Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Chtěli mít přístup k čerstvé zelenině od českých farmářů. Chtěli znát toho, kdo jimi zakoupené potraviny vypěstoval. Nebo chtěli na vlastní kůži poznat, jaké to vlastně je být zemědělcem odkázaným na vrtochy počasí. A tak se stali „KáPéZetkou“, neboli komunitou podporující zemědělství (KPZ). Navázat přímou spolupráci mezi farmářem a skupinou jeho zákazníků může každý, důležité jsou hlavně organizační schopnosti.
Rozbitý mobil, staré rádio či roztrhané šaty si budou moci Brňané nechat opravit už tuto sobotu na jednom místě. Na jeden den v něm totiž otevře OpraKavárna, putovní opravárenská akce, která odstartovala na podzim v Praze.
Od 1. ledna 2015 se mohou spotřebitelé při výběru nových elektrospotřebičů na internetu snadněji zorientovat v jejich spotřebě energie. Podle nařízení EU totiž nesmí od tohoto data chybět evropský energetický štítek ani u domácích spotřebičů a žárovek nabízených v e-shopech. Doposud se nařízení vztahovalo pouze na kamenné obchody a na internetu se zobrazovala často pouze textová informace, navíc v nedostatečné podobě. "Tím, že energetický štítek každému výrobku přiřadí třídy účinnosti od A+++ (nejlepší) po D (nejhorší), štítky velmi jednoduše odhalí žrouty energie," vysvětluje přínos nařízení Michal Staša z centra SEVEn.
Kavárna a opravárna v jednom, služba známá z desítek světových zemí a měst, bude o víkendu představena i v Praze. V sobotu 8. listopadu budou moci lidé přinést své rozbité výrobky do prostor Zdrojovny v Altajské ulici Praze-Vršovicích. Opraváři mnoha oborů jim je za rozumnou cenu u kafe či čaje opraví.
Proměňovat odpad v poklad – takový má cíl nově otevřená recyklační dílna Zdrojovna. Místo, kam lidé mohou přinést svůj nepotřebný nebo rozbitý nábytek a zároveň si ho sami nebo pod dozorem zkušeného lektora opravit nebo zrenovovat.
Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo.
Nedávno skončila doba Vánoc, doba hodování, plných břich... a taky výčitek. Nejen kvůli množství spořádaného jídla a nekompromisním číslům na osobní váze, ale třeba i kvůli všem těm nedojedeným zbytkům, které skončily v koši. A nemusely by. Stačí jen dodržovat jednoduchá doporučení iniciativy Zachraň jídlo.
Pomalu ale jistě se blíží čas padajícího listí a silonových punčoch... a taky ok v nich. Dá se jejich vyhazování alespoň trochu omezit?
Možná už víte, kam pojedete oslavit vánoční svátky a už i chystáte lyže na lednovou lyžovačku s celou rodinou. Máme pro vás tip, jak trochu ušetřit. Pokud u vás doma nikdo nezůstane, přenastavte si termostat. Nemusíte přeci topit v prázdném bytě.
Nedá se nic dělat, škola je za dveřmi. Ať už se do ní žáčci či studenti těší nebo ne, stejně jim nezbude nic jiného, než svůj školní batoh opět naplnit školními potřebami a vydat se na cestu za vědomostmi. Zde je několik tipů, jak to učinit s co největším ohledem na životní prostředí.
|
|