https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-zakon-poslanci-prehlasovali-senat.podle-ochrancu-prirody-byl-schvalen-spatny-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební zákon: Poslanci přehlasovali senát. Podle ochránců přírody byl schválen špatný zákon

14.7.2021 11:58 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Nový stavební zákon je podle asociace ekologických organizací Zelený kruh špatný a měl by být po volbách jako jeden z prvních zrušen. Ochránci přírody normě vyčítají, že upřednostňuje rychlost rozhodování před kvalitou projektů a omezuje pravomoci ministerstva životního prostředí, uvedli na webu. Novou stavební legislativu včera schválili poslanci, kteří přehlasovali veto Senátu.

 

Podle Zeleného kruhu napsání zákona financovala Hospodářská komora. Norma podle ochránců přírody radikálně omezuje pravomoci ministerstva životního prostředí a má i další vady. "Je to zákon, který upřednostňuje rychlost rozhodování před kvalitou posuzovaných projektů. Je to zákon, který ignoruje fakt, že potřebujeme řešit změnu klimatu," uvádí Zelený kruh.

Ochránci přírody si přejí, aby ihned po podzimních sněmovních volbách začala daty podložená debata o tom, co musí být ve stavebním zákoně, aby byl prospěšný nejen pro velké stavebníky. Budoucí verze zákona by podle nich měla přinést změny zaručující, že města budou odolná vůči klimatické změně, krajina bude chráněna před snahou vše zastavět a lidé budou mít silný hlas při územním plánování místa, v němž žijí.

Sněmovna přehlasovala senátní veto a stvrdila nový stavební zákon dnes večer. Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon se připravoval několik let a ministerstvo pro místní rozvoj, které ho předložilo, ho považuje za zásadní. Odpůrci varují, že vzdálí úřady občanům, a stavební řízení naopak zkomplikuje.

Stavební zákon se během přípravy setkal se silnou kritikou, která upozorňovala zejména na negativní dopady, které norma bude mít na ochranu přírody. Kritizovali jej právníci, specializující se na životní prostředí. Například Česká společnost pro právo životního prostředí či Petr Svoboda (Zastavějí všechno kolem vás).

Vyjadřovali se k němu úředníci ministerstva životního prostředí (Vladimír F. Mana: Pohádka o stavebním zákonu a jednom razítku), Best in stavební zákon, Utajovaná pravda o novém stavebnímu zákonu – investoři prodělají stamiliony , Díky novému stavebnímu zákonu může mít Green Deal v ČR brzy zelenou a Národní parky (opět) v ohrožení) a proti jednomu konkrétnímu pozměňovacímu návrhu přímo sám ministr životního prostředí Richard Brabec (Vyzývám všechny poslance: neohrozte existenci nejcennějších částí naší přírody), jehož vlastní hnutí ANO ale zákon schválilo.

Zákon kritizovaly i samy národní parky (Šéfové národních parků varují před chystanými změnami stavebního zákona. Zásadně by oslabily ochranu přírody) i města (Nový stavební zákon znamená pro Česko ekonomickou katastrofu, ignoruje naše potřeby.

Stavební zákon byl ale kritizován i ochránci přírody (Petra Kolínská: Český unikát - o národní parky mají pečovat stavební úřady, Zelený kruh: Mlčení ministra životního prostředí k návrhu stavebního zákona je neudržitelné, Zelený kruh: Sedm důvodů pro zamítnutí nového stavebního zákona, Petr Stýblo: Poslanec Bauer a Hospodářský výbor PSP: A bez kontroly všechny národní parky zastavíme!

Své k zákonu řekli i vědci (Jakub Hruška: Změna stavebního zákona by mohla být největší malér tohoto volebního období) či Česká komora architektů (Vyjádření k novému stavebnímu zákonu).

V reakci na hlasování vyzval na svém Facebooku Český svaz ochránců přírody, aby si lidé pamatovali, kdo nový stavební zákon prohlasoval. "Pamatujte si, až půjdete volit! Poslanci ANO, SPD, KSČM a SocDem dnešním hlasováním pro přijetí stavebního zákona způsobili nejhorší a nezhojitelnou ránu české krajině, přírodě, památkám, sousedským vztahům, obcím a vlastně i samotným stavebníkům. Vyhověli přáním developerů, aby se jim do jejich aktivit v budoucnu už nikdo nikdy nepletl. A omluvte se svým dětem za to, v jakém stavu jim tuto zemi přenecháte. Je to totiž vina každého z nás, že jsme to dopustili!", stojí v prohlášení prohlášení.

