Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Energetické štítky jsou jednoduchým nástrojem pro zvýšení účinnosti spotřebičů a zároveň pro zvýšení celkové energetické efektivity. Starší štítky jsou na trhu již od 90. let 20. století, současné energetické štítky známe od roku 2010 a po roce 2020 nás ve štítkování čeká další změna.
Domácí chladničky a mrazničky jsou označovány energetickými štítky podle své účinnosti již mnoho let. Možná proto překvapí, že u profesionálních chladicích boxů tato povinnost platí teprve velmi krátce - od léta 2016. Potenciál úspor je přitom značný.
Alespoň jeden den se zcela vyhnout palmovému oleji a během těch dalších se snažit jeho používání co nejvíce omezit. K tomu vyzývají organizátoři Dne bez palmového oleje. A zároveň upozorňují: Přestože výrobců, kteří se rozhodli tento tuk nepoužívat, přibývá, může být snaha o jeho 100% vyloučení ze svého života těžší, než se zdá. Narazit na palmový olej, jehož produkce je spojena s drancováním tropických pralesů, totiž můžeme podle Koalice proti palmovému oleji na každém kroku – v obchodě, restauraci i dopravě.
K přírodě šetrnější výrobky si našly své místo už v nejedné kuchyni či koupelně. Nyní přichází čas zamyslet se i nad svým šatníkem. Textilní průmysl za sebou zanechává nemalou ekologickou stopu, katastrofické jsou i pracovní podmínky švadlen a pěstitelů bavlny. Někteří výrobci a prodejci oblečení se proto rozhodli jít jinou cestou. A přibývá jich. Jak dokazuje web Greenglasses.cz i v Praze nebo v e-shopech se můžete obléknout udržitelněji v podstatě od hlavy až k patě.
Tvrdit o většině ekologických produktů že jsou skutečně ekologicky příznivé, je mnohdy zkreslující až nepravdivé. Nestačí jen LED žárovku nebo úsporný spotřebič zabalit do obalu z recyklovaných materiálů. Je potřeba se podívat, jak dané výrobky ovlivňují naše spotřebitelské chování a jak ovlivňují trh jako takový. Na zoubek "zeleným" výrobkům se podívali Trevor Zink a Roland Geyer na stránkách univerzitního magazínu Stanford Social Innovation Review.
Ekoporadenských příruček, brožur a webů jsou hromady. Nedávno k nim přibyla webová aplikace Ekodomácnost, kde si na sebe může člověk uplést bič v podobě ekoslibů, a komunitní portál poraďme.se, kde se člověk může zapojit buď jako odpověď hledající, nebo odpověď nabízející uživatel.
Energetický štítek je pro spotřebitele jednoduchá a rychlá informace o energetické spotřebě konkrétního spotřebiče. Tedy byl. Do doby, než se zadrhla aktualizace kritérií a místo přeškálování stupnice A-G se objevilo nové A+. A pak A++ a pak A+++. A ze srozumitelné ekoznačky se stala ekoznačka matoucí. Evropská komise před časem odstartovala generální opravu. A schvalovací proces minulý týden prošel důležitým hlasováním v Evropském parlamentu.
Energetické štítky jsou dobrým ( byť trochu matoucím), nikoliv však jediným vodítkem při nákupu nového přístroje. „Spotřebiče vybírejte především tak, aby velikostně postačovaly vaší domácnosti. Například 300litrová lednička A+++ spotřebuje více elektřiny než 150litrové modely A++. Ještě úspornější bývá 75litrová chladnička A+. Čili nejprve se rozhodněte pro správnou velikost spotřebiče a teprve pak věnujte pozornost energetickým třídám,“ doporučuje Michaela Špačková.
„Oblečení, v kterém chodíte do přírody, dost možná přírodě škodí,“ upozorňuje organizace Greenpeace. Do většiny voděodolného outdoorového vybavení se totiž v současnosti přidávají sloučeniny PFC - a některé jsou toxické a hromadí se v životním prostředí i v našem těle. Ve své publikaci radí ochránci přírody, jak se těmto chemikáliím při svých nákupech vyhnout.
Příspěvkem Agentury Koniklec ke Dni Země 2016 je pozvánka do virtuálního prostoru s názvem „Poraďme.se“. Tato komunitně orientovaná znalostní báze a poradna je díky možnostem internetu a sociálních sítí otevřená všem zájemcům o ekologicky šetrný životní styl a ochranu životního prostředí. Tak, jako myšlenka Dne Země symbolicky spojuje aktivní a odpovědné občany na celém světě, tak náš projekt umožňuje toto spojení a trvalé sdílení potřebných znalostí a dovedností dlouhodobě udržovat.
|
|