Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
 Paběrkování, tedy sbírání plodin, které by jinak zůstaly po sklizni na poli i sadu, je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Oživit dříve běžnou, nyní polozapomenutou tradici, a zároveň pomoci potřebným se v loňském roce rozhodla iniciativa Zachraň jídlo. O své získané zkušenosti a distribucí sebraných potravin Potravinovým bankám se dělí v Manuálu pro paběrkování. 
 Českobudějovická ekoporadna Rosa vydala čtvrtou reedici Průvodce ekospotřebitele. Brožura je určena lidem, kteří se chtějí dozvědět více o dopadech každodenního života spotřebitele a hledají cesty, jak ty svoje co nejvíce omezit. 
 V létě se sice netopí, náročné na spotřebu energií je ale i toto období. Náklady na elektřinu zvyšuje například tvorba námrazy v ledničce. Její pravidelné odmrazování, efektivní praní nebo odpojování nepotřebných spotřebičů ze sítě se však vyplatí praktikovat po celý rok. 
 Už uplynul více než rok od chvíle, kdy jsme si doma v kuchyni ubytovali malou žížalí populaci. Od té doby jsme si s nimi užili trochu starostí i radosti. A té bylo víc. Věřili byste třeba, že večer, kdy se všechno zklidní, můžete žížaly poslouchat, jak vesele "chroupou"? 
 Chtěli mít přístup k čerstvé zelenině od českých farmářů. Chtěli znát toho, kdo jimi zakoupené potraviny vypěstoval. Nebo chtěli na vlastní kůži poznat, jaké to vlastně je být zemědělcem odkázaným na vrtochy počasí. A tak se stali „KáPéZetkou“, neboli komunitou podporující zemědělství (KPZ). Navázat přímou spolupráci mezi farmářem a skupinou jeho zákazníků může každý, důležité jsou hlavně organizační schopnosti. 
 Rozbitý mobil, staré rádio či roztrhané šaty si budou moci Brňané nechat opravit už tuto sobotu na jednom místě. Na jeden den v něm totiž otevře OpraKavárna, putovní opravárenská akce, která odstartovala na podzim v Praze. 
 Od 1. ledna 2015 se mohou spotřebitelé při výběru nových elektrospotřebičů na internetu snadněji zorientovat v jejich spotřebě energie. Podle nařízení EU totiž nesmí od tohoto data chybět evropský energetický štítek ani u domácích spotřebičů a žárovek nabízených v e-shopech. Doposud se nařízení vztahovalo pouze na kamenné obchody a na internetu se zobrazovala často pouze textová informace, navíc v nedostatečné podobě. "Tím, že energetický štítek každému výrobku přiřadí třídy účinnosti od A+++ (nejlepší) po D (nejhorší), štítky velmi jednoduše odhalí žrouty energie," vysvětluje přínos nařízení Michal Staša z centra SEVEn.

 Kavárna a opravárna v jednom, služba známá z desítek světových zemí a měst, bude o víkendu představena i v Praze. V sobotu 8. listopadu budou moci lidé přinést své rozbité výrobky do prostor Zdrojovny v Altajské ulici Praze-Vršovicích. Opraváři mnoha oborů jim je za rozumnou cenu u kafe či čaje opraví. 
 Proměňovat odpad v poklad – takový má cíl nově otevřená recyklační dílna Zdrojovna. Místo, kam lidé mohou přinést svůj nepotřebný nebo rozbitý nábytek a zároveň si ho sami nebo pod dozorem zkušeného lektora opravit nebo zrenovovat. 
 Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo. 
|
|