Nový stavební zákon, jehož základní teze představilo ministerstvo pro místní rozvoj v září 2017, má nahradit dosavadní zákon z roku 2006. Ministerstvo si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Cílem MMR také je, aby občan díky digitalizaci nemusel na úřad chodit. Podle schválené podoby vznikne Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě, Specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady. Krajské stavební úřady pak budou mít jednotlivá územní pracoviště a budou rozhodovat v první instanci. Stavebníci se budou odvolávat právě k odvolacímu stavebnímu úřadu, který bude mít na starosti také povolování třeba dálnic nebo letišť.

Zákon bude rozlišovat stavby drobné, jednoduché, vyhrazené a ostatní. Jejich seznam bude obsahovat příloha k zákonu. Stavbou bude také výrobek, který bude plnit funkci stavby. O povolení se bude žádat u všech staveb kromě jednoduchých. Stavebník bude moci svépomocí stavět stavby drobné a jednoduché, ale pokud sám nebude odborně způsobilý, bude si muset u některých staveb sjednat stavební dozor. U staveb pro bydlení bude muset zajistit stavbyvedoucího, stejně jako pokud bude odstraňovat stavbu, v níž je azbest. U jednoduchých staveb bude muset stavební úřad rozhodnout do 30 dnů ode dne, kdy zahájil řízení. Stavebními úřady budou také ministerstva obrany, vnitra a spravedlnosti, a to u záměrů, které souvisí s jejich úkoly. Účastníky řízení budou rovněž obce, na jejichž území se záměr má uskutečnit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.7.2021 10:33
Kvalita musí jít ruku v ruce s rychlostí.

Zatím moc nefungovalo ani jedno.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.7.2021 12:33 Reaguje na smějící se bestie
a tak politická hloupost vytvořila nová úřednická koryta v domnění, že napůl líný úředníci, kteří práci předstírají a je vše jedno. Jejich práce není možné objektivně sledovat a ještě jsou absolutně bez motivace, tak to bude pořádný průser.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 11:03
Tahhle vláda nemůže ani teoreticky udělat colkoliv dobrého pro lidi, má úplně jinak nastavené priority.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

14.7.2021 12:58
ČR jde směle dál a dál úplně do pr****....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.7.2021 18:25
Nerad posuzuji to, co se zatím nedostalo do praxe, ale dosavadní praxe
je tragédie. To, že se zákon někomu nelíbí, mne vedlo k zamyšlení proč?
Jedni přijdou o možnost rozhodováni a druzí o možnost stavbu donekonečna blokovat. Buď je stavba nepřijatelná a nebo není. Nové lhůty jsou na to
zjištění dostatečné a ještě je tu možnost se soudit. Každopádně nebude
důvod se vymlouvat na "čísi" nečinnost, protože to bude věcí úřadů to
vyřešit ve lhůtě dané zákonem. Dokonalý samozřejmě není zákon žádný,
ale lépe je se pokusit to změnit, než zamrznout v dosavadním chaosu.
To vám potvrdí kdejaký žadatel o povolení, který si to vyřizuje sám
a nenechá to "specialistům" chodících s plnou mocí po úřadech s více
žádostmi najednou. Kamarád mi vyprávěl, když ač druhý v pořadí se
na řadu dostal po čtyřech hodinách čekání. Samozřejmě zamítnuto pro
nedodání dalších podkladů. Druhý to nechal vyřídit "specialistovi"
za tučnou oficiální i neoficiální provizi a do tří měsíců stavěl.
Takže tuším, odkud všude vítr věje a co komu vadí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.7.2021 18:46
Teď by to ještě chtělo pořádně osekat zákon č.114/1992 Sb. o ochraně krajiny a přírody a ekologické spolky postavit mimo zákon.
Všem osobám, které se podílejí a podílely na ochraně životního prostředí výrazně zkrátit důchody a poslat je na převýchovu , další vyrazit ze samosprávy a stání správy .
=================

Co si budeme vykládat, zákonná kvalita ochrany přírody jde v ČR skutečně , redakce promine, do prdele.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist