https://ekolist.cz/cz3/zelena-domacnost/rady-a-navody?domacnost=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Při špatném světle se vám zhorší paměť a učení půjde hůř, zjistili vědci

6.3.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Winston Hearn / FlickrPokud budete trávit příliš mnoho času prací v chabě osvětlených místnostech, může se změnit struktura vašeho mozku. A poškodit jeho výkon. Zvlášť patrný je dočasný „defekt“ na schopnostech učení a paměti. S tímto průlomovým závěrem, který má značný dopad na kvalitu a hygienu prostředí lidské práce a prostředí, přichází neurovědci z Michiganské státní univerzity. více

Běžně se na ucpaný odpad umyvadla používá louh nebo kyselina. Jak moc to vadí životnímu prostředí?

1.3.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Martin Mach Ondřej / Ekolist.czUcpaný odpad umyvadla dokáže pěkně naštvat. Pusa plná zubní pasty a umyvadlo neodtéká. V tuhle chvíli asi nechcete slyšet, že nejlepší je prevence. V tuhle chvíli to chcete vyřešit rychle a ani si nepřipustit myšlenku na rozebírání sifonu. Takže jaké máte možnosti? více

Každý rok se ve školních jídelnách seškrábne do kýblů 2,5 miliardy korun

26.2.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
foto: simez78 / Shutterstock48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den, vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí 2,5 miliardy korun. Iniciativa Skutečně zdravá škola proto přichází s výzvou ke snižování plýtvání potravinami ve školních jídelnách. více

Majitel značek Tefal, Rowenta a Krups slibuje, že jeho spotřebiče budou opravitelné po dobu deseti let Aktualizováno

23.2.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
foto: Bart / FlickrSpolečnost Groupe SEB, která vlastní značky domácích spotřebičů Tefal, Rowenta či Krups, na konci ledna představila svůj program Opravitelný výrobek po dobu 10 let. Společnost Groube SEB tvrdí, že celých 95 % její produkce je po dobu deseti let opravitelná. Chce tím přispět k omezování vzniku zbytečného elektroodpadu. Podle Jana Charváta z Opravárny to nejsou jen planá slova. K opravitelnosti svých výrobků se hlásí i značky Gorenje, Mora, BOSCH, SIEMENS, GAGGENAU i Constructa. více

Praha má mapu, díky které si můžete snadno půjčit sdílené auto

5.2.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Car4WayAsociace českého carsharingu a pražský magistrát připravili webové stránky, které lidem v Praze umožňují využít službu sdíleného auta. Možnost vyzvedávání a vrácení vozidel bude v modrých a fialových zónách placeného stání. Informuje o tom pražský magistrát. více

Turistická chata Prašivá v Beskydech má nedostatek vody. Nově se na záchodech bude splachovat dešťovkou

30.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Benjamin Nuß / Wikimedia CommonsV posledních letech se sucho a problémy související s nedostatkem vody nevyhýbají ani horským oblastem, a to i těm nejdeštivějším u nás, Moravskoslezským Beskydům. Toto pohoří, a hlavně jeho návětrné svahy, patří k srážkově nejbohatším územím v rámci České republiky. Jen v proběhlých pěti letech se však několikrát stalo, že bylo sucho takové, že vysychaly dříve opravdu vydatné prameny a studny byly prázdné. Jedním z opatření, jak se suchu ubránit, je aktuální výstavba veřejných ekologických záchodů na splachování dešťovou vodou na turistické horské chatě Prašivá (706 m n. m.), která se nachází se pod stejnojmenným vrcholem v Moravskoslezských Beskydech. více

Co má menší uhlíkovou stopu, kupovaný sendvič, nebo ten doma dělaný? Britská vědkyně zná odpověď

27.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Benson Kalahar / FlickrZ pohledu uhlíkové stopy jsou na tom nejlépe jednoduché doma dělané sendviče se šunkou a sýrem. Podle vědců z Manchesterské univerzity mají doma dělané sendviče o polovinu menší uhlíkovou stopu než sendviče vyráběné průmyslově. více

Na česká pole se vrací zapomenuté paběrkování. Loni se díky němu zachránily 4 tuny potravin

22.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Zachraň jídloV dnešní zemědělské velkoprodukci na to není kdy. Na paběrkování. Kdo by taky sbíral, co zůstaly po sklizni zůstalo na poli či v sadu jako podměrečné nebo zapomenuté. Lidem z iniciativy Zachraň jídlo ale přišlo škoda nechat tolik potravin nevyužitých a od roku 2015 paběrkují. více

Jak se žije v maringotce?

18.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Martina KrošováŘada lidí dnes hledá alternativy k tradičnímu bydlení. Alternativy, které jsou ekonomickým a mnohdy také ekologickým řešením. Jednou z možností, jak bydlet levně a zároveň k přírodě šetrně, je maringotka. Lidé žijící dnes v maringotkách nejsou zdaleka jen kolotočáři. Zjistit, kolik lidí v nich u nás bydlí, je těžké, žádná oficiální evidence není. Vím však zhruba o pěti maringotkách, kde trvale žije jednotlivec, pár či rodina a soudě podle mediálního ohlasu nejsou jediní. Dá se podle mého předpokládat, že lidí žijících v domech na kolech bude poměrně dost. více

Ironie efektivity: Jak může uvědomělé šetření životního prostředí škodit

15.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: H is for Home / FlickrŽít ohleduplněji k životnímu prostředí je jistě krásné novoroční předsevzetí. A také cestou, jak ušetřit. Jak ale varují výzkumníci z Norské univerzity (NTNU), je zapotřebí také přemýšlet nad tím, jakým způsobem uspořené „zelené peníze“ využijete, abyste vytvořený pozitivní efekt nepřetavili v nová negativa. více
« | 1 | 2 | 3 | 4 | .. | 43 | »
reklama



Setkání s přírodou

 

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist