novou, letošní sezónu. Kdy se opět otevřou a na co se můžeme těšit? Tyto otázky zodpověděla ve svém článku Michaela Romanová na serveru o lokálním nakupování nalok.cz.více

Fair trade květiny na českém trhu nejsou. Je moc malý

11.2.2011 17:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tuhle u nás nekoupíte. Foto: flickrich / Flickr.comKvětiny jsou báječné svou univerzálností. Lze jimi vyjádřit lásku, radost i smutek. Některé organizace ale také poukazují na ekologické a lidskoprávní problémy, které jsou s květinovým průmyslem spojené. Jako vhodnou alternativu doporučují květiny z tzv. fair trade produkce. Na českém trhu se ale jen tak neobjeví. Certifikace je totiž příliš drahá.více

Biopotraviny jsou dvakrát dražší, pro spotřebitele je to překážka

27.1.2011 11:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čerstvá biozelenina v košíku. Foto: Jaydot/FlickrBiopotraviny jsou draží než konvenční výrobky, podle průzkumu Pro-bio ligy stojí v průměru dvakrát více než konvenční výrobky. Z výzkumu, který zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe) je patrné, že cena je velkou překážkou, ale přesto si potraviny kupují dvě pětiny domácností. K čerstvému ovoci a zelenině se lze dostat také díky tzv. biobedýnkám.více

Horší už to být nemůže, pojďme to dělat jinak, říká k ekoznačce její kritik

11.11.2010 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Znáte logo Ekologicky šetrný výrobek?Česko má vlastní ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek již šestnáct let. O její správu a propagaci se stará ministerstvem životního prostředí zřízená informační agentura životního prostředí CENIA. V minulém roce se do způsobu, jakým stát (ne)propaguje ekoznačku, obul Jaroslav Bajer z občanské sdružení Galacie. Podle něho je naše ekoznačka nejhorší v Evropě. A přináší otázku, na kterou je dobré hledat odpověď. Nedělala by propagaci ekoznačky lépe nějaká jiná instituce než stát?více

„Zelený“ hotel Mosaic House samotné hosty k šetrnosti nenutí

31.10.2010 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Zelený“ hotel Mosaic House. Foto: Cat Norman Photography/Mosaic HouseHotel Mosaic House v Praze je podle autorů jeho rekonstrukce ve specifickém slova smyslu „zelený“. Nejedná se o hotel, kde by své hosty nutili jíst biopotraviny a k cestě do šestého patra používat schody. Hotel je ojedinělý nejnovějšími technologiemi, které umožňují úsporu energie a recyklaci „šedé“ vody.více

Debata: Ekologické zemědělství není návrat k motyčkám

6.9.2010 16:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Logo ekologického zemědělství. Foto: Dominika Patrovská/Ekolist.czBiozemědělství má v průměru o 30 % vyšší náklady. Otázka ale není, proč jsou biopotraviny tak drahé, ale jak to, že jsou konvenční potraviny tak levné. Dříve nebo později budou prý všichni zemědělci biozemědělci, protože nebude z čeho vyrábět umělá hnojiva a postřiky. Tyto a další myšlenky zazněly 1. září na panelové diskuzi u příležitosti Měsíce biopotravin.více

SundayTimes: Podle WWF může být pro životní prostředí větší zátěž tofu než maso

6.9.2010 10:13 | HODONÍN/LONDÝN (Ecomonitor)
Nakrájená zelenina Foto: Zdeňka Vítková/Ekolist.czUčinili jste rozhodnutí pomoci sobě a pomoci přírodě a stali jste se vegetariány? Možná, že vůbec nečiníte dobře. Výchozí suroviny pro výrobu tofu, jako je například sója, cizrna a čočka, mohou být pro životní prostředí závadnější než samotná produkce masa, tvrdí závěry studie Cranfieldovy univerzity, píše Sunday Times. více

Měsíc biopotravin - trendem je nákup přímo od výrobce

2.9.2010 10:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Směs zeleninyZáří je opět měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Letos je vyhlášen již šestý ročník. U příležitosti mezinárodního roku biodiverzity má motto „Rozmanitost každým kouskem“. Pro zájemce jsou připraveny zajímavé akce, kde mohou sami poznat výrobu biopotravin.více
| 1 | .. | 9 | | 11 | | 13 | .. | 24 |
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist