https://ekolist.cz/cz15/zelena-domacnost/rady-a-navody?zahrada-a-zemedelstvi=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Dejte svému kompostéru kytičku z mrkvové nati. Jako poděkování

10.5.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: normanack / FlickrPrvní celý týden v květnu patří Mezinárodnímu týdnu propagace kompostu. První celý týden v květnu je teď. Jděte ke svému kompostéru a dejte mu kytičku z mrkvové nati. Jako poděkování.více

Rašelina mizí i kvůli zahradníkům. Čím ji nahradit?

29.3.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: lemony snacker / FlickrRašelinné pánve pokrývají 2 % souše a snadno bychom je tak mohli považovat za nevyčerpatelný zdroj kvalitního zahradnického substrátu. Chyba lávky. Rašelina ubývá rychleji, než by nám i životnímu prostředí bylo milé. Ve většině případů přitom vůbec není zapotřebí rašelinu používat. Dá se snadno nahradit z domácích zdrojů, kompostem či štěpkou.více

Jak levně ověřit kvalitu půdy na vaší zahradě nebo poli?

28.3.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Natural Resources Conservation Service Soil Health Campaign / FlickrK tomu, abyste prověřili svůj pozemek, nepotřebujete statisíce. Ke zjištěním, jestli je pozemek neúrodnou planinou, nebo spíš potenciální rajskou zahradou, postačí obyčejný rýč, trocha důvtipu a pár informací. Ty můžete načerpat z videa, ve kterém Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy popisuje jednotlivé kroky tzv. rýčové zkoušky.více

Co má menší uhlíkovou stopu, kupovaný sendvič, nebo ten doma dělaný? Britská vědkyně zná odpověď

27.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Benson Kalahar / FlickrZ pohledu uhlíkové stopy jsou na tom nejlépe jednoduché doma dělané sendviče se šunkou a sýrem. Podle vědců z Manchesterské univerzity mají doma dělané sendviče o polovinu menší uhlíkovou stopu než sendviče vyráběné průmyslově.více

Na česká pole se vrací zapomenuté paběrkování. Loni se díky němu zachránily 4 tuny potravin

22.1.2018 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Zachraň jídloV dnešní zemědělské velkoprodukci na to není kdy. Na paběrkování. Kdo by taky sbíral, co zůstaly po sklizni zůstalo na poli či v sadu jako podměrečné nebo zapomenuté. Lidem z iniciativy Zachraň jídlo ale přišlo škoda nechat tolik potravin nevyužitých a od roku 2015 paběrkují.více

Vánoční stromek nemusíte kupovat, můžete si ho půjčit. Ale až za rok

12.12.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Ricardo Giaviti / FlickrMyšlenka je jednoduchá. Místo toho, abyste si domů kupovali uříznutý vánoční stromek, který po svátcích musíte vyhodit, stromek si půjčíte. Stromek je živý a po svátcích si jej majitel odveze. Nemusíte nic vyhazovat. Jenže letos už je na půjčení pozdě: všechny stromky jsou již zamluvené. Tedy, v době psaní tohoto článku zbývalo šest posledních stromků.více

Pražané si mohou koupit vánoční jedličky a na jaře je vrátit do lesa

15.11.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Lesy hl. m. PrahyDnes začal prodej speciálních vánočních jedliček v květináčích, které vypěstovaly Lesy hl. m. Prahy. Pražanům se tak nabízí možnost zvolit si vánoční stromek, který po Vánocích nečeká smutný osud u kontejnerů nebo na skládce. Lesníci připravili celkem 250 jedliček, které bude možné na jaře vysadit buď na zahradu, anebo přímo do lesa mezi ostatní stromy. Společné vysazování bývalých vánočních jedliček Lesy hl. m. Prahy plánují na 7. dubna 2018 v Kunratickém lese. více

Kompostér roku je vyrobený z ručně zaplétaných lískových prutů

14.11.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Jindřich Hrbáč / Miss Kompost 2017Titul Miss Kompost 2017 získal Jindřich Hrbáč za kompostér z ručně zaplétaných lískových prutů. Inspiroval se na Pinterestu. "Výroba kompostéru byla celkem dlouhá, ale vyzkoušel jsem si, že technika proplétaných lískových prutů je fakt estetický skvost zahrady," říká Hrbáč. Soutěž Miss Kompost pořádá organizace Ekodomov.více

Kaskádové zahrady a interiérové rostlinné fasády. Pusťte si zeleň do práce

18.9.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Kaskádová zahrada IPS - VZZelená barva uklidňuje, dopomáhá zaměstnancům k vyšší výkonnosti a živoucí rostliny, potřebující péči, nás léčí z pocitu marnosti. Současný moderní trend směřuje k tomu, aby se pracovní prostory kanceláří, open-space administrativních robotáren a zasedaček zbavily svého sterilního pláště a zahalily se příkrovem zeleně. Důvody pro takový krok nejsou jen estetické. Vertikální interiérové zahrady, nebo jejich pokročilejší dimenze - kaskádové zahrady - výrazně zvyšují kvalitu života lidí. A vzhledem k tomu, kolik hodin pracovního času řada z nás tráví uvnitř budov, je to rozhodně krok správným směrem. Kontakt s přírodou nám totiž niterně schází a jeho deficit má na naše zdraví negativní dopady. více

Rohlik.cz rozšiřuje nabídku "ošklivé" zeleniny. Je výhradně od českých pěstitelů

16.8.2017 | PRAHA (Ekolist.cz)
foto: Rohlik.czOnline supermarket Rohlik.cz rozšiřuje nabídku „ošklivé“ zeleniny. Zákazníci mohou od začátku tohoto týdne za zvýhodněnou cenu nakupovat zeleninu, která neodpovídá estetickým nárokům řetězců kvůli nestandardnímu zbarvení, velikosti či tvaru. Rohlik.cz tak bojuje proti plýtvání potravinami, také chce podpořit české pěstitele. Všechna zelenina pochází výhradně z tuzemských polí. Ošklivou zeleninu začali nabízet Rohlik.cz a Penny poprvé loni.více
| 1 | .. | 12 | 13 | | 15 | | .. | 30 |
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist