https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jann-tuma-klimaticky-neutralni-spolecnost-a-jidlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jan Tůma: Klimaticky neutrální společnost a jídlo

25.11.2021
Kolik emisí to asi tak dělá?
Kolik emisí to asi tak dělá?
Dnešní téma je jídlo a bude to docela stručné, protože všechno podstatné si můžete prohlédnout na grafu, jakou uhlíkovou stopu má jaká potravina. Z toho plyne, jaké jídlo preferovat a jaké upozadit.
 
Jak je z grafu patrné, klimaticky neutrální společnost se bude stravovat převážně vegansky. Převážně, protože zdravá strava je pestrá.

Zároveň nic nenasvědčuje tomu, že by někdo chtěl živočišné potraviny jakkoliv regulovat, takže nikdo vám masíčko asi nezakáže, žádnou obavu.

Klimaticky neutrální společnost ale bude více naslouchat etickému a environmentálnímu apelu, proč zvířata nezabíjet a netěžit z nich. Alespoň ne tak intenzivně, jak je dnes zvyklá ČR, kde je běžný párek k snídani, svíčková k obědu a žebra k večeři.

K ústupu živočišného masa pravděpodobně přispěje nástup kultivovaného masa, což je maso živočišného původu, u kterého vědci napodobili proces tvorby tkáně. Takže je to steak, který roste, aniž byste kvůli němu museli připustit býka, krmit ho, napájet spoustou vody, cpát do něj antibiotika a pak ho na jatkách zaříznout. Není to náhražka masa, ono to JE maso. Jedna kráva se kvůli tomu obětovala, aby celé generace díky ní nemusely trpět. Kraví Ježíš.

V roce 2013 stál kultivovaný hamburger 300 000 dolarů. Před třemi lety už jen 300 dolarů a velmi brzy se cena protne s konvenčním chovem a půjde ještě níž.

Těším se na dilema veganů, jestli se to smí jíst, a na dezinformační kampaň, že kultivované maso způsobuje neplodnost do třetí generace, obsahuje čipy nebo minimálně že nevíme, že se nám z něj za deset let neudělá šoufl. To všechno přijde.

Ale do roka bude kultivované maso dostupné v Evropě, do tří let v ČR a příští nebo přespříští generace se bude dívat na zabíjení zvířat pro maso se stejným despektem, jako se my dnes díváme na kultury, které jedí psy.

Nutriční odborníci také vzkazují, že jíst maso (ať už živočišné nebo kultivované) pětkrát denně každý den není zdravé. Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat. Tohle bude velký úkol pro české restaurace, které nabízí dvacet masových jídel – a smažák. K tomu důrazu na maso není žádný důvod, jsme na to prostě jen zvyklí a stejně tak si můžeme zvyknout na opačný poměr nebo alespoň vyvážený.

Co může udělat systém

Opět jít příkladem. V kantýně Ministerstva životního prostředí je na výběr ze čtyř jídel, z čehož jsou tři masová včetně hovězího a jedno vege (hitem je „vegetariánské chilli con carne“ - sic!). Zkuste si tipnout, jaké jídlo je k dostání na MŽP v Kodani, Bruselu nebo Stockholmu.

Začít u kuchařských učňů na školách. Pokud se jejich vzdělání opět soustředí na maso s masem, nebudou umět připravovat bezmasé pokrmy a tak si jejich zákazníci budou objednávat osvědčená masová jídla.

Stát by měl přehodnotit zemědělskou politiku a rozdělování zemědělských dotací. Dnes se stát snaží o potravinovou soběstačnost i v hovězím mase, ale pro něj v klimaticky neutrální společnosti nebude tolik místa.

Tohle bude výzva pro budoucí nastavení Společné zemědělské politiky EU a členské státy musí postupovat koordinovaně.

Co můžete udělat vy

Co jíte, to je vaše volba. Nemusíte se stát hned ze dne na den vegany, však je to výrazná změna. Začněte tím, že si sami sebe představíte za pár let jako vegany, aniž by vás to štvalo. Naučte se nový vegetariánský a nový veganský recept a zařaďte je do svého repertoáru. Určete si v týdnu jeden vegetariánský a jeden veganský den. A posléze si naopak stanovte jeden či dva sváteční dny a po zbytek týdne se obejděte bez masa.

Pokud máte na výběr (tzn. ne na obědě u babičky), upřednostněte bezmasé jídlo. Ve větších městech je už bezmasý výběr docela velký, jinde jsme v restauracích většinou odkázaní na smažené smaženosti. Pokud vám to nestačí, slušně to řekněte obsluze, ať ví, že je tu taková poptávka.


reklama

 
foto - Tůma Jan
Jan Tůma
Autor je ekonom a odborník na systém obchodování s emisními povolenkami.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (95)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 08:33
V tom grafu mi chybí soja, o které se již několik desetiletí hovoří jako o potravině budoucnosti. A (jedlé) býložravce budeme potřebovat i nadále, všechny louky poséct a nechat shnít - to by byla ještě větší C sťopa. Ale jinak ano, spotřebu masa můžeme s klidem omezit, zejména Češi se svými záložními padáky:-)
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 09:32 Reaguje na Karel Zvářal
Aby to fungovalo tak by se musela civilizace vrátit asi o 10 000 let nazpět i co do počtu lidí. Nesmíme zapomenout, že teprve přebytky potravy umožnili lidstvu vzestup.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 09:34 Reaguje na Milan Dostál
Vzestup za cenu zničení planety...
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 09:56 Reaguje na Karel Zvářal
Tak planeta snad není zničená, pochybuji, že všechno jídlo půjde vypěstovat v nějaké hydroponii, takže pokud se půdy nebudou vracet organické látky tak se ani nic nevypěstuje, už dnes je velký problém. To by měli, ale řešit odborníci na zemědělství, krajinnou ekologii a podobně. Ne, od počítače obchodník s povolenkami. Aktivistů, kteří nejedí maso a myslí si, že zachraňují svět je dost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 09:58 Reaguje na Milan Dostál
No, a abych byl stručný, tak pýcha, resp. vzestup předchází pád.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 11:15 Reaguje na Karel Zvářal
Asi by jste nechtěl s nějakou kamenou motykou okopávat zaplevelenou zem, aby jste mohl zasít semena předchůdkyň pšenice.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 13:42 Reaguje na Milan Dostál
S rýčem a motykou jsem se nadělal do aleluja, zahradničení miluju. Ještě nějaký problém?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 17:15 Reaguje na Karel Zvářal
Zahradničení ano, ale jako každodenní práce a jediný zdroj obživy určitě ne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 17:35 Reaguje na Milan Dostál
Ufff! Můžete mi naznačit, k čemu se chcete prohádat a proč jste si mě vybral jako cíl? Omezením masa nemyslím jeho zákaz, ale částečně nahradit sojou či sýry. Stačí takto, starostlíne?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 20:16 Reaguje na Karel Zvářal
Nechci se hádat , ale ani ta sója neporoste bez živin, a v jakém stavu jsou pole hnojené anorganických hnojivy a jaký vliv to má i na udržení vody v krajině jistě víte. Kvalitní ornice přece vznikla tak, že po louce chodili byložravci a z nich padala přímo na zem hovna. Takže ty zvířata potřebujeme, aby se napravil koloběh organických hnojiv v krajině. Nejíst maso opravdu nic nevyřeší.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2021 06:55 Reaguje na Milan Dostál
Tak proč jste ten svůj blábol přilepil pod můj příspěvek a ne pod autorův text? Psal jsem snad já něco jiného než vy?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.11.2021 07:11 Reaguje na Karel Zvářal
Odpovídal jsem na vaši otázku. Nechápu, proč reagujete tak agresivně, reagoval jsem na vaši zničenou planetu v důsledku vzestupu lidské civilizace.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2021 07:43 Reaguje na Milan Dostál
Nikoliv, reagoval jste agresivně na můj text o sóje jakožto (částečné) náhradě masa. Je vidět, že dnes se může účastnit diskuse kdejaký laik, neb sója je ZLEPŠUJÍCÍ plodina, váže vzdušný dusík, proto statková hnojiva nepotřebuje.

A to, že lidstvo je přemnožené, je základní problém této planety. Bohužel to není téma pro aktivisty a vítače migrantů...

https://ekolist.cz/cz/publicistika/eseje/prelidneni-slon-v-mistnosti-o-kterem-se-nemluvi
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.11.2021 07:55 Reaguje na Karel Zvářal
Tak sója roste ze vzduchu, tak to potom jo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2021 17:33 Reaguje na Milan Dostál
Mnoho těhle poraděnků, by to potřebovalo jako sůl.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2021 10:42 Reaguje na Karel Zvářal
Zase raděj !
Přitom už před mnoha léty vědci z Anglie doporučovali používat především potraviny vypěstované v okruhu zhruba 100km od místa bydliště.
A v Bruseli podporují dotace tak, že se mnoho základních potravin vlastně vozí běžně nejen přes 1/2 Evropy !
K O M E D I A N T I
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.11.2021 07:45 Reaguje na Karel Zvářal
Se sojou bych byl dost opatrný, ona na lidský, zvláště ženský organismus nemá zrovna příznivý vliv.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2021 10:54 Reaguje na pavel peregrin
Nepředpokládám, že někdo bude jíst hrách každý den. To by přivedlo k orgasmu všechny spolubydlící.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.11.2021 12:20 Reaguje na Karel Zvářal
Tak to určitě, já měl ale na mysli spíš fytoestrogeny.
Odpovědět
va

vaber

25.11.2021 09:39
rád bych věděl jak někdo vytvořil takový graf, z jakých podkladů, takže kráva když se pase na maso, musí se na farmě vytvořit 39kg CO2 na jeden narostlý kg krávy ,to asi proto že honí stádo vrtulníkem a když jsou krávy na mléko, zatížení CO2 je mnohem menší
,,land use change,, to nevím co to má být?
jaké je ,,land use change,, na 1kg člověka?
tak se masírují mozky lidí dnešní propagandou,
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.11.2021 11:04 Reaguje na vaber
Jestli náhodou ten CO2 není takový zástupce všech skleníkových plynů včetně NH3 a CH4. Pasený skot konzumuje krmivo o vyšším obsahu vlákniny, proto produkuje při trávení více metanu, než dojnice, krmená jadrným krmivem. Pasený skot také produkuje více amoniaku, protože výkaly zůstávají na povrchu půdy a dusík z nich hned těká do vzduchu. Dojnice chovaná ve stáji nechává výkaly buď v podroštovém kanále nebo v mrvě, odkud díky zakrytí tolik dusíku do vzduchu neuniká. Navíc produkce mléka je na jednotku přijatého krmení díky šlechtění skotu velmi intenzivní, takže není potřeba "tolik bachorů" na výrobu potraviny, jako u masného skotu na pastvě. Ale jestli je to takhle opravdu míněno, nebo ta data říkají něco jiného, to nemůžu zaručit.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.11.2021 13:13 Reaguje na Marcela Jezberová
je to CO2 ekvivalent, tzn. včetně metanu, amoniaku a dusíkatých hnojiv.
Odpovědět
va

vaber

26.11.2021 08:54 Reaguje na Katka Pazderů
možná tomu rozumí jen tvůrce grafu a bylo to vytvořeno na zakázku,
v roce 1600 bylo ,podle odhadů, v USA 60milionů bizonů,někdy v r.1890 jich zbylo 20tisíc a kolik bývalo kdysi slonů a jiné zvěře v Africe, dnes je to zlomek
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

27.11.2021 00:30 Reaguje na vaber
Koho dnes zajímá, jak to doopravdy bylo a je? Koho zajímá, jestli bylo bizonů víc než je dnes kravek? Koho zajímá, že když někde vyroste zelená hmota, tak se z ní skleníkové plyny vytvoří i kdyby krávy vůbec neexistovaly? Koho zajímá, že bez hnoje bychom neměli co do huby?
Jde o KŠEFT - KŠEFT a zase KŠEFT.
V zájmu kšeftu se lidem nakecá cokoliv - a lidé tomu naivně věří, aniž by namáhali vlastní mozek.

Někdo vyvinul technologii pro výrobu umělého masa a vrazil do vývoje prachy. Kam by přišel, kdyby lidi chtěli dál hovězí a nezačali se shánět po tom jeho blafu v dobré víře, že tím zachraňují planetu?
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 11:01 Reaguje na Katka Pazderů
Tak amoniak a dusíkatá hnojiva mě překvapuje. Proč se zahrnují do CO2 ekv.?
Odpovědět
JH

JH

26.11.2021 13:47 Reaguje na Jarka O.
Myšleny byly asi oxidy dusíku, jako je např. N2O, to jsou taky skleníkové plyny.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 14:10 Reaguje na JH
Děkuji za upřesnění. Myslela jsem, ze CO2 ekv. musí obsahovat uhlík, ale mrkla jsem ještě na graf a ono je tam vlastně psané, že počítají i jiné skleníkáče. Kdoví,jestli mají započítanou i vodní páru.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.11.2021 10:00
Problémem není co lidi jí, ale kolik lidí je. A od toho se odvíjí i řešení. Není cílem mít přelidněnou planetu, kde bude živořil desítka miliard chudáků na rostlinné stravě.
Až se příště alarmisté sejdou, mohli by přijít s nápady, jak přelidnění zabránit.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.11.2021 10:03 Reaguje na Richard Vacek
Bingo! To je nápad na Nobelovu cenu za ekologii:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 11:05 Reaguje na Richard Vacek
Není to na programu dne. 3 světu se budou sypat papírky bez podmínek. A klima uprchlíci mají být považováni za hodné stejné ochrany jako političtí uprchlíci, uprchlík jako uprchlík, na nic se neptat, vzít ho - nový nápad v osvícených hlavách zachránců planety před lidmi.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

26.11.2021 17:39 Reaguje na Richard Vacek
Mluvíte mi z duše.
Už jsem to psal tolikrát, že se mi to ani nechce opakovat:
Že je úplná ptákovina vydávat biliony na OZE, na elektroautíčka a další bláhové slepé cesty, protože pokud nezbrzdíme explozivní přírůstky populace, nic z toho stejně nepomůže. Dosažené výsledky budou okamžitě anulovány.

Kdokoliv žvaní o boji proti oteplování a produkci CO2, aniž by mezi základní opatření řadil boj proti hrozbě přelidnění, je buď naivní prosťáček, nebo farizej, který za téma boje proti klimatické změně schovává nějaké úplně jiné zájmy.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.11.2021 10:34
Kultivované maso? Paráda jen by mě zajímalo z čeho se kultivuje. Vstupy. Pro planetu je asi škoda , že naši předci začali lovit a tím pádem jist i podstatně kaloričtější stravu. Právě podstatně vydatnější strava údajně podpořila růst mozku. Teď se asi s veganstvím část obyvatelstva začně časem přibližovat našim hodně vzdáleným předkům. Takový "začarovaný" kruh.
No a co mají na MŽP v Kodani? Pokud chtějí ušetřit a to kdekoliv, tak veganské jídlo. Zatím jsem neviděl, že by se na ně někde stála fronta.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.11.2021 10:52
Pan Tůma očividně ani neviděl návrh taxonomie, strategii FtoF, stategii pro biologickou rozmanitost, ani se nikde nepotkal s požadavky na neustálé zvyšování wellfare hospodářských zvířat až k nesplnitelnosti. Metan je skleníkový plyn, takže je nutné jeho produkci razantně snižovat. Fakticky to lze u polygastrů zařídit pouze tak, že snížíte množství polygastrů. A to bez ohledu na občasné výkřiky výzkumníků, že objevili zázračnou řasu, která způsobí, že kráva metan nevyrobí. Trávení polygastrů je velmi komplexní proces a pokud vyloučíte vytváření jedné látky vzniklé trávením, zároveň způsobíte krávě metabolické potíže s dalšími látkami, které trávením vznikají, takže jí vyrobíte metabolické onemocnění. Nelze udělat z polygastra monogastra, i kdyby si to politici a ochránci klimatu přáli od Ježíška pod stromeček. Pokud znemožníte převážení živých zvířat, protože je to pro některé lidi týrání, automaticky opět vytváříte situaci, kdy chovatelům znepříjemníte život tak, že chov postupně opustí. Pokud budete požadovat, aby se zvířata chovala jen ve výbězích a na pastvinách, opět vytvoříte pro část chovatelů neřešitelnou situaci. Pokud v návrhu taxonomie (která bude rozhodující pro to, jestli vás banka pustí k úvěru) stanovíte, že živočišná výroba je klimaticky negativní a její podpora proto není žádoucí, opět chov zvířat v podstatě znemožňujete, protože chovatel se nedostane k úvěru, kterým by financoval technologie, nutné ke splnění požadavků na wellfare nebo ochranu životního prostředí. Pokud zavedete značení potravin, ve kterém budou živočišné výrobky označeny jako nepříznivé pro zdraví (na "semaforu" červená) a uvalíte na ně navíc zvláštní klimatickou daň, což je něco, s čím se už v podstatě počítá, zasadíte chovatelům další ránu. K tomu razantně podpořte konzumaci rostlinné stravy produkované v bio kvalitě, což požaduje další zemědělskou půdu, kterou nemáme, jedině, že bychom ji sebrali plodinám pěstovaným na krmení hospodářských zvířat. A to by v tom byl čert, abychom živočišné potraviny z jídelníčku Evropanů nedostali pryč. Živočišné potraviny totiž není potřeba přímo zakázat, stačí, když znemožníme jejich výrobu.
Odpovědět
Pe

Petr

25.11.2021 11:19
"Klimaticky neutrální společnost ale bude více naslouchat etickému a environmentálnímu apelu, proč zvířata nezabíjet a netěžit z nich."

Rostliny i živočichové jsou živí úplně stejně. Liší se jen uspořádáním orgánů. Jiný rozdíl není.
Ve skutečnoti zbavené slupek různých ideologií není žádný rozdíl mezi zabitím zvířete a zabitím rostliny.
Jak se tedy dá mluvit o etice ve volbě co zabít?
A co je environmentálního na přeměně přírody v pole?



Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 11:59 Reaguje na Petr
Celá planeta přece funguje na principu sežrat nebo být sežrán. Po milióny let do toho nikdo žádnou ideologii ani etiku nevkládal. Dnešní svět už je nevratně ve stavu, že roli regulátora v některých případech musí dělat člověk, je potřeba mít, ale rozum.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2021 12:20 Reaguje na Milan Dostál
A bude to tak fungovat nadále.
A furt tomu ty zpovykovaný zelený, z těch pofiderních oborů VŠ, nechtějí rozumět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2021 13:04 Reaguje na Milan Dostál
To je dobrej nápad. Státy, které mají atomové zbraně pak je musí použít na vyhubení těch, které je nemají, to je přece přírodní zákon. A pak se hubit navzájm silnější přežívá. Leda že by nepřežil vůbec nikdo.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.11.2021 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Život na planetě vznikl v mnohem radioaktivnějším prostředí než je dnes, nakonec co víme, vzhledem ke stáří planety, kolikrát se už tento cyklus opakoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.11.2021 22:19 Reaguje na Milan Dostál
To radioaktivní prostředí mohlo mít dvojnásobnou radiaci jako dnes, ovšem jaderná válka by rázem vytvořila miliónkrát větší nřez.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.11.2021 18:37 Reaguje na Petr
Tomu nesmyslu o klimaticky neutrální společnosti nebo etické výrobě potravin snad nevěříte. Ale že nás někdo chce neutralizovat na roboty, to zas ano. A přeměna přírody v pole je stejně environmentální jako přeměna přírody v pastviny. Oboje je v pohodě.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.11.2021 13:05
Tak my u těch banánů, dopravených do ČR z Ekvádoru,učíme, že množství CO2 ekv. je 1,28 kg.
Ale tyhle detaily bycho asi našli u všeho.
Odpovědět
JM

Joska Malý

25.11.2021 13:23 Reaguje na Katka Pazderů
Otázka za zlatého bludišťáka: Kolik kg banánů musí sníst člověk, aby mu narostlo kilo masa (svalu, nikoli tuku, či glykogenu), tak kolik? Kolik kg banánů musí sníst člověk za den, aby uspokojil své nutriční potřeby? Jak dlouho vydrží jíst člověk jen banány než zemře na malnutirici a jak dlouho hovězí?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.11.2021 13:31 Reaguje na Joska Malý
Raději zůstanu u vepřového na 1000 způsobů. A to mi banán absolutně nevadí.
Odpovědět
JM

Joska Malý

25.11.2021 13:47 Reaguje na Jarek Schindler
Vepřové mám jako přílohu k tomu hovězímu, aby mu na talíři nebylo smutno.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2021 17:37 Reaguje na Joska Malý
1*
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

26.11.2021 18:23 Reaguje na Katka Pazderů
Hlavně do té uhlíkové bilance u banánů z Ekvádoru nezapomeňte započítat dopravu - od spotřeby energií při těžbě surovin pro výrobu potřebného množství aut a lodí (případně letadel) přes vlastní výrobu, údržbu atd. až po pohonné hmoty (opět od těžby až k nádrži). Svůj podíl ovšem má také stavba a provoz přístavů, letišť, silnic a skladů (klimatizovaných!). A taky recyklaci toho všeho.
Kráva mi může bučet za barákem, banánovník by mi tu asi neplodil.
Lidi by měkli konzumovat v drtivé většině to, co lze vypěstovat v okruhu 100 km od bydliště.

Jaká je například uhlíková stopa mléka?
Je stejná u mléka, které se nadojilo v sousední vsi a zpracovala ho mlékárna v okresním městě, jako u mléka, které přivezl kamion do Kauflandu v Chomutově z Opavy? A do Opavy předtím asi odněkud z Polska?
Metan, který vyprdí krávy které mléko nadojily, je možná pro klima menší problém než to, co vyprdí kamiony - které ho pak nesmyslně vozí bůhvíkam...
Odpovědět
JM

Joska Malý

25.11.2021 13:46
Problém není hovězí, problém je kolik lidí chce jíst hovězí!

Pan autor má úžasný dar provokovat, vzbouzet vztek a antagonistické chování, měl by začít psát i do čtených novin a magazínů. Krásně by tak ve společnosti zatrhl zelené šílenství.

Já třeba po přečtení tohoto článku budu hovězí i snídat a budu si ho kupovat od šťastných kraviček, jejichž wellfare je tak dobré, že na pastvu je vozí z údolí do kopců auty, hezky jedná krává/býček v náklaďáčku na koně, aby se netlačili a každý den šupky zase dolů, aby jim nahoře nebyla ziminka a samozřejmě to budou vyzenované krabičky, které nikdo nezabil předčasně, ale zemřeli pokojně stářím, předtím je však zkoušeli i léčit jako lidi, co na plat, že budou tužší.

A to jsem nedávno měl snahy taky maso někdy nejíst, ale autor tu vůli ve mě zabil. Leda dna mě v mém odhodlání zastaví.
Odpovědět
AM

Anežka M

25.11.2021 16:46 Reaguje na Joska Malý
"Leda dna mě v mém odhodlání zastaví."
A peněženka, sluší se dodat. Mě třeba stoupající cena masa přivedla k využití vnitřností, nad kterými jsem až donedávna (asi jako spousta lidí, která prošla socialistickým školstvím) ohrnovala nos.

A takovou drobnost jako hodnocení časových nákladů při zpracování masa vs vege tu nikdo neřeší. Asi proto, že tyhle články píšou chlapi, kterým vaří manželka/maminka/hospoda.

Kachnu, kuře nebo hovězí můžu ledabyle osolit, strčit do trouby a na nějakou dobu na ně zapomenout. Příprava trvá asi tak deset minut.

Cokoliv vegetariánského vyžaduje daleko delší čas k přípravě. Musí se to nakrájet, máčet, vařit, náledně s tím ještě něco provést... i z tohoto důvodu se masa nehodlám vzdát, můj čas a energie jsou také omezené zdroje. Maso náročností na přípravu jednoznačně nad vege vítězí. Pokud se tedy bavíme o situaci, kdy člověk vaří ze základních surovin, ne z polotovarů.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.11.2021 14:21 Reaguje na Anežka M
Jako peníze a čas a pracnost jsou jistě silné argumenty. Ale vždy se to nějak nakonec dá. Nicméně dnový zánět, ten neojebete ... a rozhodně na něj nezapomenete:-))).
Odpovědět
pa

pavel

25.11.2021 14:58
koukám když čtu pana odborníka tak je pro mě stále zřejmé pro vzniklo nové synonymum pro idiota odborník - jak ví každý tak člověk sám o sobě už jen pouhým životem nemůže být nikdy uhlíkově neutrální jelikož produkuje uhlík a teplo které je větší jak okolní teplota a to 24 dodin 365 dní v roce a to nemluvím o základních potřebách od vody přes jídlo ošacení bydlení techniku..... proto navrhuji aby všichni kteří chtějí tzv zachránit planetu a myslí to opravdu vážně si vzali provazy a šli se pověsit tím se stanou opravdu uhlíkově neutrální
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

26.11.2021 18:25 Reaguje na pavel
Bohužel, ani tak se uhlíkově neutrálními nestanou. Zetlí a vytvoří tím skleníkové plyny.
Nebo ještě hůř, nechají se spálit, na což se spotřebuje plyn. Který je jak známo palivem úplně stejně fosilním, jako zavrhované uhlí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2021 16:32
Cywe, to je zase matroš:-)))

"Nutriční odborníci také vzkazují, že jíst maso (ať už živočišné nebo kultivované) pětkrát denně každý den není zdravé. Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat. Tohle bude velký úkol pro české restaurace, které nabízí dvacet masových jídel – a smažák."

Dotaz do publika ... je tu někdo, kdo jí 5x denně maso? Po nějakou delší dobu, třeba měsíc??? A nehlaste se všichni, aspoň jeden stačí:-))).

A pokud autor chodí do restaurací, kde mají 20 masových jídel a k tomu jen ten smažák, tak si říkám ... proč do nich proboha leze? Jsou mraky těch, kde je to zcela odlišné. A krom toho, já si teda většinou vařím sám, takže i kdybych si pokaždé, když vlezu do hospy dal tatarák, tak to furt nic neznamená.

Autor krom toho, že je pošuk, je ještě vegan. S misionářskými sklony.
Ale jo, každej máme něco ... i když o tom ne každej píšem do ekolistu:-).

BTW ... redakce by z toho mohla udělat dvojčlánek s něčím na téma, jak myslivci mají problémy s odbytem zvěřiny. Aby to bylo takové vyvážené:-))).
Odpovědět
AM

Anežka M

25.11.2021 16:50
"Nutriční odborníci také vzkazují, že jíst maso (ať už živočišné nebo kultivované) pětkrát denně každý den není zdravé. Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat."

Njn. Co takhle si uvařit? Hodit čočku nebo pohanku do vody zvládne snad i pan Tůma.

A vůbec. Kdo vám nakukal že je potřeba jít pětkrát denně? Zdravý dospělý člověk si vystačí s dvěmi jídly, třemi max. Kdybych měla jíst pětkrát denně, ježkovy zraky, tak nedělám nic jiného než jím :)



Odpovědět
KP

Karel Ploranský

26.11.2021 18:29 Reaguje na Anežka M
Nesouhlasím pouze s tím, že "Zdravý dospělý člověk si vystačí s dvěmi jídly, třemi max.".
Ano, vystačí, ale zdravější je jíst opravdu 5x denně (samozřejmě příslušně menší porce). Sníst malou porci trvá kratší dobu, takže času to zabere stejně. Také se přitom snadněji zajistí potřebná pestrost stravy.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

25.11.2021 17:52
Opět zde někdo představuje perpetum mobile. Kultivované maso určitě neroste samo. Zatímco ta kráva sežere trávu jež vyrostla někde na louce díky fotosyntéze, tak tady ten kultivar budete muset krmit nějakou energií(cukrem?) a zahřívat to na provozní teplotu(elektřinou?).
Co je svět světem nic není zadarmo.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.11.2021 18:29
Pane Tůmo, v Dánsku kantyny nejsou a k obědu se jí hrubé umletá játrová paštika, ale k ní vegetariánský černý chleba a veganská okurka. Tak to jde, ne?
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

25.11.2021 18:52
Tak pane Tůmo,kdybych mohl poprosit,ještě tu o tom,jak nebyl toaletní papír a v létě pomeranče a banány.
Odpovědět
JP

Jan Pribyl

25.11.2021 19:41
Proč zrovna nejíst psy?
Nebo koně?
Kultivované maso určitě ochutnam. Třeba to bude i dobré.
Odpusťte člověku, který vyrostl v hospodářství a nechápe Pražaky a další takový.
Je to jen 60 let. Dvě generace.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.11.2021 16:01 Reaguje na Jan Pribyl
Co prudíte s Prahou? Já z Prahy jsem a koňskej guláš jsem jedl, salám též ... a když budou a budou dobrá, tak si to klidně zopakuji.
Jako nestálo by za to se těch předsudků oprostit?

BTW ... fakt je, že psa jsem nejedl. Kočku taky ne. Nebo o tom aspoň nevím.-)))
Odpovědět
JP

Jan Pribyl

25.11.2021 20:20
Děkuji týmu ekolistu za smazání mého příspěvku.
Cenzura je úžasná zbraň.
Přitom jsem se nedopustil jiného smrtelneho hříchu, než upozornění na to, že i pes (nebo kun), je zvíře jako třeba prase.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.11.2021 20:54 Reaguje na Jan Pribyl
A mnohde po světě je jsou to jateční zvířata. Konina se občas objeví i na prodejnách v ČR.
A pes někde mimo-
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.11.2021 18:27 Reaguje na smějící se bestie
Koně se řešili na jiné diskuzi a vzhledem k jinému trávení by mohli krávy docela dobře nahradit.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

26.11.2021 18:36 Reaguje na Milan Dostál
Nemohli. Přesněji - vůbec nic by to nezměnilo na produkci skleníkových plynů.
Když kůň žere trávu, tráví ji s mnohem, opravdu MNOHEM menší efektivitou než kráva. Koblížky se pak rozkládají - a jsme zase tam, kde jsme byli...
Navíc kůň ani náhodou není schopen strávit to, co běžně umí zužitkovat skot právě díky svému složitému trávicímu traktu. Takže zajistit pro koně tolik krmiva, aby z nich bylo stejné množství masa jako z hovězího, by byl fakt hodně velký problém.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.11.2021 21:18 Reaguje na Karel Ploranský
Při tom trávení v koni nevnikne tolik metanu jako v krávě, ty koblížky se nerozkladají jen tak, ale zpracovává je hmyz a další organizmy, které žijí v půdě, ty tu organiku potřebují k životu. Půda je díky nedostatku organických živin a mizení mikroorganismů ve špatném stavu, zatim se to dotuje anorganikou, ale jak dlouho.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

27.11.2021 00:35 Reaguje na Milan Dostál
A jak to prosím chcete dotovat organikou bez krav?
Průser s katastrofálním stavem půdy a její úrodnosti a především se ztrátou její schopnosti jímat vodu je čím dál větší právě proto, že se chová čím dál méně krav.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

27.11.2021 00:40 Reaguje na Milan Dostál
A ještě něco; Bez ohledu na to, jestli kobližek dál zpracují hmyz + další organismy, nebo jestli jen tak zůstane ležet - jaký je konečný výsledek? Na co se tedy podle vás ten koblížek dříve či později přemění?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

27.11.2021 06:57 Reaguje na Karel Ploranský
Ja s vámi souhlasím, toho koně jsem navrhl jen jako alternativu k pro někoho zlé krávě, která vypouští metan. Jinak byložravců by to chtělo naopak víc, některá pole změnit na pastviny a začít to střídat. Ty hovna je potřeba dostat do půdy.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

27.11.2021 07:14 Reaguje na Karel Ploranský
Ten kobližek je potrava pro půdní organizmy, ty musíme zivit. , Na konec, protože jsme svět založený na uhlíku. tak na co2 ten zase potřebují rostliny, zbytek do moři a pres mořské organizmy do vápenců a díky tektonice pod zemskou kůru, no a sipky ho zase pustí do atmosféry. Tento koloběh funguje miliony let.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2021 18:41 Reaguje na Milan Dostál
Navíc, pane "odborníku", je kráva nejektivnější zpracovatel biomasy v lehce stravitelný a zdravý produkt - mléko. To má nižší uhlíkovou stopu než řada zelených produktů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.11.2021 18:58 Reaguje na Karel Zvářal
Ten šotek mě nějak miluje:-) to fe (nejefektivnější) jsem tam stoprocentně měl.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.11.2021 21:31 Reaguje na Karel Zvářal
Vy musíte mít schízu, tvrdíte, že kráva je nejlepší zpracovatel biomasy , ale taky nejhorší tvor co produkuje metan a je potřeba pěstovat sóju bez živin jen ze vzdušného dusíku. Si ujasněte co chcete, vrátit přírodu do udržitelného stavu, nebo jen nesmyslně omezovat skleníkové plyny
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

27.11.2021 01:11 Reaguje na Milan Dostál
Je to jasné.
Postřílet všechny přežvýkavce od Kanady přes Afriku a Asii až do Austrálie a zrušit všechny ZOO. A bude vyhráno.
Pak postavíme v každém městě pomník Buffalo Billovi, který s tím vybíjením bizonů moudře začal. Pravý to průkopník správné myšlenky.

Jen musíme ty mašinky na pěstování umělého masa naučit, aby z nich mimo masa také teklo mléko.
A hlavně, ABY Z NICH PADALA LEJNA!
Jinak se z půdy postupně stane hlína...
Ve hlíně pak nevypěstujeme dost rostlin pro vegetariány a vegany. A umělé maso z těch mašinek nás samotné neuživí.

Doufám, že tady nemusím vysvětlovat, jaký je rozdíl mezi půdou a hlínou?
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.11.2021 21:31 Reaguje na Karel Zvářal
Vy musíte mít schízu, tvrdíte, že kráva je nejlepší zpracovatel biomasy , ale taky nejhorší tvor co produkuje metan a je potřeba pěstovat sóju bez živin jen ze vzdušného dusíku. Si ujasněte co chcete, vrátit přírodu do udržitelného stavu, nebo jen nesmyslně omezovat skleníkové plyny
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2021 06:54 Reaguje na Milan Dostál
S tou schízou buďte vklidu, a místo těch brožurových blábolů zkuste něco z oboru nastudovat. Vždycky mě dojímá, když kuře učí orla létat:-)
Odpovědět
MD

Milan Dostál

27.11.2021 09:12 Reaguje na Karel Zvářal
Platí, že čím větší blbec, tím větší si myslí, že má znalosti. Vy orle.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2021 11:16 Reaguje na Milan Dostál
Tak teď jste mě dostál:-) To musí být na světě blbů, když chovají krávy na mléko a pěstují sóju na jídlo. Bože, bože...
Odpovědět
MD

Milan Dostál

27.11.2021 11:57 Reaguje na Karel Zvářal
Asi nechápete psaný text, já chci těch krav naopak víc, i jiných býložravců.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.11.2021 13:19 Reaguje na Milan Dostál
Tak proč potom píšete toto?-): "Koně se řešili na jiné diskuzi a vzhledem k jinému trávení by mohli krávy docela dobře nahradit".

Nějak si protiřečíte, kráva nejde jen tak nahradit, patří mezi nejužitečnější zvířata. A ta reakce na sóju dokazuje, že jste se znalostmi značně na štíru. Mimochodem, mnozí zahradničí celý život, nicméně konzumují i živočišnou potravu, tak jako lidé v Mezopotámii. Působíte poněkud rozháraně, ale poučujete rád!-) Sbohem!
Odpovědět
MD

Milan Dostál

27.11.2021 15:04 Reaguje na Karel Zvářal
Píšete : Ale jinak ano, spotřebu masa můžeme s klidem omezit, zejména Češi se svými záložními padáky:-). Chcete více krav, ale méně masa. To ty krávy až dožijí budete mrazit? Pro nepochopy, např. 80% krav, 20% koní a dalších býložravců. Pane Orle.
Odpovědět
ms

26.11.2021 02:59
Pan Tůma jako prodejce emisních povolenek se zřejmě teď raduje, jak si za současnou cenu 75 eur za tunu koupí letenku do Karibiku a zbaští jim tam všechno veganské. Ale vážně: Největší problém českého zemědělství je nedostatek organické hmoty, která by jednak zajistila dobrou úrodu, jednak udržela vodu v půdě. Takže s ještě menším množstvím (dle páně Tumy asi nulovým) zvířat by pak už všude musela nastoupit jen chemická hnojiva (Babiš jásá), aby ze zdaleka větší plochy než dnes zajistila produkci vegetariánských potravin. Asi bych to uzavřel tak, že panu Tůmovi z hladu už šibe. Raději ať si píše své věrozvěstové bláboly někam do šuplíku. Cožpak nechápe, jakou za sebou nechává svým psaním äsi nejen do ekolistu hnusnou uhlíkovou stopu?Co takhle okopávat půdu? Rudí Khmerové to vše, co p. Tůma navrhuje, dovedli k dokonalosti. A mohli přitom za 44 měsíců povraždit na 40 % národa - aby zbylo více veganské stravy na přeživší rolníky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 09:41 Reaguje na
Fazole s rýží nebo radši vepřový stejk s banánovou majdou:-)? Babišovo Duslo na Slovači kvůli cenám plynu krachlo. Slovenská vláda se ani nepokusila o záchranu, jak to dělají západní vlády u sebe doma, kde důležité firmy podrží aspon vytisknutými penězi. Odkud budou anorganická hnojiva? P. Tůmovy představy o veganské strave jsou staré. Během 30leté války Evropané jedli trávu, v 20. letech byla dieta na Ukrajině kvůli suchu a špatnému zásobování, v 50. a 60. letech dělala velký skok a dietu čína, nyní se to vrací sem. Jestli je "kultivované" maso - fuj!- vyrobeno s nižší uhl. stopou, pochybuju. P. Tůmovo blouznění připomíná hrozivý film Atlas mraků. V nem je ukázaná cirkulární ekonomika a výroba proteinů, a to nechci.
Odpovědět
JH

JH

26.11.2021 08:06
Je pravda, že produkce živočišných potravin produkuje celkem dost plynů. Ale je otázka, jaké jsou alternativy. A je třeba rozlišovat, jak živočišná produkce reálně vypadá. Něco jiného jsou jihoamerické pastviny a něco jiného je je chov skotu v Čechách. Když budeme jíst jen sóju a pšenici, asi nás to nasytí, ale musíme to někde v poli vypěstovat a udržet přitom taky úrodnost půdy. Půda je živý organismus, který musíme nakrmit a to lze nejlépe udělat pícninami. Ty můžeme samozřejmě pěstovat jako meziplodiny a zaorávat do půdy, ale většina jejich hmoty se taky rozloží za vzniku několika různých plynů. Takže můžeme mít maso a plyn, nebo jenom plyn. Otázka je, kterou cestou vyrobíme plynů víc, ale nevěřím příliš tomu, že to bude 50x víc při živočišné produkci. Samozřejmě, pokud se budeme chtít nadměrně cpát masem, zvyšování intenzity jeho produkce zvýší také produkci plynů. Ale určitě se nedá jednoduše říct, že náhrada masa zeleninou vyřeší klimatickou změnu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2021 10:24
Bláboly o nahrazení masa z hospodářských zvířat masem z laboratoře se
objevují stále častěji a pouze praxe prokáže, zda se to bude vyplácet, pokud pan Tůma nezavede CO2 povolenky i do chovu zvířat. Asi cítí nový zdroj příjmů, když zatíží i chovatelství povolenkami a dotacemi zvýhodní
laboratorní maso. Lidičky vemte rozum do hrsti a uvažujte logicky. Co
se bez spásání stane s tou trávou? Že by zatížit povolenkami i louky?
Při rozkladu bude tráva produkovat taky ten CO2, jakož všechny mrtvé organismy. Obchodník s povolenkami vidí asi v povolenkovém byznyse
další nový směr. Jinak kalorický příjem těžce pracujícího člověka
snáze doplní živočišné produkty než velký koš zeleniny. Jak už kdysi
napsal písničkář Dobeš: něma haviř špeku, tak něsu vykony. Pan Tůma
v kanceláři ať chroupá mrkvičku a nenutí ji těžce pracujícím lidem.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 11:08 Reaguje na Břetislav Machaček
V Kongu pracují 8leté děti v dolech na kobalt a taky jsou na veganské stravě a že by to ostravsky haviř nedal? To by se na to p. Tůma podíval!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.11.2021 14:22 Reaguje na Jarka O.
Dcera mého kamaráda se vegetariánství nevzdala ani v těhotenství a vývojové vady dítěte připisuje špatnému
životnímu prostředí. Přičemž děti z jejího okolí od
normálních matek jsou zdravé. On ten vzduch si zasedl
pouze na dítě vegetariánky. Kamarád se stydí koho to
vychoval a je mu líto vnuka. Jeho zeť po této zkušenosti
již raději druhé dítě nechce. Navíc se ta mudrlantka
odmítá očkovat a odmítá očkovat i dítě. Má dvě VŠ a
všichni ostatní jsou kolem hloupí. Co dodat? Po našemu
se říká, že na ni bylo ŠKODA GALATY SPUŠČAŤ(škoda
sundávat kalhoty).
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 14:36 Reaguje na Břetislav Machaček
To je škoda dítěte. Asi tam bude víc faktorů, věk, povaha...Osobně toto neznám. Vitamínovým doplnkům stravy moc nevěřím. Tak mám ještě větší strach o dceru, která je vegetariánka od doby, co viděla rybí farmy v moři. Ale nalomená byla ze školy, je tam vegošů dost, a asi jen hledala záminku. Tuhle ostravštinu bych odhadla :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.11.2021 16:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Kamarádka je vegetariánka, prostě jí to nechutná, a je celkem ve formě. Na pohled i jinak:-). Osobně si myslím, že pokud člověk chce a trochu si s tou stravou pohraje, tak to není lautr nic proti ničemu.

Samozřejmě, ona to bere jako svoji volbu a nikomu to necpe.

Pokud se ta vaše holčina nestravovala opravdu nějak pitomě, tak samotný fakt, že je vegetariánka prakticky zcela jistě tou příčinou nebyl.

Nenechat se očkovat je blbost, samozřejmě. Rozhodně proti tetanu:-)))

Odpovědět
KP

Karel Ploranský

26.11.2021 19:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Přírodu neošidíte.

Naším naprosto nejbližším příbuzným v živočišné říši je šimpanz, jeho DNA je téměř totožná. A pokud si někdo myslí, že nežere maso, tak o šimpanzích nic neví. Šimpanz loví vše co může, loví jiné opice a je dokonce kanibal.
I gorily a orangutani nejsou čistě vegetariány. Sice neloví, ale hmyz a červy žerou.

Píšete: "Pokud se ta vaše holčina nestravovala opravdu nějak pitomě..."
Svatá prostoto, vegetarián se stravuje skoro vždycky pitomě - nebo jinak (abych nekřivdil) - skoro každý vegetarián se stravuje pitomě.
Protože některé z esenciálních aminokyselin prostě nelze z čistě rostlinné stravy v potřebném množství získat buď vůbec, nebo jen při velmi důsledném uplatnění opravdu hlubokých ZNALOSTÍ. A navíc za cenu složitého shánění všeho, co je třeba k pokrytí deficitních živin, a pečlivého sestavování jídelníčku.
Naprostá většina vegetariánů ale nemá ani ty znalosti, ani trpělivost hloubat nad tím, čím musí stravu doplnit, ani možnost sehnat ty potřebné potraviny, ani dost peněz na jejich zaplacení. Mají jen to své svaté přesvědčení; a to ke zdravému stravování jaksi nestačí.

Samozřejmě, deficit některých potřebných živin vegetariána neohrožuje tak, že by začal nápadně a viditelně chřadnout. Což ale bohužel vůbec neznamená, že si neškodí. Škodí si.
Kuřáka jeho kouření taky nezabije hned. Než obezita zahubí toho, kdo se přežírá, taky to trvá léta.

Mimochodem, v Africe je velkým problémem nemoc kwashiorkor. Trpí jí děti, v jejichž stravě chybí živočišné bílkoviny. Ty ovšem nejsou vegetariány na základě vlastní volby. Jsou šťastné, když se najedí alespoň něčeho...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.11.2021 14:15 Reaguje na Karel Ploranský
"Protože některé z esenciálních aminokyselin prostě nelze z čistě rostlinné stravy ... "

A jsme doma. Vy totiž nevíte o čem píšete, respektive píšete o něčem, o čem jsem nepsl já:-))). Bo mícháte několik kategorií dohromady. Jednak není vegetarián jako vegetarián ... jsou různé podkategorie, ale obecně a zjednodušeně platí, že vegetarián nejí pouze maso. Které je ale možno bez větších problémů nahradit kde čím, od vajec až po mléčné výrobky.

To o čem píšete vy v podstatě odpovídá veganství, ale to je hodně jiná pohádka o které jsem hlavně lautr nic nepsal.

Jinak mezi vegetariány, tak jak jsem je výše popsal, patří poměrně hodně špičkových vrcholových sportovců a to i ve sportech, kde by to drtivá většina lidí nečekala. Jak jsem psal, chce to trochu si s tou stravou vyhrát, ale jde to.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

27.11.2021 00:54
Zase budu citovat, neb to stojí za to:
"Ono je ale občas těžké vůbec něco nemasového k jídlu sehnat."

Tak by mne zajímalo, kde pan Tůma jí a jestli byl už alespoň někdy v životě v nějakém obchodu s potravinami. Ne že by tam maso chybělo - ale rozhodně ho tam není ani zdaleka tolik jako produktů z mouky. Je ho tam sotva víc než zeleniny a ovoce. A těch cukrovinek, těch bonbónů, těch sušenek všeho druhu! Záplava!
Až zase budete marně shánět něco bezmasého, zavolejte - a já vám s nákupem ochotně pomohu. Uvidíte, že se něco pro vás najde!
Celé metráky!

Nepřipadáte si ani trochu blbě, když píšete takové nesmysly?
Odpovědět
va

vaber

27.11.2021 09:07 Reaguje na Karel Ploranský
myslím ,že pan Tůma, pokud existuje, se skvěle baví,
cílem novinářů je vyprovokovat ty správné emoce
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2021 22:30 Reaguje na vaber
Ano, z tohoto pohledu se panu Tůmovi jeho článek povedl.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2021 22:36 Reaguje na Majka Kletečková
Z komentářů mne nejvíc zaujal „Marcela Jezberová 25.11.2021 11:04“. Tenhle příspěvek byl pro mne velmi zajímavý.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.11.2021 18:43
Jen poznámka k organice v půdě- možná to pro mnohé z vás bude překvapením, ale daleko větší vliv na vnos snadno rozložitelné primární organické hmoty pro vznik humusu než hnůj mají víceleté pícniny, jetel , vojtěška apod. Navíc zdaleka neplatí, že z každé primární organické hmoty vznikne humus. Pokud by za ta léta na ministerstvu zemědělství byli lidé, kteří zemědělství rozumějí, dávno by se dalo za určitých podpůrných opatření s organikou v půdě i bez hnoje něco podstatného dělat. Ale je to marný, je to marný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.11.2021 09:55 Reaguje na pavel peregrin
V tomto máte plně pravdu. Toto už praktikoval jeden z mých dědů
kovozemědělec. Nedostatek hnoje nahrazoval osevním postupem, kdy
bylo strniště po obilninách oseto vojtěškou a jetelem a už na
podzim bylo zdrojem pícnin pro zvířata. Další rok i na seno a
pak po zaorání připravilo půdu bramborám. Intenzivním okopáváním
se půda odplevelila pro vysetí obilnin a tak dokola. Hnůj se tak
dával buď pod brambory a nebo se zaorával před výsevem obilnin.
Ale i tehdy občas chudé půdě přilepšil ledkem a vápnem. Ornice
byla jedna báseň, ač pod ní byla cihlářská hlína, kvůli které
pak přišli o pole i dům, protože je pohltila těžba této hlíny.
O ornici se málem lidé pobili, protože cihelna jim dovolila
si ji odvézt. Dnes by stačilo ty pícniny pouze zaorávat a efekt
by byl větší, než jejich energetické zprznění v bioplynkách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist