https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody?odpady=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Jak vařit, aby bylo co nejméně zbytků a odpadů? Poradí nová kuchařka

17.9.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: simez78 / Shutterstock“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu. Zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem. více
PR článek
Objevte neznámý vrchol Českého středohoří

Nad obcí Lbín na Teplicku leží jeden z mnoha kopců Českého středohoří. Jmenuje se Supí vrch. Není příliš známý, na mnohých mapách ho ani nenajdete. Dle místních ochránců přírody je ale lokalita krajinářsky i přírodně velmi cenná, zejména díky zachovanému biotopu skalní stepi, na kterém je dosud známo 22 ohrožených druhů vyšších rostlin.

V závodních jídelnách a rychlém občerstvení se nejvíce plýtvá jídlem při přípravě, 30 % odpadu ale jde za strávníky

19.8.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: jbloom / FlickrČeská republika má k dispozici první data o tom, kolik jídla se vyhodí v závodních jídelnách a rychlém občerstvení. Z aktuálního výzkumu vyplývá, že více než polovina vyhozených potravin (56 %) vzniká v kuchyních při přípravě, 14 % se vyhodí ve výdeji jídel a za 30 % jsou zodpovědní konzumenti. Z 1 kilogramu připraveného jídla v průměru přijde na zmar 11 %. Informuje o tom Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která výzkum spolu s dalšími institucemi realizovala.více

Máme právo na opravu rozbitých věcí?

16.8.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
foto: USA-Reiseblogger pixabay.comKdyž se vám doma sesype počítač, přestane startovat auto a z kávovaru místo aromatického životabudiče vychází nahnědlá břečka, co z toho jste schopni reálně doma sami opravit? I když jste šikovní, nemusí vám to jít zrovna snadno. O vývoji legislativy a o hnutí za Práva na opravu píše Gizmodo. více

Vážně chcete planetu zachraňovat kelímkem na vícero použití?

13.8.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto:  Pierre MalLien / FlickrChcete snížit svou ekologickou stopu a zlepšit stav životního prostředí? Báječně, možností, jak toho dosáhnout, je celá řada. Jen pití ze znovupoužitelných kelímků, uzavíratelných hrnečků a designových nápojových lahví k nim zrovna nepatří. Píše o tom Independent.více

Kam patří krabice od pizzy? Všechno, co jste kdy chtěli vědět o vyhazování odpadků, ale báli jste se zeptat

25.7.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Tony Cyphert / FlickrK letním měsícům neodmyslitelně patří dovolené a venkovní aktivity. Dlouhé letní večery přímo lákají k piknikům nebo objednávání jídla prostřednictvím rozvážkových společností. V domácnostech se tak nad rámec běžné produkce hromadí i specifické odpady jako například jídelní obaly, staré cyklistické pláště nebo plynové kartuše. Následující odpadový průvodce Pražských služeb vám poradí, jak nezabloudit ke špatné popelnici. více

Rekrabička: Místo jednorázového polystyrénového obalu si jídlo odnesete v krabičce na více použití

11.6.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: rekrabičkaOd pondělí funguje v Brně nový způsob balení hotových jídel s sebou. Zákazníci vybraných osmi brněnských restaurací si totiž mohou nechat svou objednávku zabalit do vratné rekrabičky a předejít tak odpadu, který by jinak použitím jednorázového nádobí vyprodukovali. Mezi zapojené podniky patří například Cattani, Jedna báseň nebo Bistro Soul.více

Zachráníme planetu nakupováním?

3.6.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto:  B Tal FlickrMít dnes bezodpadovou domácnost se zdá jako módní trend posledních let. A jako módní trend bývá tato snaha také kritizována. Odpovědná spotřeba a udržitelnost ale lidi zajímá. Nechceme dělat věci s vědomím, že všechno děláme špatně. Chceme něco dělat dobře. více

Kavárny bez odpadu? Jde to. Teď jsou na řadě restaurace

2.6.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Warfield (mostly away) / FlickrPět kaváren z Prahy 7 si vyzkoušelo, jak minimalizovat odpad a fungovat na principech cirkulární ekonomiky. Dvěma kavárnám se podařilo snížit produkci zbytečného odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně a ušetří několik tisíc korun ročně. více

Otoč kelímek - když chcete kávu s sebou, ale nechcete tvořit hory odpadů

31.5.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Martin Mach Ondřej / Ekolist.czPokud vám nevyhovuje odnášet si kávu s sebou v jednorázovém kelímku a zároveň vás nebaví nosit s sebou objemný termohrnek, můžete si v dobré kavárně půjčit kelímek za vratnou zálohu. Systém vratných obalů Otoč kelímek nabízí kelímky z pevného plastu k zapůjčení přímo v kavárně, pekárně i ve škole.více

Kdy začnou firmy vyrábět kvalitní věci, které se hned nerozbijí? Když vám je budou moct pronajmout

2.5.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Některé firmy přecházejí od prodeje výrobků k prodeji služby. Má to být způsob, jak se částečně vymezit proti konzumnímu stylu života. Koncept bere výrobcům motivaci prodávat stále nové a nekvalitní produkty a naopak je vede k pronájmu věcí, u kterých je i v jejich zájmu, aby vydržely. Řešení koresponduje s trendy mladé generace a má mnohem větší potenciál přispět k ochraně životního prostředí než třeba úsporná lednička.více
1 | 2 | 3 | 4 | .. | 23 | »
reklama


Blíž přírodě

 


Pražská EVVOluce
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist