Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
 Když se člověk nebo zvíře včas neodebere do stínu a dostatečně nepije, zjistí hodně brzo, že mu není dobře. Schopnost termoregulace má totiž své meze. Volně žijící zvíře, či pes a kočka na stinné zahradě, ti mají šanci se úpalu a úžehu vyhnout. Ovšem za chovaná zvířata, domácí i hospodářská, zodpovídá člověk. Co tedy radí veterinární lékaři? 
 V době klimatických změn a narušené přírody je třeba změnit i přístup k údržbě pozemků. Otázka kosení a údržby pozemků je závislá především na tom, k jakému účelu pozemek využíváme. Údržba různých travnatých ploch je na druhou stranu celá věda. Rozdílným způsobem budeme kosit louku, jinak budeme udržovat zahradu a jinak veřejné prostranství. Na stejnou plochu veřejného prostranství bude mít jiný pohled zahradní architekt, zahradnická firma, řadový občan a přírodovědec či ekologicky smýšlející člověk. Nejde jen o to, aby byl trávník pěkný, na což může mít každý jiný názor, ale aby plnil i další pro nás nezanedbatelné funkce a nestálo to zbytečné prostředky. 
 Jen si to představte. Stojíte takhle ráno na své zahradě, nasáváte vůni rozkvetlých květů stromů krajových odrůd, radostně se podivujete bzukotu poletujících hmyzáků nad nekosenou loučkou a permakulturním záhonkem, přímo cítíte teplo rozkladu bioodpadu v kompostéru. To si jednou krásně zahnojíte! Prostě taková rurální idylka spokojeného hospodáře, ze které vás ale vyruší hukot a vrčení traktoru s rozprašovačem. 
 Poslední květnový den začala oficiálně koupací sezóna a teploty posledních dnů přímo vybízejí k pobytu u vody. Většina přírodních koupališť a oblíbených vodních ploch je pod drobnohledem hygieniků, kteří provádějí pravidelná měření. Při svých výletech ovšem můžete dostat chuť smočit se i v méně známých vodách. Jak takovéto letní potěšení ve zdraví přežít radí Eliška Maršálková z Botanického ústavu AV ČR. 
 Od pondělí funguje v Brně nový způsob balení hotových jídel s sebou. Zákazníci vybraných osmi brněnských restaurací si totiž mohou nechat svou objednávku zabalit do vratné rekrabičky a předejít tak odpadu, který by jinak použitím jednorázového nádobí vyprodukovali. Mezi zapojené podniky patří například Cattani, Jedna báseň nebo Bistro Soul. 
 Pravá růžová himálajská sůl pochází z podhůří Himálaje v Pákistánu. Nenachází se na úbočích pohoří a křišťálově průzračných horských jezírek, ale těží se pod zemí. Není o nic zdravější, než jiná sůl. Jen je v průměru dvacetkrát dražší a zatížena je výraznou ekologickou stopou. Hovoří o tom BussinesInsider. 
 Dnes začíná v pražském Domě ochránců přírody výstava raných odrůd třešní a višní. Potrvá jen do neděle. Pořadatelem je Český svaz ochránců přírody. Přes aktuální nepřízeň počasí se na výstavu podařilo shromáždit plody neuvěřitelných 23 odrůd třešní. Mnohé z nich jsou jedinečné! 
 Mít dnes bezodpadovou domácnost se zdá jako módní trend posledních let. A jako módní trend bývá tato snaha také kritizována. Odpovědná spotřeba a udržitelnost ale lidi zajímá. Nechceme dělat věci s vědomím, že všechno děláme špatně. Chceme něco dělat dobře. 
 Pět kaváren z Prahy 7 si vyzkoušelo, jak minimalizovat odpad a fungovat na principech cirkulární ekonomiky. Dvěma kavárnám se podařilo snížit produkci zbytečného odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně a ušetří několik tisíc korun ročně. 
 Pokud vám nevyhovuje odnášet si kávu s sebou v jednorázovém kelímku a zároveň vás nebaví nosit s sebou objemný termohrnek, můžete si v dobré kavárně půjčit kelímek za vratnou zálohu. Systém vratných obalů Otoč kelímek nabízí kelímky z pevného plastu k zapůjčení přímo v kavárně, pekárně i ve škole. 
|
|