Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
![Potraviny Foto: Ralph . / Flickr.com Potraviny Foto: Ralph . / Flickr.com](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/potraviny_424.jpg&w=424) Dieta se nemusí držet jen kvůli štíhlé linii, člověk se pro ni může rozhodnout i kvůli palmovému oleji, indonéským pralesům a orangutanům. Vyřadit nebo alespoň omezit palmový olej ve své spotřebě znamená dobrovolně vzdát se nejedné své oblíbené sladké i slané pochoutky a pečlivě zkoumat složení každého jednotlivého výrobku v obchodě.
![více](/img/_pix.gif)
![Foto: mollybob / Flickr Foto: mollybob / Flickr](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/tenisky01_424.jpg&w=424) Nezapomeňte včas přezout! Nejde o výzvu pro motoristy, ale o jedno z hesel celoevropské kampaně „ Change your Shoes“, která se rozběhla na začátku tohoto roku a spolu s tradičními vánočními nákupy jde nyní do svého finiše. Cílem tohoto hnutí je snaha o zvýšení povědomí: o neetických podmínkách ve fabrikách zemí třetího světa, kde se boty vyrábí, stejně jako o katastrofálních ekologických problémech, které často za značkovými a slušivými botkami stojí. ![více](/img/_pix.gif)
![Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/kotel2_424.jpg&w=424) Program takzvané kotlíkové dotace má za cíl především snížení emisí. Dotace se týká jen kotlů s nejvyšší účinností a nízkými emisemi – nový kotel může mít o řád nebo o dva méně emisí, než starý. Sousedé to jistě ocení. Pro uživatele je ale důležitý také komfort a nižší spotřeba paliva. ![více](/img/_pix.gif)
![Foto: 0Four Flickr Foto: 0Four Flickr](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/petvicko_424.jpg&w=424) Některé školy organizují ekosoutěže ve sběru víček od PET lahví, objevují se i charitativní sbírky víček. Na první pohled se sbírání víček od PET lahví může jevit jako bohulibá činnost, v posledku je to z environmentálního i ekonomického hlediska nesmysl, říká Petr Ledvina z brněnské ekoporadny Veronica. Ministerstvo životního prostředí tyto sbírky naopak hodnotí pozitivně. ![více](/img/_pix.gif)
![Foto: Claire Brosman / The Cottagerevolution / Flickr Foto: Claire Brosman / The Cottagerevolution / Flickr](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/domacisampon_424.jpg&w=424) Madeleine Somervilleová je Kanaďanka, blogerka a autorka knihy „ Méně je všechno, co potřebujete“. Madeleine Somervilleová je také žena, která na mytí svých vlasů nepoužívá šampon. Už víc jak pět let. Prostě se jednou rozhodla, že ho přestane kupovat – jako další krok své dobrovolné skromnosti a ohledu k přírodě. ![více](/img/_pix.gif)
![Foto: Ben McLeod / Flickr Foto: Ben McLeod / Flickr](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/jablka_424.jpg&w=424) Před letošní sezónou spustila skupina mladých nadšenců webové stránky na-ovoce. Lidé na nich mohou sdílet informace o veřejně přístupných stromech a keřích, jejichž plody je možné volně sbírat. Milovníci čerstvého ovoce si na označená místa mohou dojít nasbírat ovoce a ořechy pro svoji potřebu. Autoři stránek chtějí svojí aktivitou nejen oživit často opuštěná a zapomenutá místa, ale i znovu připomenout hodnotu, kterou rostliny a kulturní krajina pro člověka mají. ![více](/img/_pix.gif)
![Bedýnka se zeleninou Foto: kazoka / Shutterstock Bedýnka se zeleninou Foto: kazoka / Shutterstock](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/bedynka_424.jpg&w=424) Chtěli mít přístup k čerstvé zelenině od českých farmářů. Chtěli znát toho, kdo jimi zakoupené potraviny vypěstoval. Nebo chtěli na vlastní kůži poznat, jaké to vlastně je být zemědělcem odkázaným na vrtochy počasí. A tak se stali „KáPéZetkou“, neboli komunitou podporující zemědělství (KPZ). Navázat přímou spolupráci mezi farmářem a skupinou jeho zákazníků může každý, důležité jsou hlavně organizační schopnosti. ![více](/img/_pix.gif)
![Foto: Dudarev Mikhail / Flickr Foto: Dudarev Mikhail / Flickr](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/kapr_424.jpg&w=424) Neutuchající poptávka po mořských plodech žene další a další rybářské lodě lovit další a další ryby. Jak tvrdí Jan Freidinger, který v organizaci Greenpeace vede oceánskou kampaň, 90 procent světových oceánů je přelovena a řada druhů ryb je na kraji vyhubení. Co s tím můžeme dělat my, spotřebitelé? Pečlivě si vybírat druh ryby i to, jak a v jakých vodách byly chycené. Od zítřka to bude snadné díky povinnému značení. A kdo chce mít ohledně světových oceánů úplný klid v duši, ať kupuje českého kapra. ![více](/img/_pix.gif)
![Foto: Kevin Bryant / Flickr Foto: Kevin Bryant / Flickr](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/octomilky_424_1.jpg&w=424) Nekoušou, nepřenášejí choroby, vlastně jsou úplně neškodné. Jediné, proč jsem jim vyhlásil válku, je, že můžu vzteky vyletět z kůže, kdykoliv mi ty malé bestie lítají kolem obličeje, případně vlétávají do nosu. Ano, ty bestie jsou octomilky.
![více](/img/_pix.gif)
![Jedlé květy na talíři Foto: Inga Nielsen / Shutterstock Jedlé květy na talíři Foto: Inga Nielsen / Shutterstock](/aaa/img.php?src=/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/jedle_kvety_424.jpg&w=424) Nejenže jsou krásné a voní, dokonce se dají i jíst. Řeč je o jedlých květech – skoro zapomenuté součásti našeho jídelníčku. Běžnou součástí pokrmů byly především ve starověku a středověku, kdy doplňovaly a zdobily nejednu šlechtickou tabuli. Z české kuchyně se od té doby skoro ztratily. To je škoda a nastal čas to změnit. Takže šup se sedmikráskou do vývaru a s levandulí na dezert. ![více](/img/_pix.gif)
|
24.7.2024 16:50 | Václav Prokš
|