https://ekolist.cz/cz4/zelena-domacnost/rady-a-navody?ekologicke-poradny-2=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Nakupovat bez obalů se dá i v supermarketech, tvrdí královna Zero waste Bea Johnsonová

14.6.2016 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bez obaluSnižovat produkci svých odpadů nedělá život složitějším, ale naopak jednodušším, tvrdí Bea Johnsonová, propagátorka hnutí Zero waste. Obalům se podle ní dá vyhnout i při nakupování v supermarketu. Životní styl snažící se omezit produkci odpadů na minimum se navíc ukázal být i levnějším a zdravějším.více

Ornitologové radí, jak udělat prosklené zastávky bezpečnější pro ptáky

1.5.2016 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pták po srážce se skleněnou tabulí Pták po srážce se skleněnou tabulí Foto: EN W / Flickr.comZmenšit počet ptáků, kteří umírají po střetu s neviděnou skleněnou plochou, se snaží Česká společnost ornitologická (ČSO). V rámci své kampaně Bezpečné zastávky se snaží učinit pro ptáky viditelnější prosklené stanice veřejné dopravy. Zapojit se do mapování a proměn zastávek může každý.více

Pod hranicemi čarodějnických ohňů mohou umírat zvířata, varují ochránci přírody

28.4.2016 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pálení čarodějnic na malém ohni Foto: Pavel Jakubův / ČSOP VlašimBlíží se 30. duben a s ním vrcholí přípravy na tradiční pálení čarodějnic. Velké vatry, které vyrůstají u mnoha obcí a měst i týdny před filipojakubskou nocí, se mohou po zapálení stát smrtelnou pastí pro volně žijící zvířata, upozorňuje ČSOP Vlašim. Hromady dřeva a větví si totiž mohou vyhlédnout ježci nebo ptáci jako místo k hnízdění či úkryt, ze kterého není po zapálení ohně úniku.více

Hledáte informace pro ekologicky šetrný životní styl? Poraďme.se

22.4.2016 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Chris Sgaraglino / Flickr

Příspěvkem Agentury Koniklec ke Dni Země 2016 je pozvánka do virtuálního prostoru s názvem „Poraďme.se“. Tato komunitně orientovaná znalostní báze a poradna je díky možnostem internetu a sociálních sítí otevřená všem zájemcům o ekologicky šetrný životní styl a ochranu životního prostředí. Tak, jako myšlenka Dne Země symbolicky spojuje aktivní a odpovědné občany na celém světě, tak náš projekt umožňuje toto spojení a trvalé sdílení potřebných znalostí a dovedností dlouhodobě udržovat.

více

Jak paběrkovat? Poradí nový manuál iniciativy Zachraň jídlo

26.1.2016 | PRAHA (Ekolist.cz)
Srostlé kedlubny zůstávají na poli Foto: Zachraň jídloPaběrkování, tedy sbírání plodin, které by jinak zůstaly po sklizni na poli i sadu, je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Oživit dříve běžnou, nyní polozapomenutou tradici, a zároveň pomoci potřebným se v loňském roce rozhodla iniciativa Zachraň jídlo. O své získané zkušenosti a distribucí sebraných potravin Potravinovým bankám se dělí v Manuálu pro paběrkování.více

Jihočeská Rosa znovu vydala Průvodce ekospotřebitele

29.12.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: RosaČeskobudějovická ekoporadna Rosa vydala čtvrtou reedici Průvodce ekospotřebitele. Brožura je určena lidem, kteří se chtějí dozvědět více o dopadech každodenního života spotřebitele a hledají cesty, jak ty svoje co nejvíce omezit.více

Na úsporu energie myslete i v létě. Pomůže péče o ledničku i venkovní stínění

7.8.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Potraviny uvízlé v ledu Foto: wetwebwork / FlickrV létě se sice netopí, náročné na spotřebu energií je ale i toto období. Náklady na elektřinu zvyšuje například tvorba námrazy v ledničce. Její pravidelné odmrazování, efektivní praní nebo odpojování nepotřebných spotřebičů ze sítě se však vyplatí praktikovat po celý rok.více

Nebojte se vermikompostování aneb Jak na chov žížal „domácích“

2.7.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vermikompostování Foto: Zdeňka Vítková / Ekolist.czUž uplynul více než rok od chvíle, kdy jsme si doma v kuchyni ubytovali malou žížalí populaci. Od té doby jsme si s nimi užili trochu starostí i radosti. A té bylo víc. Věřili byste třeba, že večer, kdy se všechno zklidní, můžete žížaly poslouchat, jak vesele "chroupou"?více

Mezi bedýnkovými e-shopy a vlastní zahradou: Komunitou podporované zemědělství má v ČR stále více příznivců

19.2.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bedýnka se zeleninou Foto: kazoka / ShutterstockChtěli mít přístup k čerstvé zelenině od českých farmářů. Chtěli znát toho, kdo jimi zakoupené potraviny vypěstoval. Nebo chtěli na vlastní kůži poznat, jaké to vlastně je být zemědělcem odkázaným na vrtochy počasí. A tak se stali „KáPéZetkou“, neboli komunitou podporující zemědělství (KPZ). Navázat přímou spolupráci mezi farmářem a skupinou jeho zákazníků může každý, důležité jsou hlavně organizační schopnosti.více

Putovní opravárenská akce míří do Brna. OpraKavárna tam otevře v sobotu

3.2.2015 | PRAHA (Ekolist.cz)
Opravář v Repair Café v Bruselu Foto: Philippe / Flickr.comRozbitý mobil, staré rádio či roztrhané šaty si budou moci Brňané nechat opravit už tuto sobotu na jednom místě. Na jeden den v něm totiž otevře OpraKavárna, putovní opravárenská akce, která odstartovala na podzim v Praze.více
« | 1 | .. | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist