Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Aplikace Klíšťapka poskytuje veřejnosti informace o výskytu klíšťat v lesních porostech a může posloužit jako prevence nákazy lymeskou borreliózou. Aplikace vychází z údajů Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem ČR, který v letech 2021 a 2022 výskyt klíšťat u nás zmapoval.
3. květen je Mezinárodní den lesních školek. U této příležitosti chtějí české lesní školky ukázat trochu neviditelnou, ale nedílnou součást lesních školek a přírodní pedagogiky. Téma klidu, odpočinku a spánku.
Až 96 procent balení kuřecích prsou privátních značek supermarketů na českém trhu je zasaženo nemocí. S takovou informací přišel průzkum, který provedl spolek OBRAZ – Obránci zvířat v pobočkách devíti obchodních řetězců po celé České republice. Zástupci spolku chtějí veřejnost seznámit s informacemi o nemoci bílých vláken.
Informovaný britský spotřebitel nestojí o vajíčka, která pochází od nosnice se zastřiženým zobákem, co musí žít ve stresu v mnohatisícovém hejně. Proto si raději připlatí a sáhne po vajíčcích z volného chovu. Jenže ani tam není situace lepší.
V zimě jsou krmítka pro ptáky opravdu důležitou pomocí, jak přečkat chladné období. Špatně udržované a zanedbané krmítko může být pro opeřence místem, kde se nakazí nějakou pro ně smrtelnou chorobou. Přinášíme základní informace, které byste měli vědět, pokud nechcete, aby vaše krmítko bylo zdrojem nákazy.
Jednorázové rozložitelné kapsle s čisticími prostředky, do myčky či pračky, se jevily být dokonalým, ruce nešpinícím a v dávkování úsporným vynálezem. Alespoň do doby, než se začalo spekulovat o jejich omezené schopnosti se reálně rozložit. Pak by totiž nejspíš byly masivním zdrojem znečištění. V USA, kde na udržitelnost dbají, se z toho nyní stalo velké téma.
Topení dřevem se jeví jako smysluplná alternativa pro vyhřívání domácnosti. Dívat se na něj můžeme jako na obnovitelný zdroj energie, který je u nás víceméně plošně dostupný, ve srovnání s uhlím nebo plynem ekologický, a ke všemu ještě relativně laciný. Nicméně aby skutečně naplňovalo svou úlohu, je třeba dodržet jedno hlavní pravidlo. V kamnech nebo kotli musíte topit jen suchým dřevem. A to nejen proto, že suché hoří lépe.
Na hadí uštknutí zemře ročně ve světě více než sto tisíc lidí a dalších 400 tisíc má po uštknutí trvalé následky. Přesná čísla známá nejsou, ale odhaduje se, že hadi každoročně uštknou 4,5–5,4 milionu lidí. Zhruba u poloviny z nich dojde k otravě hadím jedem.
Zákazníci stravovacích zařízení si čím dál častěji přinášejí vlastní krabičky na odnos jídla. Reakce podniků na tento trend se různí. Někteří zásadně odmítají přijímání vlastních krabiček s poukázáním na hygienické požadavky, jiní vyhoví zákazníkům bez sebemenšího zaváhání. Jaká jsou pravidla a jaké se reálně nabízejí možnosti pro odnos pokrmů? Mají restaurace povinnost přijímat od zákazníků jejich z venku přinesené krabičky?
Meteorologové začali na svém webu zveřejňovat aktuální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Momentálně jsou nejvhodnější podmínky v jižních a středních Čechách, uvedli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na facebooku.
|
|