Rady a návody
V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.
Česká fauna je pro člověka prakticky bez nebezpečí (což rozhodně neplatí naopak). Vedle zmije a rozzuřeného divočáka figuruje v našem podvědomí jako nebezpečný tvor také sršeň. Jsou naše obavy z tohoto hmyzu oprávněné? A jak se vypořádat s tím, když si sršni udělají hnízdo u vás doma?
Při svých cestách za čerstvými potravinami a zdravou výživou možná už brzy narazíte na čerstvou šťávu z mladé pšenice. Říká se jí wheatgrass a je to oblíbený nápoj v západní Evropě nebo u protinožců. Teď dorazil i do českých restaurací a domácností. Vypěstovat si mladou pšenku a „stočit“ si z ní panáka totiž můžete i sami doma. Potřebujete jen pořádný mlýnek.
Představte si zahradu, kde není potřeba žádná chemie a nevzniká v ní žádný odpad. Hned pod okny domku rostou bylinky, nedaleko je trávník k lenošení, pro děti skrývá zahrada „bahniště“. Odlehlé kouty zahrady jsou ponechány divočině. Právě takové mohou být složky pěkné přírodní zahrady.
Přišlo jaro a zahrádkáři se sebrali a vyrazili na své záhonky. Kam má ale vyrazit člověk, který nemá záhonků, jen vlastní byt? Může vyrazit k oknu a zřídit si záhonek tam. A ne ledajaký, ale visutý! A pozor, bude to rozhodně trochu jiné zahradničení. Žádné rýpání v hlíně, žádné pletí plevelů. Na rýč a kolečko zapomeňte. Potřeba bude pár PET lahví, nějaké provázky a hadičky a vzduchové čerpadlo. A okno.
Od příchodu vermikompostování už se nemůže nikdo vymlouvat, že nemá pro kompostování vhodné prostory. Pro kompostování pomocí žížal není třeba zahrada, dvorek ani objemný kompostér. Žížalí kompostér neboli vermikompostér se vejde na balkón, do chodby, sklepa i do bytu.
Bio, organic, biodynamické, autentické, terroirové, naturální… milovník vína má dnes možnost zakoupit svůj oblíbený mok s mnoha různými přívlastky informujícími o ekologicky šetrnějším přístupu vinaře k pěstování révy a zpracování vína. Může si vybírat podle celosvětově uznávaných certifikací i dle označení nijak nekontrolovaných a založených čistě na důvěře mezi producentem a zákazníkem. Výběr je poměrně bohatý (a větší než se zdá: mnoho zahraničních vinařství se již bio certifikací ani příliš nechlubí a považuje ji za něco samozřejmého) a klade čím dál větší nároky na zákazníka, který se v něm snaží zorientovat.
Vánoční stromek je neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Letos jsou opět k mání živé jedličky v květináči, které lze na jaře vysadit, a řezané vánoční stromky z Národního parku Krkonoše, které mají certifikát šetrného lesního hospodářství. Pořídit si můžete i stromek z některé české plantáže vánočních stromků. Kromě tipů na výběr stromků přinášíme i informace, jak se o stromek starat, aby dlouho vydržel.
Blíží se zima a s ní i sníh a led na chodnících. Majitelé domů sice již nemusí na přilehlých chodnících uklízet, je ale dobré se podívat na možnosti, čím lze posypat třeba cestu od domu k brance. Nebo jak vybavit své boty, aby neklouzaly.
Pokud vyrazíte na nákup biopotravin, rychle zjistíte, že řada nabízených potravin pochází ze zahraničí. A nemusí jít ani o „zboží koloniální“, které zkrátka v naší kotlině český rolník nevypěstuje. Nejrůznější obiloviny nebo luštěniny, které se urodí i v Čechách, pocházejí z řady zemí a to mnohdy velmi vzdálených – Argentiny, Indie, Pákistánu nebo Číny. Na mysl se pak dere otázka, jak moc se dá věřit tomu, že čínské bio je opravdu bio.
Ještě než udeří zima v plné síle máte letos poslední možnost založit na své zahradě živý plot. Navzdory rozšířeným představám nemusí být nutně jen z tújí. Je tu spoustu jiných vhodných a domácích dřevin - jehličnatých i listnatých.
|
|