https://ekolist.cz/cz13/zelena-domacnost/rady-a-navody?zdravi=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Co byste měli vědět, když chcete získat kotlíkovou dotaci na nový kotel

22.10.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: ShutterstockProgram takzvané kotlíkové dotace má za cíl především snížení emisí. Dotace se týká jen kotlů s nejvyšší účinností a nízkými emisemi – nový kotel může mít o řád nebo o dva méně emisí, než starý. Sousedé to jistě ocení. Pro uživatele je ale důležitý také komfort a nižší spotřeba paliva.více

Sbírky víček od PET lahví jsou neekologické, tvrdí ekoporadna Veronica

15.10.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: 0Four FlickrNěkteré školy organizují ekosoutěže ve sběru víček od PET lahví, objevují se i charitativní sbírky víček. Na první pohled se sbírání víček od PET lahví může jevit jako bohulibá činnost, v posledku je to z environmentálního i ekonomického hlediska nesmysl, říká Petr Ledvina z brněnské ekoporadny Veronica. Ministerstvo životního prostředí tyto sbírky naopak hodnotí pozitivně.více

Jednoduchý návod na domácí šampon, zubní pastu a rýpaly

11.10.2015 (Ekolist.cz)
Foto: Claire Brosman / The Cottagerevolution / FlickrMadeleine Somervilleová je Kanaďanka, blogerka a autorka knihy „Méně je všechno, co potřebujete“. Madeleine Somervilleová je také žena, která na mytí svých vlasů nepoužívá šampon. Už víc jak pět let. Prostě se jednou rozhodla, že ho přestane kupovat – jako další krok své dobrovolné skromnosti a ohledu k přírodě.více

Nemáte zahradu ani sad? Nevadí, vyrazte na-ovoce.cz

25.9.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Ben McLeod / FlickrPřed letošní sezónou spustila skupina mladých nadšenců webové stránky na-ovoce. Lidé na nich mohou sdílet informace o veřejně přístupných stromech a keřích, jejichž plody je možné volně sbírat. Milovníci čerstvého ovoce si na označená místa mohou dojít nasbírat ovoce a ořechy pro svoji potřebu. Autoři stránek chtějí svojí aktivitou nejen oživit často opuštěná a zapomenutá místa, ale i znovu připomenout hodnotu, kterou rostliny a kulturní krajina pro člověka mají.více

Mezi bedýnkovými e-shopy a vlastní zahradou: Komunitou podporované zemědělství má v ČR stále více příznivců

19.2.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bedýnka se zeleninou Foto: kazoka / ShutterstockChtěli mít přístup k čerstvé zelenině od českých farmářů. Chtěli znát toho, kdo jimi zakoupené potraviny vypěstoval. Nebo chtěli na vlastní kůži poznat, jaké to vlastně je být zemědělcem odkázaným na vrtochy počasí. A tak se stali „KáPéZetkou“, neboli komunitou podporující zemědělství (KPZ). Navázat přímou spolupráci mezi farmářem a skupinou jeho zákazníků může každý, důležité jsou hlavně organizační schopnosti.více

Jak chránit oceány? Vybírejte si mořské ryby pečlivě. A nebo kupte kapra

12.12.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Dudarev Mikhail / FlickrNeutuchající poptávka po mořských plodech žene další a další rybářské lodě lovit další a další ryby. Jak tvrdí Jan Freidinger, který v organizaci Greenpeace vede oceánskou kampaň, 90 procent světových oceánů je přelovena a řada druhů ryb je na kraji vyhubení. Co s tím můžeme dělat my, spotřebitelé? Pečlivě si vybírat druh ryby i to, jak a v jakých vodách byly chycené. Od zítřka to bude snadné díky povinnému značení. A kdo chce mít ohledně světových oceánů úplný klid v duši, ať kupuje českého kapra.více

Jak na octomilky: nechte je umřít hlady, utopte je nebo je ulovte vysavačem

17.10.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Kevin Bryant / FlickrNekoušou, nepřenášejí choroby, vlastně jsou úplně neškodné. Jediné, proč jsem jim vyhlásil válku, je, že můžu vzteky vyletět z kůže, kdykoliv mi ty malé bestie lítají kolem obličeje, případně vlétávají do nosu. Ano, ty bestie jsou octomilky. více

Růži do salátu, měsíček do rýže. Na talíře se vracejí jedlé květy

29.8.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedlé květy na talíři Foto: Inga Nielsen / ShutterstockNejenže jsou krásné a voní, dokonce se dají i jíst. Řeč je o jedlých květech – skoro zapomenuté součásti našeho jídelníčku. Běžnou součástí pokrmů byly především ve starověku a středověku, kdy doplňovaly a zdobily nejednu šlechtickou tabuli. Z české kuchyně se od té doby skoro ztratily. To je škoda a nastal čas to změnit. Takže šup se sedmikráskou do vývaru a s levandulí na dezert.více

Jak vybrat ekologickou rybí konzervu? Tuňákový průvodce doporučuje Marks and Spencer

28.3.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Martin Mach Ondřej /Ekolist.czTuňák je tuze dobrá ryba. Dá se lovit různými způsoby. Podle chuti se to poznat nedá. Přesto na tom záleží. Jednak některé druhy tuňáků jsou kriticky ohrožené, jednak některé způsoby rybolovu decimují i jiné ryby a mořské savce. Jakou konzervu s tuňákem tedy kupovat? Podle Greenpeace je nejlepší volbou tuňák od Marks and Spencer.více

Sedm planých bylinek, které najdou uplatnění ve vaší kuchyni

21.3.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čerstvě nasbírané kopřivy Foto: Kekyalyaynen / ShutterstockNa čerstvou zeleninu nebo ovoce z českých a moravských zahrad, polí a sadů si ještě nějaký čas počkáme. Přesto můžeme mít čerstvé potraviny z naší přírody už teď na jaře. Březen nebo duben je totiž ideální na sběr mladých jedlých rostlin. Tady je sedm nejběžnějších rostlin a sedm návodů, co s nimi v kuchyni dělat.více
« | 1 | .. | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | .. | 21 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist