Jan Tůma: Klimaticky neutrální společnost a jídlo
Zároveň nic nenasvědčuje tomu, že by někdo chtěl živočišné potraviny jakkoliv regulovat, takže nikdo vám masíčko asi nezakáže, žádnou obavu.
Klimaticky neutrální společnost ale bude více naslouchat etickému a environmentálnímu apelu, proč zvířata nezabíjet a netěžit z nich. Alespoň ne tak intenzivně, jak je dnes zvyklá ČR, kde je běžný párek k snídani, svíčková k obědu a žebra k večeři.
K ústupu živočišného masa pravděpodobně přispěje nástup kultivovaného masa, což je maso živočišného původu, u kterého vědci napodobili proces tvorby tkáně. Takže je to steak, který roste, aniž byste kvůli němu museli připustit býka, krmit ho, napájet spoustou vody, cpát do něj antibiotika a pak ho na jatkách zaříznout. Není to náhražka masa, ono to JE maso. Jedna kráva se kvůli tomu obětovala, aby celé generace díky ní nemusely trpět. Kraví Ježíš.
V roce 2013 stál kultivovaný hamburger 300 000 dolarů. Před třemi lety už jen 300 dolarů a velmi brzy se cena protne s konvenčním chovem a půjde ještě níž.
Těším se na dilema veganů, jestli se to smí jíst, a na dezinformační kampaň, že kultivované maso způsobuje neplodnost do třetí generace, obsahuje čipy nebo minimálně že nevíme, že se nám z něj za deset let neudělá šoufl. To všechno přijde.
Ale do roka bude kultivované maso dostupné v Evropě, do tří let v ČR a příští nebo přespříští generace se bude dívat na zabíjení zvířat pro maso se stejným despektem, jako se my dnes díváme na kultury, které jedí psy.
Nutriční odborníci také vzkazují, že jíst maso (ať už živočišné nebo kultivované) pětkrát denně každý den není zdravé. Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat. Tohle bude velký úkol pro české restaurace, které nabízí dvacet masových jídel – a smažák. K tomu důrazu na maso není žádný důvod, jsme na to prostě jen zvyklí a stejně tak si můžeme zvyknout na opačný poměr nebo alespoň vyvážený.
Co může udělat systém
Opět jít příkladem. V kantýně Ministerstva životního prostředí je na výběr ze čtyř jídel, z čehož jsou tři masová včetně hovězího a jedno vege (hitem je „vegetariánské chilli con carne“ - sic!). Zkuste si tipnout, jaké jídlo je k dostání na MŽP v Kodani, Bruselu nebo Stockholmu.Začít u kuchařských učňů na školách. Pokud se jejich vzdělání opět soustředí na maso s masem, nebudou umět připravovat bezmasé pokrmy a tak si jejich zákazníci budou objednávat osvědčená masová jídla.
Stát by měl přehodnotit zemědělskou politiku a rozdělování zemědělských dotací. Dnes se stát snaží o potravinovou soběstačnost i v hovězím mase, ale pro něj v klimaticky neutrální společnosti nebude tolik místa.
Tohle bude výzva pro budoucí nastavení Společné zemědělské politiky EU a členské státy musí postupovat koordinovaně.
Co můžete udělat vy
Co jíte, to je vaše volba. Nemusíte se stát hned ze dne na den vegany, však je to výrazná změna. Začněte tím, že si sami sebe představíte za pár let jako vegany, aniž by vás to štvalo. Naučte se nový vegetariánský a nový veganský recept a zařaďte je do svého repertoáru. Určete si v týdnu jeden vegetariánský a jeden veganský den. A posléze si naopak stanovte jeden či dva sváteční dny a po zbytek týdne se obejděte bez masa.Pokud máte na výběr (tzn. ne na obědě u babičky), upřednostněte bezmasé jídlo. Ve větších městech je už bezmasý výběr docela velký, jinde jsme v restauracích většinou odkázaní na smažené smaženosti. Pokud vám to nestačí, slušně to řekněte obsluze, ať ví, že je tu taková poptávka.
Seriál o změně klimatu
Jak se bude žít v klimaticky neutrální společnosti? Seriál o změně klimatu začíná
Jaké máme nástroje na snižování emisí?
Postoje politických stran k ochraně klimatu
Čeká nás druhá vlna elektrifikace
Čeká nás druhá vlna elektrifikace
Jak by v klimaticky neutrální společnosti mohlo vypadat bydlení a vytápění?
Klimatická neutralita a průmysl. Je načase přestat brzdit patami
Jak bude v klimaticky neutrální společnosti vypadat finanční sektor?
Klimaticky neutrální společnost a osobní spotřeba
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (95)
Karel Zvářal
25.11.2021 08:33Milan Dostál
25.11.2021 09:32 Reaguje na Karel ZvářalMilan Dostál
25.11.2021 09:56 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
25.11.2021 09:58 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
25.11.2021 11:15 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
25.11.2021 13:42 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
25.11.2021 17:15 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
25.11.2021 17:35 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
25.11.2021 20:16 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
26.11.2021 06:55 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
26.11.2021 07:11 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
26.11.2021 07:43 Reaguje na Milan DostálA to, že lidstvo je přemnožené, je základní problém této planety. Bohužel to není téma pro aktivisty a vítače migrantů...
https://ekolist.cz/cz/publicistika/eseje/prelidneni-slon-v-mistnosti-o-kterem-se-nemluvi
Milan Dostál
26.11.2021 07:55 Reaguje na Karel Zvářalsmějící se bestie
25.11.2021 17:33 Reaguje na Milan Dostálsmějící se bestie
25.11.2021 10:42 Reaguje na Karel ZvářalPřitom už před mnoha léty vědci z Anglie doporučovali používat především potraviny vypěstované v okruhu zhruba 100km od místa bydliště.
A v Bruseli podporují dotace tak, že se mnoho základních potravin vlastně vozí běžně nejen přes 1/2 Evropy !
K O M E D I A N T I
pavel peregrin
26.11.2021 07:45 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
26.11.2021 10:54 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
26.11.2021 12:20 Reaguje na Karel Zvářalvaber
25.11.2021 09:39,,land use change,, to nevím co to má být?
jaké je ,,land use change,, na 1kg člověka?
tak se masírují mozky lidí dnešní propagandou,
Marcela Jezberová
25.11.2021 11:04 Reaguje na vaberKatka Pazderů
25.11.2021 13:13 Reaguje na Marcela Jezberovávaber
26.11.2021 08:54 Reaguje na Katka Pazderův roce 1600 bylo ,podle odhadů, v USA 60milionů bizonů,někdy v r.1890 jich zbylo 20tisíc a kolik bývalo kdysi slonů a jiné zvěře v Africe, dnes je to zlomek
Karel Ploranský
27.11.2021 00:30 Reaguje na vaberJde o KŠEFT - KŠEFT a zase KŠEFT.
V zájmu kšeftu se lidem nakecá cokoliv - a lidé tomu naivně věří, aniž by namáhali vlastní mozek.
Někdo vyvinul technologii pro výrobu umělého masa a vrazil do vývoje prachy. Kam by přišel, kdyby lidi chtěli dál hovězí a nezačali se shánět po tom jeho blafu v dobré víře, že tím zachraňují planetu?
Jarka O.
26.11.2021 11:01 Reaguje na Katka PazderůJH
26.11.2021 13:47 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
26.11.2021 14:10 Reaguje na JHRichard Vacek
25.11.2021 10:00Až se příště alarmisté sejdou, mohli by přijít s nápady, jak přelidnění zabránit.
Karel Zvářal
25.11.2021 10:03 Reaguje na Richard VacekJarka O.
26.11.2021 11:05 Reaguje na Richard VacekKarel Ploranský
26.11.2021 17:39 Reaguje na Richard VacekUž jsem to psal tolikrát, že se mi to ani nechce opakovat:
Že je úplná ptákovina vydávat biliony na OZE, na elektroautíčka a další bláhové slepé cesty, protože pokud nezbrzdíme explozivní přírůstky populace, nic z toho stejně nepomůže. Dosažené výsledky budou okamžitě anulovány.
Kdokoliv žvaní o boji proti oteplování a produkci CO2, aniž by mezi základní opatření řadil boj proti hrozbě přelidnění, je buď naivní prosťáček, nebo farizej, který za téma boje proti klimatické změně schovává nějaké úplně jiné zájmy.
Jarek Schindler
25.11.2021 10:34No a co mají na MŽP v Kodani? Pokud chtějí ušetřit a to kdekoliv, tak veganské jídlo. Zatím jsem neviděl, že by se na ně někde stála fronta.
Marcela Jezberová
25.11.2021 10:52Petr
25.11.2021 11:19Rostliny i živočichové jsou živí úplně stejně. Liší se jen uspořádáním orgánů. Jiný rozdíl není.
Ve skutečnoti zbavené slupek různých ideologií není žádný rozdíl mezi zabitím zvířete a zabitím rostliny.
Jak se tedy dá mluvit o etice ve volbě co zabít?
A co je environmentálního na přeměně přírody v pole?
Milan Dostál
25.11.2021 11:59 Reaguje na Petrsmějící se bestie
25.11.2021 12:20 Reaguje na Milan DostálA furt tomu ty zpovykovaný zelený, z těch pofiderních oborů VŠ, nechtějí rozumět.
Pavel Hanzl
25.11.2021 13:04 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
25.11.2021 14:11 Reaguje na Pavel HanzlPavel Hanzl
27.11.2021 22:19 Reaguje na Milan DostálJarka O.
25.11.2021 18:37 Reaguje na PetrKatka Pazderů
25.11.2021 13:05Ale tyhle detaily bycho asi našli u všeho.
Joska Malý
25.11.2021 13:23 Reaguje na Katka PazderůJarek Schindler
25.11.2021 13:31 Reaguje na Joska MalýJoska Malý
25.11.2021 13:47 Reaguje na Jarek SchindlerKarel Ploranský
26.11.2021 18:23 Reaguje na Katka PazderůKráva mi může bučet za barákem, banánovník by mi tu asi neplodil.
Lidi by měkli konzumovat v drtivé většině to, co lze vypěstovat v okruhu 100 km od bydliště.
Jaká je například uhlíková stopa mléka?
Je stejná u mléka, které se nadojilo v sousední vsi a zpracovala ho mlékárna v okresním městě, jako u mléka, které přivezl kamion do Kauflandu v Chomutově z Opavy? A do Opavy předtím asi odněkud z Polska?
Metan, který vyprdí krávy které mléko nadojily, je možná pro klima menší problém než to, co vyprdí kamiony - které ho pak nesmyslně vozí bůhvíkam...
Joska Malý
25.11.2021 13:46Pan autor má úžasný dar provokovat, vzbouzet vztek a antagonistické chování, měl by začít psát i do čtených novin a magazínů. Krásně by tak ve společnosti zatrhl zelené šílenství.
Já třeba po přečtení tohoto článku budu hovězí i snídat a budu si ho kupovat od šťastných kraviček, jejichž wellfare je tak dobré, že na pastvu je vozí z údolí do kopců auty, hezky jedná krává/býček v náklaďáčku na koně, aby se netlačili a každý den šupky zase dolů, aby jim nahoře nebyla ziminka a samozřejmě to budou vyzenované krabičky, které nikdo nezabil předčasně, ale zemřeli pokojně stářím, předtím je však zkoušeli i léčit jako lidi, co na plat, že budou tužší.
A to jsem nedávno měl snahy taky maso někdy nejíst, ale autor tu vůli ve mě zabil. Leda dna mě v mém odhodlání zastaví.
Anežka M
25.11.2021 16:46 Reaguje na Joska MalýA peněženka, sluší se dodat. Mě třeba stoupající cena masa přivedla k využití vnitřností, nad kterými jsem až donedávna (asi jako spousta lidí, která prošla socialistickým školstvím) ohrnovala nos.
A takovou drobnost jako hodnocení časových nákladů při zpracování masa vs vege tu nikdo neřeší. Asi proto, že tyhle články píšou chlapi, kterým vaří manželka/maminka/hospoda.
Kachnu, kuře nebo hovězí můžu ledabyle osolit, strčit do trouby a na nějakou dobu na ně zapomenout. Příprava trvá asi tak deset minut.
Cokoliv vegetariánského vyžaduje daleko delší čas k přípravě. Musí se to nakrájet, máčet, vařit, náledně s tím ještě něco provést... i z tohoto důvodu se masa nehodlám vzdát, můj čas a energie jsou také omezené zdroje. Maso náročností na přípravu jednoznačně nad vege vítězí. Pokud se tedy bavíme o situaci, kdy člověk vaří ze základních surovin, ne z polotovarů.
Svatá Prostoto
28.11.2021 14:21 Reaguje na Anežka Mpavel
25.11.2021 14:58Karel Ploranský
26.11.2021 18:25 Reaguje na pavelNebo ještě hůř, nechají se spálit, na což se spotřebuje plyn. Který je jak známo palivem úplně stejně fosilním, jako zavrhované uhlí.
Svatá Prostoto
25.11.2021 16:32"Nutriční odborníci také vzkazují, že jíst maso (ať už živočišné nebo kultivované) pětkrát denně každý den není zdravé. Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat. Tohle bude velký úkol pro české restaurace, které nabízí dvacet masových jídel – a smažák."
Dotaz do publika ... je tu někdo, kdo jí 5x denně maso? Po nějakou delší dobu, třeba měsíc??? A nehlaste se všichni, aspoň jeden stačí:-))).
A pokud autor chodí do restaurací, kde mají 20 masových jídel a k tomu jen ten smažák, tak si říkám ... proč do nich proboha leze? Jsou mraky těch, kde je to zcela odlišné. A krom toho, já si teda většinou vařím sám, takže i kdybych si pokaždé, když vlezu do hospy dal tatarák, tak to furt nic neznamená.
Autor krom toho, že je pošuk, je ještě vegan. S misionářskými sklony.
Ale jo, každej máme něco ... i když o tom ne každej píšem do ekolistu:-).
BTW ... redakce by z toho mohla udělat dvojčlánek s něčím na téma, jak myslivci mají problémy s odbytem zvěřiny. Aby to bylo takové vyvážené:-))).
Anežka M
25.11.2021 16:50Njn. Co takhle si uvařit? Hodit čočku nebo pohanku do vody zvládne snad i pan Tůma.
A vůbec. Kdo vám nakukal že je potřeba jít pětkrát denně? Zdravý dospělý člověk si vystačí s dvěmi jídly, třemi max. Kdybych měla jíst pětkrát denně, ježkovy zraky, tak nedělám nic jiného než jím :)
Karel Ploranský
26.11.2021 18:29 Reaguje na Anežka MAno, vystačí, ale zdravější je jíst opravdu 5x denně (samozřejmě příslušně menší porce). Sníst malou porci trvá kratší dobu, takže času to zabere stejně. Také se přitom snadněji zajistí potřebná pestrost stravy.
Petr Blažek
25.11.2021 17:52Co je svět světem nic není zadarmo.
Jarka O.
25.11.2021 18:29Stanislav Korpass
25.11.2021 18:52Jan Pribyl
25.11.2021 19:41Nebo koně?
Kultivované maso určitě ochutnam. Třeba to bude i dobré.
Odpusťte člověku, který vyrostl v hospodářství a nechápe Pražaky a další takový.
Je to jen 60 let. Dvě generace.
Svatá Prostoto
26.11.2021 16:01 Reaguje na Jan PribylJako nestálo by za to se těch předsudků oprostit?
BTW ... fakt je, že psa jsem nejedl. Kočku taky ne. Nebo o tom aspoň nevím.-)))
Jan Pribyl
25.11.2021 20:20Cenzura je úžasná zbraň.
Přitom jsem se nedopustil jiného smrtelneho hříchu, než upozornění na to, že i pes (nebo kun), je zvíře jako třeba prase.
smějící se bestie
25.11.2021 20:54 Reaguje na Jan PribylA pes někde mimo-
Milan Dostál
26.11.2021 18:27 Reaguje na smějící se bestieKarel Ploranský
26.11.2021 18:36 Reaguje na Milan DostálKdyž kůň žere trávu, tráví ji s mnohem, opravdu MNOHEM menší efektivitou než kráva. Koblížky se pak rozkládají - a jsme zase tam, kde jsme byli...
Navíc kůň ani náhodou není schopen strávit to, co běžně umí zužitkovat skot právě díky svému složitému trávicímu traktu. Takže zajistit pro koně tolik krmiva, aby z nich bylo stejné množství masa jako z hovězího, by byl fakt hodně velký problém.
Milan Dostál
26.11.2021 21:18 Reaguje na Karel PloranskýKarel Ploranský
27.11.2021 00:35 Reaguje na Milan DostálPrůser s katastrofálním stavem půdy a její úrodnosti a především se ztrátou její schopnosti jímat vodu je čím dál větší právě proto, že se chová čím dál méně krav.
Karel Ploranský
27.11.2021 00:40 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
27.11.2021 06:57 Reaguje na Karel PloranskýMilan Dostál
27.11.2021 07:14 Reaguje na Karel PloranskýKarel Zvářal
26.11.2021 18:41 Reaguje na Milan DostálKarel Zvářal
26.11.2021 18:58 Reaguje na Karel ZvářalMilan Dostál
26.11.2021 21:31 Reaguje na Karel ZvářalKarel Ploranský
27.11.2021 01:11 Reaguje na Milan DostálPostřílet všechny přežvýkavce od Kanady přes Afriku a Asii až do Austrálie a zrušit všechny ZOO. A bude vyhráno.
Pak postavíme v každém městě pomník Buffalo Billovi, který s tím vybíjením bizonů moudře začal. Pravý to průkopník správné myšlenky.
Jen musíme ty mašinky na pěstování umělého masa naučit, aby z nich mimo masa také teklo mléko.
A hlavně, ABY Z NICH PADALA LEJNA!
Jinak se z půdy postupně stane hlína...
Ve hlíně pak nevypěstujeme dost rostlin pro vegetariány a vegany. A umělé maso z těch mašinek nás samotné neuživí.
Doufám, že tady nemusím vysvětlovat, jaký je rozdíl mezi půdou a hlínou?
Milan Dostál
26.11.2021 21:31 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
27.11.2021 06:54 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
27.11.2021 09:12 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
27.11.2021 11:16 Reaguje na Milan DostálMilan Dostál
27.11.2021 11:57 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
27.11.2021 13:19 Reaguje na Milan DostálNějak si protiřečíte, kráva nejde jen tak nahradit, patří mezi nejužitečnější zvířata. A ta reakce na sóju dokazuje, že jste se znalostmi značně na štíru. Mimochodem, mnozí zahradničí celý život, nicméně konzumují i živočišnou potravu, tak jako lidé v Mezopotámii. Působíte poněkud rozháraně, ale poučujete rád!-) Sbohem!
Milan Dostál
27.11.2021 15:04 Reaguje na Karel ZvářalJarka O.
26.11.2021 09:41 Reaguje naJH
26.11.2021 08:06Břetislav Machaček
26.11.2021 10:24objevují stále častěji a pouze praxe prokáže, zda se to bude vyplácet, pokud pan Tůma nezavede CO2 povolenky i do chovu zvířat. Asi cítí nový zdroj příjmů, když zatíží i chovatelství povolenkami a dotacemi zvýhodní
laboratorní maso. Lidičky vemte rozum do hrsti a uvažujte logicky. Co
se bez spásání stane s tou trávou? Že by zatížit povolenkami i louky?
Při rozkladu bude tráva produkovat taky ten CO2, jakož všechny mrtvé organismy. Obchodník s povolenkami vidí asi v povolenkovém byznyse
další nový směr. Jinak kalorický příjem těžce pracujícího člověka
snáze doplní živočišné produkty než velký koš zeleniny. Jak už kdysi
napsal písničkář Dobeš: něma haviř špeku, tak něsu vykony. Pan Tůma
v kanceláři ať chroupá mrkvičku a nenutí ji těžce pracujícím lidem.
Jarka O.
26.11.2021 11:08 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
26.11.2021 14:22 Reaguje na Jarka O.životnímu prostředí. Přičemž děti z jejího okolí od
normálních matek jsou zdravé. On ten vzduch si zasedl
pouze na dítě vegetariánky. Kamarád se stydí koho to
vychoval a je mu líto vnuka. Jeho zeť po této zkušenosti
již raději druhé dítě nechce. Navíc se ta mudrlantka
odmítá očkovat a odmítá očkovat i dítě. Má dvě VŠ a
všichni ostatní jsou kolem hloupí. Co dodat? Po našemu
se říká, že na ni bylo ŠKODA GALATY SPUŠČAŤ(škoda
sundávat kalhoty).
Jarka O.
26.11.2021 14:36 Reaguje na Břetislav MachačekSvatá Prostoto
26.11.2021 16:07 Reaguje na Břetislav MachačekSamozřejmě, ona to bere jako svoji volbu a nikomu to necpe.
Pokud se ta vaše holčina nestravovala opravdu nějak pitomě, tak samotný fakt, že je vegetariánka prakticky zcela jistě tou příčinou nebyl.
Nenechat se očkovat je blbost, samozřejmě. Rozhodně proti tetanu:-)))
Karel Ploranský
26.11.2021 19:36 Reaguje na Svatá ProstotoNaším naprosto nejbližším příbuzným v živočišné říši je šimpanz, jeho DNA je téměř totožná. A pokud si někdo myslí, že nežere maso, tak o šimpanzích nic neví. Šimpanz loví vše co může, loví jiné opice a je dokonce kanibal.
I gorily a orangutani nejsou čistě vegetariány. Sice neloví, ale hmyz a červy žerou.
Píšete: "Pokud se ta vaše holčina nestravovala opravdu nějak pitomě..."
Svatá prostoto, vegetarián se stravuje skoro vždycky pitomě - nebo jinak (abych nekřivdil) - skoro každý vegetarián se stravuje pitomě.
Protože některé z esenciálních aminokyselin prostě nelze z čistě rostlinné stravy v potřebném množství získat buď vůbec, nebo jen při velmi důsledném uplatnění opravdu hlubokých ZNALOSTÍ. A navíc za cenu složitého shánění všeho, co je třeba k pokrytí deficitních živin, a pečlivého sestavování jídelníčku.
Naprostá většina vegetariánů ale nemá ani ty znalosti, ani trpělivost hloubat nad tím, čím musí stravu doplnit, ani možnost sehnat ty potřebné potraviny, ani dost peněz na jejich zaplacení. Mají jen to své svaté přesvědčení; a to ke zdravému stravování jaksi nestačí.
Samozřejmě, deficit některých potřebných živin vegetariána neohrožuje tak, že by začal nápadně a viditelně chřadnout. Což ale bohužel vůbec neznamená, že si neškodí. Škodí si.
Kuřáka jeho kouření taky nezabije hned. Než obezita zahubí toho, kdo se přežírá, taky to trvá léta.
Mimochodem, v Africe je velkým problémem nemoc kwashiorkor. Trpí jí děti, v jejichž stravě chybí živočišné bílkoviny. Ty ovšem nejsou vegetariány na základě vlastní volby. Jsou šťastné, když se najedí alespoň něčeho...
Svatá Prostoto
28.11.2021 14:15 Reaguje na Karel PloranskýA jsme doma. Vy totiž nevíte o čem píšete, respektive píšete o něčem, o čem jsem nepsl já:-))). Bo mícháte několik kategorií dohromady. Jednak není vegetarián jako vegetarián ... jsou různé podkategorie, ale obecně a zjednodušeně platí, že vegetarián nejí pouze maso. Které je ale možno bez větších problémů nahradit kde čím, od vajec až po mléčné výrobky.
To o čem píšete vy v podstatě odpovídá veganství, ale to je hodně jiná pohádka o které jsem hlavně lautr nic nepsal.
Jinak mezi vegetariány, tak jak jsem je výše popsal, patří poměrně hodně špičkových vrcholových sportovců a to i ve sportech, kde by to drtivá většina lidí nečekala. Jak jsem psal, chce to trochu si s tou stravou vyhrát, ale jde to.
Karel Ploranský
27.11.2021 00:54"Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat."
Tak by mne zajímalo, kde pan Tůma jí a jestli byl už alespoň někdy v životě v nějakém obchodu s potravinami. Ne že by tam maso chybělo - ale rozhodně ho tam není ani zdaleka tolik jako produktů z mouky. Je ho tam sotva víc než zeleniny a ovoce. A těch cukrovinek, těch bonbónů, těch sušenek všeho druhu! Záplava!
Až zase budete marně shánět něco bezmasého, zavolejte - a já vám s nákupem ochotně pomohu. Uvidíte, že se něco pro vás najde!
Celé metráky!
Nepřipadáte si ani trochu blbě, když píšete takové nesmysly?
vaber
27.11.2021 09:07 Reaguje na Karel Ploranskýcílem novinářů je vyprovokovat ty správné emoce
Majka Kletečková
27.11.2021 22:30 Reaguje na vaberMajka Kletečková
27.11.2021 22:36 Reaguje na Majka Kletečkovápavel peregrin
27.11.2021 18:43Břetislav Machaček
28.11.2021 09:55 Reaguje na pavel peregrinkovozemědělec. Nedostatek hnoje nahrazoval osevním postupem, kdy
bylo strniště po obilninách oseto vojtěškou a jetelem a už na
podzim bylo zdrojem pícnin pro zvířata. Další rok i na seno a
pak po zaorání připravilo půdu bramborám. Intenzivním okopáváním
se půda odplevelila pro vysetí obilnin a tak dokola. Hnůj se tak
dával buď pod brambory a nebo se zaorával před výsevem obilnin.
Ale i tehdy občas chudé půdě přilepšil ledkem a vápnem. Ornice
byla jedna báseň, ač pod ní byla cihlářská hlína, kvůli které
pak přišli o pole i dům, protože je pohltila těžba této hlíny.
O ornici se málem lidé pobili, protože cihelna jim dovolila
si ji odvézt. Dnes by stačilo ty pícniny pouze zaorávat a efekt
by byl větší, než jejich energetické zprznění v bioplynkách.