Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Neutuchající poptávka po mořských plodech žene další a další rybářské lodě lovit další a další ryby. Jak tvrdí Jan Freidinger, který v organizaci Greenpeace vede oceánskou kampaň, 90 procent světových oceánů je přelovena a řada druhů ryb je na kraji vyhubení. Co s tím můžeme dělat my, spotřebitelé? Pečlivě si vybírat druh ryby i to, jak a v jakých vodách byly chycené. Od zítřka to bude snadné díky povinnému značení. A kdo chce mít ohledně světových oceánů úplný klid v duši, ať kupuje českého kapra.
Nekoušou, nepřenášejí choroby, vlastně jsou úplně neškodné. Jediné, proč jsem jim vyhlásil válku, je, že můžu vzteky vyletět z kůže, kdykoliv mi ty malé bestie lítají kolem obličeje, případně vlétávají do nosu. Ano, ty bestie jsou octomilky.
Nejenže jsou krásné a voní, dokonce se dají i jíst. Řeč je o jedlých květech – skoro zapomenuté součásti našeho jídelníčku. Běžnou součástí pokrmů byly především ve starověku a středověku, kdy doplňovaly a zdobily nejednu šlechtickou tabuli. Z české kuchyně se od té doby skoro ztratily. To je škoda a nastal čas to změnit. Takže šup se sedmikráskou do vývaru a s levandulí na dezert.
Tuňák je tuze dobrá ryba. Dá se lovit různými způsoby. Podle chuti se to poznat nedá. Přesto na tom záleží. Jednak některé druhy tuňáků jsou kriticky ohrožené, jednak některé způsoby rybolovu decimují i jiné ryby a mořské savce. Jakou konzervu s tuňákem tedy kupovat? Podle Greenpeace je nejlepší volbou tuňák od Marks and Spencer.
Na čerstvou zeleninu nebo ovoce z českých a moravských zahrad, polí a sadů si ještě nějaký čas počkáme. Přesto můžeme mít čerstvé potraviny z naší přírody už teď na jaře. Březen nebo duben je totiž ideální na sběr mladých jedlých rostlin. Tady je sedm nejběžnějších rostlin a sedm návodů, co s nimi v kuchyni dělat.
Dámy, menstruační kalíšek: možná už ho doma máte, nebo právě brouzdáte po e-shopech a už jen vybíráte ten správný odstín. Klidně. Rozhodně souhlasím s tím, že se to vyplatí, nevznikají hromady odpadů a je to pro vás i pohodlné. Ale jedno mějte na paměti: nesahejte nám na naše kastroly!
Dobře spálené uhlí je z pohledu emisí škodlivin lepší než špatně spálené dřevo. Velmi špatné je kotel na noc naložit a zavřít přívod vzduchu. Ono to sice vydrží až do rána, ale zamoříte tím široké okolí produkty nedokonalého spalování jako je oxid uhelnatý nebo polycyklické aromatické uhlovodíky. Lepší je přikládat častěji. Nebo si pořídit moderní kotel, radí odborník Jiří Horák.
Bylinky mají na lidský organismus blahodárné účinky. Naštěstí se jich nemusíme vzdávat ani v tomto ročním období. Jaké bylinky si můžeme doma vypěstovat v zimě? Které z nich se hodí do kuchyně a které nám naopak pomohou s chřipkou a nachlazením?
Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo.
V některých oblastech poznáte začátek topné sezóny snadno. Stačí otevřít okno nebo vyjít před dům - a zlehka se nadechnout. Ve dne zpravidla není těžké odhalit příčinu: kouř z komína sousedního rodinného domu. Kdo se někdy pokoušel věc řešit, kromě štiplavého kouře pocítil i bezmoc či vztek. Proti „čudilům“ se totiž brání jen těžko. Přesto přinášíme (nezaručené) tipy na to, co můžete zkusit. Mnoho toho není.
|
|