https://ekolist.cz/cz4/zelena-domacnost/rady-a-navody?ekologicke-poradny=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Jihočeská Rosa znovu vydala Průvodce ekospotřebitele

29.12.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: RosaČeskobudějovická ekoporadna Rosa vydala čtvrtou reedici Průvodce ekospotřebitele. Brožura je určena lidem, kteří se chtějí dozvědět více o dopadech každodenního života spotřebitele a hledají cesty, jak ty svoje co nejvíce omezit.více

Na úsporu energie myslete i v létě. Pomůže péče o ledničku i venkovní stínění

7.8.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Potraviny uvízlé v ledu Foto: wetwebwork / FlickrV létě se sice netopí, náročné na spotřebu energií je ale i toto období. Náklady na elektřinu zvyšuje například tvorba námrazy v ledničce. Její pravidelné odmrazování, efektivní praní nebo odpojování nepotřebných spotřebičů ze sítě se však vyplatí praktikovat po celý rok.více

Nebojte se vermikompostování aneb Jak na chov žížal „domácích“

2.7.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vermikompostování Foto: Zdeňka Vítková / Ekolist.czUž uplynul více než rok od chvíle, kdy jsme si doma v kuchyni ubytovali malou žížalí populaci. Od té doby jsme si s nimi užili trochu starostí i radosti. A té bylo víc. Věřili byste třeba, že večer, kdy se všechno zklidní, můžete žížaly poslouchat, jak vesele "chroupou"?více

Mezi bedýnkovými e-shopy a vlastní zahradou: Komunitou podporované zemědělství má v ČR stále více příznivců

19.2.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bedýnka se zeleninou Foto: kazoka / ShutterstockChtěli mít přístup k čerstvé zelenině od českých farmářů. Chtěli znát toho, kdo jimi zakoupené potraviny vypěstoval. Nebo chtěli na vlastní kůži poznat, jaké to vlastně je být zemědělcem odkázaným na vrtochy počasí. A tak se stali „KáPéZetkou“, neboli komunitou podporující zemědělství (KPZ). Navázat přímou spolupráci mezi farmářem a skupinou jeho zákazníků může každý, důležité jsou hlavně organizační schopnosti.více

Putovní opravárenská akce míří do Brna. OpraKavárna tam otevře v sobotu

3.2.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Opravář v Repair Café v Bruselu Foto: Philippe / Flickr.comRozbitý mobil, staré rádio či roztrhané šaty si budou moci Brňané nechat opravit už tuto sobotu na jednom místě. Na jeden den v něm totiž otevře OpraKavárna, putovní opravárenská akce, která odstartovala na podzim v Praze.více

Energetické štítky jsou od nového roku povinné i v e-shopech

1.1.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Energetický štítek Foto: Niyazz / ShutterstockOd 1. ledna 2015 se mohou spotřebitelé při výběru nových elektrospotřebičů na internetu snadněji zorientovat v jejich spotřebě energie. Podle nařízení EU totiž nesmí od tohoto data chybět evropský energetický štítek ani u domácích spotřebičů a žárovek nabízených v e-shopech. Doposud se nařízení vztahovalo pouze na kamenné obchody a na internetu se zobrazovala často pouze textová informace, navíc v nedostatečné podobě. "Tím, že energetický štítek každému výrobku přiřadí třídy účinnosti od A+++ (nejlepší) po D (nejhorší), štítky velmi jednoduše odhalí žrouty energie," vysvětluje přínos nařízení Michal Staša z centra SEVEn. více

V Česku se poprvé představí služba Repair Café - kavárna a opravárna v jednom

7.11.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Opravář v Repair Café v Bruselu Foto: Philippe / Flickr.comKavárna a opravárna v jednom, služba známá z desítek světových zemí a měst, bude o víkendu představena i v Praze. V sobotu 8. listopadu budou moci lidé přinést své rozbité výrobky do prostor Zdrojovny v Altajské ulici Praze-Vršovicích. Opraváři mnoha oborů jim je za rozumnou cenu u kafe či čaje opraví. více

V Praze otevírá první recyklační dílna. Říká si Zdrojovna

12.9.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Práce se dřevem Foto: librakv / ShutterstockProměňovat odpad v poklad – takový má cíl nově otevřená recyklační dílna Zdrojovna. Místo, kam lidé mohou přinést svůj nepotřebný nebo rozbitý nábytek a zároveň si ho sami nebo pod dozorem zkušeného lektora opravit nebo zrenovovat.více

Tajemství skladování (nejen) zeleniny a ovoce

24.1.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Chiot´s Run/FlickrLedničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo.více

Dejte si ještě jedno novoroční předsevzetí: neplýtvat letos potravinami

10.1.2014 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vyhazování jídla Foto: jbloom / FlickrNedávno skončila doba Vánoc, doba hodování, plných břich... a taky výčitek. Nejen kvůli množství spořádaného jídla a nekompromisním číslům na osobní váze, ale třeba i kvůli všem těm nedojedeným zbytkům, které skončily v koši. A nemusely by. Stačí jen dodržovat jednoduchá doporučení iniciativy Zachraň jídlo. více
« | 1 | .. | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist